זאת שאלה מורכבת וחשובה מאוד
אני בעצמי עוד לא הגעתי להחלטה ביני לביני בעניין השאלה הזאת. אני באמת שלא יודע. אני יכול לדעת ולהכיר רק בטווח מאוד מוגבל, ככה שאני יכול להאמין שהכל מתוך בחירה, גם אם "באמת" זה לא ככה, וככה גם ההפך. אני מאוד מאמין בבחירה ובכך שאם אדם רוצה לשנות משהו בחייו הוא יכול לבחור זאת, אבל, ופה יש אבל גדול לדעתי. הבחירה היא לא דבר מספיק, שכן יש גם לעשות למען הבחירה. בחירה היא דבר טוב ויפה ברמה תיאורטית. ברמה הפרקטית חשובה מאוד עשייה כדי לנסות ולקדם את הבחירה שבחרת. דבר נוסף - מובטל שצריך לפרנס משפחה עם כמה ילדים, לא משנה כרגע אם בחר או לא בחר להגיע למצב הזה שלו, זה לא משהו שלא את ולא אני יכולים לשפוט, זה יהיה מאוד מתנשא וקל להגיד לו שהוא יכול לבחור ולשנות את המצב שלו, שכן זה משהו קשה מאוד עד כמעט בלתי אפשרי במצב בו החברה והמדינה שלנו נמצאת היום. אי אפשר לשכוח, גם כשמדברים על בחירה, את המרחב שבו מתנהלים הדברים. גם אם תגידי שברמת הנשמה הכל בחירה, אנחנו עדיין חיים כאן בגוף, בעולם החומר, שכאן הבחירה שלנו אולי מקבלת צורות שונות ואופיים שונים. יש בעיה נוספת עם הטענה שהכל בחירה. שכן, אם הכל מבחירה, זה אומר גם שכל דבר ניתן לשינוי, היינו - אין איזו מהות קבועה שקודמת לקיום שלי, שאותה אני לא יכול לשנות ואני רק מממש אותה. וגם דוגמה, אם עובדת היותי הומו היא מתוך בחירה, זה אומר גם שהיא ניתנת לשינוי. אני לא אכנס לעניין של האם זה נכון או לא, אבל טענה מסוג כזה יכולה להניב נסיון "לרפא" אותי מה"מחלה" שבחרתי לחיות ולהחזיר אותי "למוטב". ברור שזה אפשרי כי הכל מבחירה ולכן גם אני יכול לבחור שלא להיות הומו. בקיצור, אדם שמאמין שדרך חיים או זהות של אדם אחר היא לא לגיטימית או לא ראויה והוא כמובן יודע זאת בוודאות, יכול להשתמש ב"הכל בחירה" כהצדקה לדעותיו החשוכות. מה שאפשר, אגב, לטעון כלפי אותו אחד הוא שהוא יכול לבחור לשנות את דעותיו הקדומות בעצמו. בקיצור, זה עניין מורכב... זה המקסימום שאני יכול להפעיל את המוח בשעות כאלה בלילה
אבל בהחלט שאלה ראויה
מאור