שלום, יש לי שאלה.

מיכל..~

New member
שלום, יש לי שאלה.

האם אומר "מפחד" או שמא אומרים "פוחד" ?? אני מפחד מהחושך או אני פוחד מהחושך? התסכלתי במילון ספיר, 2 המילים הופיעו במילון ולשתיהם הייתה את אותה הגדרה. שתיהם בזמן הווה, כך שמה ההבדל???? תודה על התשובה.

גנגי

New member
כן, א-ב-ל....

בצורות הבינוני והעתיד אין הבדל ביניהן (מבחינת השימוש והמשמעות), ובצורת העבר לא: פחד, בבניין קל, היא צורה מקובלת, ואילו "פיחד" היא צורה שרק ילדים קטנים מאוד משתמשים בה, ובדיבור רגיל של אדם בוגר לא תשמעי אותה לעולם.

מיכל..~

New member
נכון

במילון ספיר היה כתוב שלשון העבר של "פוחד" זה פיחד (בסוגריים היה כתוב ,שפת ילדים") ואת זה לא הבנתי, אם זה שפת ילדים זה אומר שזה נכון או לא נכון להגיד והאם זה אומר שהבניין של "פוחד" זה פיעל ? או פעל?? ואם המילת עבר של המילה היא לא נכונה [ז"א אם "פיחד" לא נכון להגיד] אז זה לא אומר שגם המילה בלשון הווה שגוייה?

or99

New member
אולי...

התכוונת שהעבר של מְפַחֵד הוא פִחֵד, ופיחד זאת שפת ילדים. העובדה שהצורה בעבר היא שפת ילדים (ובעצם לא קיימת) עדיין לא אומרת שהצורה בהווה לא נכונה. יש עוד מקרים כאלה בעברית. השורש נ-ג-ש למשל: בעבר: נִגַּשׁ - בניין נפעל בעתיד: יִגַּשׁ - בניין קל (בנפעל היה צ"ל *יִנָּגֵשׁ) אף אחד לא יטען שהצורה יגש לא נכונה ויש לומר יִנָּגֵשׁ.

וכן, ברשותך, דוגמה הדומה אף יותר

לענייננו, דהיינו פועל בבניין מסוים, הנמצא בשימוש בזמן אחד אך לא בזמנים אחרים: הפועל 'יגיד'. הוא בשימוש רק בזמן עתיד (אני אגיד, אתה תגיד, אתם תגידו וכו'), אך איננו בשימוש בזמן הווה ובזמן עבר. לא אומרים (בלשון ימינו) הוא הגיד, אתן מגידות וכד'.

למעלה