"שאמאן אמיתי"
דווקא למשפט אחד מההודעה שלך אני רוצה להגיב: "איך אני יכול להיות שמאן אמיתי אם לא גדלתי בשבט..." אני חולקת עליך, בוודאי שאתה יכול להיות שאמאן אמיתי גם אם גדלת בתרבות המערבית.. זו לפחות דעתי, שאמאן אמיתי הוא לא בהכרח מישהו שגדל בשבט כלשהו, אלה אדם שהרוחות החליטו שהוא צריך להיות שאמאן, והרוחות יכולות לראות גם מעבר לשבט זה או אחר, הן יכולות גם להחליט שאדם מערבי לגמריי שכל עיסוקו בשמאניזם הוא מערבי עד כמה שאפשר ומותאם לתפיסת עולמו ודרך חייו מתאים להיות שאמאן.אמיתי לחלוטין כי לא השבט הוא הקובע אלה הרוחות. יש משהו יפה מאוד בצורות של שמניזם שהגיעו למערב, מה שיפה בהן הוא שהן הצליחו להישאר שיטות של שמאניזם, עם כל העומק והיופיי, אך עם זאת הן הצליחו להיות נגישות לאדם המערבי, לא משהו זר בעליל ושונה לחלוטין מהתרבות שאנחנו רגילים לה. בספר "שערי תקווה שערי אימה" מסופר5 הרבה מאוד על שממאניזם שבטי בדרום-מרכז אמריקה, כאשר קראתי אותו היה נחמד לגלות יחד עם כמה שהשמאניזם שלהם שונה, ויחד עם כל מני דברים וטקסים ומסורות שלעולם לא אוכל להתחבר אליהם, הן בתור אדם מערבי והן בתור אדם שהוא אני, היה נחמד לגלות גם לא מעט דברים זהים לשמניזם שאני מתרגלת (למרות שמקורו הוא בעיקר בשמאניזם הסיבירי,). מה שמחזק את העובדה ששמאניזם היא פרקטיקה אוניברסלית. שאמאן יכול להיות גם אדם מערבי, זה נדיר כמובן, אבל בהחלט יכול להיות.