היי, אני חדשה כאן
בקשר לסרבנות - יש הבדל גדול בין בין נניח לעבור באדום לבין לסרב - דבר ראשון בגלל שלעבור באדום זה לעשות משהו, בעוד לסרב זה לא לעשות שום דבר (וזה לא הבדל טירבאלי בכלל) דבר שני, אתה (או את? אני מניחה שזה אתה בגלל המשפט השוביניסטי ממקודם) טוען שלהתגייס לצה"ל זה המעשה הדמוקרטי לעשות, בעוד סרבנות זה לא דמוקרטי מכיוון שיש כאן עברה על החוק נכון? ובכן, הרשה לי לצטט מתוך חוברת של "יש גבול" שנקראת ה"נשמע ונשתמע?" פשוט כי זה מסודר שם טוב. "הנימוקים המרכזים התומכים בזכות לסירוב: א. הדמוקרטיה מבוססת על עקרון החלטת הרוב תוך שמירה קפדנית על זכויות המיעוט. חשובה במיוחד בהקשר זה זכותו של המיעוט להיאבק כדי להפוך לרוב. כמו כן מגבילה הדמוקרטיה את החלטת הרוב לתחומים בהם ראשי הרוב להתערב ולקבוע (האמונה האישית, למשל, שייכת על פי תפיסה זו לתחום הפרט). ב. הדמוקרטיה איננה ערובה לחוקים צודקים - הרוב עלול לקבל החלטה מוטעית, והמיעוט רשאי ואף חייב להעמיד את הרוב על טעותו. ג. היחיד במדינה דמוקרטית נתפס כאדם אוטונומי וחופשי, בעל יכולת שיקול והחלטה ראציונאלים. מתוך השקפה זו מובן, כי מעורבותו הפוליטית הרצויה של האזרח אינה מצומצמת למעשה הבחירה, אחת לכמה שנים בלבד, אלא מחייבת בקורתיות ומעורבות כל הזמן. ד. המרי האזרחי מיועד לתמוך באושיות הדמוקרטיה וחוקיה ולא לקעקע אותם. סירוב כזה יעשה, לכן, רק לאחר שנוסו ללא הצלחה הדרכים המקובלות - הצבעה, הפגנה, עצומה וכדומה. המרי האזרחי נתפס כאפשרות האחרונה והכרחית לפעולה. ה. סרבנות חלקית לא תגרום לאנרכיה. סרבנות תוך שמירה על הכללים המסייגים שהוזכרו לעיל - הסרבנות יהיה המעשה האחרון, פומבי, לא אלים ומתוך נכונות לשאת בעונש - דווקא מחזקת את המשטר בהיותה שומרת על חירויות הפרט. ו. אי-אפשר להוכיח, אמפירית, קשר סיבתי, מייד, ישיר או הכרחי בין פיעולתיה של קבוצה סרבנית אחת לבין פעילותיה של קבוצות סירוב אחרות. הסיבות לסירוב פוליטי מגוונות ומורכבות, וקישור כזה יהיה פשטני ובלתי משכנע. ז. כל קבוצה פוליטית צריכה להתפשר מדי פעם במשטר דמוקרטי. אבל לא תיתכן פשרה על עקרונות הדמוקרטיה עצמם, כמו במקרה של פגיעה אלימה בחירויות האדם והאזרח. אפילו משטר המתעמת על מסרבים לחוקיו צריך להיות מעוניין, פארדיקסואלית, באי-ציות לחוקים הנוגדים את אושיות הדמוקרטיה. ח. מעשה של ציבור אחד הבא לכפות את מרותו על ציבור אחר שאינו שותף להכרעה (ואפילו שיאושר על-ידי רוב), אינו מעשה דמוקרטי. למשל: החלטת רוב המעסיקים כי על הפועלים לוותר על חלק ממשכורתם אינה החלטה דמוקרטית. יעל.