שלום לכולם!

דליה.ד

New member
שלום לכולם!

שמי דליה, במקצועי אני מורה לחינוך מיוחד, מחנכת כיתת cp ואם ל-5 . השאלה נוגעת לבני הצעיר בן 5 וחצי. ילד נבון ביותר, חמוד, אובחן כadhd ע"י נוירולוג ילדים, חוסר שקט מוטורי ווקאלי. הבעיה הוא שהוא "החליף" יד דומיננטית. עד גיל 3 3וחצי היה שמאלי ואז "החליט" לעבור לימין, איני יודעת מה הסיבה. הוא קצת מגושם ויש לו קשיים גרפומוטוריים (מקבל גננת שיח פעם בשבוע ופסיכוגרפיה ויש שיפור ניכר בביצוע ובתוצרים). הוא מחליף ידיים כשהוא מתעייף. יד ימין מעט טובה יותר מיד שמאל. המסר שלנו הוא: אם התחלת לעבוד ביד מסוימת תסיים עם אותה יד. בעין אוזן ורגל הוא שמאלי. אני יודעת שבעבר יותר הקפידו על דומיננטיות וכיום מדברים יותר על התמחויות של ההמיספרות ועל התמחויות מקבילות בשתיהן ולכן אין צורך להתעקש. כמו כן יש לו בעיה בחצית קו אמצע וסקירת עינים מימין לשמאל. האם מישהו יכול להרחיב את המידע ולתת לי "טיפים" לסייע לו ? הומלץ שבכתה א´ ילמד לכתוב מיד בכתב (ולא בדפוס) ולוותר על הניקוד. מה דעתככן/ם? תודה מדליה.

עטרה ב ט

New member
שלום דליה, התגובה הראשונה שלי היא

כל כך הרבה אינפורמציה על ילד אחד קטן ?!
כן כן, לפעמים זה נשמע ככה, עודף ידע, עודף מקצועיות......
נשמע לי שאת מנסה לעשות הכל נכון, אבל אולי הדבר הכי נכון הוא לקחת אותו לטיפול ריפוי בעיסוק ולהמשיך להיות "אמא" שלו ורק "אמא" שלו ? לפעמים הדברים האלו עובדים הרבה יותר מהר כשגורם שלישי נכנס לתמונה. במקום שזה יכנס ביחסים ביניכם ואת תדעי את כל הפרטים הטכניים וכל זה, את תוכלי להנות ממנו, לשחק אתו, לדבר אתו, לפנק אותו, ומישהו אחר יבדוק מה קורה בעין לעומת באוזן ואיזה המיספרה פועלת באותו הרגע. כל מה שכתבת נכון, אבל לי נשמע שהוא צריך טיפול. או לפחות אבחון כדי לבדוק אם טיפול יכול לעזור לו.

דנה גד

New member
בנוגע להרחבת הידע...

בסיום לימודי התואר, ערכתי עבודה מחקרית המשווה בין ילדים ימניים ושמאליים. בעבודה זו מידע רב העוסק בהתמחות ההמיספריאלית, בארגון ויזומוטורי ובדומיננטיות יד. אוכל לשלוח לך את המחקר ב-mail, אם תרצי. אגב, תוצאות המחקר הראו שלא קיים הבדל בין ימניים לשמאליים.

דליה.ד

New member
אני בהחלט לא מנסה להיות המטפלת של

הבן שלי. אלא פשוט לכוון אותו במטלות היומיומיות. האם עלי להתעקש - כמו בגן- שיעבוד ביד אחת בלבד ולא משנה איזו היא? ברור שכל המידע הזה הוא תוצאה של אבחונים... אבל מה עושים עם המידע? הוא מתחיל טיפול בשבוע הבא, אחת לשבוע.

יפעת ג

New member
תשובה לדליה

דליה שלום, אמנם אני מרפאה בעיסוק (לא בתחום הילדים), אבל אני עונה לך כאמא. התאור שלך את הבן שלך מתאים לאיך שהייתי מתארת את הדומיננטיות של הבת שלי עד לפני מספר חודשים. מה שהשתנה מאז זה שהיא התחילה כיתה א´, ובדיוק כמוך הרגלנו אותה שבאיזו יד שמתחילים לכתוב גם ממשיכים. היום היא כותבת רק בימין, והקצב שלה בהחלט סביר והכתב שלה קריא ויפה. היא התחילה עם כל הכיתה לכתוב בדפוס וביחד איתם עברה לכתוב גם בכתב, ומסתדרת יפה עם שניהם וגם עם הניקוד. אני באופן אישי הייתי ממליצה גם לבן שלך לעשות מה שכל הילדים בכיתה עושים ואם אפשר לא להתחיל כיתה א´ עם חריגות או תנאים מיוחדים. מה שכן, בגלל בעיות אחרות שלא קשורות לדומיננטיות היינו איתה גם בהתעמלות מיוחדת ואני מאמינה שבין השאר זה חיזק לה גם את הידיים וחגורת הכתפיים.

דליה.ד

New member
יפעת תודה!

חשוב לציין שמדובר בילד עם adhd, כשבנוסף יש לו קשיים גרפומוטוריים, קשיים ברצף ושטף. הכתיבה בדפוס והניקוד קוטעים את הרצף והשטף של הכתיבה ומסיחים את דעתו...המוסחות היא אחת הבעיות האופייניות לadhd ... כמו כן בעית ההתמדה במשימה לאורך זמן. הוא ילד שמרים ידיים כשמשהו קשה לו. המטרה ללמדו ישר את הכתיבה הפונקציונלית בלי להטריד אותו במטלות שהן קשות לו מידי ואת יודעת מה? ...מיותרות לחלוטין. אין לי בעה שהוא יהיה שונה...הבעיה היא של אלו שמגיעים עם דעות קדומות. הילד שלי הוא ילד מבריק ביותר עם צרכים מיוחדים. המערכת חייבת להתאים עצמה אליו ולא להיפך. ולפחות בבית הספר שלנו מתייחסים לשונות של הלומדים, הכיתות קטנות ויש סיעת ותרפיות שונות. אחיו הגדול שאובחן גם הוא כמחונן היה תת משיג עד שהתחיל לקבל ריטאלין, ריפוי בעיסוק, חוג שחיה וטיפול קוגנטיבי התנהגותי (גם הוא כמובן adhd. היום הוא מהמצטיינים בכיתה בלי טיפולים נלווים ומסיים כיתה ו´ כאחד הילדים!

למעלה