שלום לכולם!

shirely

New member
שלום לכולם!

הגעתי לפורום דרך חיפוש בנושא שורשי משפחתי. תמיד עניינו אותי שורשי משפחתי אך איכשהו לא ממש יצא לי לחקור מספיק בנושא. את צידה של אימי הכרתי יותר טוב. אמה(סבתי ז"ל) הגיעה מוילנה. אגב תמיד עניין אותי ואני תוהה מה דעתכם בנושא, אם סבתי עלתה בשנות השלושים לארץ, הא אני אמורה להגדיר את עצמי במקרה זה עם שורשים פולניים או ליטאים? כיוון שבעבר היתה שייכת וילנה לפולין ולעומת זאת לאחר מכן לליטא שקיבלה עצמאות - מה דעתכם? אותו כנ"ל לגבי סבי אשר הגיע מריגה. (לטביה או רוסיה?) אולם, את צידו של אבי פחות הכרתי, כיוון שהוריו נפטרו עוד לפני שנולדתי ולפני שנולדו אחיי ואבי תמיד פחות חלק עימנו את שורשיו. אני רק ידעתי שאמו מגיעה מרומניה ואביו מפולין, ואיכשהו היה לי בראש מאיזשהי סיבה, כנראה שפעם שמעתי ממנו כך, שהגיע מאזור גליציה. אני מתגוררת כרגע בגרמניה, ותמיד היה לי קשר מוזר לגרמניה. שם המשפחה שלי וכמובן היה של אבי ואותו הסב המגיע לכאורה מגליציה הינו גרמני במקורו (לפחות למיטב ידיעתי ותקנו אותי אם אני טועה) - KATZ היום יברתי עם חברה גרמניה שלי שדיברה בעצמה עם אבי על הנושא וגילתה למעשה שאביו הגיע בכלל מOPOPLE שבדרום מערב פולין (OPPELN בגרמנית, ליד קטוביץ וברסלאו) אשר היתה באזור שהיה גרמני עד לפני המלחמה לפי מה שהבנתי ואח"כ הפך לפולני ועד היום יש שם רוב גרמני או משהו כזה. מה אתם יודעים על המקום? על השם KATZ? על הקשר ביניהם? ניסיתי קצת לחפש באינטרנט אבל יש לי מעט מדי מידע על מנת למצוא משהו. יתכן שאעשה טיול לאזור עם אותה חברה שמקורותיה היא הינם מקטוביץ והייתי שמחה לקבל עצות לגבי איך אפשר קצת יותר ללקט מידע לפני שאהיה שם ותוך כדי. מודה לכם מקרב לב! יום טוב לכולם!

כוכה

New member
קטוביץ הייתה תמיד עיר גדולה

כץ הוא שם מאד נפוץ. קצת קשה למצוא מחט בערימה הזו. ולכן, קראי קודם כל את שלושת המאמרים למעלה שאותיותיהן בכחול, באדום ובירוק וחזרי אלינו עם יותר אינפורמציה, שמות פרטיים ומשפחה, מקומות 0כפי שהם נכתבים היום בלועזית) וזמנים, שנים. פחות או יותר מתי נולדו ומתי הלכו לעולמם. בהצלחה.

ברוך בואך שירלי-כץ מפולין

אחת מדודותיה של סבתי נישאה לכץ בעיירה סוויר שבאיזור וילנה אז בפולין והיתה להם מישפחה ענפה באיזור זה ובארהב. שלך חנה גונן

mishat

New member
ליטאית ללא ספק...

אני למשל נולדתי בוילנה, בליטא, אבל אז, בשנת 1977 ליטא הייתה כבושה ע"י הרוסים והייתה חלק מברית-המועצות. אבל, אני הרי לא רואה את עמצי רוסי בגלל זה, אלא כמובן ליטאי... כך גם אצלך - וילנה היא ליטא. לכן, זה שהיה פרק לא גדול בחיי העיר וילנה, בו היא הייתה חלק מפולין, לא הופך את העיר לעיר פולנית... אם כי למען ההגינות יש לציין כי ישנה בעיר קהילה פולנית לא קטנה.. כמובן במקרה שלך זה כך אם משפחה של סבתך מראש גרה בוילנה ולא הגיעה לוילנה מהיכנשהו בפולין בין 1919 ל-1939... במקרה זה כמובן המשפחה היא פולנית... אגב, גך גם בארץ - הרי מי שנולד לפני 1948 - הוא בכל זאת ישראלי ולא פלסטינאי או אנגלי...

Ivan Ivanov

New member
אני אשאל אותך כמה שאלות

1)באיזו שפה דיברו בבית לפני העליה לישראל? האם רוסית? ידיש? בטוח לא ליטאית. 2)האם הוריך ראו את עצמם כחלק מאיזשהי קבוצה תרבותית ליטאית? הרגישו קשר מיוחד לליטא? האם התרבות בבית הייתה מושפעת יותר מהתרבות הליטאית או הרוסית? כשמדובר בעולי ברה"מ אין להשוות לשינויי גבולות של שנים עברו . אני למשל יליד לטביה. סבתה שלי מצד האמה אף היא נולדה בלטביה (לפני המלחמה) סבי מצד אמי ילידי אוקראינה. מצד אבי מקור משפחתם מבלרוס וחלקית מדאוגבפילס שבלטביה(אביו של סבי נולד שם). באופן כללי אני אומר שיש נטיה מאוד חזקה לפולנזציה של עולי מזרח אירופה. רוב עולי גאליציה המזרחית וליט משום רוצים לראות את עצמם כפולנים...

mishat

New member
אני אענה לך... אני קודם כל ליטאי...

1) בבית דיברו 50% ליטאית, 50% רוסית. כן, 50% ליטאית והחלק של רוסית הוא בעיקר בגלל סבא/סבתא מצד האימא שאינם ילידי ליטא (לעומת סבא/סבתא מצד האבא שלי שמשפחותיהם - דורות רבים בליטא)... 2) מה זה "הוריי ?" אני עצמי רואה את עצמי כליטאי לכל דבר ומכיר חלק לא קטן מהתרבות הליטאית... לגבי "ההשפעה" של התרבות הרוסית - בוודאי שהיא הייתה קיימת - אבל זה היה קיים גם אצל הליטאים - אין מה לעשות - כשאתה עם כבוש אתה סופג את התרבות של הכובש.. נכון, בכפרים הליטאים הנידחים - התושבים בקושי יודעים רוסית וכך זה בכל מקום בעולם במקומות נידחים, אבל בעיר הגדולה - בעיר הבירה - כל תושבי וילנה, בין אם הם ליטאים, רוסים, פולנים, יהודים, בילורוסים וכו' וכו' וכו' - כל 550 אלף התושבים יודעים רוסית ומכירים את התרבות הרוסית... ו - לגבי ילידי לטביה - יש הבדל גדול מאוד מאוד בין ליטא ללטביה. בליטא - יותר מ-80% ליטאים בעוד בלטביה מספר הלטבים נמוך בהרבה. רבים מתושבי לטביה לא מזהים את עצמם כלטבים בעוד כמעט כל תושבי ליטא מזהים את עצמם עם ליטא.

חייםלוי

Member
מנהל
ההגדרה אותה צריכה להיות לפי מה שהיא

הגדירה את עצמה. אמי ז"ל גם היא מוילנה. היא עלתה ארצה בשנת 1932 בגיל 19. היא תמיד אמרה על עצמה שהיא פולניה. אחותה המבוגרת ממנה ב-10 שנים תמיד אמרה שהיא רוסיה כי בשנם האלה השלטון התחלף מרוסי לפולני. אני רואה עצמי כליטוואק גם בגלל היידיש שלי האופיינית ל"עדה" זו.

bilen

New member
שירלי, מה מוצא כץ בגליציה?

גם בעץ שלי שהיה בכלל בבוקובינה, נמצאו שורשים עמוקים בגליציה ואח"כ בפולין. בקיצור - הכיוון של רובם היה מזרחה.... מכיוון שיש לי ענף של כץ בעץ, אשמח לשמוע מאיזה אזור אתם.

הוא מפולין והיא מליטא

היה שיר מבודח ביידיש על זוג שחי מצוין - הוא בפולין והיא בליטא - כששני אלה היו במצב מלחמה. מה יגידו הנכדים שלי הסבא האחד 7 דורות טבריני ולפני זה כנראה צפון אפריקה, הסבתא האחת 5 דורות בירושלים ולפני זה ממצרים, הסבא השני (אני) מגרמניה, בן לאבא מגליציה ונכד לסבא בבלורוס, לאמא מטריאסטה וסבתא מבוקובינה הסבתא השניה (אשתי ז"ל) מגרמניה כשהסבתא שלה נצר ליהודי ידוע מהמבורג בשם "שפנייר" שהשמועה אומרת שהוא נצר למגורשי ספרד, והסבתא השניה משלזיה המזרחית שהיום בפולין אז מה ההגדרה הנכונה? אני תמיד אומר, כמו שאמרו המעפילים ומלוויהם הפלמחניקים: יהודי מארץ ישראל

masorti

New member
../images/Emo32.gif מה זה "שלזיה המזרחית"?

יש שלזיה עילית ושלזיה תחתית (היום שתיהן בפולין), ויש פרוסיה המזרחית (היום חלקה בפולין וחלקה שייכת לרוסיה). אבל אף פעם לא שמעתי על איזור ששמו שלזיה המזרחית.

למעלה