שלום יש לי שאלה

new tone

New member
שלום יש לי שאלה

האם מותר לגעת (ללחוץ יד...) ולנשק בלחי משפחה קרובה כמו אמא, אחיות, סבתא, וכו', אני יודע שאסור לעשות כך לדודות למשל או לנשים זרות אפילו אם הן מבוגרות, אך האם מותר לפחות במשפחה הקרובה לנשק אמא ואחיות בלחי?? תודה

toxic2004

New member
הנה, העתקתי את מה שכתוב בלינק:

תוכן השאלה בס"ד לרב שלום וברכה! אצלינו במשפחה באירועים משפחתיים מתכנסים כל המשפחה המורחבת, בימי הולדת, בר\בת מצוות, חתונות, בריתות וכו', ככל משפחה בשמחות. וכמו בכל משפחה ממוצעת, לא כל אנשי המשפחה המורחבת שומרים תורה ומצוות... ולכן, יש תמיד את הדודה שבאה לתת נשיקה וחיבוק או את הסבתא וכהנה וכהנה... ההלכה היהודית אוסרת מגע של בנים ובנות (ובוודאי לשם חיבה) ולכן, ברגע שבאה אותה דודה מה אני אעשה? לברוח או כל מיני דברים מסגנון זה מעבירים אותי על איסור של "העלבת הזולת" וגם יכול להיות שאני מחטיא את הדודה ב"לא תשנא את אחיך בלבבך"... אבל מאידך גיסא אם אני אתן לה אז אני מחטיא אותה ואף אני חוטא בגדרי צניעות וכו' ומכאן ומכאן הדברים לא פשוטים... מה לעשות? אלון. תוכן התשובה אלון שלום מדבריך נכר כי בעל נפש רגישה אתה ואף על פי כן בענין זה שהוא יותר תלוי במה שקרוי "נימוס" ופחות במה שקרוי "חיבה" יש מספר מקורות להקל. ראשית כבר אמרה הגמרא בירושלמי סוטה שכשיולדת מביאה קרבן וצריכה להניפו לפני המזבח הרי שהכהן שם ידו תחת ידי האשה ונימוק הגמרא הוא שאין יצר הרע מצוי לשעה. ומעין זה כתב הבן איש חי בספרו עוד יוסף חי לפרשת משפטים כי מותר לנשים לנשק ידי הרבנים כפי שמקובל אצל קהילות הספרדים משום שזה דרך כבוד )או בלשוננו =נימוס( ואין זה דרך חיבהועיין בתשובת אגרות משה אבן העזר א חלק נו שדן בזה והעלה שבשעת הדחק אפשר להקל אם כי הדבר לא רצוי ועל כן להלכה נראה לומר כי אם מדובר באשה שתבין אם יסבירו לה בדרכי נעם שאנו שומרי התורה נהוגים להמנע מנוהג זה הרי שמה טוב אולם אם אתה חש שהדבר יבא לידי חלול השם ואפילו מעט של שנאה וכו' הרי עדיף שתחריש והדבר כמעט קרוב לאונס בברכה הרב אורן

אופירA

New member
מנהל
על פי מה שלמדתי-

אמא וסבתא (אבא וסבא) - מותר לגעת ולנשק לכתחילה. אחיות בוגרות (ואחים בוגרים) כעיקרון אין לחבק, לנשק וללחוץ יד וכל נגיעה של חיבה, אבל אפשר להקל בזה בלחיצת יד (כשיש בזה דרכי שלום ובעיקר כשמדובר ביוזמת הצד השני - כלומר האחות). דודה ושאר קרובות משפחה וכן נשים זרות - אין לנשק ואין לגעת בהן, ויש לעשות ככל שביכולתך להימנע מלעבור על כך, בכל מיני אמתלאות: להסביר ולפרסם, לקוד קידה במקום, לדאוג שהידיים תהיינה תפוסות תמיד באיזה חפץ וכו'. (לבישת כפפה לא מועילה לכך). ההלכות מופיעות בספר "הליכות בת ישראל" המבוסס על שיטות גדולי הפוסקים האשכנזים והספרדים - ראשונים ואחרונים ובני ימינו.

new tone

New member
קודם כל תודה רבה, אך האם...

דודה שלי שהיא ממש קרובה אליי כמו סבתא ואפילו יותר מסבתא- כמו אמא שנייה, אפשר לנשק על הלחי (ד"א היא גידלה אותי וליוותה אותי במשך כל ילדותי) והיא ממש תיעלב אם אני לא אנשק אותה לפחות על הלחי... האם אפשר??

asaf2000

New member
אסור לנשק דודה

אפילו לילד מאומץ אסור לנשק את אמו המאמצת כי היא לא אמא שלו.

אופירA

New member
מנהל
יש הלכה ויש מקרה אישי

ההלכה היא שגם אם הדודה גידלה וליוותה ואוהבת נורא - אסור לנגוע ולנשק. וכן הורים שמאמצים תינוק, אסור לאם לחבק ולנשק את בנה המאומץ מגיל 9 ומעלה, ולאב אסור לחבק ולנשק את בתו המאומצת מגיל 3 ומעלה... זה נשמע נורא, אבל זו ההלכה, וההורים הללו צריכים להראות חיבה בדרכים אחרות, במילים ובחיוך, בחום ובדאגה - ולא במגע. מקרה אישי אי אפשר לשאול גולשים באינטרנט. כי הם בוודאי לא מכירים את המקרה האישי. עליך לשאול רב שמקורב אליך, שיש לו דעת תורה ושיכול לשאול אותך את כל הנסיבות וההשלכות של המקרה האישי. אם אינך מתכוון לשאול רב - לדעתי עדיף שתסיק מדעתך מה ראוי לעשות במקרה שלך, כשאתה שוקל את כל העניינים הידועים לך, ואתה שוקל את כל פרטי ההלכות שהובאו לך, כולל הדעה המקלה מאתר כיפה. זה עדיף לדעתי מאשר שתשאל גולשים בלי דעת תורה, שגם לא יכולים לשקול נכונה את המקרה שלך על הפרטים שלו.

tkhri

New member
המקרה של ההורים המאמצים נשמע אכזרי

שאמא לא תוכל לחבק את הבן שלה? ובעצם לילד עצמו....עד שהוא יגדל ויהיה נשוי לא יוכל לקבל חיבוק ונשיקה כבר מגיל 9....עצוב מאוד לגדול ככה..

אופירA

New member
מנהל
לא כ"כ אכזרי

כאשר מבינים מה עומד מאחורי הדברים. כשם שלא נראה לך נורא שאבא לא מחבק את בתו מגיל 3, ונראה לך שהיא תוכל לחיות עם זה, ומספיק לה החיבוקים של אמא, כך אתה יכול להבין שילד מגיל 9 כבר לא כ"כ מוכרח את החיבוק של אמא כהבעת חיבה, ודיבור בטון חם או חיוך ויחס וכו' מספיקים לו בהחלט. בגיל 9 יש הבדל נפשי גדול בד"כ בין בן לבת. הבן הוא כבר גברון קטן, לנושאי החיבוק והמגע מצד האם. הבת צריכה חיבוקים גם עד גיל 100 מאמא שלה, אבל הבן - זה בדיוק הגיל שהוא כבר מתחיל להסתייג... ואם הוא נורא צריך - יש אבא בשביל זה. והורים מאמצים מכלכלים מעשיהם בחכמה, ואם ילד גדול עובר משהו בחיים שבשבילו צריך חיבוק, אז שולחים דווקא את אבא ללוות אותו בזה... הבן שלי עדיין לא נשוי (שה' ישלח לו זיווגו הנכון לחיים טובים ולשלום בעגלא ובזמן קריב), אבל כבר הרבה שנים לא רוצה שום חיבוק ממני, למרות שאני אם טבעית, ולמרות שהוא מאוד אוהב אותי ומאוד חשוב לו ביטויי חיבה וחום ממני - פשוט זה לא נעים לו וזה לא מתאים לגבריותו... מה שכן אכזרי זה לסלף את התורה הקדושה, שלשם קיומה נברא האדם. ומה שעצוב זה לטעות בחוקי התורה ולחטוא בטעות. יש הורים מאמצים חרדיים שלא מודעים לעניין של האיסור לנגוע במאומץ, ולא חושבים שזה הלכה שצריך להקפיד עליה היטב - וזה עצוב. ומה שאכזרי זה לטעון שהקב"ה שגזר יתמות וחוקק הלכות אימוץ ומתי אסור לנגוע - אינו רחמן חס ושלום, ועלינו להיות רחמנים יותר ממנו...

tkhri

New member
קודם כל ודבר ראשון

אני מצטרף לתפילה שלך לזיווג לבנך
דבר שני,לפי הפיסקה האחרונה שלך אני מקווה שלא הרגזתי אותך כי לא זאת הכוונה. אנחנו צריכים לצאת מנקודת הנחה שאנחנו רואים את העולם קצת אחרת. הרי אני חילוני(כלומר ליד רוב החברים שלי אני "הדתי" כי אני מסורתי אבל לידכם אין ספק שאני חילוני,למרות שלא מהסוג של טומי לפיד),ויש דברים שקשה לי לקבל. אני לא יוצא נגד אלוהים חלילה.....מה שכן יכול להיות שלפעמים אני אחשוב שאתם מפרשים את מה שהוא אמר לא נכון

אופירA

New member
מנהל
באמת חששתי מזה...

היתה לי איזה הרגשה אולי תחשוב שהתכוונתי שאתה הוא זה שמסלף את התורה או טוען שהקב"ה אינו רחמן. וברור שלא אליך התכוונתי, וברור שלשאול או לא לדעת זה לא לסלף את התורה או לטעון שהקב"ה אינו רחמן. להיפך - לשאול ולבטא מה שחושבים במטרה לברר את האמת זה לבקש את הקב"ה, לבקש לדעת אותו - זה לקדש את שמו! לכן השתדלתי לנסח ולהסביר, אבל לא יותר מידי, כי אני שונאת שאני מאריכה בהסברים, ובסוף בטח אין לאנשים כוח לקרוא הכל... אלו שהתכוונתי שהם האכזריים זה מי שיודע את התורה ובקור רוח כופר בה וטוען שהקב"ה אכזר, או מטעמי נוחיות מסרב לקבל את האמת ומתעלם מכך שהוא לא יכול להבין את הקב"ה ולמתוח עליו ביקורת... כמו טומי לפיד, למשל, וכל הארגונים האלה שמפיצים כפירה למרות שהם יודעים היטב מדוע הדת מחזיקה בדעות מסוימות. אין שום פסול בכך שתחשוב שאנו לא מפרשים נכון. כולנו מחפשים ומבררים את האמת, וכולנו עשויים לטעות בדרך. בחיפוש ובבירור שלך אתה חייב להקשיב לקול הפנימי שלך, ואינך צריך לקבל מה שאתה שומע מאנשים אם זה לא מסתדר לך עם הקול הפנימי שלך, אלא להמשיך ולברר! גם אני לפעמים לא מקבלת דברים שאני שומעת אפילו מרבנים גדולים ומוסמכים ביותר, כאשר הם מסגננים את הרצאותיהם בצורה שהלב שלי מתנגד אליה, ואז לא טוב בשבילי לקבל את הדברים כאמת, כי זה מערער את יסוד ידיעת האמת הפנימית שלי. ולכן במקרים כאלה אני לא מקבלת מהם, ופונה ללמוד אותם דברים בדיוק מהרצאות אחרות, שבהם סגנון הדברים מתיישב עם החשיבה והמושגים שלי. כך שגם כשהדברים אמת - לסגנון ולצורת ההתבטאות והחשיבה יש תפקיד חשוב מאוד, ואין לוותר על קבלת האמת בצורה ובמושגים שמתאימים לך.

אופירA

New member
מנהל
יש הלכה ויש מקרה אישי

ההלכה היא שגם אם הדודה גידלה וליוותה ואוהבת נורא - אסור לנגוע ולנשק. וכן הורים שמאמצים תינוק, אסור לאם לחבק ולנשק את בנה המאומץ מגיל 9 ומעלה, ולאב אסור לחבק ולנשק את בתו המאומצת מגיל 3 ומעלה... זה נשמע נורא, אבל זו ההלכה, וההורים הללו צריכים להראות חיבה בדרכים אחרות, במילים ובחיוך, בחום ובדאגה - ולא במגע. מקרה אישי אי אפשר לשאול גולשים באינטרנט. כי הם בוודאי לא מכירים את המקרה האישי. עליך לשאול רב שמקורב אליך, שיש לו דעת תורה ושיכול לשאול אותך את כל הנסיבות וההשלכות של המקרה האישי. אם אינך מתכוון לשאול רב - לדעתי עדיף שתסיק מדעתך מה ראוי לעשות במקרה שלך, כשאתה שוקל את כל העניינים הידועים לך, ואתה שוקל את כל פרטי ההלכות שהובאו לך, כולל הדעה המקלה מאתר כיפה. זה עדיף לדעתי מאשר שתשאל גולשים בלי דעת תורה, שגם לא יכולים לשקול נכונה את המקרה שלך על הפרטים שלו.

דבר נוסף שלא הועלה עדיין...

ישנה סיבה נוספת למה צריך לשמור נגיעה, מלבד היצר-הרע. והסיבה היא, שאם האשה/בחורה היא כרגע נדה, אסור לגעת בה משום טומאה, בדיוק כמו שלבעל ואישה אסור לגעת, כשהאשה היא בימי נדתה. ונדמה לי שעניין הנדה מתקיים אצל נשים עד גיל 45 (?), תקנו אותי אם אני טועה...

אופירA

New member
מנהל
להלכה

להלכה ידוע לי שאין שום עניין בנידה של אשה זרה, והאיסור לגעת בה נגיעה של חיבה לא קשור כלל וכלל, ונגיעה של אקראי אינה עבירה בין אם היא נידה ובין אם לאו. לגבי הבעל והאשה יש איסור קרבה מיוחד בזמן נידתה עקב היותם בעל ואשה, שיש להם קרבות מיוחדת בכך. והאיסור בעניין זה - שחל אך ורק על בעל ואשתו - לא קשור לגיל 45, אלא למציאות הטכנית של אם האשה נידה או טהורה. פעם שמעתי שעפ"י הקבלה יש איזה עניין קטן שגבר לא יישב על כסאה של אשה שאינה טהורה, אבל אין זה להלכה כלל וכלל, ואפילו כמנהג אין נוהגים בכך (וגם לא פרקטי לנהוג בכך, אלא אם כן הגבר מעוניין לעמוד דרך קבע באוטובוס), והכרתי בעל תשובה שהקפיד על כך על דעת עצמו, ומעשהו היה חוכא ואיטלולא גמור וחסידות שוטה קלאסית...

אני אמנם לא בקיא לגמריי

בכל התושב"ע, אבל הטומאה זה משהו שאכן עובר במגע, ואפילו, כמו שציינת, דרך הבגדים. זה נכון שיהיה מאוד קשה לחיות, אם לא נשב על כל כיסא שאשה ישבה עליו, אבל באופן עקרוני זה קיים. ובייחוד במגע ישיר של בשר בבשר. אפילו, לפי ההלכה, האישה, כשהיא נדה, לא תעביר כוס מים לבעלה.

למעלה