שמות דרגות בצה"ל

שמות דרגות בצה"ל

מישהו יודע למה קוראים לעלים שמציינים את דרגות האלופים בצה"ל, פלאפלים?

אז זהו, שלא

אפשר מן הסתם למצוא עוד מליון דברים שדומים לעלים האלו הרבה יותר מכדורי פלאפל ובכל זאת לא קראו להם כך (למשל צדפים). תודה בכולופן, עוד מישהו?

lordgino

New member
אז זהו, שכן

תסתכל פה, בחלק שעוסק בסלנג שמתייחס לצורה של הדרגה.

learned hand

New member
אגב

באחד האתרים הובא קטע מעבודה סמינריונית שבה נכתב: "באשר לצורת סימני הדרגה נזהרה הוועדה לבל תהיינה דומות לאלו של הבריטים. הוחלט שלא לאמץ את ה"פפסים" – סימני הכוכבים של הבריטים ולהורידם מהפרק מסיבות דתיות, שכן לא עובדי כוכבים ומזלות היו בני ישראל. סימני הדרגה נלקחו מעצי ארצנו. לשלוש דרגות הקצונה הראשונות אימצה הוועדה את ענף הזית – סמל השלום, ואף לשלוש הדרגות שאחריהן אימצה את עלי הגפן שאותו שאלה משבעת המינים – שנתברכה בהם ארץ ישראל.... דרגות הקצונה מורכבות מ: סג"מ (סגן משנה) - סמל הדרגה מכונה ארון בשל דמיונו לארון (הידוע בכינוי, בפי החיילים, "ארון מתים"), הארון עטור בעלה זית ומצוי על רקע אדום... רס"ן (רב סרן) סמל הדרגה מורכב מעלה גפן הידוע בכינויו "פלאפל" הרקע אדום והפלאפל עצמו מצוי בצורה אופקית... תא"ל (תת אלוף) – חרב שלובה בתוך עלה זית בצורת איקס על רקע אדום." אולי יש מידע נוסף בספר של מייק אלדר, סלנג צבאי, הוצאת פרולוג, 1994.

אז זהו, שלא

ציטוט: "פלאפל" - כינוי לעלה התאנה, בדרגות סמ"ר ורס"ן עד רא"ל. אין כאן הסבר. רק תיאור העובדה. בפעם האחרונה שאכלתי פלאפל, הוא ממש, אבל ממש לא נראה כך.

lordgino

New member
עכשיו אני רעב.

ומה, הארון של הקצינים דומה לארון? הסיטרואן דומה לסיטרואן? יכול להיות שהכינוי הומצא על ידי חייל עם בעיות ראיה קשות, אבל זה ההסבר.

lordgino

New member
ואללה, חשבתי לעצמי

השעה מאוחרת, חזרתי לא מזמן מהופעה, אני בטח עייף/שיכור/רואה כפול, אז פתחתי את הלינק שוב.בכותרת כתוב, ואני מצטט:"יש המכנים את הדרגות על פי צורתן:" (ההדגשה היא שלי) ועכשיו יש רשימה של כינויי דרגות, אשר כולן לפי שיטתך ללא הסבר, אלא רק תיאור העובדה. מזה אפשר להסיק מספר מסקנות. 1. אני עייף/שיכור/רואה כפול (מסקנה סבירה מאוד) 2. העורכים של וויקפדיה כותבים כותרת ותוכן הקטע שהכותרת מתייחסת אליו לא קשור לכותרת (מסקנה לא סבירה) 3. כנראה שהצורה של עלי התאנה כן דומה בצורה כלשהי לפלאפל.

it-I

New member
בודאי שכן בגלל מראם

אולי יש פה איזו אמירה - ישראלית או מזלזלת, איני יודע. עם זאת, בודאי שהכינוי מגיע בגלל מראם. אתה בודאי גם מבין שאין זה שמם הרשמי של אותם עלים.

snoopy10

New member
ומה מקור המילה "נגד"?

למה בדיוק הוא מתנגד? ואותה שאלה לגבי "קצין"?

גנגי

New member
אותה שאלה?

כלומר, למה בדיוק קצין מתנגד? הוא מתנגד, לדעתי, לזה שחושבים שזאת מילה חדשה ולא זוכרים ש"קצין" היא מילה שמקורה בתנ"ך.

snoopy10

New member
למה להתחכם?

התכוונתי לשאלה הראשונה (מה מקור המילה) לא לשאלה השנייה אף אחד לא אוהב חכמולוגים

learned hand

New member
על נגד

לפי מילון אבן-שושן, מקור המילה נגד (מפקד שאינו קצין) בשורש נג"ד במובן של הלקאה והכאה: "מסרו (הקב"ה את נבוכדנאצר) למלאך השטן והתחיל מנגדו" (שמות רבה כ); "זכה (האדם - אשתו היא) כנגדו, לא זכה - מנגדתו" (יבמות סג). המילה עצמה היא מתקופת הספרות החדשה.

הסבר שנראה לי כמתבקש - נגד מלשון

נגיד - מנהיג, מנהל. והמשקל של נגד התקבל פשוט מיציקת הנגיד לתבנית של הרבה דרגות אחרות: רב"ט, סמל, רס"ר ועוד.

למעלה