יפה דיברת
(גילוי נאות: אני סטרייט מרקע דתי)
לדעתי, בכל הדיון בנושא הזה ישנו חוסר הבחנה בין שני ערכים שונים: טובת היחיד וטובת החברה:
מבחינת טובת היחיד, מובן שקבלת הומוסקסואליות היא עדיפה. יש בה יותר שויון ופחות הגבלות על חיי הפרט.
מבחינת טובת החברה, הנושא סבוך. החברה יוצרת כל מיני מנגנונים חברתיים לאורך אלפי שנים. חלקם חשובים להישרדות החברה, חלקם היו חשובים וכבר אינם, חלקם סתם תוצר של ההתפתחות. חלקם (כמו למשל העבדות) הועילו לחברה אבל ברבות השנים נדחו כלא מוסריים. גם אם לא כל מנגנון ספציפי הוא לטובת הכלל, עצם קיומם של כלל המנגנונים הוא לטובת קיומו של הכלל. בכל מקרה, טבעם של מנגנונים חברתיים הוא שהם מגבילים את החופש של היחיד. לפעמים הם רק מונעים ממנו לרצוח או לנסוע בצד שמאל של הכביש. לפעמים הם דורשים ממנו תשלום מיסים כבדים או לוחצים עליו להתנדב להקריב את חייו בצבא, או, כשהוא שייך למיעוט, לשמר את זהותו ולא להתבולל בתוך הרוב.
אחד מהמנגנונים הללו הוא מוסד המשפחה. המשפחה מהווה נדבך מרכזי באסטרטגיית הרביה של החברה, וכנראה שהיא מנגנון מאוד חיוני, או לפחות היתה כך בעבר, לצורך הישרדות החברה. צריך לשים לב שהנישואין הם מנגנון חברתי, שנועד לשרת את החברה, ולא את היחיד. הם מהווים הגבלה של החופש של היחיד, ולא זכות. לכן, כל הדיון על נישואים חד מיניים בהקשר של שיוויון זכויות הוא חסר הגיון. תומכי הנישואין החד מיניים למעשה מבקשים שהחברה תתערב להם יותר בחיי המין, ולא שתצא להם מחדר המיטות.
הדת היא סוכן של יציבות בחברה. ככזו, היא מנסה לשמר את מבנה החברה. לא אגזים אם אומר שמוסד המשפחה הוא אחד המנגנונים המרכזיים שאותו הדת היהודית ונגזרותיה מנסות לשמר, ואולי אף המרכזי שבהם. אני מאמין שכל המקרים בהם הדת מתערבת בחיי המין של היחיד נועדו לתמוך בקיומו של מוסד המשפחה. זה כולל את כל דיני הצניעות ואת הדחייה של ההומסקסואליות וגילוי העריות. לפיכך, קשה לצפות שהדת תוותר על מנגנון זה בקלות. עדיין, אני מאמין שהדת תמשיך להתקיים, לפחות בשם, גם אם זה יקרה. היא ספגה כבר שינויים גדולים בעבר והמשיכה להתקיים.
ישנן כל מיני שאלות שרלוונטיות לדיון:
- האם נישואים חד מיניים יפגעו במוסד המשפחה ויבטלו את יתרונותיו?
- האם מוסד המשפחה הוא הדרך האופטימלית להשיג שיעורי רבייה נאותים?
- האם בימינו עדיין דרושים שיעורי רבייה גבוהים?
הנה דעותי בעניין:
- לדעתי האישית, מוסד המשפחה כלל בתוכו גם חלוקת תפקידים מגדריים. אידאולוגיית הפמיניזם פעלה רבות לביטול החלוקה הזאת. בין התוצרים של ביטולה נמצאים קבלת המוסקסואליות, מתירנות מינית, עבודת נשים ועוד. אכן, גורמים אלו פגעו מאוד במוסד המשפחה. למעשה, הוא כבר כלכך פגוע שבקושי נותר מה להציל, ואכן שיעורי הילודה בחברות שויתרו עליו התרסקו לרמות של אי-קיימות. במצב הנוכחי, נישואים חד מיניים בקושי ישפיעו כבר ואולי אף יעלו את שיעור הילודה.
בנוסף, חלוקת התפקידים בחברה היוותה חלק חשוב מכל המבנה הנפשי של הפרטים בחברות שבהם הם היו נהוגים, ובעיצוב המוטיבציה שלהם. עוד לא ברור מה תהיה ההשפעה של המצב החדש על המבנה הנפשי של הפרטים בחברה. למשל, אפשר לראות שבנוסף לעליה בישעור ההשכלה של נשים, ישנה ירידה בשיעור ההשכלה של גברים ובמוטיבציה של גברים רבים להשיג משהו בחייהם.
לסיכום, מוסד המשפחה ומנגנון הנישואין הם מנגנונים מורכבים והדרך להניע אנשים להיכנס אליהם היא מסובכת וכוללת הרבה לחץ חברתי, מכיוון שהם מיטיבים בראש ובראשונה עם החברה ולא עם הפרט. שינוי ההגדרה שלהם לכלול נישואין חד מיניים, בנוסף לביטול חלוקת התפקידים המיניים ואפשור דרכי חיים אלטרנטיביות להם, ישנו מאוד את הדרך בה מניעים אנשים להיכנס אליהם, ואולי לא יאפשרו יותר את קיומם. המערכת מסובכת מדי מכדי שנוכל לשפוט בעצמנו. המנגנונים נבנו לאורך דורות והשינוי שלהם מהיר הרבה יותר ולא מתחשב במטרות שאותם הם שימשו.
השינוי הזה כבר קרה ולא ניתן לעצור אותו. נצטרך רק לחכות ולראות את תוצאותיו.
- אני מבין שישנם מבנים חברתיים אחרים שמאפשרים קיום חברה מתרבה, למשל קומוניות נשיות בהם הזכרים משמשים רק לרבייה ולא כאבות. מבנים אלו שונים מאוד ממוסד המשפחה הגרעינית. לא ברור לי שמוסד המשפחה כמות שהוא עם השינוי של ביטול חלוקת התפקידים המיניים הוא מנגנון שכזה.
- באופן כללי, לא ברור לי בכלל לשם מה דרושים אנשים על כדור הארץ. הרבה אנשים אומרים שיש כבר יותר מדי. יותר מדי לצורך איזו מטרה? יכול להיות שכמות האנשים הגבוהה מאיימת על קיומו של המין האנושי בגלל ניצול המשאבים הגבוה. בכל מקרה, שיעורי רבייה נאותים דרושים לפחות לשתי מטרות: האחת היא קיום כלכלה מתפקדת. הכלכלה שלנו כיום מבוססת על צמיחה והיא דורשת גדילה של האוכלוסיה לשם זה, וגם יחס נאות בין כמות העובדים לנתמכים (פנסיונרים או ילדים). המטרה השניה היא תחרות בין חברות בכדור הארץ. כרגע, החברות המתרבות הן גם החברות השמרניות דתית, שמשמרות את מוסד המשפחה. האיסלאם משתלט על אירופה בזכות שיעורי הרבייה.
אשמח לתגובות ממי שהיתה לו הסבלנות לקרוא.