עדיה היקרה, גם לך סליחה על התגובה המאוחרת...
תודה על התגובה החמה, האוהדת והמפורטת (ראי את ההסבר שלי לגבי התגובה המאוחרת בתשובה לענבר).
ברור שיכולתי לכתוב מגילות על אמי ועל מערכת היחסים בינינו, אך גם כך הייתה התלבטות עצומה אצלי האם זה המקום לשפוך בו את לבי.
אחרי שקראתי פה תקופה מסוימת והזדהיתי עם מרבית הכותבות, השתחרר אצלי המחסום הראשוני.
הקשר בינינו באמת היה מיוחד ועוצמתי. רוב חבריי ומכריי לא הצליחו להבין איך אנחנו מצליחות להיות זמן כל כך רב ביחד בלי להשתגע... אבל מצד שני, כולם היו בני בית בבית הוריי והכירו את החום והאהבה שלה.
אני אכן רואה בקשר בינינו פרס לחיים - לכל הצדדים המעורבים, אבל דווקא בגלל זה הכל כל כך קשה עכשיו. התהום שנפערה נראית בלתי ניתנת לגישור... אי-היותה מורגש בכל יום, בכל מצב.
אמרתי שלזמן אין משמעות בעיניי והוא רק פרט טכני, והתכוונתי לכך שאני אפילו לא יכולה להגיד בשליפה מהירה כמה זמן עבר מאז שנפטרה, אני צריכה לעצור ולחשוב - כיוון שזה בלתי נתפס. בפועל, יום עובר אחרי יום והזמן מצטבר לחודשים,
אבל מבחינתי כל יום עומד בפני עצמו - והעובדה שכבר עברו חודשים היא פרט טכני, כי אני לא מרגישה שעברו חודשים.
אותה "שיחת פרידה", לא ממש הייתה שיחה שכזו. אמי נהגה לומר בשלבים שונים של הטיפולים, שהיא לא רוצה להיות נטל, ושתעדיף לא לחיות על פני להיות מחוברת למכשירים.
באותה שיחה היא העלתה את זה שוב, רק שהפעם לדבריה הייתה פתאום רלבנטיות. השיחה הקצרה הסתיימה בבכי של שתינו ובכך שלי לא היה יותר מדי מה לומר ובטוח שלא להבטיח.
לא אמרתי לאימא שלי המון המון דברים שהייתי רוצה. ההתדרדרות הקוגניטיבית שלה הייתה מהירה וחדה - כך שאני לא יודעת מה מבין הדברים שנאמרו בחודשים שלאחר מכן - הובן או נקלט.
זה לא עניין של ספק ערטילאי או חשש מדומה, כיוון שהיו פעמים רבות שבכלל לא זיהתה אותי, וגם כשהיו רגעי צלילות - נראה היה שהיא מעין מאלצת את עצמה -
מעין תחושה שהיא מבינה שמולה יושב מישהו קרוב ואוהב, ולכן היא צריכה "לשתף פעולה". קשה לי לתאר כמה התחושה הזו נוראית...
מסכימה עם הרעיון שאין פתרון, גם שיכוך הכאב הוא כרגע בעיקר תוצר של שגרת החיים העמוסה עם גידול שלושה ילדים פעילים, זוגיות, עבודה וניהול בית.
אחרי תקופה שלא הצלחתי לישון, כעת אני מצליחה לישון כי זה הפך למפלט, וכי התשישות מהיום יום מנצחת. קשה לי יותר בסופי שבוע, אבל בשביל זה יש את האינטרנט...
תודה על ההבנה ביחס לססמאות החלולות - גם אני מרגישה כך, ולכן אני קצת מתבודדת במקומות שמתאפשר לי - זה עדיף על פני להתמודד עם ניסיונות של הסביבה לתת תמיכה (עד כמה שיהיו כנים).
הילדים כן משלמים פה קצת מחיר, כי הייתי אמא מאוד מעורבת ופעילה - ועכשיו אני ממש לא.
בסך הכל הם מבינים מאיפה זה בא והם יודעים ש"אמא עצובה", אם כי מדי פעם יוצא מרמור שצובט לי בלב
(הבן האמצעי אמר לי לא מזמן: "את כל הזמן עובדת על המחשב או ישנה", וזה עוד כשאני כן עושה מאמצי-על לבלות זמן איתם, למרות הקושי).
שוב, המון המון תודה על התגובה. אני מעריכה את זה מאוד.