שלום לכולם

שלום לכולם

חזרתי ביום שישי ונכנסתי לפורום לאחר שבוע ונדהמתיי לגלות שהשרשור שכתבתי בו לפני יותר משבוע, עדיין שם. מה קורה אתכם? אין לכם מה לכתוב? לנוכח המצב, אנסה להעלות דיון מעניין שיחיה קצת את הפורום. אני רק מתנצל מראש בפני כל מי שאולי לא אגיב להודעותיו, כי אני אהיה בישיבה וקצת קשה להכנס שם לאינטרנט. אני תוהה לגבי משמעות ה"אמת". נראה לי שהמטרה של הפילוסופיה היא לחשוף את האמת לגבי הדברים ובסופו של דבר אולי את האמת שמאחורי העולם כולו. אך האם האמת ניתנת להשגה? ואם כן, כיצד? מה בדיוק מגדיר משהו כאמת? להבהרת הדברים: ה'אמת' המדעית, לדוגמא, מוגבלת כיוון שהיא תלויה בהנחות היסוד- מתמטיקה וגיאומטריה, חוקי ההגיון ואקסיומת הסיבתיות ועוד- כך שהאמת המדעית איננה, למען האמת, אמת במובן שאנשים מדמים שהיא. האם בפילוסופיה יש אמת שונה? עדיפה?

Lu Tze

New member
אני לא חושב שיש "אמת גדולה"

מאחורי הדברים. יש עובדות נכונות (ואני משתמש במובן הרדוד של המילה) ויש עובדות לא נכונות. ועוד משהו, אני רוצה לציין שזה מוזר שאדם שהניק שלו הוא דקארט יחשוב שמטרת הפילוסופיה היא להגיע לאמת.

למה???

New member
יכול להיות שאני טועה אבל... דקארט

לא היה מאמין באלוהים?!? ז"א שכן יש פה איזה קשר ל"אמת"...

Lu Tze

New member
הוא כן, אבל זו לא הנקודה.

הוא לא האמין, עד כמה שאני יודע, באלוהים פרסונלי שקובע מוסר. לפי דקארט, רק האדם יכול לשפוט את עצמו.

למה???

New member
אני לא מבינה את הקשר.

כל עוד הוא מאמין שאלוהים ז"א שהוא מאמין באמת כלשהי <זה לא משנה שהאמת שבה הוא מאמין היא שהאל לא קובע את חוקי המוסר והאדם שופט את עצמו- הוא עדיין מאמין באמת מסוימת>.

Lu Tze

New member
זו הייתה רק דוגמא.

הנקודה היא שדקארט לא האמין שאדם מסוגל להסתכל על העולם בצורה בלתי משוחדת, אלא הוא חשב שתפיסת המציאות של כל אדם היא שונה.

למה???

New member
אוקי... אבל בנוסף הוא האמין באלוהים

אלוהים=אמת אחת ואין פרדוקס, בכל מקרה אני לא מכירה מספיק את דקארט ועל עובדות אני לא מתווכחת אז נשאיר את זה ככה.

אינני מדבר על "אמת גדולה"

אלא על אמת בכלל, כלומר, אותן "עובדות נכונות" עד כמה הן אכן נכונות? כפי שיום, פופר, ורבים נוספים הראו, זו אינה אמת אבסולוטית, אם כן, מדוע אנחנו קוראים לכך "אמת"? ואולי באמת אין אמת אבסולוטית? דקארט ניסה להוכיח את מציאות הדברים, דהיינו הוא חיפש מה אמת ומה לא. חוץ מזה, אני לא מוגבל לדעותיו של דקארט, אני רק חושב שהוא פילוסוף ענק.

Lu Tze

New member
אה, הבנתי.

אני דווקא חושב שפילוסופיה עוסקת באדם עצמו ולא ב"עולם החיצוני". לדעתי אנו קוראים לזה "אמת" בגלל הנוחות. אגב, אני יודע שאתה לא מוגבל לדעותיו של דקארט, סתם הדגשתי אירוניה מסויימת.

עכנאי

New member
החיפוש אחר האמת

עם כל הכבוד ליום ולפופר, הרי שלדעתי לא נס ליחם של קאנט ושל היגל. לדעתי אפשר לראות שתי גישות. האחת צמודה למדע והגישה האמפרציסטית, לדעתי, עיסוקה לא באמת, כי אם במציאות. הגישה השניה היא גישה העוסקת במחשבה האנושית, ושיאה בהיגל. עם הבחנה זו (שלי), הרי ששתי הגישות עוסקות במדע. אולם שבעוד שבגישה האמפירציסטית המדע הוא עיקרי, הרי שקאנט, כפי שמבואר בהקדמות לביקורת התבונה, ניסה להציל את המטפיסיקה ותורת ההכרה שלו, ודרכה העיסוק במדע, כל כולה כוונה כדי לברר מן המדע את האמת. לדעתי, זו השאלה על האמת, שאלה של לא מה ריאלי, מה ממשי, אלא עד כמה האדם מסוגל להיות ריאלי. שאלת תופם של המושאים (אובייקטים) תמיד תנוע בין שני קצוות. הקצה של ממשות מוחלטת, והקצה של אשליה מוחלטת. אולם אם הדגש מוסט מכאן אל תחום האפשרות הרי שכאן הוגדר מחדש החיפוש אחר האמת. לעניות דעתי כאן הסקאלה היא שונה. לא קיימים שני קצוות בדומה לאופציה הראשונה, כי אם הוכחות למוגבלות האפשרות (החלק השני של ביקורת התבונה הטהורה), והוכחות לאינסופיות האפשרות להיות ריאלי (היגל).

לא אמרתי שיש לעצור אצל יום

אני אכן חושב שהדרך של קאנט רלוונטית. אך לדעתי קאנט הודה שאכן אין אפשרות להגיע לאמת אבסולוטית, אך טען שכיוון שאם נקבל את הטענות ונחשוב שאין שום דבר שאמיתי, לא תהיה משמעות לכלום, וכל העולם המדעי ורעיון הציוויליזציה האנושית ככלל תתמוטט. הבסיס שעומד מתחת לכל הדברים, הוא תפיסות העולם שלנו. יותר מכך, הרעיון לגבי חוקים מסויימים, ולכל הפחות חוקי ההגיון והלוגיקה טבועים הנו, ולכן אף שאין לנו הוכחה, אם איננו רוצים בהרס המפעל המדעי והתרבותי של האדם, אנו חייבים לקבל את הרעיון של חוקיות ואמיתות התלויות בהיגיון, אם כי רק כתוצאה של השפעת 'התבונה הטהורה' (שלנו) על העולם. כך, שהאמת אמיתית, כיוון שאין ערך לדבר בלא זה.

shellush

New member
the truth is out there... כלומר

הכי קל לומר שהאמת מורכבת רק מעובדות קיימות בשטח. אבל האמנם? נכון, שזו האמת שלא ניתן להתווכח איתה, אבל בתוך כל אחד יש את האמת הפנימית שלו, גם אמונה היא סוג של אמת לדעתי, כל אחד שמאמין במשהו, הוא מאמין בזה ודובק בזה כאילו הייתה זו עובדה. ומאחר ועניינים רוחניים לא ניתן להוכיח, אז באמת אפשר לקרוא גם לזה אמת, לאמונות הרוחניות שלנו. אמת זה לאו דווקא המילה ההפוכה משקר, יש המון רבדים למילה אמת. כל זה גדול עלינו.

למה???

New member
האם את יכולה להסביר למה את מתכוונת

כשאת מדברת על שבתוך כל אחד יש את האמת הפנימית שלו..?

shellush

New member
האמת, קשה להסביר את זה ....

כי זה משהו פנימי ואישי. זו לא אמת עובדתית, זה יותר בעניין של מודעות פנימית.

ל נ צ ח

New member
האוצר הזה נתון לנו בכלי חרס:

אלוהים קדם לכל דבר! - דרישה לאלוהים מקורה במצוקות הנשמה בתופת נוראות הגהינום! http://community.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/m/object&id=6764135 מאת: . לנצח תאריך: 1505/2002 שעה: 1714 למענה ברא אלוהים את מציאות החיים והלביש אותה(הנשמה) בחומר מיועד בין היתר גם לסירחון ולרקבון. - הנשמה נצחית כאלוהים אך שברירית כקש-יבש והיא מתגלגלת במעמקי הכוחות האיתנים והאש האוכלת שבאלוהים ! << באלוהים הכל ! >> כך ש <<< הכל באלוהים <<<< ולא מחוצה-לו! וכמובן שהאדם באלוהים! וגם הדרישה שלו לאלוהים. חוצדימייסה, על הבוז שמפגין האדם כלפי אלוהים ישלם-הוא על זה, וכהוגן וביוקר ישלם האדם המנפנף בצדקתו-הוא על זה החטא הבהמי כלפי בוראו. * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ * אכן כן, עדי היקרה http://community.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/m/object&id=6782087 מאת: מיכל לוי תאריך: 20/05/2002 שעה: 23:06 על אף שעדיין הייתי בוחרת להפריד מפורשות (ולא רק סמנטית) בין התמכרות להתמסרות. אף אני נהנתי ונהנית
לקרוא את דברייך, על אף שאני נכנסת לעתים נדירות. אני, כזכור לך ולאחרים, איני אלא אותה לוי מיכל, שבעבר כוניתי כאן, כמנהלת פורום סרטן - ליאונרדו. נכנסתי לא מכבר בכינוי מיכל מיכאל ברון (ע"ש משפחתה של אמי היקרה). כעת, לא סימנתי את תיבת 'הצג כינוי'. בהזדמנות זו, ברצוני להודות לכל המגיבים ולכלל המשתתפים היקרים בפורום זה. בהערכה ובאהבה רבה לכולכם, ובגעגועים ללנצח אשר במהרה נרקמה ביננו אחוות אחים שהינה מעבר למילים. לילה טוב, נפלאים שלי, שלכם לעדי נבון וללנצח - תודה http://community.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/m/object&id=6789929 מאת: מיכל לוי תאריך: 23/05/2002 שעה: 00:46 ...ובאשר לקשיי החיים... ובמיוחד היום: האלהים האומר: יופע אור מחושך, הוא הגיה אור בלבנו להאיר דעת... ברם האוצר הזה נתון לנו בכלי חרס, כדי שיהיה הכוח הנשגב מאת אלהים ולא מידינו אנו. נלחצים אנחנו מכל עבר, אך איננו רצוצים. נבוכים - אך לא נואשים. נרדפים - אך לא נטושים. מושלכים ארצה - אך לא נשמדים...' לכל הנושאים את צלקות החיים - ובמיוחד היום הזה, עת טרור שטני מאיים עלינו תמידית, שלא יכבה האור בלבכם לעולם... נישא עיננו אל מעבר מחשכים, ונביט בתקווה בלתי מתכלה אל האור אשר יופע מחושך, בדעת, באמונה ובסבלנות. כוח, אחי, כוח אלהים ואהבתו ישכנו בכם תמיד. * ~ * ~ * ... בהערכה ובאהבה רבה לכולכם, ובגעגועים ללנצח אשר במהרה נרקמה ביננו אחוות אחים שהינה מעבר למילים. לילה טוב, נפלאים שלי, שלכם מיכל

shabaz

New member
משעמם לי....

קראתי את הטופיק ותהיתי באמת, איך זה לחשוב במחשבה ללא היסקים... זה יכול להיות נורא נחמד... "נו טוב" יאמר לוודאי מר ארנב.... בא לי אבוקדו!

למעלה