שלום

שלום

רציתי לשאול אתכם כמה שאלות, אני מקווה כי תוכלו לעזור לי. 1) מהו הקשר בין יהדות מרוקו לצרפת? אני לא כל כך הבנתי, פשוט בגלל ההקשר המשפחתי לסבא שלי ז"ל קראו מוריס ומשפחתו דיברה מרוקאית וצרפתית. 2) מיהם היהודים הברברים? 3) אם מישהו מכיר את השיר "פייניהא" אני חושב של להקת שפתיים, ויוכל ככה להאיר את עיני לגבי השיר אודה לו מראש. גיא.

שרונהה

New member
שלום גיאגאי../images/Emo140.gif

מקווה שמומחי הפורום יבואו לעזרתך, ובינתיים, להבנתי, הקשר בין יהדות מרוקו לצרפת הוא שיהודי מרוקו למדו בבתי ספר "אליאנס", שם לימדו בצרפתית ולכן רובם יודעים לדבר ולכתוב בצרפתית. על היהודים הברברים אני מזמינה את רנופרוי, אלי פילו, הודפי ואמרוקאי לענות לך... לגבי השיר פהנייה מה שאני יכולה לתת לך, זה קישור לשיר פהנייה תהנה בינתיים מהשיר, עד שיבואו המומחים.

ד קובי

New member
שלום וברכה ../images/Emo140.gif

הנה לך תשובות חלקיות לשאלות ששאלת: 1)בשנת 1912 הפכה מרוקו למדינת חסות של צרפת, בהסכם פז, ולמרות שהיהודים בה לא זכו לזכויות והגנה כפי שזכו להן היהודים באלג'יריה וטוניסיה, היה שיפור לטובה במצב היהודים. למעשה באף אחת מהמדינות בצפון אפריקה היהודים לא היו נתונים בסכנת הכחדה או לפגיעה על רקע אנטישמי. יהודי המגרב זכו בדרך כלל להגנת ממדינות אירופה ובעיקר צרפת .עד שהמצב השתנה עם פרוץ מלחמת העולם השנייה מרוקו כמדינת חסות צרפתית לא שתפה פעולה עם ממשל וישי הפרו – נאצי . משנת 1912 זו ועד לשנת 1948 השתלבו היהודים בחיי המדינה ואף בפוליטיקה המקומית. בשנת 1947 היה רוב היישוב היהודים במרוקו, כ-73% מכלל יהודי המדינה תושבי ערים, בעיקר בערים טנג'יר,רבאט, קזבלנקה, מרקש, מקנס ופס כאשר בכל אחת מהן היו למעלה מ-15,000 יהודים. בשנת 1948, ערב הקמת המדינה חיו במרוקו כ-265,000 יהודים.בעקבות מלחמת העצמאות החלו פרעות ביהודי מרוקו ועל כן רבים מהם נמלטו למדינת ישראל שזה עתה קמה וכן לצרפת וספרד השכנות מעבר לים. השלטון הצרפתי, שהיה במצב של עזיבת מרוקו, לא הצליח לעצור את הפרעות שנערכו ביהודים, יהודים נהרגו במהומות ורכוש רב נבזז או נהרס. יציאה המונית של יהודים ממרוקו נבעה בעיקר מהפרעות בהם אך גם מהחשש שמרוקו, לאחר שתקבל את עצמאותה, תצטרף לליגה הערבית ואז תפעל ביתר שאת נגד היהודים. 2) יהודי מרוקו "זכו" במדינה זו, כמו בשאר מדינות ערב, למעמד ה"ד'ימי"-מעמד של נתין ולא של אזרח, מעמד אשר כמעט לא השאיר ליהודים שום זכויות ואף פגע בהם קשות - כלכלית וחברתית. חוקי ה"ד'ימי" השתנו בין שליט לשליט כאשר היו שליטים נוחים יותר ליהודים שמינו אותם אז ליועצים בחצרותיהם, והיו שליטים פחות נוחים שפגעו ביהודי המדינה והטילו עליהם גזרות ומיסים קשים. בין המאה ה-14 והמאה ה-16 גדלה אוכלוסיית יהודי מרוקו בצורה משמעותית בגלל הגירת יהודים רבים מספרד השכנה לאחר כל אחת מהפרעות ולאחר גירוש ספרד.רוב היהודים התרכזו בגטאות בערים בהן חיו וגטאות אלו כונו "מלאח".בעת כיבוש מרוקו על ידי האימפריה העות'מאנית שפר מצבם של חלק מהיהודים במדינה אולם לא בכל הפעמים הצליחו הטורקים למנוע את הפרעות שערכו התושבים המקומיים ביהודי המקום. הפרעות, שהתרחשו בשנת 1864 בערים מרקש ופס ובהם נהרגו כ-500 יהודים, הן דוגמה לכך. 3) לא ברור מה אתה מבקש לדעת לגבי השיר

נצל"ש....כמה שאלות....

ההורים שלי שניהם ילידי מרוקו נולדו בשנים 49' ו50' והבנתי שהשלטון הצרפתי עזב את מרוקו בשנת 56' עכשיו מה זה אומר לגבי צאצאהם של ילידי מרוקו בשנים של לפני עזיבת השלטון הצרפתי......האם זה אפשרי לקבל אזרחות צרפתית ואני צריך לציין שכנראה התעודות לידה נעלמו אי שם?! תודה לעוזרים!!

שאלת הברברים

שאלת הברברים הינה סבוכה וארוכה מדי, אנסה להביא ולמצוא עבורך, חומר, אותו כתבתי באלתר אחר. אנא, התעזר בסבלנות. ובכלל, האם תוכל לציין נקודה מסויימת לגבי הברברים, ומה אתה רוצה לדעת, מאות ספרים, נכתבו בכל הלשונות הקיימות, ואם אתה קורא צרפתית, אשמח להעביר לך, ספר וירטואלי, אודות היסטורית הברברים, למן המאה הראשונה של הספירה. ליל מנוחה. אלי פילו

אל תטעה

הברברים קיימים 3000 שנה לפני הספירה המונח ברברים ניתן להם במאה השניה לפנה"ס www.yossitour.com

תודה רבה על התגובות :)

הרחבתם את ידיעתי, בקשר לשיר פייניהא רציתי פשוט את תרגום המילים. אני פשוט מעריץ את המוסיקה המרוקאית ובפרט זמרים כמו עמיר בניון, חיים אוליאל, ושלמה בר שמשמרים את המוסיקה הזו. תודה, גיא.

הקשר הצרפתי

החסות הצרפתית בין השנים 1912 עד 1956 חלשה על מרוקו בכל הרבדים והיהדים ספגו אף הם מהתרבות,שפה ועוד... במהלך עזיבת יהודי מרוקו בשלושת גלי העליה,היו יהודים שאך טבעי בגלל ידיעת השפה והקרבה לתרבות היגרו ממרוקו לצרפת יהודים ברברים או "שלוחים" חיו בכפרי ברברים במרוקו בעמק הסוס באטלס התיכון בעמק האוריקה בריף ועוד.... הם נקראו שלוחים בגלל שדיברו תשלחית במרוקו חיו יהודים לאורכה ולרוחבה של המדינה יוסי המדריך פרטים נוספים באתר www.yossitour.com

למעלה