שמירת מסמכים

המרחפת

New member
שמירת מסמכים

כמה זמן אני צריכה לשמור את כל המסמכים האלו? מצד אחד אני רק בת 23 וכבר יש לי קלסר מלא וגדוש. מצד שני חוששת לזרוק. אני יודעת שתלושי משכורת וטפסי 106 נשארים איתי לנצח. כנ"ל ארנונה ודברים בסגנון. אבל מה עם הפירוט של הויזה. נראה לי היגיוני לזרוק אחרי שקיבלתי את השירות ולזרוק מיני חשבוניות כשהן מופיעות בפירוט. מצד שני, אני מגלה כל פעם סיפורים על אנשים שפתרו בעיות סבוכות מול מוסדות ורשתות אחרי שהראו את הפירוט של הויזה משנת תרפפ"ו. ודפי החשבון של חברת הסלולרי? ופירוט חיובים של קופת החולים וכל מיני תוצאות של בדיקות? וכל מיני מכתבים מהבנק? כאמור, חוששת לזרוק, שבדיוק שבוע אחרי שאזרוק אזדקק למי מהם. (לא פוסלת את האפשרות שמישהו כאן יענה "אז תפתחי קלסר נוסף")

טליW

New member
יקירתי המרחפת... ../images/Emo24.gif

יש בקישורים למעלה, סעיף "ניירת". יש שם חומר בנושא. דרך אגב, פירוט חשבון בנק, פירוט כרטיסי אשראי - ברגע שאת רואה שהכל תקין, אין לך מה לשמור, וגם אפשר לראות את זה אח"כ באינטרנט. ברגע שיש 106, את לא צריכה את תלושי המשכורת. פירוט בדיקות - מה שרלוונטי תשמרי. בדיקת דם שעשית לפני 5 שנים לא רלוונטית.

המרחפת

New member
אפשרי לראות באינטרנט פירוט ויזה מאז שהתחלתי?

(לא כל כך הרבה שנים, האמת, אבל יש כאן כבר 6 שנים כפול דף לכל חודש....)

106 צריך להישאר לנצח משכורות רק כל זמן

שאת עובדת באותו מקום עבודה וכאשר את עוזבת ואין לך כל כוונת תביעה הם יכולים לעוף

yair24

Member
תשובה

זה תלוי באופי. את כנראה אחת שאוהבת לשמור וזה מצוין לדעתי. כי גם אני ככה. לגבי תלושי משכורת אני לא מסכים עם טלי מעלי שאומרת שאם יש לך את ה106 אז לא צריך את תלושי המשכרות ולדעתי תלושי משכורת צריכים להישאר לנצח. אני רוצה לדעת כמה שילמתי על אחזקת רכב בשנת 2002 קשה לראות את זה בטופס 106 (למעשה בלתי אפשרי לדעתי לראות דבר כזה) אני רוצה לראות מתי לקחתי יום חופש לפני שנתיים זה מצויין בתלושי שכר עצמם אבל לא ב106. אני שומר גם חיובי ישראכרט וזה אכן עזר לי פעם אחת. לא מזמן בעל הבית שלי התקשר אלי ואמר לי שהוא קיבל מהמועצה מכתב של הוצאה לפועל כי לא שילמו בחודש מסוים ארנונה, בגלל שאני שומר הכל אז לקחתי את המעטפה עם כל חשבונות הארנונה ולקחתי את המעטפה של הישראכרטים והתחלתי לרוץ 5 שנים אחורה ובדקתי ששילמתי את כל הארנונות אחורה עד שנת 2002 ואז הוא אומר לי שהוא ברר עם המועצה ובאמת בשנת 2002 לא שילמו להם ארנונה זה מצחיק אבל זה בדיוק יצא בתאריך שנכנסתי לבית וזה יצא קצת לפני שנכנסתי. ורק עכשיו ב2007 הם נזכרו בזה. כמובן שההואצה לפועל כבר ביקשה חוב שתפח והפך להיות סכום גדול הרבה יותר מהתשלום הרגיל של הארנונה. אבל בזכות זה שאני שומר הכל לא הייתי צריך ללכת ולברר דברים אלא רק לנבור קצת בניירת ולפתור לבד את הבעיה. אז זה דוגמא לכך ששמירה של ניירות אכן עוזרת. אני מציע לך לפתוח מעטפות או קלסרים לכל דבר בנפרד ופשוט לתייק את זה ולשים את זה באיזה פינה שכוחת אל הרי בינינו זה לא תופס כל כך הרבה מקום וברגע שזה מתוייק לפי תאריכים זה מאוד נח לעבור על זה ולמצוא מידע אם צריך. וכשצריך תאמיני לי שזה חוסך לך הרבה כאבי ראש. אני שומר את המסמכים הבאים: עדכנים של הבנק (יש לי משנת 1997 עד היום את כל הפעולות שהעו"ש שלי עבר) חיובים של ישראכרט (יש לי מ1999 עד היום) ארנונות (מ2002 ועד היום) חשבונות פלאפון (יש לי מלפני 6 שנים ועד היום) חשבונות חשמל (מ2002 יש לי) תלושי משכורת כמובן פירוטים שנתיים של ביטוח מנהלים פירוטים שנתיים של קרנות השתלמות פירוטים של פעולות בניירות ערך ומניות קבלות ותעודות אחריות של מוצרים שקניתי קבלות של תשלומי אגרת טלויזיה חוזי שכירות בית בקיצור יש לי כמעט הכל. כל דבר במעטפה נפרדת ואני באופן אישי יכול לומר לך שאני מסתכל עליהם די הרבה. מה שכן וכאן אני מסכים איתך, חשבוניות של קניה מסויימת אני זורק אחרי שאני רואה אותה בפרוט של הישראכרט. וגם זה יש לזה סיבה למה אני זורק את זה כי אחרי כמה חודשים זה נמחק מהדף!! הדיו שלהם מתוכננת להימחק או שזה בכוונה או שלא אבל זה קורה. וגם כאן יש לי דוגמא לפעם שהייתי צריך מידע ולא יכולתי להשיג אותו, לא מזמן רציתי לחשב כמה כסף אני מוציא בשנה על טיטולים ולא יכולתי כי אין לי תעוד שאומר מתי קניתי טיטולים כל פעם. אז זה מידע שרציתי ולא יכולתי לקבל ולכן אני יכול רק להעריך כמה אני מוציא בשנה על טיטולים וכנל גם על סימילאק. (שני דברים יקרים מאוד ושקונים אותם הרבה)

המרחפת

New member
תודה על תשובתך המפורטת

מכל מה שנכתב בשרשור, נראה לי שאזרוק בעיקר את ענייני קופת החולים, ופירוטים של הפלאפון. עשיתי טבלה עם זמן אויר, כמות SMS ותשלום סה"כ, בשביל מעקב כללי לאורך זמן. נו, אהיה כמו אמא שלי, אמצא את עצמי עם 40 קלסרים ותלושי משכורת משנת 73.

טליW

New member
אואה

זו אגרנות ניירת לשמה. יש צריך, ויש רוצה. מה צריך, כפי שציינתי קודם, יש בקישורי הפורום טבלאות מסודרות ומוסמכות. מה רוצה - השמים הם הגבול. אין ספק שאם הייתי צריכה לדעת כמה ימי חופש לקחתי בשנת 1996, הייתי מתקשה לדעת. אבל הרעיון של לשמור תלושי משכורת מיום שהתחלתי לעבוד נראה לי... איך אני אגיד זאת בעדינות? אין לי מילה עדינה, אז נעזוב את זה. בכדי לדעת כמה עולה סימילאק בשנה, אין ספק שאתה צריך תיעוד של כל קניה... אבל אתה יכול לעשות הערכה כללית. חשבונות (לא כולל ארנונה) צריך לשמור שנה - אבל אם אני ארצה לדעת כמה עלו לי שיחות בין עירוניות במרץ 2004, תהיה לי בעיה. אז יאיר יקירי, יש צריך, וזו היתה השאלה, ויש רוצה. מאחר ואתה מצליח לשמור על הניירת בצורה מאורגנת, והיא לא משתלטת לך על שום חלקה טובה, שיהיה לך לבריאות. ומרחפת יקרה לי מאד - לא הייתי מתחילה לאגור ניירות בגיל כ"כ צעיר. תסתכלי בטבלה, ותדעי מה וכמה. מסמך שיש לך לגביו ספק - תשמרי. תלושי משכורת - לשמור עד שמקבלים את ה-106 ביטוחים למיניהם - לתמיד ארנונה - 10 שנים, שאר החשבונות - שנה........... וכו'.

המרחפת

New member
ואם אין לי 106?

לא הייתי חייבת במס הכנסה וגם לא עבדתי במשך שנה שלמה.

טליW

New member
כשאין 106 - שומרים את תלושי המשכורת

כל מסמך שאת לא בטוחה לגביו - תשמרי. לזרוק אפשר יהיה גם אח"כ.

yair24

Member
לפי מה קובעים את הצריך?

לפי מקרים שקרו ואז ראית אם היית צריכה מסמך ואם הוא היה ישנו אז הרווחת ואם לא אז הפסדת. ככל שההפסד יותר גבוה אז יותר צריך לשמור את המסמך. נעשה ניסוי קטן אם את שומרת חשבונות פלאפון קחי את החשבון האחרון שלך תסתכלי בחשבון, צריך להיות שם משהו כמו "שרותים מתקדמים" ואז תראי אם יש שם משהו כמו "שרות ספק תוכן חיצוני". אם לא מצאת כלום אז זה אומר שאת לא משלמת על שרותים כאלה. אם מצאת שם שמות של כל מיני חברות וכל מיני חיובים שאת לא מבינה מאיפה הם באו אז תבררי מה זה החיובים האלה. אם את רואה שמות כמו TELETOUCH TELECLLAL UNICELL ואת לא יודעת מה זה תבררי אולי זה לא משהו שאת רוצה לשלם. זאת כבר סיבה מספיק טובה לדעתי בשביל לשמור כמה חשבונות פלאפון אחורה. אבל באמת לדעתי זה תלוי באופי של הבן אדם. ואני מסכים שאני קצת מגזים בקטע הזה של שמירת מידע, מה שכן זה באמת לא תופס הרבה מקום, וגם לא כל כך קשה לסדר את זה. אם יש מעטפות מסודרות לכל דבר אז פשוט כל פעם שמקבלים חשבון שמים אותו במעטפה שלו וזהו. דרך אגב דברים אחרים כמו למשל חולצות ישנות אני בכלל לא שומר. לדעתי זה בזבוז מקום בלי שום צורך וטעם. נגיד חולצה שלא לבשתי בשנתיים האחרונות, אני תמיד אומר שסביר להניח שאני כבר לא אלבש אותה יותר בחיים. אז עדיף לתת אותה או לזרוק או סתם להפוך אותה לסמרטוט לניקוי הרכב, ולפנות מקום בארון לבגדים חדשים...

טליW

New member
שאלת הבהרה

מסכימה איתך ב-100% שאם משהו חשוד בחשבון, יש לבדוק ולברר. בדקנו, ביררנו, קיבלנו תשובה מניחה את הדעת (אחרת נפתח תיק שענינו בירור הבעיה, כולל התכתובת, עד שתיפתר). למה לי לשמור את מצב החשבון עכשיו? למה לי לשמור את החשבונות הישנים שאין בהם שום דבר חריג? אבל שנינו מסכימים, אם הניירת לא גוזלת ממך אנרגיות מיותרות, חליק. לא מפריע לאף אחד. פשוט קשה לי עם המלצה למישהו שאינו בקיא - שמור כל פיסת נייר, לך תדע מתי תצטרך אותה. חשוב להפעיל שיקול דעת, והמלצתי היא שאם לא ידוע האם המסמך חשוב או לא - כדאי לשמור (עד שיאבד עליו הקלח והוא יזרק ממילא).

המרחפת

New member
את זה מצאתי בקישורים

העברתי את זה לשני דפי וורד, כדי לשים בקלסר של המסמכים, וכל פעם לפי זה לזרוק דפים.

למעלה