שלוש שאלות

trilliane

Well-known member
מנהל
ודאי שלא משלב נמוך; אבל גם לא גבוה במיוחד

לא רואה בעיה להשתמש בו בספרות.

אני חושבת שיש הבדל בניואנסים בין הצירוף היפה "נטע זר" שהוצע לך לבין "חריג בנוף". לפחות לתחושתי, הראשון מתייחס יותר להתבוננות פנימית (האדם מרגיש לא שייך) והשני לחיצונית (הוא נראה לאחרים לא שייך). בכל מקרה זה יחסי ולא מוחלט, אפשר להשתמש בשניהם.

אליבא דרב מילים לא קיים הבידול פנימי - חיצוני:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
הסבר מלא לצירוף נטע זר שם ז'

חריג, חלק זר, דבר שאינו שייך לכלל.
• בית העץ שנבנה כאן הוא נטע זר על רקע כל בתי האבן הרבים.
• מדינת ישראל שבה העם היהודי נידונה לחיות בבידוד מסביבתה בבחינת נטע זר.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

trilliane

Well-known member
מנהל
כי זה לא הבדל במשמעות; לא כל ניואנס מופיע בהכרח במילון

בכל מקרה זו התחושה הלשונית שלי, באילו הקשרים נוטים להשתמש יותר בכל אחד מהצירופים הנ"ל.

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן; אבל אלה לא דוגמאות מהספרות, אלא משפטים שהוא חיבר

לו אני המילונאית, הייתי מחברת משפטי דוגמה אחרים.

למשל: לאחר המעבר הוא הרגיש כנטע זר.
&nbsp
כאמור, לא טענתי שיש הבדל במשמעות או שאין אפשרות להשתמש במקביל, אלא שלתחושתי הלשונית הנטייה היא להשתמש יותר בצירוף אחד בהקשרים כאלה ובשני באחרים. לא ערכתי מחקר בנושא, ועדיין אני חושבת שבמשפט הדוגמה הראשון שמובא במילון, רוב האנשים היו משתמשים ב"חריג בנוף" ולא ב"נטע זר".

אני סומך יותר על המילונים מאשר על תחושותיי (או תחושותיהם

של אחרים) בתחום הלשון.
ומטרתי בכתיבת הודעתי הראשונה בנושא ("אליבא דרב מילים לא קיים הבידול פנימי - חיצוני") הייתה להביא את דבר המילון לידיעת אבי הפתיל (השִרשור) - הא ותו לא.

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי במה; דקויות מהסוג הזה אינן הצד החזק של מילונים

אבל לגיטימי; כל אחד ומה שמתאים/נראה לו.

דאגה

&nbsp
אני מכיר את הביטוי "מסיר דאגה מלבם".
&nbsp
אבל אני מחפש כזה המבטא שאנשים הביעו דאגה, ואדם מסוים הצליח להרגיע אותה.
האם הפיג/השקיט/שיכך/החליש את הדאגה יכולות לעבוד?
&nbsp
הנה ההקשר - "אייל לא נטה להפגין כאב, מהבחינה הזו היינו דומים. כשהחברים ביקרו אותו, הוא הפיג את דאגתם ופנה לנושאים אחרים".

אפוד

&nbsp
כיצד עדיף/תקין לומר (ביחס לאפוד מגן) - עוטה/חובש/לובש אפוד?
&nbsp
פועל אחר אולי?

trilliane

Well-known member
מנהל
כפועל בהווה או כשם עצם? מה ההקשר? ייתכן שאפשר פשוט לוותר

על הפועל כליל ולהקליל את המשפט.
&nbsp
מבין האפשרויות שהצעת, 'עוטה' מתאימה.

trilliane

Well-known member
מנהל
השורש ל-ב-ש נפוץ (הרבה) יותר מע-ט-י, אין פלא שגוגל משקף זאת

אבל מה שנפוץ יותר בשפת היום-יום, בפרט בפי אלה העוטים על עצמם אפוד (חיילים, פועלים, עובדי מע"ץ ועוד) אינו משקף את המשלב הגבוה מן הסתם, ואור כותב ספר במשלב גבוה.

א. אני לא פילחתי את תוצאות גוגל, האם את פילחת?

אם לא, חבל ליצור תאוריות קונספירציה יש מאין.
וגם אם כן, מניין לך באיזה הקשר נכתבו דברי אור על האפוד?
יבחן אור את תוצאות גוגל ויבחר לו את המילה התואמת את סגנונו.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא, אבל למה זה רלוונטי? גוגל מוצא תוצאות מן המרשתת, כמובן

כלומר רובן ככולן אינן לשון ספרות אלא לשון תקשורת, בלוגים, פורומים ועוד. חיפוש בגוגל (ובדיקת כמות התוצאות) הוא כלי נפלא לבדיקת הלשון הרווחת בציבור בימינו, ומאותה סיבה הוא אינו כלי מתאים לבדיקת משלבים גבוהים או תקינות לשונית.
&nbsp
אור כתב את ההקשר – "כיצד עדיף/תקין לומר". הוא לא שאל מה מקובל יותר. כמו כן מכיוון שהוא כותב קבוע בפורום ושאלותיו עוסקות באותו נושא, והוא מחפש משלבים גבוהים (כך הוא מבקש וגם הבהיר יותר מפעם אחת).

גם עדיף וגם תקין (ולאו דווקא רק המקובל) עשויות להשתקף

בתוצאות גוגל.
כדי לדעת שלא מדובר בשפת הפקאצות אלא בשפה תקינה (שאם היא שכיחה היא גם עדיפה על שפה של שבת) פשוט יש להתבונן במקורות התוצאות.
אני התבוננתי (ברפרוף אמנם, אבל בכל זאת לא בלי התייחסות כלל) טרם שכתבתי את הודעתי, והם נראו לי סבירים למדיי - לא מבית פייסבוק.

trilliane

Well-known member
מנהל
במקרה כן, אבל לא בזכות התוצאות... הן משקפות כמות, לא איכות

כלומר את המצוי, לאו דווקא את הרצוי. לא ניתן להסיק על תקינות לשונית על סמך הצורה הרווחת ביותר בגוגל, נקודה. כמובן, יש לא מעט מקרים שבהם הדברים מתלכדים; אבל זה עדיין לא הכלי המתאים.
&nbsp
באשר ל'עדיף', זו כבר בחירה בהתאם למשלב ולהקשר, לטעם ולסגנון, כל אחד ומה שעדיף בעיניו. כאמור, התרשמתי עד כה שאור מעדיף משלב גבוה ולכן עניתי בהתאם, ולכן בנקודה המסוימת הזו הצורה הרווחת יותר בגוגל אינה רלוונטית. הוא כמובן מוזמן להעמיד אותי על טעותי.

תודה לשניכם על התשובות

&nbsp
אין לי משפט ספציפי, אלא זו הייתה שאלה עקרונית.
&nbsp
אבל בהחלט כל שאלה שאני מציג בפניכם בפורום, שואפת למצוא מילים/צירופים במשלב לשוני גבוה ככל הניתן. כמובן שגם שכיחות השימוש בהם חשובה, ולכן אני משתמש גם בכלים כמו גוגל.
&nbsp
תודה לשניכם, עזרתם לי כהרגלם

למעלה