שלום לכולם!

ד ו ר י ס

New member
שלום לכולם! ../images/Emo140.gif

כבר זמן רב אני קוראת שקטה בפורום הזה, והלילה החלטתי לשתף אתכם בדילמה שלי, בתקווה שתוכלו לעזור לי. אני בת 21. מגיל 13 עד גיל 18 הייתי צמחונית, ועכשיו אני כבר לא. אני כבר לא ממש זוכרת איך ומאיפה נפל עלי הקטע הזה של הצמחונות, אבל היה לי טוב ככה, ישנתי יותר טוב בלילה, המצפון נח לו יותר בשקט... רציתי להמשיך ככה לנצח, אבל.... עם השנים המצב התדרדר. אני אנמית, תמיד הייתי. כמובן שעם השנים ללא בשר המצב החמיר מאוד, ובגיל 17 מצאתי את עצמי לקוחת כדורים כמו בת 71... הייתי אצל רופאים, תזונאים וכו´, אכלתי עפ"י התפריט כמו ילדה טובה, ולא באה ישועה. ההמוגלובין רק ירד וירד, ה- 12-B ירד וירד, הכדורים והזריקות התרבו. הלחץ מהמשפחה (פולנים...) היה חזק מאוד כמובן, אבל לא נשברתי ממנו. מה ששבר אותי בסוף היה המצב הפיזי שלי, חוסר היכולת לתפקד ברמה היומיומית. בין הזריקות (אויש, כואבות!!!) והכדורים ניהלתי חיים ללא חיים, הייתי מוצאת את עצמי על הרצפה באופן כל כך קבוע שהפסקתי להתרגש מזה. היתה קיימת גם הדילמה - לא לאכול בשר, אבל כן לקחת תרופות שיכול להיות שנוסו על בעלי חיים כדי שאוכל לא לאכול בשר? אז נשברתי... כבר 3 שנים אני אוכלת בשר. לא הרבה, אבל אוכלת. זה לא קל, אבל אוכלת. מבחינתי, זה היה מצב של אין ברירה. כמובן, שנשאלת השאלה: אם אנחנו מתנגדים (כמובן) לניסויים בבעלי חיים לטובת הצלת חיי אדם, למה שנתמוך באכילת בעלי חיים לצורך בריאותי של אדם? צר לי, אבל אין לי את התשובה לשאלה הזאת. רע לי עם זה, אבל אין לי את התשובה, ולא נראה לי שיש לי גם הרבה ברירה. ודעתכם?

דורון ק

New member
היי דוריס../images/Emo13.gif

בקשר לאנמיה:ישנם כמה גורמים לאנמיה-חוסר בברזל ו/או חומצה פולית ו/או ויטמין B12-ממה היה לך אנמיה או שעדיין יש לך אנמיה? עוד גורמים מרכזיים שיכולים להשפיע הם צריכת חלב ומוצריו,צריכת קפאין,צריכה מועטה של ויטמין C(שנחוץ להגברת הזמינות הביולוגית של ברזל מהצומח) וכו´. דעי לך שבניגוד למיתוסים הנפוצים על פי הסטטיסטיקה לצמחונים/צמחוניות ישנם שעורי אנמיה דומים לאלו של אוכלי בשר ולמעשה לטבעונים יש שעורי אנמיה נמוכים מלאוכלי בשר-צריך להיות תכנון נכון של התזונה. בקשר לשאלתך על בשר הרי שאין תשובה לכך משום שהשאלה אינה נכונה-לאדם אין כל צורך בריאותי בבשר-כמובן שבמקרה של בשר ההפך הוא הנכון. אני מצרף לינקים בנושא-סקירה של QJ MED של אוקספורד על התופעות החיוביות והשליליות של תזונה צמחונית על פי המחקרים שנערכו בנושא ומאמר של וויליאם ווילט-ראש מחלקת התזונה של הרוארד שנחשב לאחד המומחים הגדולים בתחום התזונה ואיך על פיו צריכה להראות פירמידת המזון. ועוד משהו:אם את רוצה להיות צמחונית אז כדאי לך לעשות זאת בליווי של תזונאי/תזונאית שירכיב לך תפריט בו לו יהיה חסר בויטמינים/מינרלים-כפי שרשמתי אין צורך באכילת בשר לטיפול באנמיה.

K A R I N

New member
היי דוריס

בתחילת דרכי כצימחונית, גם לי היו בעיות של חוסרים בויטמינים שונים, אז לא ידעתי דבר על צימחונות, חוץ מהעובדה שאינני רוצה להיות עוד שותפה לרצח נתעב של בעלי חיים לצורך סיפוק אישי. לקחתי כדורי b12 בגלל שהוא הגיע מתחת למינימום (שזה לא קל כל כך- בגלל המאגרים שיש לנו מויטמין זה), חסרה לי חומצה פולית ועוד ועוד. הייתי חלשה מאוד, עייפה רוב שעות היום, נשירה ועוד תופעות לוואי שכולנו מכירים. עם הזמן לקחתי תוספות של ויטמינים, הרגשתי השתפרה (לא בין לילה, זה תהליך), והחלטתי ללכת רחוק יותר, ולהפסיק צריכת כל מוצר מהחי (טיבעונות). כיום אני טיבעונית כחצי שנה, הייתי צימחונית למלעה מ-3 שנים לפני כן, ואני יודעת מה צריך לאכול בכדי שלא יהיו לי חסרים בויטמינים, ואני בריאה יותר מהרבה אנשים אוכלי בשר שאני מכירה. מסקנה- צריך לדעת מה לאכול, מאיפה מקבלים כל ויטמין. בפורום הזה תוכלי ללמוד המון על כל מקורות הויטמינים, והמאכלים החשוהים לנו, ורצוי להתייעץ עם תזונאית שהיא עצמה צימחונית. אין שום סיבה שיחסרו לך ויטמינים ושבגלל זה תאכלי בשר, בשר אינו הדרך היחידה בה אנו מקבילים ויטמינים מסויימים. (אני אינני צורכת כלל ויטמינים כרגע- הכל עניין של תזונה נכונה). בהצלחה, קארין

ד ו ר י ס

New member
הבהרה למגיבים

כנראה פיספסת בהודעה שלי כמה משפטים: כאמור, הייתי אנמית עוד לפני הצמחונות. בעקבות הצמחונות ירדו ערכי ה- 12-B שלי, ובעקבות כך המצב החמיר. שנית - כאמור, הייתי אצל תזונאית, לא פעם ולא פעמים, וגם אצל רופאים - קיבלתי כדורים וכשהם לא עזרו עברתי לזריקות. המצב היה כזה שאחרי כל זריקה הרגשתי טוב לכמה ימים, ואח"כ המצב חזר והתדרדר מהר מאוד. כדבריו של הרופא שלי: "צר לי, אני לא יכול לעזור לך." נסיתי גם רפואה משלימה, ניסיתי הכל. השאלה שבאמת מעניין אותי לדעת מה אתם חושבים עליה היא אחרת: לא בדקתי את זה לעומק (אשמח לקבל תיקון אם אני טועה), אך קיימת אפשרות סבירה שבשלב כלשהו בפיתוח התרופות השונות לאנמים היו ניסויים בבע"ח. איך, ברמה המצפונית, זה מסתדר אחד עם השני?

lifegirl

New member
המצפון, המצפון... ../images/Emo24.gif

היי דוריס. נתחיל מכך שאני חושבת שאין לי שום זכות לשפוט את ההחלטה שלך. אני יכולה להגיד שהייתי מחליטה אחרת- אבל קל מאוד להגיד את זה... (והרבה יותר קשה לבצע...). אני מניחה שאת הדילמה שלך אפשר לשליך על הרבה מאוד שאלות שעולות עקב הצמחונות/הטבעונות. התשובה שאני מצאתי (ואני מוכנה להגן עליה היום, אבל לא יודעת איך אני אחשוב מחר...) היא שאמנם הניסויים בבע"ח הם חמורים, אבל הם כבר נעשו (לפחות- במוצרים הגמורים... שאר התרופות עדיין מנוסות על בע"ח, אני יודעת)- לעומת בע"ח למאכל שנשחטים כל יום. וגם- שהצמחונות היא אקט שמעורר הרבה יותר הדים.הצמחונות שלי תעודד אנשים אחרים להיות צמחונים. אם אני לא אצרוך אקמול (ואני לא צורכת, אבל מסיבות אחרות.. לא משנה כרגע)- אנשים יגידו "הו, יופי לך" במקרה הטוב, "מוזר. אני לא מסכים איתך" במקרה הפחות טוב, ו"חתיכת פסיכית, את והשטויות הצמחוניות שלך" במקרה העוד פחות טוב (ובמקרה הגרוע... נהה... אני אופטימית). כך שאם אני צריכה לבחור- אני בוחרת להיות צמחונית ולהשתמש בתרופות. אבל שוב- הבחירה שלי לא הוגנת, כיוון שהיא היפותטית. ועוד משהו... אם תרשי לי... אני חושבת שאם המצב הבריאותי שלך פחות-או-יותר מאוזן כרגע (כלומר- האנמיה קיימת, אבל לא ברמות קיצוניות מידי)- אולי שווה לך ללכת לדיאטנית *עכשיו* ולהתחיל צמחונות באופן מסודר... שווה לנסות (כלומר- להתחיל צמחונות כמו שצריך, ולא- לגרום נזק ואז לנסות לתקן....). ובכל אופן, אל תסתפקי בקריאה פאסיבית! דווקא נחמד לשמוע אותך (וממך) שלך, שני.

ד ו ר י ס

New member
אוי, המצפון...

ראשית - תודה על התגובה. אולי הבחירה שלך היא היפוטית, אבל הרבה מצורת החשיבה הזו התקיימה גם במקרה שלי - לחלוטין לא היפותטי. יש הרבה אמת במה שאת כותבת, מה גם שבגיל הצעיר בו התחלתי את הצמחונות אני חושבת שהמניע היה גועל נפש יותר מאשר עקרונות. אבל עם השנים התפתחה המודעות וגם ניסויים נגד בעלי חיים התחילו לקומם אותי, מה שהביא אותי למצב קשה מאוד בבחירה הגרועה בין ניסויים בבעלי חיים לאכילת בשר. תסכימי איתי שהבחירה, לכשעצמה, מתסכלת ומייאשת. המצב הבריאותי שלי כיום הוא לא רע יחסית לעבר. האנמיה כמובן קיימת, אבל אין להשוות אותה למצב בעבר. המצב שלי הוא שילוב של לחץ דם נמוך מאוד, אנמיה ומשקל נמוך מאוד באופן טבעי לחלוטין (ללא דיאטות אואנורקסיה חס וחלילה), שעומד כיום על 39 ק"ג (הכי גבוה בחיים שלי) ועמד אז על 34 ק"ג. ההבדל, 5 ק"ג, הוא מהותי במשקלים כאלו. הבעיה שמונעת ממני "לנסות" שוב היום היא בעיה של פחד, אני חוששת. העקרונות חזקים, אבל הפחד גדול עליהם בכמה וכמה מידות. היום, כשכל בוקר אני קמה ומברכת על כך שיצאתי מהמיטה, אני חוששת שאני לא מסוגלת נפשית לקחת סיכון כזה. תביני, עם כל הצער (הרבה מאוד מאוד) והכאב - העובדה שאני על הרגליים היום היא משהו שאני מעריכה מאוד ומפחדת פחד אימים לאבד. אני מניחה שאני צריכה לחשוב על זה עוד קצת. בכל אופן, נעים היה לי לקרוא את התגובה שלך. כיף לי נורא שלא מתחת עלי ביקורת. והכי חשוב - אני מקווה מאוד שלא "הברחתי" אף צמחוני פוטנציאלי עם התיאורי זוועה שלי. שיהיה ברור - המצב שלי הוא לא המצב הרגיל. כשנולדתי היתה לי בעיה מסוימת שגרמה לי לסרב לאכול במשך השנה הראשונה לחיי (כמה שזה היה קשה לאמא הפולניה שלי...). השנה הקריטית הזת גרמה לי כמה וכמה נזקים, שעל בסיסם ועל בסיסם בלבד הוחמר מצבי עם הצמחונות. אני בספק רב אם אדם בריא עלול להגיע למצב כזה גרוע. תודה לכולם!

דורון ק

New member
יש חברות תוספים שמצהירות שהן

לא משתמשים במוצרים מהחי או ניסוים כמו BIO-CARE וכו´. כל אדם בריא יכול לעלות/לרדת במשקל אם הוא רוצה-גם אם חילוף החומרים שלך גנטית מהיר-אולי יהיה כדאי לך לנסות לאכול יותר+ספורט יוכל אולי גם לתת לך יותר אנרגיה-יכול להיות שאחת מהסיבות לזה שהרגשת חולשה כשאכלת תזונה צמחונית היתה בגלל חוסר בקלוריות,פחמימות,חלבונים ולא רק בויטמינים/מינרלים גם כאשר אין הפרעת אכילה או אולי המרווחים בין הארוחות שלך היו גדולים ויש עוד דברים בסגנון שיכולים להעלות/להוריד אנרגיה. מה שהתכוונתי לרשום בהודעתי הקודמת זה שאולי כדאי שתתיעצי עם תזונאי שמתמחה בתזונה צמחית או צמחונית.

ד ו ר י ס

New member
הבהרות

כפי שציינתי בהודעה הקודמת שלי - קשה להגדיר את מצבי כ"אדם בריא" בהקשר הזה. גם היום, אחרי 3 שנים של אכילת בשר אני עדיין אנמית, עדיין יש לי "ימים רעים", אבל הרבה פחות. הבעיה שלי היא לא בעיה של חילוף חומרים מהיר, אלא, כאמור, תזונה לקוייה מאוד בגיל צעיר מאוד, מה שפוגע בבנייה הראשונית וההתפתחות החיונית לגוף. אח"כ הכל יכול להיות "גרוע" או "פחות גרוע". מאחר וכך, אתה יכול לנחש לבד שאני מתעסקת בתזונה שלי מגיל צעיר ולא אחת כזאת שמפספסת קלוריות נחוצות, פחמימות, חלבונים או כל דבר אחר. אצלי כל ארוחה היא "פרוייקט" שבנוי (מאז ומעולם) על תפריטים קבועים. אתה יכול גם לנחש שמי ששוקלת 39 ק"ג בגיל 21 (וזה עוד נחשב לטוב) והיא אינה אנורקסית - בודקת טוב מאוד שהיא אוכלת כל מה שצריך. אגב, שלא תרחמו עלי או משהו, המצב היום הוא ממש מעולה ואני (כמעט תמיד) מרגישה מצוין. אמנם אני עדיין צריכה אי אלו חיזוקים בצורת תרופות שונות, אבל זה באמת כלום. מי שצריך לרחם עליו הם החיות שסובלות הרבה יותר ממני (וגם הרבה יותר ממה שסבלתי אז) - ופה הדילמה המוסרית - בריאותית. מקווה שהבהרתי את הנקודה. לבחור את חברת התוספים שלו יכול מי שלוקח את הכדורים. בזריקות כבר לא ממש שואלים אותך...

למעלה