שלום חבר'ה

• פותח הנושא Jegg
  • פורסם בתאריך

Jegg

New member
שלום חבר'ה

איך עובר עליכם החרף!? אני מקווה שאתם נהנים מהקור, ואם לא הקיץ הסקנדינבי במרחק כמה חודשים! באשר לנושא: המחירים בישראל מרקיעים שחקים. מעמד הביניים לא עומד ברמת החיים הנוכחית שלו מבחינת תשלומים.קוטג' עולה 7 ש"ח! לפניי שנתיים שלוש אולי קוטג' עלה 5. לחם לבן פרוס עולה 7 ש"ח גם כן. המחירים כאן אונסים את האוכלוסייה לצמצם את מותרות חייה, ול-23% מהאוכלוסייה הענייה בישראל זה משמעותי ביותר. הכלכלנים מדווחים על עלייה של כ-8% ברמת החיים, אני בספק אם האוכלוסייה מרגישה את הנתונים לעיל. בנימין נתניהו טוען שהמחירים עולים ברחבי העולם, וישראל רק מיישרת קו אתם. ציפי ליבני טוענת שאלו שקרים גסים (על אף שלא הביאה טיעונים סותרים). נתניהו ושטייניץ מנסים לארגן הקלות, אך כמו שהנוער העובד והלומד טען "אלו רק הליכים קוסמטיים". האם ניתן להרגיש הבדל כה משמעותי בכיסים שלכם אי שם בסקנדינביה? האם המחירים עולים, והמשכורות נשארות בשלהן? האם הדלק והלחם ומוצרי החלב קפצו במחיריהם? (מעניין עד כמה הטענה שהמגמה היא גלובלית נכונה.) השיח הציבורי בישראל מתחיל להעלות טונים. המחירים האלו הם לא ראליים. Jegg

סייפיי

New member
שקר גס תגיד לחברים שלך.

שאלת שאלה קיבלת תשובה. יש לי קבלות מתוייקות יפה-יפה מכל קניה שערכתי מאז שהגעתי לפה לפני מספר שנים. אני קונה כל שבוע בדיוק את אותם מוצרים כבר שנים והתנודות הן פלוס מינוס 5-6 יורו, כשהמרכיב הכי תנודתי הם מחירי הירקות.

OddvarBra

New member
מחירים ומגמות

אם מחיר של מוצר כלשהו מושפע ממגמה חיצונית או לא תלוי בעיקר (ולפעמים תלוי אך ורק) בשאלה האם יש צורך לייבא את המוצר או חלקים ממנו, או לחילופין אם המוצר הוא תוצרת בית, האם מייבאים מוצרים אחרים שדרושים לתהליך הייצור. הזכרת לחם. בוא נתחיל מכך שישראל כמו רוב מוחץ של מדינות העולם מייבאת חיטה. מחיר החיטה נקבע בשווקים בינלאומיים ומושפע על ידי ביקוש עולמי מצד אחד ותוצרת עולמית מצד שני. הביקוש לחיטה כל הזמן עולה פשוט בגלל גידול אוכלוסין עולמי. ההיצע מצד שני הוא פחות יציב. יש שנים טובות ויש שנים טובות פחות. בקיץ האחרון, רוסיה, יצרנית וייצואנית חיטה עולמית, הגבילה את ייצוא החיטה עקב מחסור אחרי קיץ יבש מן הרגיל ושרפות שהשמידו שטחים רבים. אוסטרליה, עוד יצרנית ויצואנית חיטה גדולה מאוד סובלת מבצורת כרונית כבר מספר שנים. בקיצור, היצע החיטה בצרות גדולות. לזה תוסיף את הביקוש העולה ודיי ברור למה מחיר החיטה העולמי מטפס. לפני שהחיטה הופכת ללחם, יש מספר תהלכים בדרך, קודם כל טחינה של החיטה לקמח. תהליך הטחינה דורש אנרגיה, ומחירי אנרגיה מושפעים מתנודות במחירי הנפט, הגז והפחם. ביקוש לאנרגיה מטפס בקצב מטורף, בעיקר בגלל סין. ההיצע בקושי מספיק להדביק את הביקוש, וזה מתורגם למחירים גבוהים. כתוצאה מכך פתאום עולה יותר לייצר את אותו לחם לבן פרוס, גם בגלל מחירי החיטה וגם בגלל מחירי אנרגיה. הדרך היחידה בה המחיר של הלחם לא יעלה זה דרך אמצעים מלאכותים - סבסוד ממשלתי, כמו שעושים בהרבה מדינות. בסקנדינביה מרגישים את זה, אבל מרגישים פחות, מכמה סיבות. קודם כל כוח הקנייה בסקנדינביה גבוה יותר מישראל. זאת אומרת, משכורת ממוצעת בסקנדינביה קונה יותר לחם לבן פרוס בחנות בסקנדינביה מאשר משכורת ממוצעת ישראלית קונה לחם לבן פרוס בחנות בישראל. שנית, וזה רלוונטי בעיקר לדלק - המרכיב העיקרי במחיר של דלק הוא מיסים. אם ליטר דלק עולה 12 קרונות, אז מתוך זה עלות השוק של הדלק היא 4 קרונות, ו עוד 8 קרונות זה מיסים. לכן, כאשר יש עלייה של 30% במחיר הנפט, ומחיר השוק של ליטר דלק הוא 5.2 קרונות, אז המחיר לצרכן הוא 13.2 קרונות, שינוי שרוב האנשים לא מגדירים כמשמעותי. ככה שהמחירים הם תמיד ריאלים. במדינות עם כלכלה מבוקרת (צפון קוריאה) המחירים נקבעים על ידי פקידים, ואז התוצאה היא שוק שחור, מחסורים וכו' כי המחירים הרשמיים לא משקפים את המחירים הריאלים.

forglemmigej

New member
זה מענין מאד מה שאתה אומר

אגב עם כל הכבוד ללחם לבן בארץ ,פה קונים לחם שיפון בעיקר , לחם לבן זה לטוסטים בעיקר
באשר ללחם, יש לו מעין תדמית של אוכל זול ומשביע ולכן בעיקר במדינות מוסלמיות הוא מסובסד עד העצם כדי שהנתינים לא יתלוננו על רעב, גם במשפחות מרובות ילדים בארץ לחם זה מרכיב המזון העיקרי למרות שהמרכיבים שישנם בו בכלל לא טובים לעיכול . זה שגעון לגדל חיטה או שעורה באוסטרליה כששמונים אחוז מהיבשת היא מדבר, כל סוגי הדגן צריכים מזג אויר ממוזג כפי שיש באירופה והרבה מאד גשם מה שאין בדאון אנדר בכלל. למעשה יש מספיק מזון להאכיל את כל אוכלוסית העולם ואפילו ישאר עודף כל המחסור עכשו נראה לי מלאכותי לגמרי. יש מקומות באפריקה או מזרח אסיה שאין תשתית להעביר מזון לתושבים לכן הרבה פעמים הם גוועים מרעב אבל לא בגלל שאין מספיק מזון גם הם שמה מתקיימים עיקר מאורז ולחם שזה בערך אותו דרעק לגוף האדם. ועוד דבר בהקשר ללחם או מאפים דומים שדורשים קמח הבעיה היא לא במחסור אלא בחוסר פיקוח על הילודה במדינות מתפתחות דבר שהוא מעגל קסמים בחוסר יכולתם לצאת מהעוני ולהתקדם קדימה מה שיאפשר להם לאכול עוגות במקום לחם.

OddvarBra

New member
הגדרה של מחסור

הבעיה כי כן מחסור. מחסור נוצר כתוצאה מאי איזון בין דרישה להיצע. הטענה שלך שצריך להגביל את הילודה ובכך להוריד את הדרישה היא דרך אחת להפתר ממחסור. דרך נוספת היא להגדיל את ההיצע - שימוש בזנים של חיטה שעמידים יותר בתנאי אקלים קשים וצורכים פחות מים, התייעלות חקלאית ומה לא. עובדים גם על וגם על זה. בקשר לעוגות כיעד סופי ליציאה ממעגל העוני - בפעם האחרונה שאישה הציעה לאנשים שלא היה להם מספיק לחם לאכול עוגות - כרתו לה את הראש
תזהרי אה..

Jegg

New member
מעניין.... :O

ואיך אתה מסביר את זה שמחירי מוצרי החלב והדגן זולים יותר גם במדינות קפיטליסטיות אחרות כגון ארצות הברית בריטניה ועוד? כתבה בנושא, ובנושאים הקשורים: http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/213/424.html

OddvarBra

New member
אני לא מבין את השאלה שלך

1. יש הבדל בין מגמה של שינוי מחירים במדינה א', לבין העובדה שהמחיר במדינה א' גבוה יותר מהמחיר במדינה ב'. דיברנו על כך שהמחירים בישראל עולים, לא על כך שהמחירים בארהב יותר נמוכים מבישראל. אם נגיד שמחיר החלב והחיטה בארהב תמיד היה נמוך יותר מאשר בישראל, והמחיר עלה גם בישראל וגם בארהב, ועדיין המחיר בארהב נמוך יותר, זה מסתדר לך? דרך אגב, תוכל להראות לי איפה בכתבה שצירפת מדובר על מחירי דגנים? ראיתי התייחסות לחלב, דירות ומכוניות, אבל לא דגנים. אולי פספסתי משהו. 2. ברוב המדינות שמגדירות עצמן כקפיטליסטיות יש מוצרים שנמצאים תחת פיקוח מחירים. זה יכול להיות מ 2 סיבות. סיבה ראשונה זה לאפשר נגישות כלכלית למוצר שנחשב הכרחי, כמו לחם או חלב. סיבה שנייה, כאשר המוצר מסופק על ידי מונופול, ואין אף מתחרה בשוק שיגרום למונופול להוריד את המחירים באופן טבעי. דוגמה טובה למוצר כזה בישראל היא חשמל שמיוצר על ידי מונופול והמחיר שלו נמצא בפיקוח ממשלתי. 3. אם הנקודה שלך שחוסר תחרות במשק הישראלי גורם לכך שהמחירים בארץ יחסית לגובה המשכורות גבוהים יותר מאשר במדינות אחרות אז אני מסכים איתך. 4. פעם הבאה שאתה הולך להצביע לכנסת, תסתכל טוב טוב לאיזה מקבץ אידאולוגי של מפלגות יש קשר היסטורי וקשר נוכחי עם מונופולים כמו חברת החשמל, ותעשה את החשבון שלך למי אתה רוצה להצביע.

למעלה