שלום יש לי שאלה...

ran 15

New member
שלום יש לי שאלה...

האם מותר לשאול פה שאלות לימודיות??? כי יש לי שאלה שאולי אתם שמעתם בעבר אבל בכל זאת זה קשור לתצורת השם)- יש לכם איזהשהי דרך לדעת האם השם שעומד לפניכם הוא : 1.שורש במשקל 2.הלחם 3.שאול מלועזית (זה דווקא אני יודע חחח..
) 4.בסיס + מוספית אני מאוד אודה (?) אם תוכלו לעזור לי בזה... ד"א אם יש טעויות כתיב אני מצטער מראש אני מקליד מהר "ועין לי קוך לוודוכ..."(אין לי כוח לבדוק***)

אִיתַי

New member
תצורת השם... ../images/Emo27.gif

היי רן, אז ככה: קודם כל, שכחת את דרך התצורה החמישית: נוטריקונים (ראשי תיבות). ודאי תסכים איתי, שקל מאוד לזהות נוטריקונים ומילים לועזיות, וגם את הלחמי הבסיסים אפשר ללמוד מספרי הלימוד בקלות. נותר רק להבדיל בין "שורש+משקל" ל"בסיס+סיומת", שהרוב נוטים להתבלבל ביניהם. הרעיון הוא לנסות ו"לחתוך" מן המילה את החלק שחשוד כ"סיומת". אם החלק הנותר יכול לעמוד כמילה בפני עצמה (עם שינויי ניקוד מסוימים), הרי זהו הבסיס. אם אין הדבר אפשרי, מדובר בשורש+משקל.

ran 15

New member
שאתה אומר מילה למה אתה מתכווון??

לשורש \ פועל כי נניח צמחיה ,סקירה , מדינה- אני לא מצליח את אלו אז מה ה-דרך התצורה?? ואם אנימגלה שזה שורש במשקל איך אני מזהה את המשקל??? תודה רבה ...

אִיתַי

New member
תשובה

כשאני אומר שלאחר הורדת החלק ה"חשוד" כסיומת נותרת מילה (עם שינויי ניקוד מסוימים), הכוונה היא, לדוגמה במילה "צמחייה", שאם נוריד את הסיומת "ייה" נקבל את המילה "צמח", אשר יכולה לשמש כמילה בפני עצמה (זכור שהבסיס הוא מילה, שהוסיפו לה סיומת). לעומת זאת, אם נוריד מ"סקירה" את ה-"ה", נקבל "סקיר", וזו הרי אינה מילה בפני עצמה, ומכאן שמדובר בשורש סק"ר במשקל קְטִילָה. כנ"ל לגבי "מדינה": מדובר בשורש דו"ן במשקל "מְקִילָה" (צמד המילים האלו יכול להיות דוגמה טובה לשאלה בבחינת בגרות על מציאת המשקל, שים לב לזהות את אותיות השורש ולהבחין בינן לבין המוספיות כדי לזהות את המשקל הנכון). אם מדובר בדרך תצורה של שורש+משקל, כפי שכתבתי, יש לדעת לנתח את מקורה של כל אות במילה, האם היא שורשית או מוספית, ומכאן להתחקות אחר המשקל ולהציגו בהתאמה באותיות קט"ל. מובן, שהדברים הללו הם "על קצה המזלג", ויש ללמוד לעומק את נושא תצורת השם.

ran 15

New member
זה מה שאני אני עושה לומד לעומק..

הסבת פה דברים על קצה המזלג אבל עכשיו בשביל ההבנה שלי אני כמבר ממשיך מאיפה שאתה סיימת מבין אני פשוט מרחיב לעצמי את הכלל וכך לומד טוב יותר..

ברשותך, אקשה מעט, כדי להשכיל.

כשאתה אומר: "אם החלק הנותר יכול לעמוד כמילה בפני עצמה (עם שינויי ניקוד מסוימים)", למה כוונתך ב"שינויי ניקוד מסוימים"? אם נחזור למילה 'צמחייה', כשמסירים את 'יה' נשאר 'צִמְח', וודאי שהוא איננו מילה. אלא מאי, תאמר, זוהי המילה צֶמַח בשינויי ניקוד מסוימים. וכאן אשאלך: 1) מה מידת השינוי המותרת, כדי שעדיין ניתן יהיה להתייחס למילה ה'משונה' כנכללת ב'שינויים המסוימים'? 2) במילים כגון דא ('צמחייה') שבהן ישנו ניתן להבחין בשורש מובהק, צ-מ-ח מדוע לא ניתן להתייחס אליהן כנמנות עם משקל - "קִטְליה"? (אם יש בכלל משקל כזה?) ועוד אוסיף ואשאל, מה היא החוקיות שלפיה נעשים שינויי הניקוד? שכן אם אדע אותה לא תהיינה המילים שבהן נעשו שינויים כאלה, משונות בעיניי וקל יהיה לי לזהותן כמילים שנוצרו בדרך של בסיס + מוספית. אני מקווה שלא הלאיתי אותך יתר על המידה למקרא קושיותיי , ועדיין ייוותר בך כוח להשיב עליהן. תודה.

אסופית02

New member
אני זוכרת ש

גמני נתקלתי בקושייה הזו, ונראה לי שבזמנו שמעתי איזה פטנט שעזר, אבל הוא פרח מזיכרוני. מה שכרגע עולה לי כפתרון הוא שלילת הסיומת. אם אין לה משמעות מוכרת, אזי היא אינה יכולה לשמש ככזו. יכוליות שהפתרון לא יעיל כ"כ, צריך לבדוק אותו מול דוג' של מילים..

צרלי, אך לא ירדתי לסוף דעתך.

או בעברית של יום-יום, לא הבנתי למה התכוונת באמירה: "...הוא שלילת הסיומת." התואילי להסביר לי שנית, כך שאבין. תודה.

אסופית02

New member
התכוונתי ש

אם ישנה התלבטות לגבי תקינות הבסיס (אם ניתן להגדירו כבסיס), אז לנסות לשלול את הסיומת של דרך התצורה בסיס+סיומת. אם לסיומת אין משמעות מקובלת, ניתן לשלול אותה, לא?! שוב, ניסוח קצת מסורבל (זה לא אתה, זו אני), מקווה שהפעם הייתי יותר מובנת.

למיטב הבנתי (שאינה רבה), צורת

בסיס + מוספית (סיומת במקרה שלנו) מבוססת על דרך היצירה הבאה: - טול מילה קיימת. - הוסף לה צורן (אות אחת או מספר אותיות ***שאין להן קיום עצמאי***, כלומר, הן כשלעצמן אינן מהוות מילה בעלת משמעות). - הצוצאה שקיבלת היאהמילה החדשה. דברייך, למיטטב הבנתי, מתאימים לעניין התצורה בדרך של הלחם בסיסים, דהיינו יצירת מילה חדשה ע"י הצמדת שתי ***מילים*** זו אל זו.

אסופית02

New member
אהבתי- צוצאה

זה בדרך תצורה של הלחם או ישירות מלעז? טוב, בוא נעזוב, אני לא מוצאת דוג' להמחיש את דבריי, ואינני בטוחה כמה הרעיון היה מוצלח. אולי עדיף לנסות להגיע לכלל מתוך התלבטות אמתית. מצאתי בספר לימוד רשימת מילים לתרגול ההבחנה בין שורש+משקל ובין בסיס+סופית, רוצה לנסות? שחקן, רפתן, דגמן(דוגמן), שדכן, לולן, ספרן, חדרן, חמצן, חצרן, בדרן, אספן, כרטיסן, שמרן, חנפן, משפטן, חנקן. אם יש לך מילה קונקרטית בה קשה לדעת אם מדובר בבסיס, אשמח לראות.. אני מזמן לא נגעתי בחומר הזה, ככה שאין באמתחתי.

Yuvalenko

New member
צוצאה - זו התוצאה של מה שקורה אחרי

שאוכלים הרבה חריף?.. או משו כזה?
נשמע רע מאוד אפילו.

dorgad

New member
"שאתה אומר מילה למה אתה מתכוון"

זו דוגמה אופיינית לעניין ה"ש" (השגוי, כמובן, במשפט זה) וה"כש" שעלה פה בהודעה אחרת... דור

למעלה