יש לי רעיון בשבילך
אין לי בעייה להגיד מה אני לומדת ואיפה (מדה"ח, ברלין, וכן, אני מרוצה), אבל יהיה לך יותר פשוט אם תעשה את זה בצורה כזו: - אם אתה חייל משוחרר, יש ביחידה להכוונת חיילים משוחררים ייעוץ ללימודים (כלומר - מה "מתאים" לך בחינם. זה משהו שעולה כמה מאות שקלים באזרחות (זה סוג של מבחן פסיכולוגי) אז אם זה קיים - נצל את זה. - במה היית חזק בתיכון? (צריך להגיד שיש מקצועות שבתיכון מלמדים אותם בצורה מזעזעת ורק אם מתמחים בהם או פוגשים אותם במקרה באוניברסיטה מגלים שהתיכון נועד כדי להשניא עלינו ידע או לימודים). מה שנאת ובכל אופן ופנים לא תרצה לפגוש? מה אתה מדמיין - אם לא היו לך מגבלות של כסף, שפה, זמן - הייתה העבודה האידיאלית בשבילך? אלו מחשבות שיכולות לכוון אותך בכיוון של "אני חזק במתמטיקה" "אני חזק בשפות" "אני אוהב לקרוא" וכו, כמובן, שמומלץ לנסות לחשוב בכיוונים פרקטיים. כלומר - זה שאהבת ספרות בתיכון לא אומר דווקא שכדאי ללמוד ספרות, כדאי שתחשוב על סוגי העבודה שניתן להשיג אחרי לימודים, והאם אתה רוצה לעסוק במקצועות שנגזרים מתחום הלימודים שבחרת. אבל אם אהבת ספרות, זה עשוי להגיד שיש לך יכולת ניתוח טקסט טובה, יכולת אנאליטית שמתאימה למקצועות כמו משפטים או פסיכולוגיה. מצד שני, ללכת לחלוטין על כיוון הפרקטיקה ("בעוד חמש שנים יצטרכו הרבה מהנדסי מזון, אז זה מה שאני אלך ללמוד") זה אסון בטוח: - זה שיש תחזית על צורך בשוק, או שמקצוע מסוים אופנתי כשאתה בוחר אותו, לא אומר מה באמת יהיה אח"כ. - אם אתה לומד משהו מתוך אילוץ, רק בגלל שאתה חושב שתהיה בזה עבודה, אז ככה זה גם יראה. גם מבחינת הציונים שלך, גם מבחינת הלהט שלך, ובסופו של דבר מבחינת מה שאתה תראה למי שיראיין אותך בראיון עבודה. - וכמובן, שנניח ומצאת עבודה למרות שחבריך ללימודים למדו משהו שהם רצו ואתה רק בגלל שהרגשת אילוץ, את העבודה עצמה יש סיכוי לא קטן שתשנא - הרי את הלימודים עצמם שנאת. עכשיו - גם בארץ וגם בחו"ל - זה לא אסון גדול אם אתה מתחיל ללמוד ומשנה כיוון, חוץ מהיבטי כסף וזמן (שהם כמובן חשובים, אבל מה הם לעומת החיים...). בארה"ב, למשל, הרבה אנשים מתחילים ללמוד עם סל של מקצועות שאליהם הם נחשפים (בדומה לתיכון) ורק מקצוע מוגבר, שברוב המקומות ניתן להחליף אותו, למרות שלא כדאי. אם למשל החלטת שאתה רוצה להיות עו"ד, והתחלת ללמוד משפטים (אגב, לגבי כל מקצוע או מדינה, ממליצה לך לחפש היטב פה בפורום, כי יש הרבה עצות - משפטים למשל כמעט ולא כדאי ללמוד בחו"ל, ואם בחו"ל אז באנגליה או וויילס), ולא מצא חן בעיניך - לא יקרה אסון אם החלפת לספרות עברית, שתמיד הייתה האהבה הסודית שלך. ובסוף קצת אזהרות - לא ברור לך מה אתה רוצה ללמוד, לא ברור לך איפה, אבל ברור לך שבחו"ל. כדאי שתשאל את עצמך בכנות למה חו"ל: זה יקר, אנשים מרגישים בודדים, זה בשפה זרה (שאינה שפת האם שלך). הקיצור - גם אנשים כמוני, שבגדול מרוצים, יגידו לך שזה קשה.