שלום-יש לי שאלה

שלום-יש לי שאלה

יש לי שאלות לגבי כלכלה-מנהל עסקים ואשמח לתשובות ספציפיות לכל שאלה: מה ההבדל בין לימודי כלכלה לבין מנהל עסקים הן מבחינת תוכן והן מבחינת קושי ? האם בלימודי כלכלה הצד המתמטי הוא יותר קשה ממנהל עסקים או שזה באותה הרמה ? מה יותר מועדף בשוק העבודה (במידה ולא לומדים כלכלה ומנהל עסקים כדו חוגי אלא כל אחד בנפרד עם חוג אחר בכלל ) ? קראתי קצת בידיעון מסויים ונדמה לי שהבנתי שמנהל עסקים מקיף קרוסים הן בכלכלה הן בארגון הן בפסיכולוגיה ועוד כמה תחומים ובעוד כלכלה מתעסקת בעיקר עם דברים ספציפיים יותר-האם ,לפיכך,מנהל עסקים הוא ראוי יותר בשוק מאשר כלכלה (שוב במידה ואין לומדים את שניהם ) ? אם הכוונה ללמוד לדוגמא,פסיכולוגיה וכלכלה דו חוגי,האם ניתן להמשיך לכל אחד מהתחומים לתארים גבוהים (כולל תואר שני במנהל עסקים וכולל פסיכולוגיה קלינית ) ללא השלמות ? בכל אוניברסיטה בארץ אפילו אם התואר הראשון נלמד באוניברסיטה אחרת ? מחוץ לארץ ללא השלמות ? האם יש העדפה דווקא לבוגר חד חוגי בתחום אחד בלבד (כלכלה או פסיכולוגיה ) לקבלה לתואר שני ? בארץ ? מחוץ לארץ ? אני מניח שיהיו לי עוד שאלות בהמשך-אשמח להתייחסות ספציפית לשאלות שכן כל שאלה נבחרה בקפידה ותודה רבה מראש.

מצטער מראש-יש לי עוד כמה :)

האם למי שאינו בטוח כל כך במה ירצה לעסוק ראוי ועדיף שילמד מנהל עסקים על פני כלכלה שכן מנהל עסקים יותר כוללני או שאולי דווקא הכלכלה עדיפה כבסיס מוצק יותר ואולי בהמשך כתואר מתקדם יותר-מנהל עסקים ? לא שאלתי בכלל-היכן,חוץ מלהיות בבנק ,עובדים בוגרי כלכלה בוגרי מנהל עסקים ? איך נראה יום העבודה שלהם ? במה הם עוסקים ?מול אילו גורמים הם עובדים ? היכן הם מדורגים היררכית במעמד החברתי של חברה או גוף מסויים ? מהו השכר ? אפשרויות הקידום ? היום וכנצא (הלוואי ) מהמיתון ? תודה לבינתים לגבי זה

התלבטות

נראה משאלותיך הרבות, שהנך מתלבט לגבי בחירת מסלול לימודים. אולי כדאי לך לשקול פניה ליעוץ בבחירת מקצוע, כגון זה הניתן במכון הדסה. בתהליך היעוץ תוכל לברר לעצמך, בעזרת יועץ תעסוקתי מנוסה, מהם השיקולים המרכזיים, הנטיות שלך, הצרכים, מאפיינים אישיים וכו', שרלבנטים לקבלת החלטה. כמו כן תוכל לבקר במרכז מידע תעסוקתי במכון הדסה, לקרוא את תיאורי המקצוע ולקבל מידע נוסף על הלימודים והעיסוקים בהמשך. מהו השכר ? מידע על שכר תוכל למצוא בסקרי שכר באינטרנט.

תשובה ארוכה בהחלט...

1. מה ההבדל בין לימודי כלכלה לבין מנהל עסקים הן מבחינת תוכן והן מבחינת קושי ? להלן דוגמאות מתכניות לימודים בכלכלה ובמינהל עסקים, דרכן תוכל לבחון את ההבדלים: באוניברסיטה העברית, החוג לכלכלה - תואר ראשון. מטרת תוכנית הלימודים בכלכלה היא להקנות לתלמידים ידע תיאורטי ומעשי של עקרונות הכלכלה, וכלים אנליטיים לניתוח בעיות כלכליות. בהמשך נחשפים התלמידים להתמחויות העיקריות בשטחי הכלכלה: כלכלה פיננסית ומימון הפירמה ושוק ההון, מדיניות מוניטרית ופיסיקלית, מימון, מסחר בינלאומי, צמיחה כלכלית, מימון ציבורי, כלכלת עבודה, בריאות וחינוך, כלכלת סביבה, כלכלה התנהגותית, כלכלה מתמטית, אקונומטריקה, היסטוריה כלכלית ועוד. ההתמחויות השונות מכשירות את בוגרי המחלקה לכלכלה לעבודה ככלכלנים בחברות ובמוסדות פרטיים וציבוריים וכן במוסדות למחקר כלכלי. לימודי החובה בשנה א': מבוא לכלכלה, מבוא לסטטיסטיקה, חשבון דיפרנציאלי לכלכלנים. בשנה ב': תורת המחירים, מקרו-כלכלה, מבוא לאקונומטריקה וכלכלת ישראל. בשנה ג': מוצע מגוון רחב של קורסים בתחומי הכלכלה השונים, הן תאורטיים והן יישומיים. מינהל עסקים, האוניברסיטה העברית - תואר ראשון. לימודי הבוגר נועדו לאפשר לתלמידים לרכוש תשתיות ידע וכישורים בתחומים השונים של מינהל עסקים הנדרשים למילוי תפקידים מקצועיים וניהוליים, כמסד להמשך לימודים לתואר מתקדם במינהל עסקים, ולקידום לתפקידי ניהול בכירים בארגון עסקי. תוכנית הלימודים מורכבת מארבעה נדבכים הכוללים: א. לימודי תשתית: מבוא לכלכלה, חשבון דיפרנציאלי לכלכלנים, מבוא לסטטיסטיקה, מבוא למיקרו מחשבים. ב. לימודי יסודות : יסודות מדעי ההתנהגות, השיווק, החשבונאות, המימון, התנהגות ארגונית, מבוא ליחסי עבודה,שיטות כמותיות בניהול, מחשבים ומערכות מידע. ג ג. לימודי בחירה מתקדמים. ד. לימודים אינטגרטיביים (שנה ג): ניהול התפעול, בעיות נבחרות בניהול הפירמה, ניהול בישראל - פרויקט וסמינריון. לגבי רמת הקושי של הלימודים יש לבדוק את התכניות באופן מפורט יותר. כמו כן, ניתן למצוא פרטים נוספים בשנתון בית ספר למינהל עסקים, ובחוברת מדריך לנרשם. 2. מה יותר מועדף בשוק העבודה (במידה ולא לומדים כלכלה ומנהל עסקים כדו חוגי אלא כל אחד בנפרד עם חוג אחר בכלל ) ? כלכלנים מועסקים במערכות רבות ומגוונות שיש להן נגיעה בנושאים כלכליים, והתמחותם נקבעת בהתאם לאופי הארגון בו הם מועסקים. בין הארגונים המעסיקים כלכלנים ניתן למנות: הסקטור הציבורי - משרדי ממשלה שעיקר עיסוקם בבעיות כלכליות כמו משרד האוצר, משרד המסחר והתעשיה, אגף התקציבים באוצר, בנק ישראל, מחלקות כלכליות במשרדי ממשלה שונים, ברשויות ציבוריות, בחברות ממשלתיות ועוד. הסקטור הפרטי - חברות כלכליות ומסחריות, חברות חקלאיות, מפעלי תעשיה, חברות תחבורה, ביטוח, חברות העוסקות בייעוץ כלכלי, חברות העוסקות בייעוץ השקעות, בנקים ועוד. בהוראה ובמחקר - החל בהוראת מקצוע הכלכלה במגמות החברתיות בבתי ספר תיכוניים וכלה במכללות ובאוניברסיטאות. השכלה ורקע כלכלי מהויים בסיס טוב לעיסוק בתפקידי מינהל בדרגים שונים ורבים מבין בוגרי החוג לכלכלה עוסקים בתפקידים מנהליים במוסדות, במפעלים, ברשויות ציבוריות ובחברות שונות. מנהלי עסקים אחראים על תחומים שונים במסגרות הארגון, ביניהם - שיווק, חשבונאות ובקרה, מערכות מידע, כח אדם ומשאבי אנוש, ניהול בינלאומי, ניהול טכנולוגיה ותפעול מערכות, ארגון וניהול כללי. למילוי חלק מן התפקידים הנ"ל תינתן העדפה למי שסיימו חוג לימודים נוסף כמו כלכלה, ראיית חשבון, משפטים, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ועוד. אתה שואל למי קל/קשה יותר להשתלב בשוק העבודה - זה משתנה לפי דרישות השוק. קשה לנבא היום מה יהיה הביקוש בעוד ארבע שנים. כיום יש דעות לכאן ולכאן. 3. אם הכוונה ללמוד לדוגמא,פסיכולוגיה וכלכלה דו חוגי,האם ניתן להמשיך לכל אחד מהתחומים לתארים גבוהים (כולל תואר שני במנהל עסקים וכולל פסיכולוגיה קלינית ) ללא השלמות ? לימודים במסגרת דו חוגית מאפשרים המשך לימודים לתואר שני, בתנאי שהסטודנט עומד בכל דרישות הקבלה לתואר. 4. בכל אוניברסיטה בארץ אפילו אם התואר הראשון נלמד באוניברסיטה אחרת ? מחוץ לארץ ללא השלמות ? האם יש העדפה דווקא לבוגר חד חוגי בתחום אחד בלבד (כלכלה או פסיכולוגיה ) לקבלה לתואר שני ? בארץ ? מחוץ לארץ ? עקרונית, ניתן להמשיך לתואר שני גם אם התואר הראשון נלמד באוניברסיטה אחרת. עם זאת, יש לבדוק בכל מוסד לימודים מה המדיניות בנושא זה. לעתים נדרש הסטודנט להשלמות. לגבי תארים מחו"ל - יש לבדוק שהם מוכרים ע"י המל"ג. 5. אני מניח שיהיו לי עוד שאלות בהמשך-אשמח להתייחסות ספציפית לשאלות שכן כל שאלה נבחרה בקפידה ותודה רבה מראש. השתדלתי.

למעלה