שמואל (ויקי) כהן

שמואל (ויקי) כהן

לרגל הארוע שיתקיים הערב בקיבוץ דליה למדו היום בקורס את 'הורה ממטרה'. זאת הזדמנות לספר מעט על השיר ועל הריקוד: את השיר כתב יחיאל מוהר בתחילת שנות החמישים, עם הנחתו של המוביל הארצי שהביא מים מצפון הארץ לנגב. עיון קצר במילות השיר ובדימויים שבו (ובייחוד הבית הראשון), יכול להעיד על החשיבות העצומה של הארוע, שהביא חיים לנגב היבש: רן קילוח בצינור, צינורות - עורקי הנגב, זה דרכו של המזמור - מן הברז אל הרגב יעלו מימי תהום. משאבה אומרת לחם! נגב, נגב, מה מיום? נגב, ממטרות עליך! סובי, סובי, ממטרה, הי! סובי, סובי, ממטרה, לפזר פניני אורה, סובי והתיזי מים! עץ יריע בשדרה, אדמה תיתן פריה באין גשם משמיים. המרחב כולו נצוד, צינורות פרשו הרשת, והנה סימן ואות, בטיפין נראית הקשת, ברית הפרח והניר, ברית השקט והזמר, ממטרה, שירך הוא שיר, רנניהו, עד אין גמר. סובי, סובי, ממטרה , הי... המנגינה המלהיבה, שעושה שמח עד היום, היא של משה וילנסקי. (אגב, צמד היוצרים מוהר-וילנסקי כתבו יחד שירים רבים, ואת חלקם אנחנו רוקדים: בלדה למעיין, שיר ערש נגבי, אנחנו הרועים, רחל ועוד) על נסיבות חיבור הריקוד וגילגוליו סיפר ויקי לתלמידי קורס המדריכים באוניברסיטה בשנת 2002-3: "בשנת 1953 הייתי חבר קיבוץ הראל ועבדתי בגן הירק של הקיבוץ. את צעדות הריקוד חיברתי בשעות עבודה בשדה והעברת קווי השקיה של ממטרות (לפני עידן ההשקיה הממוחשבת). הריקוד חובר על מנגינה פופולרית מאד של וילנסקי, והביצוע הראשון היה בהשתלמות של מדריכים ריקודי עם בבית הספר לפעילי ההסתדרות, אך בתקופה ההיא הריקוד היה קשה מדי עבור הרוקדים ואמרו עליו שהוא 'מסובך מדי'. כעבור שנתיים הפסקתי ללמדו ולמעשה כמעט הפסיקו לרקוד אותו בארץ. באותו זמן יצאה איילה גורן לארה"ב להדרכת ריקודים והיא לקחה את הריקוד לשם. 'הורה ממטרה' התקבל מיד בחוגים הרבים בארה"ב והפך לאחד הריקודים הנרקדים ביותר בכל רחבי אמריקה עד היום הזה. בשנת 1973, לאחר מלחמת יום כיפור, 'חזר' הריקוד לארץ והתקבל בהתלהבות על ידי הדור הצעיר של הרוקדים בכל החוגים, שחשבו אותו לריקוד חדש. היום אין כמעט ערב ריקודים בשום מקום בארץ ובחו"ל ללא 'הורה ממטרה'. " (מתוך חוברת 'השירים שמאחורי הריקודים' בעריכת רויטל גולן ולימור לביא-לוינסקי, תלמידות הקורס באותה שנה) רצ"ב רישום הריקוד בהזדמנות זאת (אם כי בנסיבות לא משמחות) למדו תלמידי הקורס, המדריכים לעתיד, שיעור חשוב בעזרה הדדית ובקולגיאליות בין אנשים בכלל ובין מדריכים בפרט: ביוזמתה של נורית, אחת התלמידות, נאספו תרומות מכלל תלמידי/ות הקורס, והן יועברו הערב למארגנים. תודה לויקי על כל העשייה בתחום ריקודי העם, ואיחולי רפואה שלמה.

הורה ממטרה מסובך מדי? הרי הוא

ממש פשוט...אגב, אותי רויטל גולן למדה את הריקוד ובגלל שהדגישה בפניי את מילות השיר והקשר התאהבתי בו. ובעצם עד היום ביחד עם הרצל ומלכת החתונות...

בתחילת הדרך...

הסטנדרטים היו שונים לגמרי. החיים הפכו מורכבים הרבה יותר עם השנים, ויחד איתם גם הריקודים. אני זוכר שיואב סיפר פעם, שכאשר הציג לראשונה את ערב בא (1960) אמרו לו שהריקוד לא טוב וצפוי לכשלון, בעיקר בגלל החלק השני שלו. בחלק זה שתי תיבות של 4/4 (8 פעמות), ויואב חילק את הצעדים חלוקה א-סימטרית (3 - סיבוב, 3 - שיכול בשמ. לפני ימ., 2 - שיכול בימ. לפני שמ.). ה'מבקרת' (נדמה לי שזו היתה גורית קדמן) אמרה שהרוקדים לא יוכלו להבין ולבצע משקל סימטרי של 4/4 בחלוקה א-סימטרית של 3-3-2. היום אין כמעט ריקוד חדש אחד שאין בו לפחות אי-חפיפה אחת בין פסוק תנועתי לפסוק מוזיקלי, שלא לדבר על אורך הריקודים, המבנה שלהם (הקדמות, קטעי מעבר, קטעי סיום וכד') מורכבות הצעדים והתנועות, הוריאציות בזוגות, תנועות הידיים והגוף וכו'... והורה ממטרה נראה לנו כמעט הכי פשוט שיש :)

היום צריך לדעת כדי לרקוד ריקודי עם

אולי גורית קדמן צדקה בעיקרון שהרבה אנשים לא ירצו להתאמץ כדי לרקוד ריקודי עם מסובכים. אני יודעת לרקוד את "הורה ממטרה" וכמה ריקודים אחרים אבל כדי להיות מומחית בכל הריקודים אני צריכה לעזוב את תחום הלימודים העיקרי שלי באוניברסיטה ולהתחיל בקריירה חדשה של ידיעת ריקודי עם ואולי כמה כמוני, צעירים "פחות ערכיים", לא חושבים להחליף קריירה. בהצלחה לויקי כהן בניתוח והחלמה מהירה לו.

למעלה