שלום פולנים יקרים

• פותח הנושא powo
  • פורסם בתאריך

powo

New member
שלום פולנים יקרים

קבלת הפנים לא היתה משהו.אבל בכל זאת אני רוצה לשתף אותכם בחוייה שהיתה לי במסע שורשים עם אבי ואחי.הורי עזבו את פולין בתחילת שנות הארבעים.בבית דיברו פולנית ואידיש.בקיצור בית מאד פולני. התמונה הראשונה.זה בית הכנסת בעיירה בשם ניישטאט.או כמו שקוראים לה היום נובי-קורצין.ס"כ המבנה עומד אבל מוזנח לגמרי.שם גם היה החדר שהוא למד בו

powo

New member
בית הכנסת מבפנים

ממש מוזנח אבל בכל זאת עושה רושם שמכבדים את המקום.לא נלקחו אבנים או קורות עץ.ולא נהפך למזבלה. ולא עושים את הצרכים שם.שאבי ראה את החדר ששם למד הוא היה על סף התמוטטות.

powo

New member
בית הקברות בניישטאט

את בית הקברות מצאנו לפי הזיכרון של אבי.וזה מה שראינו מרחוק

powo

New member
הסימן היחיד

שזה באמת בית הקברות היה שלט.מבית הקברות נשאר רק שדה גדול ולא נשאר זכר ואבות אבותי

powo

New member
בעיירה של אימי

מצב בית הקברות לא יותר טוב.מצאנו גדר שהיתה משובצת במספר מצבות. לעיירה שלה קוראים פרושביץ.מהעיירה יש אדם מוכר בשם גרונדמן שהיה שחקן כדור רגל.ומאמןנבחרת ישראל.

powo

New member
בעיירה של אימי

המצב לא יותר טוב.לעיירה קוראים פרושביץ את הנרות אנחנו הדלקנו. מהעיירה יצא שחקן ומאמן ידוע בשם יעקב גרונדמן

powo

New member
תמונה אחרונה וסיכום

המזל שלא לקחנו את אימינו היא בטוח לא היתה שורדת.כל המסע וכל מחנות ההשמדה הם חוויה חד פעמית.שאני לא מאמין שהסע שוב לפולין סך הכל הפולנים בפולניה הם לא אותם הפולנים שדמינתי לי.מבחינת הפתיחות לא ניראה לי שהם מצטערים על מה שקרה.אבל יכול להיות שאני טועה. אז זהו ממש בקצרה.כמו שהפולנים אומרים נו שוין העיקר הבריאות.

נועם ס

New member
../images/Emo108.gifגרונדמן שיחק בבני יהודה ת"א כ

כדורגל, היה האשכנזי היחידי בקבוצה קראו לו - האשכנזי, או הפולני

תודה, אצלי היה אחרת. היום איני יכול

לכתוב. אין לי מקלדת עברית ואני לא יכול לכתוב בשיטה עיורת, מחר אצרף גם תמונות.

פוווו....חבל מאד שיש לך הרגשה

כאילו שלא התקבלת כאן בסבר פנים יפות. זה לא מתאים לבית פולני
כעת ננסה לתקן את הרושם. תודה על ששיתפת אותנו הן בסיפור והן בצילומים שלך.

powo

New member
או אני כבר מרגיש

הרבה יותר טוב.אני כבר קורא את הפורום הזה הרבה מאד זמן.ומה אומר. אני לא גר עם הורי הרבה מאד שנים.אבל הרבה מאד משפטים.חוזרים אלי. פעם זה היה מעצבן.אבל היום אני נהנה לשמוע אותם שוב.אפרגיניגן.

מסע שורשים

בשנת 1987 עשיתי גם מסע שורשים עם אמי ובתי. אני מזדהה עם כל מה שחווית. אנחנו מצאנו את בית הכנסת בעיירה סטריז'וב (גליציה), משמש כסיפריה עירונית, ציורי התיקרה עם מוטיבים יהודים שומרו יפה ע"י הפולנים. פולניה זקנה התרגשה מהביקור שלנו, לקחה אותנו מחוץ לעיירה להראות לנו את מיקום בית העלמין, לדבריה העבירו את העצמות לכפר אחר. ב-1987 עדיין היה קומוניזים והעליבות זעקה מכל מקום. אני זוכרת שהרהרתי בגאווה מה מדינת ישראל השיגה בשנותיה הקצרות ומה הפולנים השיגו. בברכה

powo

New member
סך הכל לא צריך

לזלזל בפולנים.הם ספגו חורבן לא קטן. ובכל זאת הם כמעט בנו הכל מחדש. אבל עד היום יש לא מעט מקומות מחוץ לערים הגדולות שחיות בעוני. ושיטות עבודה מאד פרימיטבית.

לא מזלזל בפולנים אך לא מרחם עליהם

לפני כשנה וחצי היתי בפולין בטיול שורשים, הטיול היה אמור להיות עם הורי אך מפאת מחלה לא נסעו איתי. הגעתי לעיר בה נולדתי, ליגניציה, ועל פי איך שתארו לי אותה היא לא השתנתה הבית בו נולדתי עומד לדעתי אפילו לא שונה הצבע שלו. מפעל שדודי עבד בו עובד עד היום, מסעדה שהיתה מפורסמת, עדיין עובדת ונחשבת מאוד "אין" בית הקברות בעירה מתוחזק בצורה סבירה על ידי אדם שמקבל משכורת מהקהילה היהודית. בית הכנסת נראה טוב ומשמש במהלך היום כבית תמחוי ליהודים הזקנים שנשארו בעיר. לא היתי רוצה לחיות באותה עיא (אך עם שהיו מציעים לי לעבור ולגור בזאקופאנה לא היתי מסרב) אני לא מזלזל בפולנים אך עלינו לזכור כי הם "עצמו עיין" כאומה, נכון כי בודדים היו אנשים טובים והצילו יהודים אך.............

powo

New member
בהחלט .אין סיבה

לרחם .אבל אפשר להעריך את מה שהם עשו לארצם אחרי המלחמה.וכבר ציינתי שנראה לי שאין להם חרטה על מה שקרה ליהודים.אבל יש להם פחד מכל יהודי או ישראלי שמסתובב לידם שמא הם באו לבקש חזרה את רכושם.

אין לי בעיה שיפחדו

בביקורי במלזיה ( כן עם דרכון פולני אפשר) שמעתי עד כמה הם מפחדים מיהודים כי הם: הכי בעולם והם יודעים הכל והם הכי חזקים ועוד, נכון שזה נשמע ילדותי?, אבל כך הם חושבים, במצרים הכפריים חושבים אותו דבר ובעוד מקומות בעולם. תתפלא אבל יש מקומות בעולם שחושבים כי מדינת ישראל היא בגודל ארה"ב לפחות ויש אנטישמים שחושבים אפילו יותר.

למעלה