שלום אני חדש כאן

טיימר

New member
שלום אני חדש כאן

רציתי לדעת האם איטליה היא משהו בין עולם שלישי לבין עולם ראשון . כי המורה שלי לגיאוגרפיה אמ לי שאיטליה היא רבע עולם שלישי .

יופי של מורה יש לך

איטליה היא אחד הכוחות הכלכליים המרכזיים בעולם, היא משתתפת בפגישות עשרת המדינות המתועשות בעולם, היא מייצרת מחשבים, מכוניות, טרקטורים ומסוקים, היא דמוקרטיה יציבה לאורך עשרות שנים, מרכז של אמנויות, עיצוב ואופנה ו.... ואני לא מוצא שום פרמטר שמשייך אותה לעולם השלישי יש בה בעיה של בירוקרטיה (כמו בצרפת) ועולם תחתון (כמו בארה"ב), אבל זה דחוק מאוד להשליך בשל כך מדינה מפותחת כמו איטליה אל התחום של פקיסטן, אנגולה ופרגואי. המורה שלך אולי רוצה לשמוע רעיונות על הסבה מקצועית?

giba70

New member
אולי הכוונה שרבע איטליה

היא עולם שלישי. באיטליה יש קיטוב גדול בין שני אזורים עיקריים, ויש המחלקים אותה לשלושה. הצפון המתועש והעשיר שמרכזו הוא מילאנו (מנהר הפו צפונה: מחוזות אמיליה, לומברדיה, פיימונטה וונטו) לעומתו הדרום ה"ים-תיכוני" והפחות מפותח (נקרא Mezzogiorno) שהסמל שלו היא נאפולי, כולל המאפיה. המרכז הוא רומא, המרכז הפוליטי המקבל את ההחלטות לגבי השקעות, והרבה פעמים פועל מתוך שחיתות כפי שטל הזכיר. כבר כמה עשורים פועלת בצפון תנועה פוליטית בשם "הליגה הצפונית" (Lega Nord) שרצתה (בעבר) להקים מדינה נפרדת בשם Padania, או לפחות לקבל אוטונומיה כלכלית, בשל ההרגשה שהצפון "מחזיק" את הדרום. בשנים האחרונות הם קצת נרגעו בעניין.

aviron

New member
רק רגע !

ואיך היית מגדיר את הודו במונחים של "העולמות"? להזכירך - הודו בין 10 המדינות היותר מתועשות בעולם. להזכירך - הודו בין המובילות בהיי-טק. (גופטה...) להזכירך - להודו יש פצצת אטום. להזכירך - בהודו מיליוני הומלסים, שאם השיגו קרטון לילה, מצבם יותר טוב מאשר אלו שלא השיגו. חוזר: מיליונים. להזכירך - בהודו מאות-אלפים של מוכי-צרעת (בינהם המון ילדים) ללא טפול. להזכירך - בהודו מספר הקבצנים פשוט לא יאומן. להזכירך - להודו יש פצצת אטום. אז הודו - עולם שלישי? שני, ראשון?

מוּסקט

New member
על פי ההגדרות הפורמאליות

שלישי. ההגדרה הפורמאלית (זו שלומדים בכלכלה או במדעי המדינה) מדברת על המאפיינים הבאים ש"עושים" מדינה לשייכת לעולם השלישי: 1) כלכלת אותה מדינה היא מעוותת. למשל, פערים כמו שיש בהודו או כלכלה הנתמכת על ידי מדינות עשירות יותר כמו שיש פה. 2) רוב התל"ג מופנה לייצור מוצרי צריכה בסיסיים - שרובם בסופו של דבר מגיעים למדינות עשירות יותר. 3) מבנה חברתי מסורתי, וחקלאי או כפרי ברובו 4) שיעורי ילודה גבוהים (כמו גם שיעור התמותה של תינוקות) 5) אחוז גבוה של עוני באוכלוסייה. מעניין שלא מדברים על טכנולוגיה, אטומים והשכלה - לא?

giba70

New member
מדד ג'יני, עקומת לורנץ

מדדים לפיתוח של מדינה, לפי הפער הבין אזורי. מדינות עוברות תהליך פיתוח ותיעוש שבמהלכו נפתח פער בין אזורים שונים. הפער הולך וגדל כי בתחילה הקידמה מגיעה לערים המרכזיות ורק לאחר מכן מחלחלת לפריפריה, בהמשך הפער מצטמצם. המטרה של אנשי המקצוע - כלכלנים, מתכננים וכיו"ב - היא להעביר את אותה מדינה את שלב הפער הגדול בצורה המהירה ביותר והכי פחות כואבת, בעזרת אמצעי מדיניות שונים. הודו היא בהחלט דוגמה למדינה שבה החל פיתוח אבל כרגע הפער בשיאו ואולי עדיין גדל והולך. המצב בברזיל למשל הוא דומה. במדינות אחרות כגון גבּון שבאפריקה עדיין אין פער כזה כי לא התחילה בכלל תהליך של פיתוח ותיעוש.

koby329

New member
מדד ג'יני

מדד ג'יני בודק את אי-השוויון בחלוקת ההכנסות. ערכי המדד נעים מאפס, המסמן שוויון מוחלט ועד לאחד, המסמן אי-שוויון מוחלט. הוא איננו מהווה מדד לפיתוח הוא מהווה מדד לשוויון בחלוקת ההכנסות, כך למשל במדינה קומוניסטית המדד יכול להיות טוב (0)ואילו במדינה טוטליטרית לא טוב(1), בלי קשר לרמת הפיתוח.

giba70

New member
בכל זאת, במדינות רבות בעולם המערבי

וגם במדינות עולם שלישי שעוברות תהליך פיתוח, הפער הסוציו-אקונומי בין האזורים הוא מדד לרמת פיתוח. מדינות קומוניסטיות וטוטליטריות לא יימדדו לפי מדד זה, אבל אין הרבה מדינות כאלה.

koby329

New member
בפירוש לא

פיתוח נמדד ברמת התוצר, בדר"כ מדד חשוב הוא התוצר לנפש, בעקרון מדינה בה משאבים אדירים מרוכזים אצל מיעוט יכולה להיחשב מפותחת. השוויון או אי השוויון בחלוקת ההכנסות הן עניין אחר. ואגב, משקלן של מדינות קומוניסטיות/טוטליטריות הוא רב יותר מדמוקרטיות (רק סין לבדה מונה אחוז נכבד מאוכלוסיית העולם).

giba70

New member
אני לא ממעיט במדד כמו תל"ג לנפש

אבל זה לא המדד היחיד. יש מדדים חדשים כמו HDI - Human Development Index שבנוי משיקלול של תל"ג ומדדים אחרים. ומה קשור האוכלוסייה של סין? אני מדבר על מס' מדינות ולא על כמות אוכלוסייה. הכל בסוף זה עניין של הגדרה מהו פיתוח. אתה טוען שפיתוח יכול להיות גם במדינות עם פערים גדולים, אני חושב שפער בין-אזורי גדול הוא סמל לנחשלות.

koby329

New member
או קי

התחלת לדבר לעניין.... מסכים. סין ניתנה כדוגמא כדי להמחיש שמדינות דיקטטוריות וקומוניסטיות הן בעלות משקל גדול, ברור שהאוכלוסייה היא מדד, מרבית אוכלוסית העולם חיה תחת משטרים כאלו, לא ניתן לומר כי כמות המדינות היא המדד.

giba70

New member
אבל כשאתה משתמש במדד כלשהו

אתה בודק אותו בין מדינה אחת לאחרת, ולא בין מספר התושבים במדינה אחת לאלה שבשנייה, שהרי המספר הזה מוכנס לחישוב. וזה שסין קומוניסטית... נו...

koby329

New member
כן, אבל יש לנטרל עיוותים

או להבין את מגבלות הניתוח. אי אפשר לתת משקל זהה למדינה זניחה (לדוגמא-בליז-100,000 תושבים) ולמדינה שמכילה שליש מאוכלוסיית העולם (סין למשל). וכן למרות השינויים האחרונים סין היא עדיין מדינה מתכוננת מרכזית (ברמה כזו או אחרת).

הודו - מדינת עולם שלישי

כלומר, גם אם אני דבק רק במדדים של פיתוח כלכלי וטכנולוגי עדיין חשוב לזכור שהגופטה של הודו היא פסיק לעומת מה שיש בישראל, כשישראל קטנה ממנה פי 200 במונחי אוכלוסיה. הודו החלה בצעדי ההתקדמות המשמעותיים בשנים האחרונות, אבל עוד רחוקה הדרך עד שהיא תגיע לדרגת הפיתוח של ישראל, טיוואן ופורטוגל, לא כל שכן איטליה, קנדה ויפאן.

koby329

New member
למה דווקא רבע??

היא אמרה משהו לגבי ישראל? כי אנחנו שלושת רבעי רפובליקת בננות.

למעלה