שמחת הש"ס

admor

New member
שמחת הש"ס

אילן שחר עושה זאת שוב מגלה את אמריקע החרדים לא חוגגים את שמחת תורה אלא את שמחת הש"ס. אבל בתחלס אני די מסכים איתו. חג סוכות, כמו תשעה באב, הוא חג ההולך ונשמט מלוח השנה החילוני. סוכות נהפך בעצם לעוד שבוע חופש. אבל אם יש חג שהציבור החילוני באמת נטש, הרי הוא שמחת תורה - חג סיום והתחלת קריאת התורה, שיחול בשבת הקרובה. זה חג, שכדי לחוג אותו צריך בדרך כלל לסור לבית הכנסת. לחילונים שהכפייה הדתית וההחזרה בתשובה גרמו להם להדיר את רגליהם מבתי הכנסת החג הזה אינו אומר דבר. עברו הזמנים, שברחובות החילוניים היה אפשר לראות ילדים מחזיקים דגלי שמחת תורה. עברו הזמנים, שילדים חילונים ידעו בכלל שיש דגלי שמחת תורה. רוב הציבור החילוני אכן מצביע ברגליו ואינו רוצה כל חלק בשמחת התורה (גם אם יש להצטער על כך). אלא שמבחינת תוכן החג, החילונים אינם הציבור היחיד המנוכר לשמחת תורה. לו היו החרדים כנים עם עצמם, לא את שמחת תורה היו חוגגים, אלא את שמחת הגמרא, ולא עם ספר תורה מהודר היו עורכים הקפות, אלא עם תלמוד בבלי (גמרא = תלמוד). כי הש"ס (מונח המתייחס לשישה סדרי המשנה והתלמוד, ובלשון הדיבור מכוון בדרך כלל לתלמוד הבבלי) ולא התורה הוא ספר הספרים של הציבור החרדי. ומהבחינה הזאת, שמה של הרשימה החרדית הספרדית ש"ס הרבה יותר נכון ואמין משמה של המפלגה החרדית האשכנזית יהדות התורה...... לכן היה מקום לכך, שהחרדים יפגינו הרבה יותר צניעות ביחסם לזרמים החדשים והמחדשים בעם היהודי. זכותם של אנשי בתי המדרש החילוניים לפרש את התורה בדרכם אינה נופלת במאום מזכותם של האמוראים מחברי התלמוד. בארגוני היהדות החילוניים מדברים על חיבור תלמוד חילוני, או ש"ס תל אביבי. למחברי הגמרא החילונית יש אותה הזכות לעשות זאת כפי שהיתה למחברי התלמוד הירושלמי והתלמוד הבבלי גם יחד. רק אם ארגוני היהדות החילונית יצליחו, רק אם היהדות ברוח חילונית תפרוץ מבתי המדרש והמכללות אל הציבור הרחב, יש סיכוי שהחילונים יגלו מחדש את שמחת התורה. זו תהיה שמחה של תורה סובלנית, שוויונית, תורה שיש בה כבוד לדעות שונות, לאשה, לזר, לחריג, לגר, לנוכרי, לאדם ולחירותו. כי חדש לא רק שאינו אסור מן התורה, הוא הכרחי כדי לקיים אותה וכדי לשמוח את שמחתה.

admor

New member
ואם כבר שאלה לאחיותי המלומדות

מתי נהפך שמיני עצרת לשמחת תורה? בתורה הוא לא מוזכר (כמו שחג מתן תורה גם הוא לא נזכר). את חלוקת הפרשיות והקריאה בתורה תיקן עזרא כלומר לפניו לחג היה אופי אחר והשאלה היא איזה אופי? ומה עשו בשמיני עצרת?

עוד בתקופת הגאונים

היתה התורה מחולקת לסדרות. ולא היו נאלצים לאכול צולעט שרוף, בהיות שהיו מסיימים את התורה במהלך של 3 שנים.

whitewidow

New member
תקופת הגאונים, כנראה

זה מה שרשום בויקיפדיה: "ציונו של יום זה כחג נקבע בתקופת הגאונים, כאשר ניצחה השיטה המחזורית שלהם, הקובעת כי יש לסיים את קריאת התורה אחת לשנה." תקופת הגאונים- מאות 7- 11. לגבי ההקפות מצאתי את החומר הזה (באתר של הרשות הארצית לשירותי דת): החל במאה ה-16 נהוג להוציא את כל ספרי התורה מארון הקודש ולערוך שבע הקפות סביב בימת בית הכנסת תוך כדי שירה וריקודים ושמחה גדולה של כל הקהל.בימינו נוהגים גם לערוך "הקפות שניות" במוצאי החג, מקורו של מנהג זה הוא בצפת בימי האר"י.

admor

New member
אולי תפילת הגשם

במקור החגים היו חקלאים, והגשם חשוב לחקלאות.

whitewidow

New member
בחו"ל מופרדים שמיני עצרת ושמחת תורה

אפשר להרחיב את השאלה (לשאלה שיש לנו סיכוי לקבל עליה תשובה) ולשאול איזה אופי יש לשמיני עצרת שם. ודווקא הייתי בחו"ל כמה פעמים בתקופה רק שזה היה הדבר האחרון שחשבתי לברר

Le Fay

New member
מכפת לי אם חוגגים שמחת תורה או לא?

ממילא אסור לי להחזיק. אם תאמר בגלל חשש נידה, למה לילדות וקשישות אסור? כי הדת הזאת היא דת גברים שנבראה בשביל גברים, ואשה פחותה בה משוטה וקטן.

whitewidow

New member
יותר מדויק:

המונופול על הדת הזו בארץ הזו נמצא בידי מי שחושב ככה. יש כמה קהילות יהודיות בארץ (מיעוט לצערי) שבהן גם נשים יכולות להחזיק ואפילו נידות. זה לא הופך אותם לפחות יהודיים/יות לטעמי. מצרפת קישור לדיון מעניין מ"עצור כאן חושבים"- ריקוד נשים וספרי תורה.

Le Fay

New member
התכוונת שהמונופול עליה אצל

מי שמצדדים בזה לפחות מאז ימי בית שני. ומאחר וזה גם לא הדבר היחיד שדפוק בדת הזו מיסודה, בעיני זה מקרה ברור של "עולם ישן עד היסוד נחריבה". בינינו, ההדרת נשים לא מתחילה בריקודי שמחת תורה ובוודאי לא נגמרת שם. העובדה שחבורת חדלי אישים בהיידפארק מתפלפלת על כך, באופן כזה, מעל לראשיהן של בעלות העניין, היא רק דוגמה קטנה לכך. חסרות דתות של נשים שצריך לעמוד בפתח בתי הכנסיות שלהם כעניות בפתח? נשים העמידו דתות נהדרות עוד לפני שגברים ידעו איך מולידים. שישמרו את האלוהים האינפנטיל שלהם לעצמם, אני אומרת.

ephi79

New member
לא לגמרי מדויק, עד כמה שאני זוכר

אין באמת מקור הלכתי לאיסור הזה. בתקופה שעוד היו בי עוד ערכים כלשהם, והייתי חוגג את שמחת תורה כהלכתה עם חברים וחברות בשכונת הדר בחיפה ביחד עם עולים וקשישים, נכנסנו לויכוח גדול עם השמש הותיק של המקום לגבי העניין הזה. הבנות שהייתי איתן היו יותר מלומדות ממני (וממנו) וידעו לנמק בדיוק למה אין שום בעיה שיחזיקו וירקדו עם הס"ת שדאגתי להעביר להן, אבל זה לא ממש הרשים אותו.

Le Fay

New member
כמו שאתה יודע, מקורות הלכתיים יש

כמעט לכל דבר. השאלה היא על אילו מהם בוחרים להתבסס ואיך נראית הפרקטיקה בקצה. איך נראית הפרקטיקה מימי בית שני אנחנו דוקא יודעים (יותר גרוע מהפרקטיקה בימי בית ראשון, ועוד היד נטויה).

rigoletto111

New member
איכשהו בכל זאת נשים היום יותר

נוטות לרוחניות מאשר גברים, למרות שהדת היהודית לא החמיצה הזדמנות לדרוך עליהן [כבר בתחילת התפילה נתקלים ב"שלא עשני אישה"]. לכי תביני.

מוזר לי לחשוב על כך

אך השנה טרם ראיתי סוכה כשרה. הערב דווקה ראיתי תוך כדי נהיגה סוכה באיזו כיכר מרכזית אך היה נראה ש"חַמוּסוֹ מֶרוּבָּע מיצילוּסוֹ"

justchip

New member
ודווקא אני ראיתי גם ראיתי

תוך כדי נסיעה שגרתית ברכבת ראיתי לי כמה סוכות כשרות שהוכיחו לי שסוכות כנראה הגיע.

אבזץ

New member
לא ראיתי...

אבל יש די והותר צרות וצוקות משלי וגם השכן (שכל השנה עסוק בלשבור מראות בלובי הכניסה ובלצעוק בקולי קולות על אנשים תמימים) הציע לי ליטול ארבעה מינים - פחחחחחחח, שיחפש מי ינענע לו.

admor

New member
אני דווקא רואה זאת בחיוב

כבעלים של סוכה כזאת שממוקמת במרפסת ביתי ולא בדיוק כשרה. לא נראה לי שזה פגם במשהו משמחת החג של הילדים.

ephi79

New member
הייתי אתמול אצל חבר דתי,

ולפני שארז את הד' מינים שאל אם ברצוני ליטול, תגובתי האינסטינקיטיבית היתה שלא, מה פתאום,אני חילוני, מה לי ולזה, אבל במחשבה שנייה הבנתי שבעצם בא לי ואני סתם "חוסם" את עצמי. ונטלתי. היה משעשע.

למעלה