שלום לכולם

נֵץ

New member
שלום לכולם

שתי שאלות לי - האחת ישנה נושנה, והאחת חדשה מן התנור: 1. האם מישהו יודע מה הקשר המילולי, אם בכלל, בין השעועית (שהיא ממשפחת הקטניות) לבין הכליה (kidney; שלה גם צורה של שעועית). אם משיהו לא שם לב, התכוונתי לקשר בין המלה kidney למלה קטנית. 2. הסיפור התחיל בשאלה פשוטה ששאל מישהו בפורום "חידות". בלי לראות את התשובה התחלתי חיפוש בעצמי, ויש לי השערה שעשויה להיות מאוד מעניינת, אבל אני זקוק לדעה מקצועית של בלשן (אבל גם מי שסתם מבין בנושא), אם זה עומד במבחן ההוכחה. והרי ההשערה כפי שכתבתי אותה לאחד מידידי: בנוגע לשאלה בנושא המילה "שִכְבָה" [כלומר: השאלה מדוע אין דגש באות ב'. הערה מאוחרת], בדקתי את העניין ואני חושב שיש לי מושג מה העניין. אבל אם אני צודק, אז כיום לא הוגים אותה כיאות. אני אנסה להסביר את התגלגלות המילה לפי הבנתי: מקורה של המלה "שכבה" נמצא כבר בתנ"ך בשתי משמעויות: שכבת-טל וגם (במחילה מכבודך) שכבת-זרע (לפי "קונקורדנציה חדשה לתנ"ך מאת אבן-שושן). בכל אותן פעמים היא מופיעה בסמיכות (שִכְבָת-). הערך הבא בקונקורדנציה, באופן הגיוני, הוא "שְׁכֹבֶת" (בא רק בהטייה: שְׂכֹבְתְּךָ, שְׂכֹבְתּוֹ). פה, לשיטתי, טמון הפתרון. אבן-שושן לא העלה על דעתו שיש קשר שאינו רק שרשי בין המלה "שכבה" ו"שכובת". אני טוען שזו אותה מלה - שְׁכֹבָה (או אולי שְׁכֻבָה, שיש כמותה במשקל [כגון סגולה], אבל היא פחות מתאימה להמשך ההסבר). מכאן ההסבר כיצד התגלגלה המלה די פשוט:
הצורה "שִכְבָה" הגיעה, כאמור, מהצורה "שִכְבָת-". לדעתי, המלה התגלגה כך: *שְׁכֹבָת-טָל
*שְׁכְבָת-טָל (חיטוף תנועת O)
שִׁכְבָת-טָל (פירוק צרור שוואים נעים)
הצורה "שכובת" היא, לדעתי, רק השערה שעשה אבן-שושן (כי לא היה לו, אלא מה שהיה לנגד עיניו).
"שכָבָה" [שכתובה במילון לצד "שִכְבָה". תוספת מאוחרת] גם היא, כנראה, השערה של אבן-שושן. -*- מה אתם אומרים?

or99

New member
1. המשקל הזה לא נחטף...

קְרוֹבָה -> קְרוֹבַת. 2. עם כינוי: קְרוֹבָה -> קְרוֹבָתְךָ (ולא קְרָבְתְּךָ כמו שכבתך לזרע), ולכן חייבת להיות הצורה שְכוֹבֶת.

ניסיון מעניין

ודאי שהשורש שכ"ב משותף לשתי המילים הללו, אך הן גזורות ממשקלים שונים, ואין צורך להתפתל כדי להסביר את היעדרו של הדגש. דין שְכָבָה כדין נְדָבָה. והשווא בשִכְבַת הוא הידוע בכינויו שווא מרחף, שאינו שווא נח ולכן אין סיבה לדגש קל אחריו

ונותרה עוד שאלה

אם הצורה בנפרד (לא בסמיכות) היא שְכָבָה כמו נדבה, ברכה, קללה וכו', מדוע איננו משתמשים בה ואומרים שִכְבָה? נראה לי (כלומר זו השערה שצריכה אישור) שהשִכְבָה נולדה מצורת הסמיכות, שכאמור רק היא מצויה במקרא. ומכיוון שיש לנו גם מילים כגון שִמלה, שִמשה, משחה שריבוין הוא שְמלות וכו' (כמו נְדבות ובְרכות), נגזרה כך גם שִכְבָה

or99

New member
יש עוד מילים כאלה...

מִלְגָה, כִּבְשָׂה. אגב, מילגה - יש דגש בג'?

Meijen Shaggy

New member
אני מוסיף לדיון את המילים: ../images/Emo15.gif

מרבד, שרביט ועגבניה. עידן ואני הידיינו בסוגייה הזו ארוכות, ואפילו נועצנו בענת (
) מהאדקמיה. אבל מה שהיא ענתה לנו בעיקר זה ש"חוק הדגש הקל אינו חוק גורף ויש לו יוצאי דופן".

Eldad S

New member
באשר לשאלתך: קטנית .Kidney vs

מעניין שכאשר חיפשתי במספר מקורות את המקור האטימולוגי של kindey, כתוב שהגזרון לא הוברר. אז יש אפשרות להצמיח רגליים גם לסברה שאתה הצגת :) דרך אגב, זה רעיון שלך, אישית, או שקראת על כך במקור כלשהו?

למעלה