שלום לכם

שלום לכם ../images/Emo13.gif

היי אני דניאל, כמעט בת 18 ובשלושה חודשים האחרונים אני סובלת (מאד) מכאבי בטן חזקים שלפעמים גורמים לי לחוסר תפקוד (ממש מתקפלת לשניים מרוב כאבים). לאחרונה עלתה האפשרות שיתכן שאני רגישה לגלוטן. עשיתי בדיקת גסטרוסקופיה ולא נמצא שום דבר שיכול לגרום לי לכאבים שכאלו. יחד עם זאת, לקחו לי ביופסיה שעדין אני מחכה לתוצאותיה. הלכתי בינתיים לתזונאית שנתנה לי תפריט זמני של מאכלים שלא מגרים כל כך את מערכת העיכול- פירות וירקות ספציפיים שאני יכולה לאכול, לחם רק מחיטה מלאה וכו'. נסיתי את התפריט הזה במשך שבוע- ועדיין הכאבים לא מפסיקים. אמא שלי ואני החלטנו לעשות ניסוי להוציא את כל מוצרי הגלוטן מהתפריט היומי שלי. ואני כבר חמישה ימים לא אוכלת דבר שקשור בזה- ואני מרגישה ממש הרבה הרבה יותר טוב.. כבר מסוגלת לתפקד, חזרתי קצת לשיגרת חיים שלי סופסוף. אבל הטבה שכזו גורמת לי להצדיק יותר את האפשרות שיתכן שאני חולת צליאק. אולי זה חשוב לומר- אני צמחונית, ורוב המאכלים שאני אוכלת יום יום קשורים איכשהו לגלוטן. (כמו כל מוצרי הסויה-טבעול, פסטות, מאפים וכו') כלומר, כשהוצאתי לפני כמה ימים את הגלוטן, הוצאתי כמעט את כל האוכל שלי.. ועכשיו, יש לי כמה שאלות אליכם ואני אשמח לקבל תגובות:
זה יתכן בגילי (18) המחלה מתחילה לתקוף אותי? או שצליאק זו מחלה מלידה..? ואולי הסימפטומים שלה מופיעים לפעמים גם בגיל מאוחר?
האם יש פה צליאקים שהם גם צמחונים ומסתדרים עם זה?
שמעתי שבבדיקות אולטרסאונד רואים אצל חולי צליאק ממש מעי הרוס (או משהו כזה).. זה נכון? (כי עשיתי בדיקת אולטרסאונד ולא ראו שם משהו לא תקין..)
מה בנוגע לצבא? אני לא אוכל לעשות דברים שאני רוצה?? (כמו להתקבל לתפקידים משמעותיים)
זה יכול להיות שאיך שהפסקתי לאכול מוצרי גלוטן ישר הרגשתי שיפור במצב? מצטערת על ההתקפת שאלות הזו, פשוט אני ממש רוצה לדעת אם באמת יש סיכוי שאני גם צליאקית.. תודה רבה רבה

זה יכול להיות קשור

הרבה צליאקים לא מאובחנים נהיים אנמים, בגלל בעיות הספיגה. זו בהחלט נקודת אזהרה.

היי דניאל

אני מקווה שאצליח לענות על רוב שאלותייך, אם כי אני ממליצה לך לעבור על פני הדפים האחרונים בפורום (כולל הנוכחי) בהם דנו לא מעט בנושאים שציינת. אז לגבי הגיל, צליאק כעיקרון זו מחלה מולדת אבל בהחלט קורה שמאבחנים אותה בגיל מבוגר, ורוב חברי הפורום אובחנו בשנות העשרה והעשרים שלהם, ואחרים אחרי. לגבי צמחונים, אלפקה המנהלת שלנו היא צמחונית ונראה שהיא מסתדרת הרבה יותר טוב ממני למשל, שאני "צמחונית חלקית", אוהבת רק מעט מאוד סוגי בשרים. לגבי פסטות לפחות אני יכולה להגיד לך שיש פסטות נ"ג שדומות מאוד לדבר המקורי וטרם שמעתי תלונות עליהם. בנוגע לצבא, בימים האחרונים היו המון הודעות בנושא, כשהשורה התחתונה היא שאת יכולה רק להרוויח מהמצב, כל עוד את לא מתכננת להיות קרבית. אם בנית על תפקיד קרבי, צליאק ימנע זאת ממך היות שצליאקים לא יכולים לאכול בחדר האוכל הצבאי וזקוקים לגישה למטבח של אמא (או אבא, אם הוא מבשל). אם את לא בקטע הקרבי תוכלי להתנדב ולהגיע לכל תפקיד שתרצי כמעט, היות שמתנדבים לא תלויים בתקנים שמוענקים ליחידות כמו חיילים רגילים, ככה שאם תדברי עם הגורמים המתאימים בזמן ותימצאי מתאימה לתפקיד שאת רוצה בו, רוב הסיכויים שזה ילך לך. ואין לך שום סיבה להתנצל, הפורום קיים במטרה לסייע לצליאקים בדגש על חדשים, אז תרגישי חופשי לשאול כמה שאת רוצה.

תודה רבה לך ../images/Emo13.gif

קרבית לא תיכננתי להיות.. אז זאת לא הבעיה
ושמחתי לשמוע שיש צמחוניים שמסתדרים... תודה רבה רבה

Max Igo

New member
שלום דניאל

אני אמנם עדיין בשלבי אבחנה, אבל אני אנסה לענות לך ממה שאני יודע מהנט ושיחות שלי עם רופאים. כעיקרון כמו שכבר אמרו מעליי צליאק זאת מחלה מולדת, אבל היא יכולה לפרוץ גם בגיל 18 (מה שקורה אצלי עכשיו). בבדיקת אולטראסאונד לא ניתן לראות שום נזק למעי כתוצאה מהצליאק, רק בבדיקת גסטרוסקופיה אפשר לראות נזק וגם זה לא תמיד (בדרך כלל איי אפשר לראות את הנזק בעין אלא רק בערזת ביופסיה מהמעי) לגבי צה"ל. כעיקרון מי שיש לו צליאק מקבל פרופיל 21 ולא מגוייס. אבל כמו שכבר הסבירו לי פה בפורום אפשר להתנדב ולהגיע לכל תפקיד עורפי שיש. כלומר אם תיכננת להיות קרבית כנראה שתצטרכי לוותר על זה, אבל חוץ מזה.. כל התפקידים פתוחים. יש אנשים שברגע שהם מפסיקים לאכול גלוטן חל שיפור במצבם תוך מספר ימים. ויש אנשים שלוקח כמה חודשים עד שהם מרגישים שיפור. מקווה שעזרתי :]

היי ../images/Emo13.gif

נחמד שאתה נמצא בדיוק במצב שלי (או שאולי לא.. ?! חח) בקיצור, תעדכן מה קורה איתך... ולגבי הצבא- אני לא תכננתי להיות קרבית, אז אני שמחה שלא התקלקל לי שום דבר במידה ואני באמת חולה... תודה!

Max Igo

New member
אגב..

גם אצלי מאז ומתמיד היו כאבי בטן ושלשולים מוזרים. אני זוכר עוד בימי היסודי הייתי מחמיץ ימים על גבי ימים בבית ספר כי היו לי כאבי בטן. אבל לא ממש יחסתי לזה חשיבות. אבל בחודשיים האחרונים זה נהיה בלתי נסבל.. הכל החל מבחילות ,כאבי בטן ומה רק לא. כל הבדיקות חזרו תקינות אז עכשיו נשאר רק לברר בקשר לצליאק :) הבעייה היא שהגיוס שלי הוא בדיוק שבוע מהיום.. כלומר לא נשאר לי הרבה זמן..

נצר1

New member
ואני דווקא אסייג

זה נכון שצליאק מתגלה גם בגילאים מאוחרים, אבל מהודעתך הבנתי שעד לפני שלושה חודשים היית בריאה לחלוטין ללא כל סימנים (כאבי בטן, אנמיה וכו'). גם לי גילו את המחלה בגיל 20 אבל הסימפטומים ברמה כזו או אחרת היו כל החיים והחמירו לקראת הגילוי. את הפגיעה למעי רואים בבדיקת הביופסיה שלתוצאותיה את מחכה. אך כתבת שבבדיקת גסטרוסקופיה לא נמצא כלום (שבעצם בדיקת הגסטרו היא הבדיקה בה עושים את הביופסיה אז המידע קצת לא מסתדר). מה לגבי בדיקת דם למציאת נוגדנים? בד"כ עושים אותה לפני הביופסיה. מה היו תוצאותיה? מוזרה לי גם הדיאטה שנתנה לך התזונאית כי פירות מכילים חומצות שמאד מגרות את מערכת הקיבה וחיטה מלאה זה עם הרבה סיבים שגם קשים לעיכול, ובעצם עם הכוונה היתה לתת לך דברים קלים לעיכול, בעיני, היא קצת התפספסה.

אממ.. הסבר...

התכוונתי שבשלושה חודשים האחרונים זה הפך להיות דבר שאי אפשר לחיות איתו. אבל אני מאז ומתמיד סבלתי מכאבי בטן.... וגם את האנמיה אין לי רק לאחרונה... ובקשר לגסטרוסקופיה- לא ראו דבר חריג אצלי כשהם חדרו עם המצלמה... (חוץ מאודם בקיבה).. יחד עם הבדיקה לקחו לי ביופסיה ואני מחכה לתוצאותיה... לגבי בדיקת דם- משום מה הרופא שלי לא נתן לי ראשית את הבדיקה.. אולי בגלל שרצה בכל מקרה לעשות לי את הגסטרוסקופיה ויחד עם זאת לקחת לי ביופסיה.. לא יודעת בדיוק מה מנע ממנו לעשות את הבדיקה המיוחדת הזו- הפשוטה הרבה יותר ממה שעברתי בבדיקה ההיא... והתזונאית- בקשר לפירות וירקות היא נתנה לי פירות טריים רק תפוח ואגס.. וירקות טריים רק מלפפון וחסה. השאר מותרים רק מבושלים... ולחם- היא אמרה לי לאכול רק לחם שאור/שיפון/ללא שמרים וכל מיני סוגים כאלו... אם לאחר ההסברים שלי יש לך משהו להוסיף לי שלא אמרת קודם, אני אשמח
תודה רבה לך

Max Igo

New member
אצלי אותו דבר..

בדיוק! הרופא החליט לעשות בדיקת גסטרוסקופיה לפני הבדיקת דם (כי אני מתגייס עוד שבוע והוא רוצה לדעת בטוח עד הגיוס במה מדובר). גם אצלי ראו קצת אודם במעי אבל לא משהו רציני, ועכשיו אני מחכה לתוצאות של הביופסיה. בכל מקרה הרופא אמר לי שלרוב לא רואים נזק בעין במהלך הבדיקה, הנזק למעי הוא משהו שאפשר לראות רק בביופסיה.

וואי

באמת אתה ממש כמוני! מתי עשית את הביופסיה? אני עשיתי אותה כבר לפני שלושה שבועות ועדיין מצפה לתוצאות... אני שואלת כי אם עשית לאחרונה- אז אני בספק שתקבל תוצאות עד לגיוסך... אתה מתגייס בעיקרון לקרבי?

Max Igo

New member
עשיתי...

את הביופסיה לפני כשבוע, ואני אמור להתגייס ביום ראשון הקרוב, כלומר עוד פחות משבוע. ולצערי הרב אני לא מתגייס לקרבי, אני בן יחיד וההורים לא הסכימו לחתום. אני מבין שאת הביופסיה אני כנראה לא אקבל עד לגיוס, אבל לפחות את התוצאה של הבדיקת דם אני אמור לקבל מחר או מחרתיים, גם זה משהו...

בדיקת דם מיוחדת לגילוי

או סתם בדיקת דם? כי לא רואים את הרגישות לגלוטן בבדיקה רגילה..

Max Igo

New member
בדיקת דם מיוחדת..

אני יודע שבקופת חולים שלי קוראים לזה celiac profile והיא אמורה לבדוק נוגדים לגלוטן בדם..

נצר1

New member
הרבה יותר הגיוני וברור ../images/Emo140.gif

ולגבי הצמחונות והצליאק, אין שום בעיה. אני לא צמחונית אך אני שומרת כשרות וגרה בחו"ל ולכן אוכלת בחוץ רק צמחוני וגם בבית אנחנו אוכלים בשר רק בשבת. אני מכינה לבד בבית שניצלים של חצילים, ושל תרד (מאד מאד קלים להכנה) וכמובן שעם סלטים אין שום בעיה. בנוסף כמו שאמרה פני בובה לפסטות ולזניה יש תחליפים די דומים למקור, ובנוסף לזה אורז,כוסמת,קינואה ותפו"א מותרים גם.

כדאי לך לבצע בדיקת גאסטרו

לטעמי, רק ע"י בדיקת גאסטרו ואיבחון וודאי ע"י רופא גאסרו תוכלי להגיע למסקנה ברורה האם מדובר בצליאק. ניתן לאבחן את המחלה גם בגילאים מבוגרים בעיקר בגלל בעיות של אנמיה. ב ה צ ל ח ה

עשיתי

עשיתי את הבדיקה ואני מחכה לתוצאותיה.... (של הביופסיה- כפי שאמרתי, בהבדיקה עצמה יצאה תקינה)

למעלה