שלום לכולם

אמרוקאי

New member
עְל סְלָמָה - זוהרה (לְפַסִייָה?)

לפני כחודש נפתח בתל אביב קורס ראשון מסוגו בישראל ללימוד השפה היהודית-מרוקאית. ראי קישורים נלווים לקבלת יותר פרטים. אגב, ביקרתי במרוקו לפני מספר שנים ואני יכול לספר לך שהערבית המרוקאית שבארץ כ"כ התביישנו לדבר (אני לא מדבר על היום, אלא על אז) היא שפה שמדוברת ע"י 27 מליון איש במדינה עצמאית, יפיפיה וגאה! פרט להבדלים קטנים פה ושם, השפה המדוברת ע"י יהודי מרוקו היא אותה שפה המדוברת ע"י כלל האוכלוסיה (המוסלמית ברובה המכריע). דרך אגב, במרוקו עצמה, אפילו בין המוסלמים יש דיאלקטים שונים של השפה המרוקאית אז אין צורך "להתרגש" מביטויים/מילים פה ושם שהיו שגורים רק בפי היהודים.

אמרוקאי

New member
עְל סְלָמָה - זוהרה (לְפַסִייָה?)

לפני כחודש נפתח בתל אביב קורס ראשון מסוגו בישראל ללימוד השפה היהודית-מרוקאית. ראי קישורים נלווים לקבלת יותר פרטים. אגב, ביקרתי במרוקו לפני מספר שנים ואני יכול לספר לך שהערבית המרוקאית שבארץ כ"כ התביישנו לדבר (אני לא מדבר על היום, אלא על אז) היא שפה שמדוברת ע"י 27 מליון איש במדינה עצמאית, יפיפיה וגאה! פרט להבדלים קטנים פה ושם, השפה המדוברת ע"י יהודי מרוקו היא אותה שפה המדוברת ע"י כלל האוכלוסיה (המוסלמית ברובה המכריע). דרך אגב, במרוקו עצמה, אפילו בין המוסלמים יש דיאלקטים שונים של השפה המרוקאית אז אין צורך "להתרגש" מביטויים/מילים פה ושם שהיו שגורים רק בפי היהודים.

אמרוקאי

New member
אופס, תפוז עושה עוד פעם בעיות...

זו הסיבה שההודעה מופיעה פעמיים. אפשר למחוק אחת.

על סלמה עליק - אחסבארק יאק לבאש?

זוהרה אלפסיה זה לא לגמרי תלוש שמי ניתן לי על שם סבתי שהיתה פסייה מפז כמובן ומסתבר שהיה לה איזה שהוא קשר לזוהרה אלפסייה הזמרת המפורסמת, לפי אמא שלי היא היתה קרובה משפחה רחוקה של סבתי , אבל אולי זו רק פנטזיה שלה וחוץ מזה מסתבר שכולם במרוקו היו " קרובי משפחה " מדרגה כלשהי . תודה על המידע אני כבר מתיישבת לבדוק את נושא לימוד השפה , ואני באמת לא ידעתי שהשפה ששגורה בפי יהדות יוצאי מרוקו היא אכן השפה המדוברת במרוקו , בעבר יצא לי לצפות בתחנת הטלויזיה המרוקאית המשודרת בכבלים ואכן הבנתי בדרך כלל את עיקר הדברים , אך מכיוון שהיה גם מספר רב של מילים שלא הבנתי , יחסתי זאת באמת לכך שאולי אלו הן שתי שפות שונות (אם כי דומות). חוץ מזה אם מתחשק לך לספר אשמח לשמוע יותר על הטיול שלך למרוקו , האם היה במסגרת קבוצה מאורגנת ובאילו אתרים ביקרת ? בנתיים לילה טוב... ואוסיף פתגם אחד שמאוד הצחיק אותי באתר קוסקוס: הפתגם: משיתי חתה איל רבה וג'יבתי עוד עווז פרוש: הלכת עד ליער והבאת עץ עקום זה ממצה בעיניי את הסרקזם ואת הנטיה לביקורתיות שיש לכמה מרוקאים מקוייחין .

אמרוקאי

New member
חחחח.... קלעת בול עם ה-"מקוייחין"

אבל הנטייה לביקורתיות היא תכונה יהודית, לאו דוקא מרוקאית.
בקשר לטלויזיה המרוקאית, שימי לב שבהתאם לנסיבות תשמעי שם גם ערבית קלאסית. אחרי הכל, זוהי מדינה שנכבשה ע"י הערבים (במאה השמינית לספירה)... ביקורי במרוקו לא היה במסגרת קבוצה מאורגנת וטוב שכך. הייתי בכל המקומות המפורסמים (וגם אלו שהרבה פחות מפורסמים...). את טנג'יר פספסתי כי היא היתה רחוקה מהמסלול. לא נורא, בטיול הבא לספרד, "אקפוץ" מעבר למיצר...

אלמרה

New member
מבארקה מסעודה זוהרה לפאסיה דיאלנא

אני בן לאמא מרוקאית ואבא פולני! אבל חבל"ז - לוקח 2 כדורי אנטיביוטיקה כל יום וזה עובר לי... הייתי נכדה הצבר הראשון של סבתי עליה השלום "ממה" גידלה אותי על ברכי המסורת ולה אני חייב המון. כן גם את סיפורי זוהרה אלפאסייה שכן אני מתגאה מאוד בהיותי נצר למשפחת שטרית מפאס. לימים ביקרתי מספר רב של פעמים במרוקו לצרכי עבודתי שם והערבית שהיתה שגורה בפי מימי הילדות בלבד - סייעה לי מאוד גם לבצע משאים ומתנים עם מנכ"ל המשרד הממשלתי ואנשי משרדו איתם היו לי עסקים. השפה המדוברת במרוקו ברחוב - מובנת לנו כמעט כולה.... מה שהם מוסיפים בטלביזיה בשביל הממלכתיות במהדורות חדשות זהו נופך יותר ערבי... אבל המוגרבית המדוברת - ממש אותה שפה שסבתי לימדה אותי בילדותי וזה היה מזמןןןןןןןןןןןןןן. לשמחתי יצא לי גם לבקר בעריה הגדולות הראשיות גם המרוחקות (כולל טנג'ר ואפילו אגדיר) של מרוקו ואפילו פרגנתי לעצמי טיול שורשים בפאס ובדרך איך לא במקנס... מרקש בלי כל ספק וסביבתה הקרובה הם פנינה בלב המדבר השטוח ומומלצים במיוחד בכל עיר השווקים הססגוניים, שווקי התבלינים מעל כולם. לא הייתי זקוק לקבוצה מאורגנת כי הייתי מלווה באחמד הנהג הצמוד עם המרצדס (נסיעות עסקים
) יענו) ואיתו הגעתי לכל מקום בפרט זכורות לי הנסיעות למרקש ולפאס. הוא איש מקסים ונותרנו ידידים טובים ולא פלא כי הוא משתייך לעדה ענקית שהיא בעצם רוב מספרי אבל מיטוע השפעה פוליטית במרוקו - שבטי הברברים (ה"שלוחים") שאין להם ולו שום דמיון לתווית ה"שלוחית" המודבקת ל"טראח" או ללא יוצלח בסיפורים. הם אנשים מקסימים מוסלמים אדוקים אמנם אבל לא ערבים (לדעתי כמובן הלא מבוססת) וזה עושה אותם טובים יותר. למי שנוסע כיום למרוקו נראה לי כי דרושה קבוצה מאורגנת, אבל אין אין על מרוקו ולנוסעים לשם - תהנו! קאזהבלנקה רבט מקנס פאס מרקש טאנג'ר אגדיר וכל הערים האחרות - אני מתגעגע!!!! הרבה זמן כתבתי ב"קוסקוס". תרמתי להם המון תמונות שצילמתי וסיפורים ומתכונים מרוקאיים והייתי מראשוני הפורום שלהם ומעמודי התווך בו. אבל כעת (מסיבות אישיות פרטיות) לי אין ענין באתר ההוא ואני מברך כל אחד מ"שם" ששמע לעצתי ובא לכאן. אני מקווה שכאן ימצאו הכוחות להפרחת הפורום הזה וביחד נוכל לצעוד בגאווה עם נוסטאלגיה והמון מורשת במעלה הדרך לפאר את יהדות מרוקו. ויש כבוד! קחו למשל את ההתארגנות המופלאה ביותר של קבוצת אנשים מיוחדים במינם ממגדל העמק - תיאטרון מרוקאי אותנטי בישראל! ראיתם כבר את "אלמיזיריה"? אתם ממש לא רוצים לפספס את "אלקסידה דל מיזיריה" מחזה חדש המתחיל את הופעותיו ברחבי הארץ בימים אלו ממש. ועוד היד נטויה. קדימה - גלו עירנות יתר - דברו מוגרבית שפרו את המבטא ובואו לצ'אט בלילה!! מתרחשות שם פעילויות... חבל"ז ... מישהו יודע את החלופה המרוקאית למשל למילה העברית: חבל"ז? פרס טיסה הלוך "בלא רז'עה" למי שמוצא...

על סלאמה - אלמרה../images/Emo39.gif

מאוד התרגשתי לקרא על הטיולים ( עבודה) שלך במרוקו ובעיקר אני מקנאה
מאז שאני זוכרת את עצמי רציתי לנסוע לשם בעקבות כל הסיפורים ששמעתי בילדותי על הארץ המופלאה הזו , אך רצון זה היה מהול תמיד בפחד , אולי מפני שכשסיפרו לי על קסמה ,תמיד ידעו להוסיף הסתייגות לגבי הגורם האנושי שם , יהודי מרוקו היו חשופים תמיד לסכנות בשל דתם , דבר שכמובן התגבר עם קום מדינת ישראל וקבלת העצמאות , אומנם ידוע לי גם מהוריי וגם ממקורות אחרים שהיו תקופות של יחסי שכנות טובים וחבריים עם שכנהם המוסלמים , בעיקר לאמא שלי שהיתה ילידת קזבלנקה וגדלה שם במשפחה אמידה , היו סיפורים מקסימים על היחסים שלהם עם שכנהם המוסלמים , על חילופי מתנות וברכות בחגים , ובשמחות ועל תמיכה וניחומים ברגעים קשים . אני בטוחה שיש שם באמת אנשים מקסימים כמו אותו אחמד הנהג הצמוד ( האיש והמרצדס) , אבל אני לא מצליחה להתגבר על החשש. בשנת 97 עמדתי לפני שתי ברירות או לנסוע לארה"ב לטיול או ביקור משפחתי או להצטרף לחברה שנסעה לטיול מאורגן למרוקו . כהרגלי בחרתי באפשרות הקלה יותר מבחינתי , החששות הכריעו את הכף. אחר כך כשחברתי חזרה עם רשמים ותמונות ממרוקו , כבר ממש הצטערתי שלא נסעתי , בעיקר היה לי חבל שפיספסתי את טקס האירוסין הגדול שמתרחש כל שנה באימלשיל. אני מסכימה אתך לגבי השפה , צריך להשתמש בה כמה שיותר על מנת להשתפר , עם המבטא דוקא אין לי בעיה , הבעיה היא אוצר מילים , בעיקר כשאני צריכה ליזום שיחה, כי בשמיעת השפה אני מבינה ממש טוב , ואכן יצא לי לראות את ההצגה אל מיזיריה לפני שנה בערך ולא הפסקתי לצחוק כמו גם כל הקהל שהתמוגג ממש. לגבי חבל"ז , אני לא ממש מכירה חלופה בעיקר מכיון שיש למשפט זה משמעות מעבר למשמעות הפשוטה שלה , אבל הכי קרוב שאני יכולה להגיע זה : אה חסרה על אדוק ליאם , שזה בתרגום חופשי : היו זמנים באמריקה , רוצה לומר שפעם הכל היה טוב יותר .
בחמסה עליק ובשלאמה.

אלמרה

New member
את לא צריכה אלא...

לקנות כרטיס טיסה לפריז ומשם קונקשין לקזהבלנקה.. ואין לך דבר יותר בטוח מלהסתובב בשוק קזהלבנקה ולדבר צרפתית או סינית - בכל מקרה הם יזהו אותך מיד ויפנו אלייך ב"שלום ברוך הבא ביק"... קרה לי בכניסה לבית העלמין של העיר פאס היכן שקבורים סבא ודודה שלי... השומר הערבי ידע לזהות אותי ולהגיד לי "חג שמייח" והזכיר לי כי זה סוכות.. ובקרתי בבית בו גדלה אימי... הדיירים הנוכחיים לא רצו לשמוע בכלל שאני לא נשאר ללון אצלם... יאחסרה, באמת הלואי עלינו כאן בארץ כזה פרגון הדדי. תודה לך על הברכות כפרה ונעבי באשק... שימרי על קשר..

אל סלאמה - אין לי בעיה עם....

הטיסה לפריז וגם עם הקונקשיין אסתדר , הבעיה היא עם הפחד .... איך מתגברים על הפחד הזה? שאי אפשר איתו ואי אפשר בלעדיו . אני מקוה שיוצרו הנסיבות המתאימות לנסיעה שלי לשם ואוכל להגשים את חלומי בנתיים אסתפק ( ולא בלשון המעטה) בפרטים שתנדבו לי בפורום הזה כדי לספק את סקרנותי. אללא יעתיק אל חיר .

../images/Emo101.gif צריכה עזרה לא הצלחתי להבין..

איכן בדיוק מתקיימים השיעורים הללו ולמי צריך לפנות על מנת לברר פרטים להשרמה וכו'..אם לא קשה תעדכן אותי , אללא יחיליק.

אמרוקאי

New member
לצערי אין לי פרטים מעבר למה שמצאתי

אני יודע שהתפרסמה כתבה מורחבת יותר בעיתון הארץ, אבל אינני מצליח למצוא אותה.

אלי לוק

New member
../images/Emo13.gifהי זוהרה

שלום לך גם לי אין עם מי לתרגל את השפה הנפלאה הזו כי אבי נפטר ואימי בכלל ממוצא תוניסאי אשמח אם תכתבי לי ונוכל לשוחח בתודה מראש אלי לוק--מרוקאי רק כשאני ליד מרוקאים

אלמרה

New member
יש גם יש כאן בפורום !!!

הודעה על אפשרות ללימוד השפה המרוקאית. אבל מנסיון אישי ולי זה עזר מאוד (כי אני חצי ווזווז בכלל) על ההצגות המרוקאיות פשוט אסור אסור לוותר!!! תיאטרון "אלמגרב" יוצרי ושחקני "אלמיזיריה" הפיקו הפקה חדשה-חדשה ועליה תוכלו לקרוא במפורט באתר של תל מונד. מומלץ!!!

למעלה