שלום לכל הפולנים

שלום לכל הפולנים

אשמח לקבל המלצה לאן לפנות במטרה לקבל אישורים על רכוש שהיה שייך למשפחתי בפולין. הסבר לכוונתי: סבא וסבתא שלי, ניצולי שואה, אנשים מבוגרים שהזיכרון שלהם כבר לא מה שהיה פעם. גם כשהיו צעירים, לא שיתפו יותר מדי בפרטי עברם בפולין, כך שלילדיהם ולנכדיהם לא ידוע יותר מדי. על מנת לנסות לאתר רכוש שהיה למשפחה בפולין (נדל"ן בעיקר), הגענו למסקנה שהדרך היחידה תהיה לחפש ברישומים מלפני המשפחה לפי שם המשפחה, באזור בו גרו. לשגרירות פולין המליצו לנו בחום לא לפנות, ונאמר לנו על עמותות שמתמחות בכך עם גישה לרישומים בפולין. תודה מראש לכל מי שיסייע!

יש הרבה מעכערים שמפרסמים בעיתונים

אני היתי מאוד נזהר, תפני לאחד כזה רק אם יש לו המלצות

לכן פניתי לכאן

יש למישהו נסיון בתחום? אני אשמח לקבל שמות של מומלצים, אפשר גם במסר.

Old Cat

New member
זהירות

יש המון המון שרלטנים, שלוקחים הרבה כסף על השירות ולא עושים כלום. הרי תמיד יכולים לטעון שלא איתרו או שלא קיים, גם אם המציאות אחרת. כרתי מישהו, עו"ד שעושה זאת לפרנסתו, אבל הוא לא ישראלי ולא מדבר עברית אלא אנגלית ופולנית. אם תרצי אנסה לשחזר את הטלפון שלו בפולין. בכל מקרה צריך מסמכים להתחיל איתם חיפוש רציני. למה לא דרך השגרירות? מה אמרו בדיוק ומי בדיוק אמר? באיזה איזור בפולין מדובר? עיר או כפר? שטח פרטי בעיר או שטח חלקאי בכפר? יש עמותה גדולה שפועלת היום בפולין ועיקר עיסוקה ברכוש קהילה, שיוחזר לבעלות הקהילה המקומית. הם לפעמים מאתרים רכוש של יהודים שלא נמצא להם יורשים ודורשים כי יעבור לרכוש הקהילה ולא לרכוש המדינה. אין לי איתם קשר.

בקשר לשפה אין בעיה

אמנם חוץ מסבא וסבתא אף אחד לא דובר פולנית, אבל באנגלית כל בני הדור הצעיר שולטים מצויין... לגבי השגרירות - כמה וכמה חברים ומכרים סיפרו לנו על חוסר נכונות לסייע, ושעדיף לפנות לעמותות או לעו"ד שפועלים תמורת אחוזים, כך שיהיה להם אינטרס לעבוד כמו שצריך. לגבי מסמכים - אין ממש מסמכים, הכל אבד בשואה. איזה סוגי מסמכים צריך? אם הכוונה להוכיח שאנחנו הצאצאים של הנספים, זאת לא תהיה בעיה. יש פרטים ידועים לגבי שמות של בני המשפחה ותאריכי לידה, אם זה יעזור, אבל מסמכים ממש עם פירוט של רכוש אין. חשבתי שאולי אפשר לחפש רישומים בארכיונים של משרדי הממשלה. לגבי האזור בפולין - מדובר בישוב כפרי סמוך לסוסנוביץ' ובעיירה קרובה יחסית לורשה. זה משנה באיזה איזור מדובר? אם היה בית שנגזל, משנה איפה הוא מוקם?

תיקון *לפני המלחמה*

ולא לפני המשפחה... אני מניחה שממשלת פולין כמו כל מדינה מתוקנת שומרת רישומים, וכמו שאפשר לאתר תעודת לידה למשל, אפשר גם לאשר בעלות על נכס בשנים שלפני המלחמה ע"י אדם מסויים. אני מקווה שאני לא טועה.

Old Cat

New member
הכל חשוב

מה שלא נשאר אי אפשר לשמור. בוורשה קשה מאד למצוא רישומים, במיוחד לגבי תיעוד שהיה שמור בבית הקהילה ולא במרכז התיעוד הממשלתי. גם אם יש תיעוד על בעלות נכס, צריך להוכיח שהטוען היום הוא אכן היורש החוקי וכי אין עוד יורשים. צריך לוודא כי הנכס ניתן להחזרה על פי החוק. צריך לפנות לבית המשפט שיאשר הליך ההחזרה. צריך לבדוק אם משתמשים היום בנכס ומי משתמש בו. צריך לבדוק אם אי פעם מאז תום במלחמה התענינו בנכס וקיבלו תשובה שלילית מהממשל הקומוניסטי (שאז יש נטיה להחזיר את הנכס לבעליו) או שלא התענינו (שאז יש חוק שאחרי 20 שנה הוא נחשב כרכוש נטוש). בקיצור, גם אם ימצאו הרישומים לגבי הנכס, יש להוכיח כי את הינך מי שאת טענת להיות וכי את הינך היורשת של הנכס. יש לבדוק מעמד הנכס ואפשרות השימוש בו. בית דירות שהולאם ע"י הממשלה בו גרים היום בשכירות מוגנת ממשלתית (דירות קומנליות) לא יפונה מדייריו כל כך מהר רק כי לנכד של בעל הבנין מלפני 70 שנה יש צורך להיות בעל נדל"ן בפולין. מצד שני לא מן הנמנע כי היורש החדש יצטרך לשלם כל המיסים, הארנונה והשיפוצים של הבנין במשך 60 השנה. לא בטוח שזה עסק כל כך כדאי...... (בגלל זה בין השאר המשפחה שלי ויתרה על המאבק להשבת בית קולנוע במרכז וורשה). חצר ריקה בעיירה רחוקה שלא נעשה בה שימוש או נעשה שימוש לא מוסדר ואגם לא נעשתה הלאמה מסודרת, קל יותר לקבל חזרה. אם לפני 30 שנה דודה שלך פנתה לממשלה והתענינה ברכוש וקיבלה תשובה בנוסח של "לא לבלבל במוח" זו הוכחה שלא נטשתם הרכוש ויש יותר סיכויים לקבלו. בקיצור, יש הרבה משתנים והמצב קצת לא פשוט. עו"ד שפועל שם שיעבוד על בסיס אחוזים מההצלחה זה הפתרון הנכון. מה זה "עיירה ליד וורשה"? OTWOCK במקרה?

לא זכור לי שם העיירה

אבא שלי יודע את כל הפרטים. להוכיח שאנחנו היורשים - אין בעיה. לצערנו הרב אין יורשים נוספים, הנאצים דאגו לכך. לגבי הזמן שעבר - עד כמה שידוע לי, ממשלת פולין לא ממש גילתה נכונות לסייע בהשבת רכוש ובפיצוי על רכוש שנגזל עד לאחרונה, כך שאין להם מה להאשים את היורשים שלא פנו עד כה, לדעתי. אבל לפי מה שאתה אומר, נראה לי שזה לא יהיה פשוט... לדעתך עדיף עו"ד פולני ולא מישהו שעובד מישראל? וזה עדיף לדעתך על העמותות? סליחה על כל השאלות האלו, אני פשוט חייבת להתחיל ממשהו, ואבא והדודים משום מה לא הכי אופטימיים לגבי העניין, אבל אני לא חושבת שצריך להיכנע לפולנים בגלל שהם מערימים קשיים, מה גם שהבנתי שחל שינוי בגישה שלהם. ולגבי מה שציינת על הבניין שלא יפונה מיושביו בגלל הדרישה להשבתו - זה הגיוני, אבל לא מגיע במקרה זה פיצוי כספי כלשהו מהמדינה על כך שמכרו/השכירו רכוש שלא היה שייך להם (ומן הסתם היה להם מושג כלשהו שמדובר ברכוש יהודי שנגזל)

Old Cat

New member
להוכיח פירושו עם מסמכים

דעתך על הממשלה הפולנית לא לענין - מה שקובע זה החוקים שלה ולא הדעות שלנו. כפי שציינתי כבר, גם תשובה שלילית היא תשובה ותשובה שלילית מהעבר יכולה מאד לעזור היום, כאשר החוקים השתנו. השאלה על פיצוי על כך שהשכירו רכוש שלא היה שלהם מעידה על בעיה בהבנת המצב תחת השלטון הקומוניסטי. כל הגישה היתה שונה - הכל שייך למדינה ובנין שעומד ריק צריך להיות מאוכלס על ידי מי שעובד. כל הגישה של "רכוש יהודי שנגזל" היא מאד נוגעת ללב אבל לא לענין - זה ממש לא ענין אותם אז של מי הרכוש, העיקר שאפשר לקחת ולהשתמש בו לאכלס תושבים או לאכלס מוסדות ממשל. עדיף עו"ד שפועל בפולין, גם אם הוא ישראלי ויש לו גם משרד בישראל, מאשר עו"ד ישראלי שלא מסוגל להיות שם לנהל מו"מ עם משרד ממשלתי שם.

Old Cat

New member
עוד משהו

יש כאן הודעה של EWA BOCIAN, סטודנטית ליהדות באוניברסיטת וורשה, העוסקת באיתור מסמכים בפולין. היא דוברת וכותבת עברית ולפרנסתה עושה בדיוק את מה שאת צריכה לעשות בשלב הראשון . את יכולה לחפש כאן ההודעה שלה, לשלוח לה מייל. היא תוכל לבדוק המצאות מסמכים בארכיוני המקום לבדוק לפחות אם קיים תיעוד המעיד על בעלות. אחר כך ממשיכים הלאה, כי בלי זה אין על מה לדבר. כדאי שתתחילי לרכז כל המסמכים שקיימים בידך. אם צריך יהיה לתרגם אותם לפולנית, אז יש לי מתורגמנית מוסמכת בוורשה, שהתרגומים שלה לא דורשים אישור נוטריון כי יש לה הסמכה מבית משפט לתרגם רשמית.

nimrod gw

New member
עצה חשובה לי אלייך...

בשל העובדה שחסר לך מידע כל כך רלוונטי כמו מקום המגורים\לידה של סבך וסבתך אני ממליץ קודם כל לנסות ולחפש באתר של "יד ושם" אודות דפי עד שמישהו ממשפחתך דיווח עליהם. יכול מאוד להיות שתמצאי בדפי העד הללו את מקום המגורים ואפילו כתובות מדוייקות. אני למשל מצאתי במסמכי האתר, מסמך של הנאצים ממחנה מאוטהאוזן בו מפורטים הפרטים של סבי כולל עיר מגוריו, הרחוב בו גר ואפילו מספר הבית. אם תצטרכי עזרה נוספת- אשמח לעזור. :) נמרוד.

יש לי את הפרטים האלו

ביד ושם נמצאים רק הפרטים שסבא וסבתא שלי מסרו, הם היחידים שששרדו מהמשפחה. ידוע לנו בדיוק איפה הם נולדו וגרו, את זה הם גם עדיין זוכרים והכל גם רשום, מה שלא ידוע לנו זה מה היקף הרכוש שנגזל, ואין להם גם מסמכים שמעידים על כך. תודה אבל על העזרה והנכונות! אולי עוד נפנה אליך...

למעלה