שלום רב לכולם

ommerl

New member
שלום רב לכולם

שמי עומר, מנהל פורום NLP.

יותר מפעם אחת נשאלתי בפורום שלי מה ההבדל בין אימון אישי לבין NLP. בכל פעם שחשבתי שיש לי תשובה הבנתי שאני ידוע מה זה NLP, אבל לא כל כך ברור לי מה זה קואוצ'ינג.

נכנסתי לכאן וראיתי דיונים פורים ומעניינים.
קראתי במאמרים של הפורום ועדיין לא הצלחתי להבין מה זה קואוצ'ינג. לפי ההגדרה הרחבה במאמר שקראתי פה אפשר להסיק שגם NLP וגם CBT וגם עוד הרבה דברים הם קואוצ'ינג.. אז מה בכל זאת מבדיל את הקואוצ'ינג מכל שיטה אחרת שמכוונת להביא את הלקוח למטרתו במהירות האפשרית?

קישור למאמר המדובר: http://www.tapuz.co.il/forums2008/articles/article.aspx?forumid=1724&aId=83650

תודה לכל העונים והמשך שבוע מצויין

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
ברוך הבא עומר

אתה שואל שאלה קצת כללית - מה מבדיל את האימון מכל דבר אחר. קצת קשה לענות על זה, כי כמובן תלוי מה הדבר האחר.
כפי שאתה מציין ומצוין גם במאמר, יש הרבה גישות באימון. המשותף לכולן הוא שבכולן יש סדרת פגישות בין מאמן ללקוח, אשר היא מכוונת מטרה לפי הגדרת הלקוח. מטרות יכולות להיות מסוגים שונים - שינוי דפוסים, פיתוח יכולות, התגברות על פחדים, מטרה מעשית, מטרה שהיא יותר בהוויה וצורת ההתנהלות, ויש מטרות לאימונים ממוקדים כמו מציאת זוגיות, התארגנות והתנהלות עם בעיות קשב וריכוז, דיאטה וכו'.
בעיני, NLP היא סט של כלים שאפשר להשתמש בו באימון, בנוסף לדברים רבים נוספים, וכנ"ל גם טכניקות מתחום ה-CBT. אני לא מכירה את שניהם לעומק, ואני מניחה שבכל אחד מהם יש פרקטיקת עבודה מסויימת - שאולי עונה להגדרה של אימון ואולי לא. מאחר ו-CBT מגיע מתחום הפסיכולוגיה, אני מניחה שחלק מהנושאים שעולים בו לא בהכרח מתאימים לאימון - חרדות עמוקות, דיכאון, נושאים שמאמנים לא הוכשרו לעבוד איתם.
באימון הדגש הוא על השותפות בדרך - מערכת יחסים שוות גובה בין מאמן למתאמן, דרך שלא מספקת תשובות אלא מלווה בשאלות ומחזקת את המתאמן בדרך שלו, כדי שיוציא את התשובות מתוכו.
זה קצת על רגל אחת, כי לומר מהו אימון עד הסוף זה ללמוד אימון ולהבין כיצד הוא עובד, מה חשוב, על מה נעבוד ועל מה לא (למשל לא נעבוד עם אנשים עם בעיות נפשיות, טראומות, במשבר נפשי). נעבוד עם אנשים בריאים, בעלי יכולת לשינוי עצמי ומוטיבציה לעשייה - עוד דגש שמפריד אימון מטיפול למשל.
קצת ממהרת לצאת כרגע - האם תשובה זו מקדמת במשהו?

ommerl

New member
שלום ענבל

תודה על התשובה!

אני מזדהה עם מה שכתבת שלומר מה זה אימון עד הסוף זה ללמד אימון. כך אני מרגיש הרבה פעמים כששואלים אותי מה זה NLP. יחד עם זאת, הרבה שואלים ולכן פיתחתי עם הזמן הבנה לגבי מה להסביר לאדם שלא יודע מה זה NLP.

כמו שאני רואה את זה כרגע, ההבדל העיקרי בין אימון אישי ל- NLP הוא ש NLP מביא את הלקוח למטרה שלו על ידי שינוי ישירות בתת המודע שלו ואימון עושה זאת על ידי שימוש בדברים שמערבים בעיקר את המודע: הגיון, שכל ותחכום.

האם ההפרדה הזאת נכונה?

NLP לעומת אימון

אימון קלאסי אכן עושה שימוש בעיקר בשיטות "רציונליות", שכליות.
עם זאת, עם הזמן יותר ויותר מאמנים משמשים בשיטות משלימות נוספות כגון התמקדות, דמיון מודרך ויש כאלו גם ב-NLP.

הבדל משמעותי בין אימון ל-NLP, שבעוד NLP הוא שיטה מובנת שנוצרה בעבר ועברה התפתחות טבעית לאורך הזמן, אימון אינו כזה, אין יוצר/יוצרים בלבדיים וכך תחום/מבנה הידע שלו, יותר מבוזר ודינאמי.

ענבל כהן חמו

מנהל
חלקית

באימון אפשר להשתמש בכלים שונים, וגם בכלים מNLP, דימיון מודרך ועוד - אבל אילו כלים שמלווים עבודה שהיא קוגניטיבית בעיקרה.
לא הייתי משתמשת במילה תחכום, היא לא מתקשרת לי לאימון. כן, להיגיון ושכל, אבל כן גם לאנרגיה הגופנית, התחושה של מה נכון לך, היכן האנרגיה שלך נמצאת, מהם הערכים שלך, מה אתה בוחר, מה אתה רוצה. אימון הוא לא דיון אינטלקטואלי על החיים. הוא עבודה מעמיקה של בירור פנימי, בכל האמצעים.

ommerl

New member
אוקיי. אז אם אני מבין נכון משניכם

אפשר לומר שאימון זה מעיין קטגוריית על של גישות לעזרה לאנשים?

אני יכל להחשיב את עצמי, תאורטית, מאמן אישי? הרי NLP פועל בדרך שעונה להגדרה הרחבה של NLP, ואפילו יש מאמנים אישיים שמשתמשים ב- NLP.

ענבל כהן חמו

מנהל
לא חושבת

אני לא מכירה מספיק NLP, אבל לפי מה שאמרת, לא נראה לי. למשל טיפול בדימיון מודרך לא יהיה אימון אישי.
אבני היסוד של האימון הם קביעת מטרות, ועבודה קוגניטיבית בדרך אליהן. - עבודה המבוססת על שאלות אל המתאמן, ומסייעת למציאת הכוחות של המתאמן, ועשיית צעדים בעולם לשינוי.
לפי מה שאמרת - עבודה הפונה אל התת מודע - זה נראה תהליך מסוג אחר.
זה שמשתמשים בכלי NLP באימון לא אומר שזה תהליך מאותו סוג.

ommerl

New member
זה מפני שאת רואה ב- NLP סט כלים בלבד

NLP אינו סט של כלים. NLP הוא שיטה מלאה בפני עצמה הכוללת דרך להגדיר מטרה, תשאול, מיומנות שיחה והנחות יסוד.

כמו באימון, גם ב- NLP קובעים מטרה ופועלים כדי להגשימה.
כמו באימון גם ב- NLP משתמשים ביכולות של הלקוח.

עדיין לא מבין ממש את ההבדל אם כך.

AlexCoaching

New member
קורסים של NLP טהור

לרוב חסרים מודל אימוני בשביל שתוכל לקרוא לזה אימון.
הם אמנם מכילים הגדרת תוצאה רצויה.
אבל לא בצורה של מודל שמכיל שלבים כמו מציאת ערכים, בניית חזון, מטרות, תוכנית פעולה.
בד"כ מה שעושים זה לקחת את הטכניקות של ה NLP ומלבישים אותן על המודל האימוני.
איפה שרואים במהלך התהליך שטכניקות לא מודעות יכולות להיות אפקטיביות.

ommerl

New member
אין עבודת ערכים ב- NLP?

ב- NLP יש עבודת ערכים והגדרת מטרה. אולי לא תמיד נפנה לעבודת ערכים, זה תלוי איפה נמצאת הבעיה. לעיתים נפרט את המטרה לתוכנית פעולה, לצעדים קטנים, תלויי במטרה ובלקוח.

מה זה מודל אימוני? נראה לי שזה מקרב אותי לתשובה :)

AlexCoaching

New member
יש אבל לרוב זה לא חלק ממודל כמו באימון

מודל אימוני = המבנה של התהליך שבו מעבירים את הלקוח.
אני לא יודע באיזה צורה אתה אישית עובד.
אבל בהרבה קורסים של פרקיטישנר ומאסטר מלמדים את ה NLP כסט של כלים.
בלי להכניס אותם למודל יותר תהליכי.
הנה הגדרת מקצוע האימון מהקוד האתי של לשכת המאמנים. אולי זה יחדד לך את העניין.

מקצוע האימון
אימון – על כל תחומיו, הוא מקצוע שמהותו מומחיות
בניהול תהליך שינוי משמעותי וב -ר קיימא. התהליך
מוגדר בזמן, והוא מושתת על מערכת יחסים מקצועית,
ועל בסיס של פתיחות ושל אמון בין המתאמן למאמן.
האימון ממוקד תוצאה מעשית, ועיקרו הנחיית המתאמן
למימוש עצמי מיטבי ולהשגת היעדים המבוקשים על ידו
– בהתאם לערכיו, לשאיפותיו ולכישרונותיו. תהליך
האימון מאפשר למתאמן להכיר בעוצמותיו ובדפוסי
המחשבה המנהלים אותו, וכן ליצור רעיונות ותפיסות
לקידום השגת מטרתו. המאמן יוצר מרחב שבו המתאמן
יכול לעצב את חזונו בתחומים אותם בחר לקדם, ולפעול
להגשמתו.

ommerl

New member
יש מבנה של תהליך ב- NLP

לסדרת פגישות יש עקרונות מנחים למבנה מסויים. לא זורקים טכניקות באופן אקראי. למשל, כמעט תמיד מתחילים בשינוי ברמת הערכים ויורדים בהדרגה לרמת ההתנהגות, איפה שצריך ליצור שינוי. לא תצליח ליצור שינוי התנהגותי לפני שתעשה שינוי ערכי אם הערכים לא מתיישבים כמו שצריך עם המטרה. זה די מעוגן ב- NLP. למדתי את זה ב- MASTER.

יש עוד דבר שלא הרבה יודעים: בכל הטכניקות של NLP יש אותו מבנה בסיסי. הטכניקות המובנות הן רק דוגמאות.
לדעתי זו טעות חמורה להתייחס אליהם בתור סט של כלים. אלה רק אבות טיפוס, דוגמאות והדגמות לאיך להפוך את המבנה הבסיסי לצורה של פסיכותרפיה.

באשר להגדרה שהבאת, NLP מתאים לשורות הראשונות. הוא לא מתאים לארבעת וחצי השורות האחרונות שכן אין שום הכרח להביא שינוי כלשהוא להכרה. מבחינתי שלא יכיר בעוצמותיו. הכרה מודעת אינה חובה. העיקר זה מימוש המטרה.

עדיין לא ברור לי ממש ההבדל, מעבר להתמקדות של NLP בתת המודע לעומת אימון.. אבל אני מקבל תמונה יותר נרחבת של הנושא

עומר שלום

אני מאמנת בלבד אם ויש לי קשר עם 3 נשים שהן אנפסטיות (NLP)
כולן מאמנות רק שהן לקחו לאימון כלים מNLP
שתים מהן היו סופרויזריות שלי כך שקצת נחשפתי לתחום .מה שאני הצלחתי להבין שזו מטודה שעובדת הרבה על הדמיון (לא הכל)בתקופה שעשיתי סטאז' בהדרכת אחת הסופרויזריות ביקשתי ממתאמנת לראות אני עתידי
לא יכלה לראות כלום זרמתי איתה במה שהיא רצתה ואיך שהיא רצתה .כמאמנת מתחילה היה לי קושי להתגבר ולבסוף נזכרתי שאני עושה איתה זה כלם מאימון להפרעות קשב וזה גם בסדר
לבסוף יצא אימון עם תוצאה מדהימה
אנחנו גם עובדים באימון על התת מודע בצורה אחרת .דרך ההבנה שמה שקורה כרגע לא משרת אותנו ,נראה לי שבNLP
מפריע משהו עובדים ישירות על התת מודע
באימון רגיל אנחנו לא עובדים על חרדות ופוביות אני מפנה לפסיכולוג ובמידה ודרוש לפסיכאטור
אולי הארתי עוד משהו

ommerl

New member
לא הבנתי משהו

לא הבנתי את המשפט "בNLP מפריע משהו עובדים ישירות על תת המודע"

למה את מתכוונת בעבודה "ישירות" על תת המודע?

אנסה

בתהליך אימון אני עוסקת בחפירה וחקירה (קצת)לפעמים מגעים מאיפה האמונה נולדה ומשם יש תהליך ויתור לפעמים מעורב הדמיון של האמונה החדשה ולפעמים יש טכנקות אחרות
ב-nlp המתאמן יכול להציג בעיה כמו הבוס מרגיז אותי ואז עובדים עם מודל סווצש (מקווה שכתבתי בסגר)
מכוצים את התמונה המרגיזה ורואים תמונה חדשה
בכתיבתי אין אמירה מעמיקה אלה מעט טכנקות שנחשפתי עליהם וצינתי את זאת
אני מאמינה שמי שעוסק בגם וגם יוכל להעמיק יותר
בשבוע הבא אני נפגשת עם קרובת משפחה לסדנה שהיא גם וגם
במידה והיה זמן אולי ההעמיק איתה בנושא

elipol

New member
תשובה פשוטה מאד

כמאמן וגם NLPסט , בעיניי התשובה פשוטה מאד:
אימון אישי זהו תהליך של העצמה, הצבת יעדים והשגת מטרות.
NLP מהווה אוסף של מיומנויות וטכניקות ( כלים ) , סוג של תקשורת אם תרצו. אני משתמש בכלים שונים בעבודתי עם המתאמנים, בינהם NLP, Points of You, העבודה של ביירון קייטי, דמיון מודרך וכו'.

ommerl

New member
בוא נתמקד באימון

אני יודע מה זה NLP, וכמו אימון- כדי להגדיר NLP בצורה מלאה צריך ללמד NLP. אני לא מסכים עם ההגדרה שלך ל- NLP אגב.

גם ב- NLP יש העצמה הצבת יעדים והשגת מטרות. אז במה זה נבדל מאימון?

מתחזקת בי התחושה שההבדל הוא בדרך: NLP מתמקד במרכיבים הלא מודעים ואימון במרכיבים המודעים.

ההפרדה למודע ותת מודע קצת מלאכותית

וזאת משתי סיבות:
1. עם קצת ריכוז יש לנו גישה לתת מודע, זו לא מערכת נפרדת מאיתנו. התת מודע והמודע קשורים זה בזה. כמעט כל שימוש בדמיון נוגע בתת המודע.

2. באימון יש גישה לתת מודע, במיוחד בסוגי אימון הוליסטיים שמשתמשים בכלים שעוקפים את הרציונל.

ענבל כהן חמו

מנהל
אולי תספר לנו יותר על NLP

אנחנו מנסים להסביר לך אימון, אולי תסביר לנו יותר מהו NLP, וכיצד עובדת גישת ההנחיה, אילו מטרות מציבים לתהליך וכו'

ommerl

New member
בגדול...

יותר קשה לכתוב בקיצור מאשר באירוך...

ב- NLP אני מפריד בין "תהליך" ל"תוכן". תוכן הוא המציאות עצמה והתהליך הוא המציאות כפי שהיא מתרחשת בתוך הראש- החוויה הסובייקטיבית.
NLP מתמקד באופן שבו האדם יוצר את המציאות בתוך הראש. כל הקשר במציאות נחווית במבנה אחר של חוויה (למשל וויזואלית, בקצב מהיר עם צבע שולט כחול ומיד אחר כך צליל פעמונים המוביל לתחושה כשלהיא בגוף). המבנה הוא זה שקובע את התגובה בסופו של דבר. NLP יוצר את השינוי במבנה, וכך נוצר שינוי בתוצאה. אני יכל לבצע את רוב הטיפולים בלי לדעת מה התוכן, רק המבנה.

השינוי במבנה הוא מהיר מאוד. דרושה פגישה אחת כדי לשנות מבנה אחד. לעתים יש מבנים שונים שדורשים שינוי: אמונות, ערכים, רגשות, התנהגויות ומחשבות. כמו הן השינוי במבנים יכול להיות בהווה או בהיסטוריה האישית של האדם. הכל תלוי במקרה הספציפי.

נוסף על כך, מי שרוצה להצליח להנחות את השינוי במבנה חייב שהחושים שלו יהיו חדים, חייב לדעת לשאול שאלות נכון כדי לדעת מה המבנה באמת, חייב לדעת ליצור נוחות בין אישית כדי שיהיה שיתוף פעולה מלא. לא מספיק ללמוד טכניקה זו או אחרת. זה לא מרחיב את ארגז הכלים אלא רק מוסיף כלים מיותרים.

למעלה