שלוש שאלות

ג ל ע ד א

New member
שלוש שאלות

1. מה זה טשיו פויל 2. איך משיגים בישראל את הנ"ל 3. האם גודל של שטר הוא A4
 
תשובות

טישיו פויל זה רדיד משי, כשמדביקים נייר משי לנייר אלומיניום קוראים לזה טישיו פויל. משתמשים בטישיו פויל לקיפולים שצריכים עיצוב מיוחד, יש בהם שלבים עבים במיוחד וגם פשוט כל דגם כמעט יוצא יפה יותר עם טישיו פויל (חוץ ממודולרים וכדומה). אני מכין את דפי הטישיו פויל שלי בעצמי. פשוט חותך ומדביק נייר אלומיניום לנייר משי שאפשר לקנות בחנויות של אמנות. A4 ושטר הם לא ביחס שווה. אם אני לא טועה שטר הוא ביחס של 5,2 ו-A4 הוא ביחס אחר לגמרי.
 

giladznaor

New member
שלושה תשובות

1. טישיו פויל, הידוע גם כרדיד משי, או tissue-foil בלעז הוא שם כללי לשיטה של חיבור רדיד משי (אלומיניום) לנייר אחר כדי להשיג דף שיותר נוח לעיצוב. לגבי יתרונותיו וחסרונותיו, מומלץ לנבור בארכיון הפורום, כי לפני כשבועיים דנו בדיוק על נושא זה. 2. לא משיגים אותו, לא בארץ וגם לא בחו"ל. אין ברירה, צריכים להכין. מאמר על אופן הכנת הטישיו פוייל ניתן למצוא באתר. 3. לא. השאלה היא כמובן לשטר של איזה מדינה אתה מתכוון, אבל למיטב ידיעתי אין שטר בפרופורציות A4, גם לא במונופול. לפי מיטב זכרוני (וגם המיטב הוא לא משהו
) הפרופורציות של דולר אמריקאי הוא בקירוב 2:7, ולמונטרול יש שיטה למציאת הפרופורציות. אני לא בטוח, אבל נראה לי שהשיטה פועלת כדלקמן: א. מקפלים את הריבוע לאורך האלכסון ופותחים. ב. מקפלים את אחת הצלעות לאלכסון ופותחים. ג. מקפלים קיפול שמתחיל במפגש של הקפל הקודם והצלע, וממשיך במאונך לאותה הצלע. ד. גוזרים לאורך הקיפול האחרון.
 

bshuval

New member
תשובות

טוב... ראשית כל, tissue foil הוא רדיד אלומיניום (foil) שמודבק עליו נייר מפית (tissue). השם העברי נולד מהמילה "רדיד" מתוך רדיד האלומיניום, ומשי בגלל שיש בארץ נייר שנקרא "נייר משי" שמשיג תוצאות טובות. יש להפריד בין רדיד משי לבין foil backed paper, שמדבר על חיבור נייר קפיל לרדיד אלומיניום. (ברדיד משי, הנייר שמחברים אליו אלומיניום הוא נייר ללא "גב" שאי אפשר לקפל כלל). כמו שאמר גלעד, אכן רדיד משי הוא נייר שמכינים לבד. הוראות עם צילומים יש באתר של גלעד, ומאמר לא רע יש באתר של מארק קירשנבאום. לגבי מידות של שטר. למעשה, מידותיו של שטר הדולר הן 3 על 7 בדיוק. דרך טובה להשיג נייר בגודל כזה הוא לקחת דף A4 רגיל, ולחתוך ממנו ריבוע. הנייר המתקבל הוא ביחס קרוב ליחס של 3 על 7. (אגב, למי שקצת מכיר מלבני A4, השיטה של מונטרול מבוססת על אותו עיקרון בדיוק). למעשה, הרבה פעמים "גודל דולר" הוא דווקא הגודל שנוצר מהשארית של הורדת ריבוע מ-A4.
 

ג ל ע ד א

New member
התשובה הזו היא הנכונה

מאחר והיו תשובות סותרות, מדדתי והרי התוצאות : אורך 155 רוחב 65 יחס של 0.419 (כנראה טעות בסרגל) ;)
 

bshuval

New member
התשובה הנכונה היא 3 על 7

ואם תבדוק תראה שהיחס אליו הגעת הוא כמעט 3 על 7 (שגיאה של 2%).
 

bshuval

New member
אבל זו שיטה מסובכת מאד

עדיף להשתמש בשיטה של מונטרול אותה גלעד תאר, שהיא פשוט שקולה להורדה של ריבוע מדף A4 ולהשתמש בחלק שנותר
 

ג ל ע ד א

New member
שאלות בקשר להכנת הטשיו פויל

אני שואל לפי ההוראות באתר שלך : בשלב 6 כתוב להפוך ולעשות אותו דבר בצד שני. זאת אומרת שיוצא אלומיניום שעטוף משני צדדיו בנייר משי האם הבנתי נכון ? כשקניתי את הקופסה הזו, היו בה נירות כסופים מצד אחד, ולבנים מהצד השני. איך נקראים ניירות אלו ?
 

bshuval

New member
כן ולא

ניתן אכן לצפות מנייר משי בשני הצדדים, אך לא חובה. תלוי באפקט אותו רוצים להשיג. (אני למשל קיפלתי את הממותה של סטיבן וייס מנייר שהוא "סנדוויץ'" - בצידו האחד רדיד אלומיניום ובצידו השני נייר דק מאד בצבע סגול. יצאה ממותה סגולה עם שיניים כסופות. הניירות שהיו בקופסה נקראים foil backed paper (לעומת paper backed foil, שעושים ידנית).
 

ג ל ע ד א

New member
ממשיכים בשאלות

האם ניתן לקנות (בישראל) את הנירות שקיבלתי בקופסה ? נראה לי ששני הסוגים (foil backed paper לעומת paper backed foil) מאד דומים. מה ההבדל בזמן הקיפול ? איפה ניתן לקנות - נייר משי דבק ספריי משטח חיתוך
 

bshuval

New member
תשובות

ההבדל בין הדפים הוא שאחד קונים ואת השני מכינים. למיטב ידיעתי, אין בישראל חנות שמוכרת דפים כאלה, ויש לרכוש אותם מחו"ל. לגבי קניית נייר משי, ספריי דבק, ומשטח חיתוך - יש לקנות את הדברים הללו באופיס דיפו (ואת הדבק ניתן לרכוש גם באייס). שים לב שהדבק מסריח מאד.
 

ג ל ע ד א

New member
מתקדמים

אם אני מבין נכון שני הדפים דומים בתכונות (לקיפול) ואין צורך להכין לבד. השאלה הנותרת היא מאיזה חנות בחו"ל מומלץ לקנות נירות אלו (מי הכי זול ושולח הכי מהר) מצאתי מקום אחד שנראה לי שזה מה שאני מחפש. נשאלת השאלה האם עוד מישהוא רוצה להזמין ואז נעשה הזמנה מרוכזת ונחסוך מישלוחה.
 

bshuval

New member
לא מדויק

אחד מכינים לבד ואת השני מכינים. אל תקנה את הניירות הללו מהsource, כי הם יותר עבים ממה שאתה מצפה. אני לא הזמנתי נייר foil מחו"ל (בעיקר כי אני לא כל כך אוהב לקפל ממנו. אני מעדיף לקפל מקאמי, אפילו שלא כל דבר ניתן לקפל מקאמי). בכל מקרה, מנסיון עם משלוחים, לוקח הרבה זמן עד שמגיע. המשלוח שהגיע אלי הכי מהר היה דווקא מיפן.
 

giladznaor

New member
עוד כמה נקודות

לדבי קניית דפי foil, צריך לשים לב שיש שני סוגים - זה היפני וזה האמריקאי. הגירסה האמריקאית הרבה יותר עבה והצבע נוטה לרדת בזמן הקיפול, בעוד שהגירסה היפנית הרבה יותר דקה וחזקה. הזמנות מהאתר שציינת, שהוא של ארגון האוריגמי האמריקאי תניב בד"כ את הסוג האמריקאי והפחות טוב. הזמנה מכל מקור אחר תניה את הסוג היפני והאיכותי (והוא לא יותר יקר מהגירסה האמריקאית). לגבי מקורות הזמנה, אני תמיד ממליץ על סעיף הקישורים באתר של גלעד אהרוני (כן כן, אחד מאיתנו!
). ולבסוף, ישנם כמה הבדלים מהותיים בין רדיד-משי לבין הנייר שניתן לקנות. למקות שרדיד יפני הוא מאוד דק, ניתן להכין רדיד משי אפילו יותר דק ממנו, מה שמתאים לדגמים מסובכים. כמו כן, כשמכינים רדיד משי ניתן לקבוע את האחוז של ברדיד בדף, בעוד שבמוצר הקנוי הכמות היא קבועה, ויחסית נמוכה. ככל שאחוז הרדיד גבוהה יותר, כך ניתן לעצב את הדגם הסופי בצורה פרטנית יותר (כי הנייר שומר על צורתו). שני הבדלים חשובים נוספים הם שיותר קשה לקפל מרדיד-משי בגלל שקשה יותר "להפוך" את הכיוון של קיפול - כלומר, קשה להפוך קיפול הר לקיפול עמק בדיוק באותו המקום. והחיסרון הגדול של רדיד רגיל שקונים בחנות הוא שהדף "זוכר" את כל הקיפולים - כל קיפול שמבצעים משאיר בו "צלקת" בולטת, מה שלפעמים גורם לחסרונות אסטתים (או יתרונות, במספר מצומצמם מאוד של דגמים). ברדיד משי, לעומת זאת, ניתן "למחוק" לחלוטין את הסימנים של כל הקיפולים. לדוגמא, ניתן לקפל חרק מסובך מאוד מרדיד משי ואח"כ לפתוח את הדף לחלוטין ו"להחליק" אותו, ולקבל דף חדש לחלוטין ללא כל סימן. אהה, ועוד כמה נקודות, רדיד משי ניתן להכין באיזה צבעים שרוצים, ולא רק בצבעי המתכת של הרדידים הקנויים.
 

bshuval

New member
עוד דבר לגבי foil קנוי

הקיפול יוצא הרבה יותר יפה כאשר משתמשים בו הפוך - בצד הלבן כצד הצבעוני, ובצד הצבעוני כצד הלבן. לדוגמאות פנו לאתר של ג'ייסון קו... (ואלה דגמים שהוא מקפל במהירות) ובכל מקרה תוצאות טובות יותר (אך קשות יותר) ניתן להשיג כמובן על ידי קיפול מנייר דק ופריך במיוחד, ושימוש בקיפול רטוב. המקור הטוב ביותר לניירות כאלה הוא אוריגמידו, אך שם יקר (כ-10 דולר לגיליון)
 
דבק ספריי

קניתי דבק ספריי ואני לא יודע איך להשתמש בו. האמת שזה די טפשי אבל יש כל כך הרבה אזהרות על העטיפה שאני לא יודע כבר מה לעשות. ניסיתי להדביק פעם אחת איתו, ולא יצא טוב. השאלה שלי היא קצת טפשית: איך כדאי להניח את אחד הניירות על הנייר השני כדי שידבקו מדויק? האם יש לכם שיטה מיוחדת?
 
למעלה