שלום,

MorningBell

New member
שלום,

אני גל, בת 17 וחצי, ורציתי לשאול - איך אתם מתייחסים לעניין של הדת במדינה? ראיתי פה באחת החתימות, שמובא רעיון שהדת גורמת לעשות עוול, כאשר עושי העוול חושבים שהם נוהגים נכון. האם אצל כולם כאן הגישה לדת שלילית כ"כ? איך העניין של הדת משתלב עם האידיאולוגיה עליה אתם מושתתים? תודה
ונעים מאוד

yoory

New member
וואו, ממש ממש לא!

יש פה מגוון רחב של דעות שרובן ככולן דוגלות ב"איש באמונתו יחיה" רבים מאיתנו לא מאמינים בשום דת מאורגנת אבל כולם פה מכבדים את כל הדתות.

sad b u t true

New member
זה נחמד שאת מצפה שכל אחת תענה בשם כולן...

בכ"א, לדעתי: דת איננה דבר רע, עד שהיא פוגעת במישהו/י. בדיוק כמו חופש ביטוי והזכות להפגין . כל עוד זה לא פוגע במישהו/י אחר/ת, אין כל רע בזה. הצורה בה דת פוגעת באחרים/ות היא כפיה שלה, שמתבטאת בזה שאין תחבורה ציבורית בשבת וימי חג, שאסור לאכול חזיר בנתניה וכו'. מכאן והלאה, דת יכולה להיות הרסנית. כתושבת חיפה בטח שמעת על ההשתלטות של הברסלבים על בית כנסת בעיר. אפשר לראות מכאן שבדת יש זרמים קיצוניים יותר ופחות, ושהזרמים הקיצוניים פוגעים בפחות קיצוניים, ואחת כמה וכמה על החילונים/ות.

שחר, תעשי לי שלום../images/Emo99.gif

לגמרי. אם דת לא פוגעת באף אדם שלא מעוניין לקיים את מצוותיה, או לאדם שרוצה לקיימן בצורה כזו או אחרת של אדיקות, אני אכבדה בשמחה. עוד לא קרה שניסיתי לשכנע את אחת מחברותי הדתיות ללבוש מכנסיים, אבל שהן "הציעו" לי ללבוש חצאית, קרה גם קרה. כאן מתחילה הבעיה שלי עם דת.

ל שכזו

New member
יש לדת עוד השלכות, תיאורתיות יותר

כמו מה מניע את בני האדם- מוסר רציונאלי כלשהו או אמונה בכוח עליון (וכמובן ההשלכות הפרקטיות יותר בנושא הדת ומדינה, ששחר כתבה עליהן מעליי) *רק הערה: מבחינתי העמדות שלי על דת (שיתכן שמשתמע מההודעה שהן שליליות, אבל זה לא בהכרח המצב, אלו סתם נקודות שראוי לחשוב עליהן בעיניי בהקשר של הומאניזם) תקפות לגבי האמונה האישית שלי, ולא משפיעות על איך שאני רואה א\נשים דתיים\ות.

yoavr10

New member
הגישה היא לא שלילית

אם מסתכלים על זה מגבוה, ואפילו ברמת המפלגה האמירה לגבי הנושא הזה היא די ברורה. מקומן של דתות הוא מחוץ למוסדות המדינה ובתוך מסגרת הדמוקרטיה ויש לה לגיטמציה רק וכאשר היא מתקיימת מבלי לפגוע בזכויות אזרחיות של אנשים. אישית, אני לא יודע למה אני לא דתי. קשה לי להגיד לך שהייתי גומר חילוני גם אם הייתי נולד לבית דתי - קשה לי להאמין. הבסיס האי-רציונאלי של הדתיים הוא איתן בדיוק כמו הבסיס האי רציונאלי של החילוניות שלי ומאפייני הזהות האחרים. ד"א לירון, את מרבה להשתמש במונח "הומאניזם" כאילו הוא עומד כנגד הדת או כאילו הוא עומד בפני עצמו. הומאניזם הוא מונח ארטילעי ביותר, לא הייתי מציע להשתמש בו כמונח המאגד בתוכו מצעים פוליטיים או דעות. גם אפי איתם יוכל לטעון שהוא הומאניסט ולא בטוח שנוכל לסתור אותו. וחזרה לנושא, עם כל הפלורליזם המתבקש, יש הרבה מאפיינים ביהדות האורתודכסית שאני מתנגד להם כגון: היחס להומוסקסואליות, היחס לנשים, היחס לזרים ומרכזיותו של הלאום בהגדרת הזהות וכו'. האם זה אומר שאני צריך לצאת ולנסות לשכנע דתים לשנות את עמדתם? וודאי! בדרכים הדמוקרטיות ובלי לסתור את המוסר שלי. אמונה שמנחה תמיד ד"א היא שאידאל שלא מביא איתו אקטיביזם (למטרות שכנוע אחרים) ודוגמה אישית שווה כקליפת השום. זה תקף גם לחרדים שבחרדים מבחינתי. במקרה הספציפי שלנו, לא הייתי הולך ומשכנע חרדים לא לכלוא את ילדיהם הפסחים מחשש לפגיעה בשידך, כי פשוט חבל לי על האנרגיה. בקיצור, התמונה היא מאוד מורכבת, ואם יש דבר שלא תמצאי בנוער מרצ לדעתי זה דעה אחידה, וזה אולי המאפיין החיובי ביותר שלנו. יואב.

ל שכזו

New member
-

אבל זה בדיוק מה שבאתי להגיד, שהומאניזם עומד כנגד לדת ובפני עצמו. זה נכון שמבחינה פרקטית אתה יכול לפעול למען זכויות אדם ולהאמין באל, ונכון שגם תוכל למצוא לעצמך טיעונים שמקורם במקרא, אבל אני מדברת על התכלית של המוסר שלך- אם התכלית היא לפעול למען בני אדם (או בע"ח אחרים) לעומת אם התכלית היא לפעול למען ריצוי האל (אין לי הגדרה טובה יותר או יכולת ניסוח בכלליות כרגע, מצטערת). אפי איתם יוכל לטעון שהוא הומאניסט, ואני מצדי אוכל להסביר למה מבחינה לוגית אי אפשר לראות את בני האדם כתכלית ולתמוך בכיבוש. לגבי איגוד מצעים פוליטיים ודיעות אני כמובן מסכימה, וכבר כתבתי שכמובן מבחינה פרקטית דתיים פועלים למען זכויות אדם ויש שלל דוגמאות לזה. מנגד, בהחלט יש מקום להסביר עמדות פוליטיות במוסר וערכים כאלו ואחרים, ומרצ היא בהחלט מפלגה ש(לטענתה לפחות) מושתתת על הומאניזם, לכן הרגשתי את הצורך לציין.

tixi

New member
מה פתאום "עומד כנגד"?

להפך, רוב הדתות דוגלות בכך שריצוי האל הוא לפעול למען בני האדם. אין שום ניגוד בין להאמין בתכנים של מרצ לבין להיות דתי ואפילו מאוד. אין ספק שהדת כפי שהיא בבסיס שלה מעוותת ככה שרואים אותה בצורה צבועה - ככה שאנשים רואים רק את הערכים והצוויים שנוח להם לראות, אבל באופן עקרוני, את רואה את זה בצורה מאוד ברורה. "על שלושה דברים עומד העולם - על תורה, עבודה, וגמילות חסדים."

ל שכזו

New member
../images/Emo13.gif

אני מדברת לא מבחינה פרקטית (תמיכה בזכויות אדם ופעולות למען בני אדם) אלא מבחינת הכוונות. כשפועלים למען בני-אדם כי "זו מצוות האל" אפשר לפרשן באופן שונה את מצוות האל (כמו שקורה), או לראות מקרים בהם האל ציווה לפעול כנגד זכויות האדם. אני מסכימה שאין ניגוד בין דת לבין אמונה שלמה בתכנים של מרצ, הניגוד בעיניי הוא לא פרקטית בפעולה ובאמונה בתכנים, אלא במקום הכי בסיסי- ממה מונעות הכוונות: מתוך ריצוי האל או מתוך שאיפה למוסר (גם אם כתוצאה מהרצון לרצות את האל יש שאיפה למוסר, זה נובע מריצוי האל.) ציינתי שזו סוגיה תיאורטית יותר. כמובן שאני לא מאמינה שדתיים לא יכולים להיות הומאניים (אני גם לא מאמינה שאתאיסטים הם הומאניים בהכרח, זה לא דת או הומאניזם, יש עוד ערכים עליונים שמהם בני-אדם מונעים. פותחת השרשור שאלה על "איך זה מתקשר לאידיאולוגיה עליה מרצ מושתתת?" והנחתי שהיא דיברה על הומאניזם, אז עניתי איפה יכולה להיות סתירה.)

doresh shalom

New member
רק הערה קטנטנה ../images/Emo41.gif

שימו לב להבדל בין "הומאניות ל-"הומאניזם", אלו שני דברים שונים. ואני חושב ששימת לב להבדל הזה פותרת חלק מהשאלה

ל שכזו

New member
מטילים ספק יערולי! ../images/Emo69.gif

סתם, אני לא נגד דת, סתם מעלה אנקדוטות ומילים ארוכות.

למעלה