שמאי והלל

MichaLaB

New member
שמאי והלל

שלום כבוד הרב. שלום כיתה א' , ארון הבגדים היהודים ועל רגל אחת. כשקראתי אותם התעוררה אצלי שאלה נורא מוזרה. אדגים זאת על הסיפור ארון הבגדים היהודים: נוכרי אחד שעבר מאחורי בית המקדש ראה כהן גדול עם בגדים מפוארים מאוד, הוא שמע מישהו שאומר שאלו בגדי הכוהן הגדול. אותו נוכרי החליט שהוא רוצה להמיר את דתו על מנת להיות כוהן גדול וללבוש את בגדי הכהונה הללו. הלך לבית שמאי ואמר לו שהוא רוצה להתגייר כדי להיות כוהן גדול, שמאי הניף את אמת הביניין שוב והעיף את אותו נוכרי מהמקום. הנוכרי הגיע לבית הלל, ביקש מהלל לגיר אותו על מנת להפוך אותו לכוהן גדול. הלל מגייר את הנוכרי, ואומר לו ללכת ללמוד תכסיסי מלכות, אותו גר הולך ללמוד תכסיסי מלכות ואז קורא את המשפט "הזר הקרב יומת", הוא יודע עכשיו שגם על דוד המלך חל אותו איסור ועל כל היהודים שהם לא כוהנים ממשפחת הכהונה הגדולה, וגם הוא לא יכול להיות כוהן גדול, אז קל וחומר נוכרי שכרגע התגייר. כוהן רגיל לובש 4 שכבות בגדים ואילו כוהן גדול לובש 8 , זה מעמד נורא חשוב בחברה היהודית. כך מבין הגר שהוא אינו יכול להיות כוהן גדול. לפי דעתי שמאי הוא זה שצדק, גישתו אומנם הייתה חריפה ולא הולמת <כתמיד...> אבל הוא עשה את הדבר הנכון.. הנוכרי הזה לא ידע שום דבר על היהדות, אומנם זכותו לבוא ולרצות להתגייר, מכל סיבה שהיא אפילו אם מדובר בבגדים. אבל חובתו של הרב להסביר לו. אני מתכוונת לזה שבסופו של דבר אומנם הנוכרי זכה להתגייר, אבל הוא לא קיבל את מה שבאמת רצה. ובמקום ללבוש את הבגדים שמהתחלה הביאו אותו ליהדות, הוא המיר את דתו ונושא את עול מלכות שמיים. אומרים שבבית הלל הייתה את הגישה הנכונה , אבל לפי דעתי היא גישה מניפולטיבית, שנועדה לגייר כמה שיותר אנשים. בסיפור : על רגל אחת אפשר לראות זאת גם כן, בצורה מאוד ברורה. הלל בעצם גרם לאותו אדם לקבל עליו את עול המלכות לפני שידע את ההלכות. כי מלכתחילה הוא ידע שאם הוא התגייר הוא יהיה חייב לעשותם בלאו הכי. נראה לי שאם שמאי או הלל היו מסבירים לגר שאיננו יכול ללמוד את התורה על רגל אחת או להיות כוהן גדול, לפני הגיור , הם לא היו מתגיירים. אשמח לתגובות מיכל

פייקו

New member
ואכן שלום לך מכיתה א'

למעשה הלל לא גייר אותם עד שהורה להם לקראת מה הם הולכים לקבל עליהם- ומה שכתוב שגייר אותם הלל - הכוונה שקבל על עצמו לגייר אותם אם יסכימו לקבל עליהם עול מצוות וואת התורה שבע"פ.. לגבי הרגל האחת שבקש ממנו ללמדו - הכוונה לא הייתה לעמידת החסידה אלא בקש ממנו יסוד חשוב וכללי שהתורה עומדת עליה ועליה השיב לו הלל "מאי דשניא עליך לחברך לא תעביד".. ואם תשאלי האיך והכיצד הלל למד תורה לכנעני והלא אסור ללמדו- אלא לאחד שרוצה להתגייר מלמדים לו מחוקות התורה על מנת שידע חוקות המלכות.. מכאן את לומדת שהם לא התגיירו בגלל שעבדו עליהם - פשוט כי זה מה שהם רצו.

MichaLaB

New member
ואיפה זה כתוב ?

אני קוראת מהמדרש עצמו, ושום דבר לא מרמז על הדברים שאמרת. פירושים זה כבר דבר אחר... כמו זה שנתתי כרגע !!! לגבי "דעלך סני לחברך אל תעביד ", הלל אמר שזה העיקרון התורה כולו וכל השאר : "וזיל גמור". שום דבר הרומז על עול מלכות שמיים.

פייקו

New member
הייתי עונה לך בדיוק כפי שענה

הלל לנוכרי .. מכאן לכי ולמדי את דרכם והורותם של התנאים והמורים בהלכה ואחר כך תגלי שהדברים שאת קוראה הם דברים מלאים שאמרום - ואני רוצים לראות את מה שלבינו חפץ.. דרך אגב ..אני מחפש את "עול המלכות" ולא מצאתי כתוב שם.. והאמת ששאלתך לא הייתה ברורה כל כך לכן השבתי כפי הבנתי אותך..

למעלה