שלום!:)

allstar1000

New member
שלום!:)

שלום!
איך אני יכולה לדעת את השורש, הבניין והמשקל של עצמים (למשל מחסן)
תודה!:)

יאקים

New member
רוב שמות העצם העבריים שקולים

במשקל (+שורש): משכן, מלכודת, תסבוכת, מאפרה, מלחמה, סַפָּר, סֵפר, מברג, מורשה (בדומה למלחמה, וזהו שם שגזרת השורש שלו היא נפ"י בדומה למודעה, מופע, מורָד,
ובגזרות שונות התנהגות השמות תואמת את מה שקורה בפועל: מקום (מקלָט), משובה (מלחמה), הֲגַנָּה (גזרת הכפולים, ג-נ-נ = הלבשה) ועוד ועוד.
ישנה דרך תצורה נוספת בשמות: בסיס (= שורש + משקל, כמצוין בדוגמות הנ"ל) +צורן סופי המציין משמעות. לדוגמה, משם העצם סַפָּר ששורשו ס-פ-ר בתוספת צורן סופי וּת
מתקבל השם ספרות המציין מקצוע, בדומה לספנות, נגרות, כַּיָּסוּת ועוד.
יקצר המצע מהשתרע, ותיאלצי להשתתף בשיעורים ולשמוע את הסברי המורה ואת הדוגמות הנלוות.

allstar1000

New member
תודה על התשובה

אני רק רוצה לציי שאני כן מקשיבה בשיעורים, המורה שלי ללשון לימדה אותנו את זה ועוד כמה נושאים לפני שיעור כי היא גילתה שהנושאים הללו יופיעו בבגרות

יאקים

New member
בבקשה ובכיף. לא הביישן למד, ולא הקפדן מלמד.

בפרופיל שלך כתוב שאתה גבר בן 45, ואתה מגיב כאילו אתה תלמידת תיכון. האם לא קלטתי אותך או שאתה מסתלבט עליי?

allstar1000

New member
תשובה

אני לא גבר בן 45, כאשר נרשמתי לפורום לא הענקתי לפרטים תשומת לב מתוך מחשבה (שגויה) כי לא אשתמש בפורומים על בסיס קבוע אלא פעם חד פעמית

יאקים

New member
בסדר, אעפ"י שלא הבנתי למרות תשובתך

מה ההיגיון שעומד מאחורי הדברים.
בכל מקרה, אני מקווה שההסבר שמסרתי לא היה מפורט מדי ומסובך, בבחינת עושר השמור לבעליו לרעתו.

trilliane

Well-known member
מנהל
לשמות עצם אין בניין (למעט שמות פעולה)

מילים שנוצרות משורש נוצרות לתוך תבנית. לתבנית במערכת הפועל קוראים "בניין" ולתבנית במערכת השם "משקל". לפיכך למילה 'מחסן' (שם עצם) אין בניין אלא רק שורש ומשקל. את המשקל די בקלות אחרי שלומדים לזהות תבניות (הן חוזרות על עצמן בסה"כ והכמות סופית) ואז קל לזהות גם את השורש. דרך נוספת להבחין בשורש היא לחפש מילים אחרות מאותה משפחה, לרוב יש קשר סמנטי (קרבה במשמעות).

'מחסן' שקולה במשקל 'מקטָל' (אני מניחה שבמקור מִקְטָל, אבל חי"ת אות גרונית ונוטה להשפיע על התנועה שלפניה) והשורש הוא חס"ן. זהו גם השורש של מילים כמו חסין, חיסון, חוסן, החסנה ואחסנה (ממנה נגזר השורש התנייני אחס"ן >> לאחסן).

למעלה