שלום...

o O Y O o

New member
שלום...

הממ.. יש לי וויכוח עם כמה אנשים בפורום פה בתפוז.. הוויכוח לשורש נ.ס.ע בשם הפועל שלו.. האם יש לאמור
לסוע
או שאולי יש לאמור
לנסוע
. תודה מראש

Idan91

New member
לפי האקדמיה, ../images/Emo187.gif

לִדֹּר, לִטֹּל ולִפֹּל נוצרו בלשון חכמים, כך שהן מותרות בלי נ'. אפשר גם וידוי? אני לא סובלת את גזרת חפ"ן.

or99

New member
על צורות המקור בבניין קל.

האקדמיה כותבת כך: "הנו"ן בהן מתקיימת. למשל: לִנְסֹעַ, לִנְטֹעַ, לִנְגֹּחַ. צורות המקור לִדֹּר, לִטֹּל ולִפֹּל (שנוצרו בלשון חכמים) מותרות בלי נו"ן. בפעלים אחדים המקור הוא על דרך נחי פ"י ואלה הם: לָטַעַת (גם לִנְטֹעַ), לָגַעַת (גם לִנְגֹּעַ), לָגֶשֶׁת, לָשֵׂאת, לָתֵת." לדעתי דברי האקדמיה אינם מדוייקים. מדברי האקדמיה משמע כאילו רק הצורות לִטֹּל ולִפֹּל קיימות בלשון חכמים, והצורות לִנְסֹעַ, לִנְטֹעַ, לִנְגֹּחַ הן בצורה המלאה בלשון חכמים או שאינן קיימות כלל. אם כך היה, החלטת האקדמיה היתה צודקת. אבל למרות שבלשון חכמים הצורה לִסֹּעַ, לִטֹּעַ לא קיימת, קימת צורה כמעט זהה: 1. "דבר אל בני ישראל ויסעו, רבי יהושע אומר אמר הקב"ה למשה אין להם לישראל אלא לִיסַּע בלבד" (שמות רבה פרשה כא) 2. "הייתה שדהו זרועה ירק, ומבקש לִיטַּע בתוכה שורה של ירק אחר..." (כלאיים ג,ג) 3. "הבהמה אינה מועדת לא לִיגַּח, ולא ליגוף, ולא לישוך, ולא לרבוץ, ולא לבעוט..." (בבא קמא א,ד) [אגב, על ליגוף ולישוך אני בכלל לא מדבר...] מכיון שהצורה לִסֹּעַ כמעט שווה לצורה לִיסַּע (לדעתי חכמים קבעו את המשקל לפי העתיד: יִסַּע --> לִסַּע, יִטּוֹל --> לִטֹּל, כמו ילמד --> ללמוד, ישכב --> לשכב), אין סיבה שלא לקבל את ליסוע. כפי שלחכמים היה נוח להגיד ליסע ולא לנסע, לנו נוח לומר ליסוע ולא לנסוע.

לוט דבר חכמה, שיש בו כדי לשפוך מעט

אור על הסוגייה. מקורו: למה ומדוע, ילקוט לבירורי לשון מאת ש' בהט.

גנגי

New member
לא לפני זמן רב...

כתבתי על זה והסברתי בדיוק את כל עניין פ"נ (השורשים ש-נ' היא האות הראשונה שלהם). אולי מישהו יכול למצוא את זה? ממש אין לי כוח לחפש... (לא מעצלות, תאמינו לי, פשוט היתה לי עכשיו תאונה ואני עוד קצת נסערת ולא שקטה, וממש צריכה להירגע. לא, לא לדאוג, תודה, הכול בסדר. רק נבהלתי.)

גנגי

New member
טוב, אז בכ"ז מצאתי...

אבל מסתבר שעניתי שם רק על חלק קטן מהסוגייה של פ"נ, וזכרוני ההפכפך שוב היתל בי... נכון שתסלחו לי שלא ארחיב עכשיו בעניין? הרעיון של מה שכתבתי שם, בקשר לצורות חדשות וצורת עתיקות, מהמקורות, תופס גם כאן, ובהזדמנות (אולי אפילו הליל, אם הלחצדם שלי ירד קצת...) אשלים כאן את הפרטים (המסובכים, אני חייבת להזהיר מראש).

למעלה