שלום לכולם ...

שלום לכולם ...

פעם ראשונה שאני ניכנס לפורום הזה . יש לי שאלה ואשמח מאוד אם מישהו יענה לי . שאלתי אותה בפורום ערוץ ההיסטוריה אך במחשבה שנייה אולי השאלה מתאימה יותר לפה - אותם מיתוסים ומיתולוגיות אשר עברו לאורך מאות בשנים ( או יותר ) ביוון העתיקה , בבל וכדומה - מן הסתם היו מנהיגים , נביאים , זקני עם אשר דאגו " לפקח " על הסיפורים לפחות מבחינות מסויימות , לקבוע אסיפות ומועדים בהם יספרו את הדברים וכדומה . שאלתי היא - האם אותם המנהיגים חרוטים בזיכרון הקולקטיבי של אנשי העם ( בעל פה או אולי מעט בכתב ) . כלומר , אם אני אגש לבן שבט כלשהוא באיזה חור בעולם האם הוא יידע להגיד לי בצורה רציפה את שמות המנהיגים שהעבירו את " לפיד המסורת " של עמו במשך מאות בשנים ? ואם הוא כן יהיה מסוגל - בעל פה או להראות לי את זה כתוב איפשהוא , האם היכולת לתאר בצורה רציפה את שמותיהם מבטיחה כי הם אכן היו קיימים במציאות ואולי אף מקנה אמינות שהכתבים הספציפים שהם העבירו נישמרו באותנטיות ופחות או יותר ללא שינוי מהותי ? מיצטער על האריכות אבל השאלה , מסיבות מסויימות , מאוד חשובה עבורי .

לא.

אני מניח שלא תמצא אדם שיוכל תימוכין לרובם. למרות שאני יודע שיש רשימה מאוד מסודרת של מקורות למיתוסים מהסונה האיסלאמית(כלומר, כהקדמה כתוב משהו בסגנון: "פלוני אִיבֵּן פלוני סיפר ששמע את פלוני בן אלמוני, ששמע מאחיו ששמע מאביו ששמע את זאת מאחד מידיו הקרובים של מוחמד, שהיה נוכח במקום כשמוחמד אחר כך וכך, או עשה כך וכך)... אבל האיסלאמים הם מאוחרים יחסית, ולכן ידעו כבר שיצטרכו לתת אמינות למה שהם כותבים על מנת שהדבר יתקבל. היוונים, הבבלים ודומיהם, לעומת זאת, לא חשבו אז על הצורך ליצור מעין ביבליוגרפיה למיתוסיהם - ואני לא מאשים אותם. המיתוסים שורדים בזכות זה שיוצרם אלמוני - אם האלמוניות תיהרס - המיתוס עלול לא לשרוד. אם כי, ישנם עמים עתיקים שמתקיימים כקהילות קטנות, ע"ע: אשורים, כשדים(בבלים), פרסים, מצרים-פאגנים, סיריאקים(ארמים), ובוודאי גם יהודים(שהיו ידועים בעת העתיקה כ"עברים").

ציינת שהאיסלאמים

ידעו שיצטרכו לתת אמינות לדברים ולכן הם כתבו את מקור המיתוסים , כלומר אם כן היה בנימצא שרשרת רצופה של אותם אנשים שהעבירו את המסורת של עם כזה או אחר הדבר היה מקנה אמינות מסויימת לאותנטיות של הדברים שהעבירו . מה נאמר על סיפרי התנ"ך שמפרטים את שרשרת דורות ההנהגה - המדינית והדתית אשר העבירו את סיפורי קורות העם היהודי , חוקי התורה וכו' - האם בגלל הרציפות הברורה המפורטת נאמר שבוודאי שכל האנשים הללו אכן היו קיימים ? כמו כן האם הפירוט הזה יוצר אמינות לתכנים שהעבירו מבחינת דיוקם וכו' ?

אי אפשר ממש להשוות...

המוסלמים אמרו כי איש ושמו X שמע את המידע ממוחמד והעביר אותו לאיש ושמו Y, וY העביר זאת לאיש M, שבסופו של דבר היה זה שהעלה זאת על הכתב. השרשרת היהודית, לעומת זאת, מספרת לנו על שרשרת הדורות רק בהפשטה... כמובן שמנקודת מבט ביקרותית, שתי המסורות - היהודית והאיסלאמית - מוטלות בספק באותה המידה. פשוט פירוט השרשרת הזו, מעניקה נופח "כאילו-אמין" למקורות.

Dia Leoghann

New member
עד כמה שזכור לי

דווקא בספריה של אשורבניפל בנינווה היתה רשימה ביבליוגרפית של כל היצירות המופיעות בספריה כשלכל אחת מצויין שמו של מחבר היצירה. בדרך כלל מחברים של מיתוסים הם אלים או מלכים קדומים מאוד כמו אור-זבבה, גלגמש וסרגון הגדול. אני זוכר גם שיש איזה טקסט שהוכתב לסופר על ידי חמור מדבר....

למעלה