שלוש שאלות

burrahobbit

New member
שלוש שאלות

שלום לכולם. אני חדש בפורום, ולא ממש שוחה בחומר, כמוכם אנשים.לכן תאלצו להסתפק הפעם בשאלות של צעירים.אנסה להישתפר בפעמים הבאות.בינתיים תוכלו לגחך, אבל עדיף מאחורי גבי. ולהלן השאלות: 1.שמתי לב לכך שלא כל כך מדברים, לא פה ולא במקומות אחרים על "ההיסטוריה של הארץ התיכונה". אני פחות או יותר יודע מה מחכה לי שם. אבל רציתי לדעת, האם באמת הספרים שווים את המאמץ, האם בכלל ניתן להשיג אותם בארץ,חוץ מאשר דרך האינטרנט ולשלם הרבה ובפאונדים.תרגום מן הסתם אין.ומה ערכם, הטולקינאי והספרותי? 2.משהו אמר לי פעם, שיש הבדל עלילתי בין המהדורות השונות של שהט"ת.למשל במיקום ותיאור הקרבות בין הרוהירים לסארומן בשני המגדלים. האם זה נכון? 3.קניתי לא מכבר את הטרילוגיה ב 90 ש"ח (כולה). האם באמת מדובר בעיסקה מצויינת כמו שכולם אומרים לי? (אני יודע, שאלה טיפשית. אבל הסקרנות הורגת אותי). תודה רבה ויהי רצון שהרוח מתחת לכנפיכם תשא אתכם למקום ששטה החמה ומהלכת הלבנה.

burrahobbit

New member
תיקון לשאלה האחרונה

התכוונתי, כמובן למהדורה בתרגום ליבנית. אמרו לי שבחניות יד שניה הם עולים מאות שקלים

maglor

New member
תשובות

1. ערך טולקינאי? גבוה, השאלה היא עם היסטוריה ספרותית מעניינת אותך, כי זה פחות ההיסטוריה של הארץ התיכונה ויותר ההיסטוריה של ההתפחות של הלגנדאריום, שלא תבין לא נכון, חלק נכבד מהספרים נתפס ע"י כתבים ישנים של טולקין בנוגע לסילמריליון (שאותו אגב עדיף לקרוא קודם, אם לא קראת עדיין) ושרה"ט אבל מצד שני חלק נכבד לא פחות ממולא ע"י ניתוח ההתפתחות של הסיפור והעלילה והופעות והיעלמות של אלמנטים שונים, אם דברים מהסוג הזה מעניינים אותך לך על זה, אבל אני ממליץ לקרוא קודם את ה"הסיפורים שלא נשלמו", די דומה רק במתכונת הרבה יותר ידידותית למשתמש, פחות ניתוח של התפתחות הכתיבה ויותר ניתוח של מה שכתוב. 2. בין המהדורות? בטוח לא, בין התרגומים השונים? אולי אבל לא סביר, ואם בכלל זה רק בגלל הבדלים בתרגום, תרגום לבנית הישן יותר כתוב בשפה מליצית יותר אך גם קיימות טעויות תרגומיות רבות יותר, תרגום לוטם שהוא החדש מתורגם בשפה מודרנית יחסית אך נוטה יותר לדיוק תרגומי, האם הדבר יוצר הבדלים עלילתיים? ייתכן, אבל לא סביר, מה שיותר סביר הוא ששמות מקומות ואנשים אינם זהים בכל המקומות. 3. בשביל שאלה זו אני מפנה אותך ליובל, אני חושב שהוא ידע יותר טוב.

Y. Welis

New member
אין הבדלים עלילתיים. יש כמה שורות שחסרות בישן

ובמקרה אחד ב'שני המגדלים' הן משמעותיות לקטע מינורי מאוד. כמובן שעבור טולקינאים *כל* הספרים האלה שווים, מהטרילוגיה ועד אחרון כרכי ה'היסטוריה' - בכל אחד יש משהו מעניין על תקופה בלגנדאריום; ואפילו במקום הכי לא צפוי, ניתן למצוא הערה קצרה שתשנה את כל התמונה (ר' השירשור למטה על הסיל'). באיחולי קריאה נעימה!

למעלה