שלום לכם:

מאט 2

New member
שלום לכם:

יש לי שאלות לגבי יוצאי דופן בעברית: 1. ידוע שבשורשים שבהם ע' הפועל ול' הפועל זהות מתווספת ו' להטיות בבניינים הכבדים כמו: התמוגג, התמוטט, גונן השתולל וכו'... מה מקור יוצאי הדופן: התרוקן, התחמם/התקרר/התרדד (בטח יש עוד כאלה...)? 2. מה מקור ה"ק" במילה איטלקי? הרי אם נלך לפי ההגייה בשפות הלטיניות הרי שהיה צריך לומר איטלי... 3. בשורש לק"ח ה "ל" נופלת בעתיד כמו שקורה עם חסרי נה"פ, מה מקור העניין? תודה לעונים!

407

New member
תשובות

1) קודם כל מדובר בדגם "פּוֹלֵל" המשותף גם לגזרת ע"ע וגם לעו"י. ציינת פה את הפועל התרוקן שהוא מיוחד. השיבו לי פה בפורום שהוא תקני אע"פ שאין הכפלה של לה"פ (אני מנצל"ש - הפועל רוקן בא מש"ע "רֵיקָנוּת"?). הפעלים התחמם, התקרר והתרדד נוטים ע"פ גזרת השלמים ולא לפי הדגם של "הִתְפּוֹלֵל". איני יודע אם הם נקראים יוצאי דופן. 2) תשובה לשאלה כאן. 3) העיצור נ' ו-ל' הם לשוניים והגייתם דומה (תקנו אותי אם אני טועה).

מאט 2

New member
אוקיי, תודה רבה... עוד פרט קטן

לגבי 3 ידוע למה רק הפועל הספציפי הזה מתנהג כך (ולא עוד פעלים שמתחילים ב "ל")?

כי

גם למ"ד, כמו נו"ן, היא עיצור "חלש" מאוד, הנוטה בקלות להיבלע בעיצור הבא אחריו אם אין ביניהם תנועה. נדמה לי שבשפות מסויימות (פולנית, רוסית) עיצורי למנ"ר כל כך "חלשים", שהם נתפסים בכלל כתנועות.

ואולם ישנם הוני פעלים ששורשם מתחיל

ב-ל' (לבש-ילבש, לגם-ילגום, למד-ילמד ועוד רבים רבים כמותם), אך הם ו'לקח' - לא מקרה אחד להם, ודומני ש'לקח' מכל הפעלים ששורשם מתחיל ב-ל' הוא היחיד הניטה כמו חסרי פ"נ. וזאת היא השאלה, מדוע מכולם דווקא הוא.

ההסבר

שאני מכיר: הפעלים נת"ן ולק"ח מופיעים הרבה פעמים יחד, ולכן נעשתה כאן "השוואת מערכת". כמובן, העובדה שלמ"ד היא חלשה רק עזרה לעניין. BL 365p

תפסתני בחלחלתי.

סתאאם. האמירה שלי הייתה "עושה שכל
", משמע הסמיילי (פרצופון בלשון האקדמיה) הנו חלק בלתי נפרד ממנה, ולכן יש לקוראה (לפחות כך אני ציפיתי שיקרואה) כך: "עושה שכל - בצחוק - הלא אתם ואני יודעים שזהו צירוף לא נכון, נחות וקלוקל (תרגום מילולי של הביטוי makes sense), אך לפעמים בא קצת לצחוק על אלה שמשתמשים בו (שעמהם כאמור לא נמנים באי הפורום, שכותב ההודעה הנו אחד מהם)".

../images/Emo51.gif ../images/Emo13.gif

שמח להיות כאן! (אם כי ה- 407 שלך שטה קצת באיטיות, אני בפורום כבר כמה שבועות...
) שוב תודה!

Eldad S

New member
../images/Emo13.gif

ב"בלשנות", לעומת זאת, זו הייתה הופעתך הראשונה, לא כן? שמחתי לפגוש אותך שם.

למעלה