שמות הונגריים

דדיחתם

New member
שמות הונגריים

אם דיברנו על הדברים האהובים עלינו בהונגריות שלנו, אז יש לי איזה כיף לשמוע שמות הונגריים והטיותיהם. אולי ננסה "לשפוך" שמות הונגריים-יהודיים (כידוע ישנם שמות הונגריים שאינם ניתנים ליהודים, אטילה למשל), ננסה להבין מה פירושם/מקורם והאם יש מקבילה עברית מקובלת. אתחיל עם מה שאני זוכר כרגע: נתחיל משמה של אימי - ז´וז´ה. שם הונגרי נפוץ למדי. לעיתים בא כ-ז´וז´יקה. לא ידוע לי המקור, אך השם הוא כנראה זהה לסוזאנה שפות אחרות. דודתי - אווה - שם הונגרי קלאסי לאישה. מן הסתם לא רק הונגרי (הרי בא מהשם חווה) סבתי - ליביה - זהו שם הונגרי נפוץ. לא ידוע לי מקורו. אגב, לסבתי היה גם שם "יהודי", או למעשה יידישאי - דישנה, אך לא השתמשה בו מעולם. סבי - בלה. זהו שם שבכל השפות האירופאיות מיוחד לנשים (פירושו - יפה), מלבד בהונגרית, בה שם זה הנו שם של גבר. טוב, נפסיק עם הקרבה המשפחתית ופשוט נציג את השמות : אילה (ILA) - קיצור של הלנה. הטיה נוספת היא אילונקה, אילוש. מגדה - שם נוצרי ידוע, אולם נפוץ בעיקר בהונגריה. יושקה - הגרסה ההונגרית ליוסף. אנדור - לא ידוע לי מקורו. אולי זהה לאנדראש, עוד שם הונגרי נפוץ. שם גברי הונגרי אולטימטיבי נוסף : פישתא. מהשמות שמי שלא הונגרי תמיד אומר "איך?" כשהוא שומע אותו לראשונה. הבנתי שזה גלגול של השם הנוצרי הנפוץ סטפן (כשם שבספרדית השם מבוטא כאשטבן, באנגלית סטויין וכו´) יוליה - מובן ששם זה אינו רק הונגרי, אך הוא נפוץ בהונגריה. פעמים רבות מבוטא "יוליש" או "יולישקה". ארנקה (ARANKA) - שם נפוץ לאישה. הפירוש : זהבה. שנדור, או בקיצור שאני או שאמו (מבוטא SHAMU). פעמים רבות השם העברי של נושאי שם זה הוא שמואל. ליוש - שם נפוץ. היה לוחם ומנהיג הונגרי מפורסם שנקרא ליוש קושוט. ארפד - שם הונגרי ייחודי לגבר. המלך ההונגרי הראשון נקרא כך. גזה - כנ"ל - שם נפוץ. אימרה- כנ"ל. באנדי - לא כ"כ נפוץ אך קיים. צילה (סגול בל´) - כנ"ל. איגנץ - שם זה הנו גם גרמני אך נפוץ בהונגריה. זיגמונד - כנ"ל. הרמינה - כנ"ל מוריץ - הגרסה ההונגרית למשה. JAKAB - שם נפוץ, אך לא זהה ליעקב. סב סבתי לדוגמא נקרא חיים אך בהונגרית JAKAB. זה מה שאני זוכר כרגע, אשמח לקבל תיקונים ותוספות.

טומי*

New member
כתבת הרבה מהשמות בשמות חיבה..

כמו למשל יושקה-JOSKA שזה למעשה יוז´ף JOZSEF פישטא למשל זה אישטואן בהונגרית -ISTVAN שם החיבה לאיגנץ זה נאצי לכן אין הרבה יהודים עם השם הנ"ל.יש כמובן טאמש -TAMAS -טומי טוב יש עוד מלא שמות מי זוכר הכל? שם של אשה נפוץ מאוד בהונגריה קאטלין-ושם חיבה קאטי אחותי למשל שמה היה ז´וז´אנה-ZSUZSI ובארץ שושנה-שושי.שם נפוץ גם ג´ורג´-GYORGY ג´ורי.עוד שם של אשה איבויה-IBOLYA -IBI שמות של גברים לאיוש-לאלי..פארנץ-פארי שאנדור-שאנ´י...ועוד כהנה וכהנה

אוקיי אני מוסיפה..

צ´בה זה השם השני של ארפי(ארפד) אבל אין לי מושג מה הפירוש של צ´בה ומאתיאש זה השם של הבן של אחותי גם אין לי שמץ של מושג מהיכן זה יש גם אוה שזה השם של דודה של ארפי, הילדים של ארפי גם נושאים שמות הונגרים אורשי השם המלא אורשיוילה גבי השם המלא גבריאל לאצי אין לי מושג מה השם המלא.. ויש עוד הרבה שמות...

incubus73

New member
לאצי זה לאסלו

בקשר ל-CSABA, יש נקניק CSABAI ונקניק GYULAI אבל אני לא חושב שיש קשר לשם. עד כמה שהבנתי CSABA זה משהו כמו "ברנש" או "אחא".

דדיחתם

New member
לאצי זה לסלאו

ושמות נוספים : אנדראש טיבור (או בקיצור טיבי, כמו אחמד רק בשם פרטי) ארמין - הגרסה ההונגרית לשם הגרמני הרמן, ע"ש אחד מגיבורי המיתולוגיה הגרמנית. הכינוי ליהודית הוא יוצי.

דדיחתם

New member
איגנץ-נאצי

לפני מלחמת העולם שם זה היה נפוץ. בדומה לכך, לפני מלחמת העולם, גם היו יהודים רבים שנתקראו אדולף, ומן הסתם כיום זה נעלם. עוד שם נפוץ של אישה: פירושקה. תזכיר לי מה הפירוש? משהו עם מים, לא?

bat51

New member
פירושקה אדמונית

גם סבי נקרא בלה -דב (כמו פו הדב) חצי מהחברים של הורי נקראו ג´ורי גיורי זה כנראה השם הכי נפוץ בבודפשט

o l i v i a

New member
אחותי נשואה להונגרי ושם משפחתם

זומף,שעד עצם היום הזה נשמע לי נדיר, לא הכרתי אנשים בשם זה, האם מישהו כאן שמע או מכיר...

ישRאל

New member
השמות מצד אבי היו,,,

KARDOS ,,,,אבי נולד ב-VERESHAZ כ45 ק"מ מבודפשט,,,וב1920 הם עברו לבודפשט,, שמות אימי הם GOLDSMID ו- ZINGER (כמו המכונת תפירה) ואימי נולדה ב-KEESTHLY קסטהיי בבלטון,ועברה לאחר מכן לבודפשט,,,

ישRאל

New member
אני רוצה להקדיש פה שיר,,,

וזאת גם בשל היותו כל כך יפה בעיני לפחות, ובעיקר בגלל מפיות התחרה ההונגריות שבו,, וגם בגלל שהוא אומר בואו נישאר יחד

ILM

New member
שמות

איוון השם שאנדור יכול להיות גם אלכסנדר השם ליביה מקורו בקיסרות הרומית , אחת מנשות הקיסרים הרומיים (לא זוכר מי )היתה ליביה

ilanr

New member
זמאמר מצויין! מזכיר לי שאני מנסה

לאתר זמן רב אדם בשם הרשקוביץ בלה יוצא הונגריה/רומניה. איך סביר שיקראו לו בארץ, לא מצאתי ב 144 את שמו. ידוע לי כי התגורר ברמת גן, והיה לו בן בשם נתי (נתן/נתנאל) שהיה נשוי למירים.ונהרג. אודה לכל פרט מידע.

ilanr

New member
שאלה אחרונה איך תורגמו מאריוס ואצ´י

אצ´י עם קמץ באלף. היה מר ישראל הראשון או השני התגוררו בחולון. שוב תודה אילן.

טומי*

New member
השם OCSI זה שם נפוץ,כאשר...

למעשה זה לא ממש שם הפירוש של המילה אח במובן אח לאחות דוגמא להמוני אנשים קוראים בשם הזה גם אצלי במשפחה הייתי האח הקטן של אחותי ושנים על גבי שנים קראו לי בכינוי הזה.אמא עד היום קוראת לי כך. לגבי מריוס זה שם רומני כמדומני אני מכיר מישהו בשם הזה שם חיבה שלו זה מריו, אבל אין כללים ברורים בנושא

MiToOsH

New member
מה שאני מכירה ../images/Emo104.gif

אווה, ורה, טיציה, אניטה, ז´וז´י, אימרה, קארצ´י, שאנדור, גאבור, אישטוון, סטפן (השניים האחרונים יכולים להיות אותו אחד), אריאן, אליזבת (ארז´בת) [ככה קרוא לסבתא גדולה שלי]

למעלה