שלום חברים!

גליתוי

New member
שלום חברים!../images/Emo13.gif

|בתקופה האחרונה אני עובדת המון בכל מיני דברים ולא מתפנה לכתוב. אבל אחרי סופשבוע סוער בחוץ ובפנים רציתי לשתף אתכם בכמה מחשבות שעלו בראשי בתקופה האחרונה... כמו שכתבתי אני מופיעה בכל מיני פורמטים בגנים ובבית ספר במסגרת חוגי העשרה ואחר הצהריים בספריות ובמסגרות פרטיות אחרות. ואני חושבת שהדבר החשוב לי מכל בכל מקום בו אני עובדת הוא היחס שלי לילדים! אני מתארת לעצמי שעל במות גדולות יותר זה פחות מורגש אבל במסגרות המצומצמות בהן אני עובדת הקשר הטוב שאני יוצרת עם הילדים הוא החוט שמוליך את כל המפגש וגם את ההצגה עצמה. זה בא לידי ביטוי קודם כל בנושאים בהם אני בוחרת מתוך היכרות עם הבנות שלי וילדים בכלל, חשוב לי שהנושא יהיה בליבם כך האהבה נוצרת ממבט ראשון
למשל השבוע זה היה הסיפור על "פחדרון בארון" הנפלא של מרסר מאייר ואני פיתחתי את זה לנושא הפחדים בכלל ועל הלגיטימציה של כל אחד מאיתנו לפחד. בהפעלות השתדלתי לשתף את כל הילדים ולתת גם להם במה ובהצגה... הם כבר לגמרי איתי. ובכל זאת מקומות שבהם אני חווה בעיות מסוימות הם בבית הספר ובגנים הבוגרים בעיות מסוגים שונים. בבית הספר אני נכנסת לבית ספר בבית שאן עם הצעירים שם המשמעת מאוד קשה והמורות מהדהדות את הצרחות במסדרונות. הילדים כבר מותנים להתמודדות מאוד קשוחה עם בעיות משמעת ורק הרמת קול או איום להוציא אותם מהשיעור היה פותר את בעית המשמעת. הזמן שם מאוד קצר והילדים מקבלים סך הכל שעה אחת של העשרה בשבוע! ואני לא רוצה שיפסידו את השעה הזו! החלטתי על חשבון שיעור אחד לשבת איתם על נושא המשמעת והתייעצתי עם הילדים עצמם איך פותרים בעיות משמעת? הילדים בהתחלה הציעו לשלוח למנהל או להעמיד אותם בפינה... שאלתי אותם אם זה באמת מה שהם רוצים? והם ענו בשלילה. אחר כך מצאנו יחד כמה פתרונות שיעזרו לילדים מפריעים להירגע... אמנם זה תהליך חינוכי ממושך שמתקיים במסגרת שונה לגמרי ובכל זאת זה מרתק לעקוב ולראות את השינוי! בגן ילדים אחד שנמצא ביישוב מבוסס אני נתקלת בבעיה מסוג אחר למרות שגם פה אני רואה שהילדים אוהבים אותי ואת מה שאני מביאה.. אני מקבלת מהם הרבה עקיצות ציניות והערות ביקורתיות התייעצתי עם הגננת לגבי התכנים והיא טוענת שזה לגמרי מתאים לגיל ובכל זאת אני מרגישה שזו לא לגמרי הטריטוריה שלי מכיוון שאני עובדת לצד הגננת וגם היא לא ממש יודעת איך להתמודד. אני נתקלת שם בפחות תמימות ויותר מבוכה לנוכח הבובות למרות שאני יודעת שגם ילדים בוגרים יותר שמרשים לעצמם להשתחרר נהנים ומשתפים פעולה. אשמח לשמוע מה דעתכם בנושא? וואו כמה הרבה כתבתי! כנראה שהתגעגעתי! שבת שלום! גלית

feyoula

New member
גליתוש

קודם כל, כיף שחזרת והאמת שגם אני קצת נעלמתי, היו לי כל מיני בלאגנים פה אבל עכשיו כבר יותר טוב:) בעיקר שמתחילה חופשת סמסטר... אני ממש מסכימה איתך על עניין ההתייעצות עם הילדים ויש לי שאלה, על מה הילדים מעירים לך? התכנים ילדותיים מדי לדעתם? למה את מרגישה שזה לא הטריטוריה שלך? עד שתעני אני אגיד בנתיים שאני חושבת שיש משהו בנוכחות של גננת ושל העבודה שלך איתה שמצמיד את היחס שלהם אליה, גם אלייך. אולי תבקשי לשבת איתם בנפרד יום אחד ופשוט לשוחח איתם, הכי דוגרי, כמו שאת יודעת לעשות עם ילדים. לא יודעת באיזה גיל הם אבל את כבר תדעי להתאים את אופן הפנייה... לשאול אותם מה מפריע להם והם יגידו לך. אם אין להם בושה להעיר לך אז גם לא תהיה להם בושה לענות לך על זה. לשאול איזו פעילות תאטרון בא להם. להגיד להם שאת עובדת הרבה עם ילדים, בכל הגילאים ושאת באה בשבילם, שחשוב לך שהם יהנו וישמחו בפעילות ושאפשר להחליט ביחד, שאת תשמחי לשמוע את הרעיונות שלהם. בלי הגננת זה יעזור ליצור תחושה של בלתי פורמאליות ושל אינטימיות בניכם, שלא יראו אותך כעוד אחת מהדמויות המחנכות המציקות האלה... מה את חושבת? מתחבר לך?

שלום חברה ../images/Emo13.gif../images/Emo13.gif

איזה כייף לשמוע שאת עסוקה כ"כ ושתודה לאל יש עבודה
שזה דבר נפלא וטוב וכידוע גם עם הטוב מגיע גם הפחות טוב או כמו שאני בוחר להגיד עם הטוב באות גם ההתמודדויות! לגבי ה " פחות מורגש על במות גדולות " בהחלט יש משהו בזה אך זה גם לא לגמרי נכון... ברור שכשמופיעים על במה גדולה מול מאות צופים זה הרבה יותר קשה ליצור אינטימיות קשה - כן אבל לא בילתי אפשרי ונכון הוא גם שדי הרבה שחקנים משתמשים ב " תירוץ " הזה לחוסר ההשקעה האישי שלהם
אני שכידוע לך מופיע מול מאות רבות של צופים מופתע עדיין ( למרות השנים, הניסיון וכל הבלה בלה... ) לגלות לאחר ההצגות בשיחות עם ילדים והורים שהם הרגישו כאילו התייחסתי באופן אישי אליהם או הופעתי רק עבורם עד ששכחו את כל מי שיושב לצידם ממש לאחרונה הזכירה לי זאת דווקא ילדה בת שנתיים וחצי שישבה בסוף אולם מפוצץ, צפתה בי עומד לבד על במה גדולה ובסוף ההצגה רצה אלי, פתחה זוג ידיים כדי שארים אותה ונתנה לי כזה חיבוק שגם ברגע זה הזיכרון מעלה בי דמעות של התרגשות
החיבוק, החיוך והנשיקה לאדם זר אמרו הכל וזו רק דוגמא קטנה. ולמה אני מספר את זה? לא בשביל לשבח את עצמי אלא להדגיש את העניין שניתן להגיע לקשר בכל צורה וגודל של הצגה ומה שצריך זה כלים... כאחד שמופיע גם כך וגם בקטן יותר אני חושב שהכל עניין של גישה, רצון ואהבה למה שאתה עושה ולמי שצופה בך ומאחר והספקתי להכיר אותך אני יודע שגם את פועלת בדיוק מאותם מקומות אז אולי חסרים לך כלים??? גם האדם המוכשר ביותר בעולם זקוק לכלים לאורך כל אורך הקריירה
הכלים האלה מגיעים בצורת למידה \ צפייה\ ניסיון על במה, מול קהלים שונים ומגוונים\ התמודדויות מול כל " תקלה " או תגובה גם אם היא ממש לא נעימה \ הצלחות וכן גם כישלונות שמהם לומדים המון ולהכשל זו לא בושה בכלל!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! גדולים, טובים, חכמים ומפורסמים מאיתנו מכל תחום שרק תבחרי נכשלו לא פעם ובגדול להודות בזה, להבין מה הבעייה, לתקן וליישם - זו הגדולה
לדעתי בעצם זה שאת חושפת בגלויי את הרגעים הפחות טובים\ היותר קשים ומנסה להבין ולשפר - השגת לך בזה הרגע עוד כלי לערכת הכלים שלך
לגבי ילדי בית הספר לפי מה שאני מבין מדברייך ההתנהגות נובעת מבעיות משמעת מה שיכול להעיד אולי גם על עניין של חינוך אם אין להם חינוך למשמעת איך יהיה להם חינוך לשבת בשקט ולצפות בהצגה ואני לא מרמז חלילה שהילדים הם הבעייה אלא החינוך שלא ניתן להם - גם הם זקוקים לכלים ואם לא נותנים להם אותם אלא מפעילים כוח וצעקות כמו שאת מתארת אז מה הם אמורים להבין וללמוד מזה??? שככה מתנהגים ואם למורה \ מנהל מותר ובטח גם להורים אז כנראה שזו הדרך שמתמודדים בחיים
אף אחד מהבוגרים לא מבין שכך הם מאבדים לחלוטין את אפקט ה " הרתעה " כי הילדים מתרגלים ולא מתרגשים מזה. נכון מאוד מצידך היה לקיים את השיחה איתם ולתת להם להביא את התשובות מתוכם ובעקבות זאת גם הבינו בעצמם בלי אף אחד שיצעק או ירצה להם שעונשים אינם הפיתרון הנכון ורק על כך קבלי
חשבתי על עוד שתי רעיונות: מה דעתך לקיים איתם שיחה קצרה בסגנון השיחה הקודמת אבל הפעם בנושא כללי התנהגות בתיאטרון\ הצגה\ סרט\ מופע\ קונצרט גם הפעם תני להם לתת את התשובות ( כמובן שאת יכולה להעיר, להאיר וכדומה ) את התשובות שנבחרו עלו על הדף וצרפו את ההחלטות שהתקבלו לגבי דרכי הרגעת המפריעים וזה יהיה התקנון שילווה את הפעילות שלכם, הדפיסי אותו, צייני שה " תקנון " נוצר ונכתב ע"י תלמידי כיתה.... בבית ספר...וחלקי להם לדעתי ההרגשה וההבנה שהדברים באו מהם יעזרו להם להפנים וליישם אותם ויחזקו את תחושת השייכות שלהם לקביעת כללים והבעת דעה שמתקבלת. אני לא מכיר את התלמידים כמוך ולכן לא יודע עם הרעיון הבא יכול להתקבל בכיתה כזו או שרק יצור בעיות אבל בכל זאת אציע לבחור מבין הילדים זוג ( אני הייתי משלב בין אחד שלא מפריע ואחד שכן ) שהם יהיו אחראיים על כך שחבריהם יעמדו בכללים שנקבעו והם אלה שיזכירו בנימוס את מה שהוסכם, כל שבוע - שבועיים ( בהתאם לכמות ) מחליפים זוג או אפילו שלישיה אם הם ביצעו את תפקידם בלי צעקות, מריבות, בנימוס כל אחד מהממונים יקבלו ממך בובת אצבע מעשה ידייך ע"פ הסיפור\ים שהצגת בפניהם בתקופת ה" משימה " שלהם מה זה עבורך להכין 2 בובות אצבע פשוטות בשבועיים???!!!! גם צ'יפרת אותם וגם קרבת עוד צעד לעבר עולם הבובות לגבי הגן גם אני כמו חמוטל מבקש עוד פרטים ואז אגיב גם על זה, מצטער שיצא ארוך אבל רציתי לענות לך במלוא הרצינות וההתייחסות. ד"ש לסוף!!!!

חבריי המלומדים כבר ענו והרחיבו

ואני מסכימה עם כל מילה. גם לגבי המודעות לבעיה וגם לגבי הרעיונות לפתרונה. ובכל זאת, כל כך לא בא לי לעבוד עכשיו ( שיווק!שיווק!) שאני גולשת לי ומקשקשת. גם אני מאמינה שהרבה דברים באים על פיתרונם בעזרת נסיון ולמידה. ובשביל להתנסות- צריך גם להיתקל בקשיים. אל תתני לדבר להרתיע אותך. אני מזדהה גם עם התיסכול שבעבודה מול ילדי שפע, מסואבים משהו, שמרוב שיש להם דברים- אין להם גבולות,כבוד ודיסטנס לאדם מבוגר. ואני מסכימה עם העצות שהועלו כאן של חמוטל ודודי- להתרחק מזהות עם דמות הגננת. מצבה אינו מעורר השראה... נסי לקבוע מסגרת של כללי התנהגות , בשיתוף הילדים ובהכוונה הברורה שלך. ילדים כאלה צריכים גבולות - חבל, אבל כנראה שאת היא זו שצריכה לסמן אותם עבורם. לגבי ילדי ביה"ס , וגם כאן אני מכירה את האוכלוסיה של הילדים והצוות, אני חושבת שאת בדרך הנכונה. הרעיונות של דודי יכולים בהחלט להעלות את זה מדרגה. בהצלחה!

גליתוי

New member
וואו תודה!

חמוטל תודה על העידוד! ובאשר לילדים בגן בו אני נתקלת בבעיה קשה לי להגיד בדיוק מה הציניות ולמה היא מכוונת. זה יכול להיות כלפי הבובות, הסיפור או השיר שאני מביאה. ובכל זאת מפתיע אותי לראות איך תוך כדי הם רוצים לראות את ההצגה וכמעט כולם רוצים להשתתף בפעילות... דודי תודה על התשובה הארוכה והמקיפה! בהחלט אנסה את ההצעות שלך לגבי ילדי בית הספר! ובאשר להופעות מול קהל גדול ויחס אישי, מי כמוני יכולה להעיד שהרגשתי כאילו אתה מציג לי באופן אישי למרות שישבתי בתוך קהל גדול והייתי די רחוקה בהצגה של הקוסם מארץ עוץ.ואני בטוחה שבהופעות מצומצמות יותר יש לך אינטראקציה מאוד גדולה עם הקהל! סוף שולחת ד"ש בחזרה!
אבישג איזה כיף שהתפנית לענות לי! מי כמוך מכירה את המסגרות בהן אני עובדת ואפרופו ילדי שפע, אכן לא אשמע הערות ציניות דומות מילדי כיתה א' ב' בבית שאן למרות גילם הבוגר. אבל אני תמיד שמחה להצליח להגיע לקשת רחבה של ילדים למרות הקושי, כי כמו שאמרתם את ודודי אכן לומדים מתוך הקושי!

shir300

New member
גלית

אני לגמרי מזדהה. בשבוע שעבר עשיתי עם קבוצת ביה"ס שלי מסיבת- תה בשיעור כדי לקבוע כללי התנהגות ולעשות הסכמים כי קשה לי עם המשמעת ועם החוצפה שלהם. הם ילדים אינטילגנטיים ויצירתיים אבל מרשים לעצמם מעל ומעבר. כשאני חושבת על זה עכשיו, נראה לי שכמו שכתבת המהות היא מערכת היחסים שלנו איתם, ועל זה מושתת כל השאר וגם כללי המשמעת. לכן נראה לי שכדאי גם לעשות שיחות אישיות עם הילדים שמפריעים וקשים ולהבין מה קורה להם. הקשבה תמיד יכולה לעשות טוב. כמו כן אני חושבת על שיטות של עיצוב התנהגות, קצת פרימיטיבי אבל אולי יעזור. כמו למשל לעזות טבלת התנהגות עם שמות הילדים ולציין בכל שיעור מי מהם התנהג בסדר, ולתת להם לצבור כמה שיעורים כאלה, נגיד ארבעה, ואז לתת איזשהו צ'ופר. גם אותי זה מתיש ומוריד לי את המוטיבציה...

בנות ובנים יקרות ויקרים

ככה זה! מצב המשמעת היום בבתי הספר הוא פקקטה לגמרי! אני מדברת כמורה אחרי יום עבודה של 6 שעות בלבד בכיתה! תארו לעצמכם מה זה 8 שעות... לא כולל שעות לבדיקת מבחנים והכנת שיעורים. סליחה על חוסר האופטימיות, אבל באמת שזה לא פשוט. ובקשר לגו הצפונבוני שלך... אל תעלבי מההערות שלהם. הם פשוט שבעים וכנראה רגילים לשפה צינית. זה לא קשור אלייך ולא לעבודה הנהדרת שלך. אולי , כדי לחנך אותם לקצת מידות טובות כדאי לעשות הצגה עם מסר סמוי על יחס ציני ותוצאותיו, הן בעולם המבוגרים והן בעולם הילדים. ואז לשאול אותם: מה קרה בהצגה? עם מי הזדהתם? מדוע הילד נעלב וכו' מה הייתם עושים במקומו? בהצלחה!

גליתוי

New member
שיר וליאורה../images/Emo140.gif

אני מרגישה שאנחנו חוות דברים דומים מהילדים. שיר במקרה של הגנים הזמן שלי קצר והילדים רבים ככה שאין לי את האפשרות לשיחות אישיות. מאוד קשה לי עם שיטת הטבלאות והחיזוקים החיוביים באופן פורמלי, אני משתדלת פשוט תוך כדי להתייחס לילדים ולהגיד ולשקף להם את ההתנהגות שלהם לאותו הרגע לטוב ולרע. התוצאות פחות מהירות אבל אני מרגישה שאנחנו בונים יחסי אמון. ליאורה אני קצת פחות ציניתבראיה שלי את הילדים, אבל אהבתי מאוד את הרעיון של הצגה שתעביר את מה שאני רוצה להגיד! אני איישם ואחזור עם חוויות!

למעלה