שלום רב!

gchaim

New member
שלום רב!

היי, שמי חיים והחלטתי לנסות ולהעזר בפורום הזה שעושה רושם חמוד לגמרי. לבר מצוה שלי קיבלתי אורגן YAMAHA PSR-280 ולמדתי במשך שנה אחת עם מורה לאורגן שלימד אותי בעיקר לעבוד מתוך ספר, יענו לקרוא תוים וסימונים ,לזכור אקורדים בע"פ וכו'- לא ממש כיף, שום קטע יצירתי, הכל מתוך ספר. אחרי כשנה נמאס לי והפסקתי ללמוד עם המורה ולמרבה הצער כעבור זמן לא רב הפסקתי לנגן בכלל (גם הגעתי לתיכון וזה גרם להרבה פחות זמן פנוי). עכשיו, כמה שנים אח"כ, החלטתי לעשות קאמבק, החזרתי את האורגן מהמחסן והצבתי אותו אחר כבוד בחדרי, והתחלתי לנסות לנגן פריסטייל, ז"א לנגן בטבעיות, מתוך הראש או למשמע מוזיקה וכו', ההתחלה הייתה קשה מאד, לקח לי המון זמן למצוא כל תו אבל לאט לאט המצב השתפר ועכשיו כבר יותר קל לי לנגן לבד- למרות שעדיין הדרך ארוכה, אבל לפחות אני יודע מה לעשות בשביל להתקדם בה- פשוט לנגן משמיעה עוד ועוד עד שזה יבוא לי בטבעיות. עד כה הכל סבבה, עכשיו מגיעה הבעיה. בהתאם לשיעורים שקיבלתי בעבר, ליד שמאל היה תפקיד מאד מוגדר- היא נועדה בשביל להחליף את האקורדים במקצב ותו לא (הורגלתי לנגן עם הACMP מופעל אתם יודעים, המקצבים עם מנגינה, לא סתם תופים), אבל הגעתי למסקנה שזה דיי מעפן, זה ממש מעליב את יד שמאל, מה גם שמהרבה מנגינות ששמעתי שנוגנו על אורגנים אני כמעט בטוח שא"א ליצור את מה שהם עשו רק בעזרת יד ימין + מקצב, יד שמאל חייבת גם כן לנגן, אני לא מתכוון למלודיה שלמה כמו יד ימין, אבל בטח יותר מאשר להחליף אקורד במקצב, גם באיזו מסיבה ראיתי שהאורגניסט ממש השלים את המנגינה עם יד שמאל... ופה אני פונה אליכם: תוכלו ללמד אותי מה עושים עם יד שמאל? האם כל תפקידה הוא להחליף את האוקרדים במקצב?! לנגן ביד ימין משמיעה זה לא כ"כ מסובך, בסה"כ מזמזמים ובהתאם לכך בוחרים את התוים, אבל העסק של יד שמאל הוא יותר בהשלמה לפי מה שנראה לי, איך יודעים מה לנגן איתה? שבוע טוב!

ברוך הבא../images/Emo24.gif

נכון הדבר שככל שהאורגן ברמה נמוכה יותר, כך גם הACMP-ליווי אוטומטי, "מעפן" יותר.זה תלוי בפוליפוניה-תיכנות-ערוצים-סאונדים ועוד.נגינה ללא ליווי אוטומטי מתארת מצב שבו כל המקלדת מנגנת באותו סאונד כמו פסנתר למשל.תפקיד יד שמאל א"כ יהיה תפקיד ליווי של אקורדים.או ליווי בשלוש אצבעות מלאות-בס אקורד וכן הלאה. מניסיון.אימון ושוב אימון יתן תוצאות נכונות שישתפרו במשך הזמן.בעיקרון,רעיון האורגן הוא לתת תחושה של תזמורת של איש אחד ע"י ליווי אוטומטי.לכן יש כ"כ הרבה דרגות באיכות האורגנים כשלמעשה ה"איכות" נמדדת גם ובעיקר באפשרות של האורגן לתת את התחושה הנכונה ע"י הליווי האוטומטי. הנה האורגן שלך. http://achamilton.co.uk/PSR280.htm הוא גם מסוגל להקליט 6 ערוצים נפרדים כשכל ערוץ יתן תפקיד מסויים.ניתן גם להשתמש בתוכנות עריכה כשהתוצאה יכולה להגיעה לרמה טובה מאוד כמו כאן למשל. http://img2.tapuz.co.il/CommunaFiles/8982048.mid שים לב לתפקיד הליווי של יד שמאל בראשית השיר ובהמשכו. הרבה סבלנות וחזרות ,ישפרו כל הזמן את האיכות והתוצאות.

bomba6

New member
"מה עושים עם יד שמאל?" ../images/Emo3.gif

(אופס, לרגע שכחתי שזה פורום של דתיים לרוב). הממ.. אז הרבה דברים עושים עם יד שמאל, אבל אנחנו נתמקד בקטעים של הנגינה. אז כאמור- יד שמאל, כשליווי אוטומטי לא עובד תתפקד בתור צלילי הבס. היא בעצם תיתן את כל המקצב לשיר, כי כאמור- הליווי האוטומטי לא פועל. היא מאוד נוחה ובאה לידי ביטוי לאקורדים שנשענים על בס שונה. כמו לדוגמא: C/E. אקורד C בפני עצמו מנוגן דו-מי-סול (או C, E,G). אבל אקורד C על E מתנגן E,G,C, וזה נשמע אחרת. אז מה שעושים זה שמנגנים עם יד ימין את האקורד C המקורי, ועם יד שמאל נותנים בס ב-E. הבנת מה אני מנסה להגיד כאן? יד שמאל משלימה את האקורדים, נותנת מקצב לשיר (כמו בזורבה הנ"ל, או כמו בהתחלה של "הללויה"). אז בהתחלה באמת נח לתרגל עם יד שמאל שהיא מכה בקליד אחד בכל פעם.. לאט לאט אתה תדע להשלים אקורדים מלאים עם יד שמאל (ואין הכוונה ללחיצה עם שלוש אצבעות, אלא כל פעם אצבע אחרת, אבל שומעים אקורד). טוב, זה קשה להסביר במילים את מה שהניסיון יכול לעשות. אז לך להתאמן.

gchaim

New member
אממ

תודה למנסים לעזור אבל דיי השארתם אותי בתחושה של "נו- אז מה עושים?" אתם אומרים תתאמן תתאמן, נו יופי זה בדיוק מה שאני מנסה לברר, ביד ימין אני מבין איך להתאמן- שומעים שיר ומנסים לנגן את המלודיה, אבל איך בדיוק עושים את זה עם יד שמאל? כיצד אני מתאמן בשביל 2 דברים: 1. לדעת לבד איזה אקורדים אני רוצה לנגן עם ליווי, ז"א לאלתר גם את הקטע של האקורדים, כמו את יד ימין 2. להשתמש ביד שמאל מעבר לליווי.

bomba6

New member
אממ2

אני אנסה להכין היום או מחר קובץ מידי שינסה להמחיש את מה שניסיתי להסביר. אתה תעלה את הקובץ לאורגן, תשתיק את הערוץ של יד ימין ותשמע למה התכוונתי. בנוסף- אפשר לנסות משהו כזה. תנסה לנגן כרגיל, רק בלי ליווי אוטומטי. כלומר, תנגן את השירים שניגנת עד עכשיו, כולל אקורדים מלאים ביד שמאל, רק בלי ליווי אוטומטי. זה לא ישמע טוב, אפילו די צורם.. אבל מה שתעשה זה שתנסה "לצמצם" את האקורדים, ולהשאיר רק את הבס. כלומר, במקום לנגן אקורד C שלם, תלחץ רק על דו (או C, או כמו שכתוב באורגן C1). קפיש? כאילו, להתרגל לנגן רק את הבס של האקורד. כמו כן- תנסה לנגן את הפתיחה של הללויה: ביד ימין תנגן את אקורד G/B (תבנה את אקורד G כך שהאגודל על B2, האצבע על D3 והזרת על G3), וביד שמאל תלחץ פעם על G1 ופעם D1. תנסה להבין איך לשלב ומה יוצא מזה.

למעלה