שלום..

xena2305

New member
שלום..

רציתי לשאול האם השורשים של יהודי מרוקו הם בספרד ואם לא אז מדוע המרוקאים מתיחסים לעצמם לפעמים כאל ספרדים? חוצמזה מה פרוש המילה "מאגרב"? (נידמה לי שזה במרוקאית)

אמרוקאי

New member
שאלת כמה שאלות - בוא נתחיל מהפשוטה

"מאגרב" (שים לב, הג' רפויה, לא דגושה - כמו שהערבית מבטאים האות הראשונה במילה "עזה") זה "מערב". שים לב לדמיון: באנגלית מכנים את "עזה" Gaza - זוהי אותה ג' רפויה (האות ע'ין בערבית). ערבית ועברית די קרובות והרבה פעמים ניתן לדעת את פירושה של מילה ערבית המכילה את האות ע'יין, ע"י החלפתה באות עין בעברית. למשל: זע'יר בערבית הופך ל "זעיר" בעברית = קטן. חמוד, לא?
השורשים של יהודי מרוקו הם בעקרון משלושה מקומות: יהודי מרוקו "השורשיים" ביותר הגיעו למרוקו עוד בתקופת שלמה המלך (כשליחיו) לסחור בזהב ואבנים טובות והשתקעו שם (בערך המאה השלישית לפנה"ס). השבטים המקוריים שאכלסו את מרוקו באותה תקופה היו הבֶּרְבֶּרִים, שהיו באותו זמן חסרי דת. די מצא חן בעיניהם הענין הזה של הדת היהודית והרבה מהם התגיירו. זו הסיבה שבאומנות הבֶּרְבֶּרִית, אפילו זו שאינה יהודית היום, תמצא הרבה מוטיבים יהודיים (מגיני דוד וכו'). ב- 1492 אירע גירוש ספרד, והרבה מאוד יהודים שנאלצו לעזוב את ספרד, בחרו באופצית הקל"ב ועברו למרוקו ("5 דקות" ממיצר גיברלטר). זוהי הסיבה שחלק מיהודי מרוקו של היום מתיחסים לעצמם כאל צאצאי הספרדים. אישית, אני ממוצא מעורב: אבי הוא מצאצאי גירוש ספרד, ואמי היא מצאצאי הבֶּרְבֶּרִים. הילדים הכי יפים יוצאים מנישואים מעורבים, תאמין לי.

xena2305

New member
תודה על התשובה המפורטת..

ועוד משהו אחד,האם המרוקאים יוצאי ספרד מדברים לדינו כמו הרבה יהודים שגורשו מספרד לאירופה?

אמרוקאי

New member
אישית, מעולם לא נתקלתי ביהודי

יוצא מרוקו שדיבר לדינו (אם כי זה לא אומר שאין). כן נתקלתי ביהודים יוצאי מרוקו דוברי ספרדית. לרוב מהעיר טנג'יר במקורם. אזור טנג'יר שבמרוקו היה שנים רבות תחת שליטה ספרדית, ונדמה לי שעד היום הוא נחשב לאזור "מפורז".

למעלה