שלום לכולם,

שלום לכולם,

שלום לכולם. שמי גלי ובעלי הוא רביב ואנחנו הורים לליאור בת השבע. לפני כחודש בתנו אובחנה כלוקת ADHD, וניתן לומר שפחות או יותר עולמנו חרב עלינו. היינו בטוחים שהיא פעילה יותר וחסרת סבלנות יותר ושכחנית יותר, לא תיארנו לעצמנו שיש לה "בעיה". המליצו לנו על טיפול בריטלין ושיחות שבועיות אצל פסיכולוג, אבל לא הצלחתי להבין את הסברי הנוירולוג על התרופה, על נחיצותה ועל נחיצות השיחות השבועיות. האם תוכלו להסביר לי על שני הטיפולים? האם אחד מילדכם, שואבחן כלוקה ב - ADHD, מטופל בשני הטיפולים או באחד מהם? ולשאלה שמטרידה מאוד את בעלי, האם ADHD זוהי מחלה נפשית? בתודה מראש, גלי

b a r b a i m a

New member
הי גלי ו-welcome to the club

בואי נתחיל דבר ראשון בתרופת הרגעה לבעלך - ADHD או ADD היא לא בעיה נפשית!! זוהי הפרעה (אולי נקרא לזה בעיה) נוירולוגית. ממליצה לשניכם להיכנס למאמרי הפורום שנמצאים בתחילת העמוד (בפס הכחול) לקרוא וללמוד - ויש הרבה מה ללמוד. רוב הילדים כאן (וסליחה אם אני טועה) מטופלים גם בריטלין וגם משולבים בטיפולים כלשהם - כגון פסיכולוגים, פסיכיאטרים, הוראה מתקנת וכיוצ'ב. כבר מזמן למדנו , אנו ההורים , שטיפול בריטלין בלבד אינו מספיק לרוב הילדים - אלא יש צורך גם בהדרכה של ההורים, הילדים והסביבה (מורים/גננות). תשארי איתנו ותראי שהשד אינו נורא כלל וכלל ורק לידיעה - יש הרבה מפורסמים ומצליחים בעולם עם ADHD. אם יש לילדה שלכם הורים תומכים-עם ראש פתוח שמוכנים להשקיע - התוצאות לא יאחרו לבוא.

תודה על התגובה,

מצאתי את קטגוריית המאמרים, נקרא מייד ונחכים. מכיוון שהמחנכת תתחלף להם בשנה הבאה, לא עדכנו את המחנכת הקודמת. זה היה החצי השני של החודש האחרון ללימודים, אז לא היה צורך. את המחנכת הנוכחית נעדכן, אבל מה לומר? הם יכולים לעזור? שוב, תודה רבה על התגובה!
גלי

zivadina

New member
ברוכים הבאים לעולם ה-ADHD!

קודם כל, כפי שכתבה לך ברבאמא, הפרעת ADHD היא לקות בפעילות המוח, ואיננה בעייה נפשית. שנית, כדאי שתדעי שב-80% מן המקרים, זאת לקות תורשתית, כך שאם הילדה לא סבלה בצעירותה מטראומת לידה או דלקת אזניים חריפה במיוחד, רוב הסיכויים הם שהיא ירשה את הלקות מאחד מן ההורים. שלישית, במקום לקרוא ב"מאמרי הפורום", כדאי לך לקרוא ב"קישורים", שהם ספריית הפורום ("מאמרים הם רק מאמרים מקוריים שכתבנו אנחנו). כאשר תיפתח בפנייך ספריית הפורום, תוכלי לראות בצד שמאל שלה אינדקס של נושאים רבים ומגוונים הקשורים לטיפול בהפרעת קשב ורכוז. רביעית: הטיפול המומלץ לילד עם הפרעת קשב ורכוז הוא טיפול תרופתי שעוזר לרכוז ולויסות ההתנהגות, וטיפול התנהגותי בגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית אשר עוזרת לו לעצב את התנהגותו מבלי לחטט לעומק בנפש שלו. במידה שהילד סובל מבעיות רגשיות או סנסו-מוטוריות או לימודיות, מוסיפים טיפולים בתחומים אלה. שימי לב, שבמידה שהילדה איננה סובלת מבעיות רגשיות, הטיפול הפסיכולוגי ה"רגיל" (טיפול דינמי) לא יועיל לה. אני מציעה לך לברר אם נמצאו בעיות נפשיות, ואם לא, לחפש לעצמכם סדנה להדרכת הורים כדי ליצור בבית מסגרת התנהגותית נכונה שכל כך חשובה לילד ADHD. לסיום: כל ילדינו כאן הם ADHDים מקסימים, מקוריים ונמרצים, שאחרי שהתחלנו לטפל בהם נכון, הגיעו להישגים נפלאים. לי יש ילדה עם ADHD חמור שלומדת בעתודה בטכניון, ובן ADHD היפר מאוד שלומד בהצטיינות בפנימיה צבאית. לפני התחלת הטיפול התרופתי והתמיכה ילדיי היו במצב לא נעים בכלל, ואחרי הטיפול הם התחילו לבלוט ולהבריק. המפתח הוא לא "טיפול כלשהו" אלא טיפול נכון, ואנחנו נשמח להדריך אותך בכל מה שצריך לעשות כדי לאפשר לילדה המקסימה שלך לפרוח, למצות את יכולותיה וליהנות מחייה. ברוכה הבאה לפורום!!!

zivadina

New member
תודה. זה מתוך נסיון של 6 שנים

כמה שנים את ב"עסק הזה", ברבאמא?

b a r b a i m a

New member
ניצחת!! אני "רק" 3 שנים

אמנם הילד בן 9 וידעתי כבר מגיל שלוש וחצי שיש בעיה - אבל בין להבחין שיש בעיה ובין לקבל "שם" לבעיה עברו הרבה מים בנהר. הוא מאובחן מתחילת כתה א' ע"י נוירולוגית ומאז לוקח ריטלין - ורק עכשיו עשינו אבחון פסיכו-דידקטי ומתחילים לקבל תוצאות חיוביות על ההשקעה הרבה (ועוד היד נטויה כמובן)

zivadina

New member
רוצים להבין מתי אפשר להתחיל לייעץ

כי אם לא מייעצים נכון, עלולים להטעות את מי שמתלבט, בדיוק כפי שהטעו אותנו לפני שנכנסנו לפורום.

b a r b a i m a

New member
גלי-אני מאד ממליצה לשתף את

הצוות המקצועי. אם הילדה עברה אבחון מסודר והיא זכאית להקלות ו/או לעזרה כלשהיא - לא תוכלו לקבל אותם אם לא תשתפו.. לרוב, הצוות בבתי הספר יודע איך לעזור ומה הם צריכים לעשות אך לא תמיד יש להם את מלוא הכלים.. לכן חשוב שתיידעו ותהיו עם אצבע על הדופק. בהצלחה

../images/Emo140.gifברוכה הבאה../images/Emo70.gif

מקווה שמאז שאלתך, בעלך מעט נרגע ומפלס המידע עולה בהתמדה מהקישורים השונים כאן
לי יש 4 ילדים, שלושה מטופלים בריטלין, לאחד מהם גם ליווי פסיכולוג קוגניטיבי, הרביעי בשלבי אבחון, כנראה יטופל עם עלייתו לכיתה א' גם כן. גם אני מאובחנת, מטופלת. מאושרת בילדיי ולא רוצה אותם אחרת. הטיפול התרופתי מעניק לנו את היכולת לגשר על הליקוי וליישם יכולותינו. בהצלחה לביתך. נשמח לענות על שאלות שבטח עוד יעלו ויבואו גם בהמשך, ולאור הימדע הרב שתראו כאן.

תודה לכולן,

עוד לא עברנו על כל הקישורים, אבל אנחנו בתהליכים. ולגבי התורשה - לאביו ז"ל של בעלי, סב הילדה, היה ADHD. בעלי נבדק, אבל לא מצאו אצלו את הליקוי. האם ייתכן שזה "דילג" עליו (הוא בן יחיד) והגיע לליאור? אני בהחלט יכולה להגיד שנרגענו בזכותכן, אז תודה רבה רבה! ביום שישי יש לנו פגישה נוספת עם הנוירולוג המאבחן, כך שנשאל אותו לגבי הבעיות הרגשיות והטיפול הפסיכולוגי. יש לנו כמה שאלות, שלא נמצא להן מענה, בינתיים: האם נותנים כמה פעמים ביום? האם נותנים גם בחופשים ובשעות אחר הצהריים? האם יש מינונים שונים של ריטלין? האם הריטלין הוא כדור לעיסה או בליעה? איך מסבירים לילדה? אנחנו הרי לא יכולים לבוא אליה פתאום ולהגיד לה "יש לך ADHD"... תודה שוב על התשובות, גלי נ.ב. ראיתי שקיבלתי מסר, אבל אני לא מצליחה להיכנס לתיבת המסרים שלי, לכן אני מצטערת שאני לא עונה, אענה כשזה יסתדר.

פרחבר

New member
קצת תשובות:

האם נותנים כמה פעמים ביום? - לא בדר"כ נותנים בבוקר, לעיתים יש צורך לתת דכור נוסף אחה"צ - או כנגד ריבאונד או לעזר לשיעורי בית האם נותנים גם בחופשים ובשעות אחר הצהריים? - שוב תלוי... ראי תשובה למעלה, יש הורים שנותנים לילד גם בחופשים וכד' ויש הורים שהחליטו שלא. תלוי עד כמה אתם והיא "סובלים" מה - H. האם יש מינונים שונים של ריטלין? - בהחלט. ריטלין רגיל מגיע ב-5 מ"ג או 10 מ"ג. יש ריטלין מושהה - 20 מ"ג. יש עכשיו ריטלין LA (כמו מושהה, אבל שיחרור בגוף יותר עדין, עם פחות תופעות לוואי) - 20, 30 ו-40 מ"ג. ויש קונצרטה - מגיע במנות של 18 מ"ג. * הע/ארה - בכדורים המושהים - נהוג לחשב את כמות החומר הפעיל כ-8 חלקים לכל 10 (זאת בגלל ה"עטיפה" של הכדור שמאפשרת שיחרור איטי בגוף). האם הריטלין הוא כדור לעיסה או בליעה? איך מסבירים לילדה? - שזה כדור יעזור לה להתרכז בבי"ס או משהו בסגנון. אגב - הכדור אינו ממכר, תופעות הלוואי - זמניות, הכדור הינו כימי ועוזב את הגוף בדרך טבעית בתום X שעות (X = 4 שעות ברכור הרגיל, 6-12 בכדורים המושהים).

פרחבר

New member
הריטלין הוא כדור בליעה,

את הריטלין הרגיל ניתן לרסק ולערבב עם מעדן חלב או מיץ ולתת לילדה - במידה והיא קטנה ואינה יכולה לבלוע כדורים. את הכדורים בשחרור מושהה (חוץ מה-LA) - *אסור* לחצות כי זה הורס את אפקט ההשהייה. ריטלין LA - חדש - הכדור (קפסולה) מורכב מכדוריות קטנות, ניתן לחצות את הקפסולה ולערבב את הכדוריות כנ"ל. מקוה שעזרתי.

05 מיכל

New member
איך מסבירים לילדה?

השאלה היא כמה דובר עד היון ביניכם ובינה על קשייה, וגם במה הם מתבטאים.בעיקר בהתנהגות? בעיקר בלימודים? עד כמה היא מודעת לזה שיש משהו אצלה שהולך קצת אחרת מאשר אצל ילדים אחרים. ודרך אגב, אצל כל אחד יש משהו כזה, אבל לא תמיד זה מפריע לנו. המסר העיקרי הוא שחומר מסוים במוח שלה פועל קצת אחרת, וזה מקשה עליה לממש כוונות טובות (אם בהתנהגות או בלימודים, בלזכור מה שהתבקשה לעשות), והתרופה הזאת עוזרת לחומר הזה לעבוד כמו שצריך. משקפיים יכולים להיות הקבלה טובה (אם לא מרכיבים אותם יכולים למשל לקרוא לא נכון, או להפיל דברים בטעות וכו'). חשוב לבטא את אמונכם בכך שהיא בהחלט רוצה לתפקד היטב, ולהדגיש שהתרופה באה לעזור לה, לא חלילה להשתיק אותה ולעזור לסביבה לשהות במחיצתה. דרך אגב, אם הסבא אובחן - יתכן שאפשר לספר לה שזה כמו אצל סבא. נשמח לשמוע איך הלך!

פרחבר

New member
ההסבר שלי היה..... מסננת

שעובדת קצת אחרת ומסננת דברים בדרך שלה, גם פנימה וגם החוצה. הענק מאוד אהב את הרעיון.

my ziv

New member
אני הסברתי שזה עוד ויטמין...

בני בן ה- 6.5 רגיל מגיל אפס לקחת ויטמינים . עכשיו אני באמצע של האמצע ,אחרי אבחון ,בתהליך מציאת הכדור המתאים-ניסיתי ריטלין רגיל, עכשיו LA ואנחנו עדיין בשלב הניסוי והטעייה בנסיון לראות איך הוא מסתגל לתרופה ,האם הערך המוסף שלה משמעותי לתפקוד היומיומי שלו וכו' וכו' .(אצלינו הבעיות באות לידי ביטוי בעיקר בהתנהגות) אני עצמי עדיין לא עיכלתי את הרעיון ,לומדת ,קוראת ומפנימה תוך כדי תנועה דברים . כך שאני ממש לא מתחברת ללהסביר בשלב הזה על הכדור ומה הוא עושה לו.... לא בא לי להסתבך עם הסברים כבדים שכאלו (בתפיסה שלי). לכן החלטתי להסביר שזה ויטמין חדש שיעזור לו לחזק את עצמו (מה זה משנה איך כמה ולמה בשלב הזה) ולשאלתו איך הויטמין לא מתוק כמו השאר עניתי- וואלה, לא חשבו על זה כנראה עדיין ושזה ויטמין לגדולים. זוהי דעתי האישית בלבד , תבחרי לך משלל האפשרויות את ההסבר שאת הכי מתחברת אליו. בהצלחה

b a r b a i m a

New member
אני פשוט מההתחלה סיפרתי לו את

כל האמת - ודיברתי איתו בגובה העיניים. היום-עולה לכתה ד ואם תשאלי אותו מה יש לו ולמה הוא לוקח כדור-הוא יסביר לך במדןייק.

דליה.ד

New member
שלום לגלי, רביב וליאור../images/Emo140.gif

אני שמחה על השאלות שלך ועל הנכונות לחקור את עולם הADHD (וזהו עולם עשיר ויצירתי....לטוב ולרע...). כאם לחמישה ילדים עם הפרעות קשב - מתוכם 3 בנות - יש לי קצת נסיון בתחום (אני גם מורה לחינוך מיוחד ומאבחנת דידקטית)... ראשית אספר לך שבתי הגדולה, חילת עכשיו, סיימה תיכון עם בגרות מלאה בהצטיינות וקיבלה במשך 7 שנים ריטלין. השניה, עולה לי"ב תלמידה מצטיינת שנה שלישית ברציפות (ולה יש גם דיסלקסיה לקינוח בנוסף לADHD) גם היא מקבלת כבר 7 שנים ריטלין - בהצלחה! הצעירה סיימה כתה א' וגם היא (איך לא?) מקבלת ריטלין. הקונץ הוא באמת לשאול את השאלות ולחפש מידע עדכני ומיהמן ומכיוון שיש לי אחריות כאן בפורומינו הקט היי בטוחה שתקבלי אצלינו המון מידע, עיצות והכי חשוב תמיכה! בסופ"ש הקרוב יתארח אצלינו ד"ר עדי אדר, נוירולוג הבית שלנו ותוכלי לשאול אותו את כל מקבץ שאלות הריטלין שלך ולקבל תשובה מהימנה ואמינה (ועם מלוא הטנא חוש הומור) שניתן לסמוך עליה באחריות! אז... ברוכים הבאים!

למעלה