שלום... שאלה לי...

שלום... שאלה לי...

ניסיתי למצוא ליקוטי מוהר"ן עם פירוש, ולא מצאתי, אז אם מישהו יוכל לעזור לי אני אשמח: אני מנסה להבין את המשמעות של תורה פ"ט (ח"א). יש לי כמה שאלות עליה, ואם תוכלו לענות לי עליהן, אני אשמח ממש...: אני אביא את הפסקה בשלמותה (היא לא כזאת ארוכה...): "ותחסרהו מעט מאלוקים, וכבוד והדר תעטרהו" (תהילים ח) הנה ידוע כי כל מה שחסר באדם הן ברוחני, הן בגשמי החסרון הוא בהשכינה שהוא בחינת א-לוקים. וזהו "ותחסרהו", בוודאי "מעט מא-לוקים", היינו החסרון בוודאי מא-לוקים, היינו בהשכינה. אך כשידע זאת שהחסרון הוא למעלה ולמטה, בודאי יהיה לו צער גדול ועצבות, ולא יוכל לעבוד את ה' יתברך בשמחה. לכך צריך להשיב לעצמו, מה אני ומה חיי,כי המלך לבדו מודיע לי החסרון שלו, וכי יש כבוד גדול מזה. מתוך כך בא לשמחה גדולה, ונתחדשו המוחין. וזהו "וכבוד והדר תעטרהו". היינו ע"י כבוד והדר שיש לו, שהמלך בעצמו מספר לו החסרון, תעטרהו במוחים חדשים." והשאלות: 1. מה עניין החסרון שיש בא-לוקים? 2. מה המקור של הרב לכך? איפה זה עוד כתוב/ מרומז? 3. מדוע "מעט מא-לוקים" ולא הרבה מא-לוקים? 4. מה ענין הכבוד שה' יתברך מגלה לו את עניין החסרון? ומדוע הוא עושה זאת בכלל? 5. מה עניין השמחה לאחר שמבינים את הענין? 6. מה פירוש המושג "ונתחדשו המוחין"? תודה לכל מי שיעזור לי להבין... שבת שלום!

תשובה

רבינו כותב: "הנה ידוע", כי זו תורה מפורסמת מהבעש"ט הקדוש זי"ע. וכך כותב נכד הבעש"ט, דודו של רבינו, רבי אפריים מסדילקוב זי"ע בספר "דגל מחנה אפריים" פרשת בשלח: "שקיבלתי מן אדוני אבי זקני (הבעש"ט) זללה"ה שכל היסורין הבאים על אדם, רחמנא ליצלן, הוא מחמת שיש חסרון כזה בשכינה, כביכול, שאין היחוד בשלימות. ועל כן השי"ת שולח עליו יסורים, כדי לעוררו להתפלל על חסרון השכינה, כביכול" וממילא נוכל לענות על שאלותיך: 1. מה ענין החסרון שיש באלוקים? כאשר אין היחוד בשלימות בין השכינה ובין העולמות העליונים, הרי חסר בשכינה השפע שאמור להיות מושפע מלמעלה, וזה מתבטא כאן בעולם הזה שעדיין לא נשלם בו התיקון השלם. 2. מה המקור של הרב לכך? הראינו למעלה שזו תורה של הבעש"ט. וכן מופיע בספרי חסידות רבים. 3. מדוע מעט ולא הרבה? הרי ברור מלשון רבינו: "ותחסרהו" - אם חסר לאדם - "מעט מאלוקים", זהו סימן על חסרון שנתמעט בשפע שיש בשכינה. 4. מה ענין הכבוד שהשי"ת מגלה לו ענין החסרון? ומדוע הוא עושה זאת? אם הקב"ה מגלה לאדם את החסרון שיש בשכינה (ע"י שלאדם עצמו יש חסרון), זה מראה שתפילתו של האדם חשובה לפני הקב"ה, והוא מראה לו זאת כדי שיתפלל על החסרון, כי תפילת האדם הצדיק יכולה להוריד שפע מעולמות עליונים ולתקן את השכינה. 5. מה ענין השמחה? האדם הצדיק רואה בגילוי החסרון כדי שיתפלל סימן קירבה גדול מאת הקב"ה, כי הוא מודיע לו על חשיבותו בעיניו ועל אהבתו אותו. 6. מה פירוש ונתחדשו המוחין? רבינו כותב במקומות רבים שכל ענין החסרון אצל האדם זה רק חסרון בדעת, במוחין. וכך זה גם בשכינה, כי השפע שחסר בשכינה הם המוחין, החכמה האלוקית, שחסרה בשכינה והוא השפע האמיתי. וממילא ע"י השמחה נתחדשים המוחין אצל האדם (כנראה בחוש, שאם הוא נהיה שמח מתוך מצב של עצבות כל חכמתו ותבונתו מתחדשת ויש לו חיות), וע"י השמחה הזו הוא מתפלל ומשלים החסרון בשכינה כפי הבחינה שהקב"ה הראה לו. ויש מדרש יפה על הפסוק הזה שקשור לפרשת השבוע: "ותחסרהו מעט מאלהים, זה יעקב, שנאמר: ויחמו הצאן אל המקלות. מלמד שלא היה חסר ליתן להם אלא הנפשות" (ילקוט שמעוני תהלים תרמ"א) המדרש מראה לנו את גדולת הצדיקים, כמו שחז"ל דרשו את הפסוק במקומות אין מספר שזה משה רבינו שהשיג כל חמישים שערי בינה פחות אחד, ובזה היה "מעט" מאלוקים, כלומר - כמעט, אבל לא לגמרי. צריך עוד להאריך בזה הרבה, אבל השבת מתקרבת. שבת שלום

עם שאלה כזו...ותשובה כזו...

מסתמא נשלמו כל החסרונות... והושפע שפע רב בכל העולמות... ושמחה ונחת עצום ורב בעולמות עליונים... ושבת מתרגשת בטוב ובנעימים... אשריך רבון כל העולמים.... שכאלה הם הבנים... מהרה בעטרות זיו השכינה מחופים... באחדות הפשוט ביטול המשתנים... בפליאת העולם... על אהבת נצח נצחים.

למעלה