שלב ב' כיתה ב'

שלב ב' כיתה ב'

מכיוון ששלב ב' דורש הרבה ידע כללי (לדעתי מוגזם לכיתה ב', אבל מי שואל אותי
)... צריכה מקורות ללימוד בנושאים השונים (אם מישהו יודע במה כדאי להתמקד ועד כמה, אשמח להכוונה)... במה כדאי להשתמש שמתאים לרמה של ילד בן 7.5? מה כדאי לרכוש, אם בכלל... ושאלת השאלות: לשאר הנושאים אנחנו יכולים להתכונן לבד והילד עונה על זה די בקלות, במבחני דוגמא שהבאתי לו... במידה והחוסרים העיקריים הם ביידע כללי, האם שווה להירשם לקורס הכנה/לקנות ערכת הכנה לשלב ב'?

תודה רבה וחג שמח

יורה נחושתן

Member
מנהל
ידע כללי-שלב ב'

כמי שמכין תלמידים למבחני סאלד וקרני אני כבר אומר שידע כללי הוא ידע כללי במלוא מובן המשמעות שלו. אין אפשרות להצביע על נושאים מסויימים/מיוחדים שעשויים להיות במבחן אולם, אפשר לכוון ולנתב לרמת הידע הכללי שתלמיד ממוצע כל שהוא אמור ויכול להכיר בשכבת גיל זו. אני מודה ומתוודה שזהו נושא שקיימים בו יותר נעלמים מאשר בנושאים אחרים. ככל שהתלמיד קרא יותר וגילה סקרנות וצימאון לדעת במרוצת השנים, גוברים סיכוייו להתמודד בהצלחה עם הידע הכללי. את יכולה להציץ בערכות שונות הקיימות בשוק ומשם לקחת דוגמאות בנושא זה כמו גם בנושאים הנוספים.
בהצלחה במבחן

tamari28

New member
מהנסיון של שנה שעברה

אני הייתי גם מוטרדת מהידע הכללי. לבן שלי יש ידע כללי רגיל לגמרי ואולי אפילו פחות מהילד הממוצע כי הוא מתעניין בעיקר במספרים.
אני הבנתי שנה שעברה שאין ממש מה לעשות באופן מזורז בשביל לאגור ידע כזה רחב במהירות.
עברנו על קצת דברים כללים.... לא שאלו על אף אחד מהם.
בסופו של דבר הבן שלי עבר למחוננים בעוד שילדים שיש להם ידע כללי מרשים ממש דווקא לא עברו.
כנראה שאם חזקים בשאר החלקים עוברים בכל מקרה.

כנראה חכם ממה שחשבת

או שהידע הכללי שלו לא כלכך ״גרוע״ כמו את חושבת

הצעיר שלנו עבר שנה שעברה את הליך המיונים, יכול להגיד בפירוש שישנם לא מעט ילדים שנראים (לי) כאילו לא מתאימים למסגרת אליה התקבלו, ילדים שהתברגו למחוננים שממש לא חשבתי שיגיעו לשם או ילדים שהתברגו למצטיינים שהם או לא מצטיינים בעיניי או אפילו ילדים מבריקים שלא ״הצליחו״ להתברג לתכנית מחוננים או ממצטיינים.
בשורה התחתונה אנחנו לא יכולות לשפוט את הילדים שלנו כי אנחנו מכורות עליהם (אין הנחתום...)

וכמובן בלי קשר אם הילד כוכב באחת מהנושאים שנשאלים במבחנים יש לו יתרון יחסי

tomi32

New member
או שהשמועות על "מה חשוב במבחן" אינן נכונות

ההיגיון אומר שאין קשר (או שכמעט אין קשר, כדי לא לפתוח כאן דיון אגבי) בין ידע כללי לבין מחוננות, ואולי לשם שינוי, מנגנון האיתור הגיוני.

יו2יו

New member
לא שמועות, ידע כללי נבדק תמיד בשלב ב'

שלב ב' בכל הגילים, כולל בכיתה ב', כולל שאלות רבות (20%) של ידע אישי. באופן ישיר (מי מהבאים היה ראש ממשלה? מי קיבל פרס נובל?) או עקיף (מה הכוונה במשפט? השלם: _______ הוא המקום הנמוך בעולם. השמש זורחת ב_____ ושוקעת המשזרח _____). שואלים גם על פירושי מילים וביטויים. כל הדוגמאות האלו הופיעו במבחנים של כיתות ב' בשנים האחרונות.
הויכוח האם זה נכון למדוד מחוננות ע"י שאלות כאלו או אחרות אינו רלוונטי. גם התבטאויות כמו "אם הילד מחונן יהיה בסדר, הוא בטח יעבור". המבחנים של משרד החינוך לא בודקים מחוננות באופן מוחלט ואוביקטיבי. כל מטרתם הוא לסנן מספר מוגדר וידוע מראש של ילדים מוכשרים מספיק להשתתף בתוכניות המחוננים. השיטה עובדת מבחינתם, אם כי ילדים מחוננים רבים נשארים בחוץ בגלל אופי המבחן.

tamari28

New member
הידע הכללי שלו לוקה בוודאות

כמעט על כל השאלות לדוגמא שראינו הוא לא ידע לענות.... והוא גם לא מתעניין
כל כך בנושאים שראיתי ששואלים עליהם כמו גאוגרפיה והיסטוריה.
ככה שזה לא שאני מעריכה אותו הערכת חסר.
מה שברור שהוא מחונן מאוד מאוד במתמטיקה, הוא ידע בכיתה ב׳ חומר של חטיבת ביניים
מבלי שלמדנו אותו. אז אני מהמרת שהוא לא טעה באף שאלה בחלק הזה וזה התקזז עם הידע הכללי.

ולמי שהוסיפה שאולי מחוננות לא הולכת יד ביד עם ידע כללי, אני חושבת שמעטים הילדים שהם ממש מחוננים בהכל.
לכל ילד הכישרון המיוחד שלו. לבני האחר יש כישרון מדהים לשפות ולמילים והוא מתעניין בנושאים הומנים. קשה לי להאמין שהוא יצליח לעבור את מבחן המחוננים שבו הצד הראלי חזק בהרבה, אבל הוא ילד לא פחות מוכשר מאחיו.

יורה נחושתן

Member
מנהל
מחוננים ובאיזה תחום

בישראל המערכת מתייחסת אל מחוננים בעיקר בתחום המתמטיקה ומשיכה למדעים מדוייקים. בארה"ב, המושג "מחונן" תופס לגבי כל תחום ובבתי ספר למחוננים אפשר למצוא מחוננים באמנות, בספורט, בקשרים חברתיים וכמובן שגם בתחומי המדעים המדוייקים. בסופו של דבר הכל מתחיל ונגמר בנושא הכל כך מוכר, מימון ותקציבים.

מראיית המבחן

שהיה בפועל בשנה שעברה (שלב א') היו 15-16 שאלות בהבנת הנקרא ורק 9 שאלות בחשבון. אבל, המשקל של התשובות בחשבון היה כפול מהמשקל של השאלות בהבנת הנקרא. אני מניחה שאכן יש משקל גדול יותר למחוננות במתמטיקה על התחומים האחרים.

tomi32

New member
מוזר

ביום השליפה דווקא אין שום העדפה לתחום הריאלי.

יורה נחושתן

Member
מנהל
הקורסים בימי שליפה

נושאי הלמידה בקורסי השליפה תלויים במיוחד בהיצע ולא בביקוש. אם מגיע מועמד להוראה ביום שליפה והוא מציג אפשרות לקורס שונה מהרגיל (הרגיל במסגרת בית הספר כמובן) והמועמד מוכיח - באופן מעשי ולפי המלצות - שיש לו את היכולת ללמד. הוא מתקבל לנסיון של מחצית אחת או אפילו שנה אחת. אם המשובים טובים לגביו אזאי הסיכוי שהוא ימשיך ואפילו יופנה למרכזי מחוננים נוספים, גבוה מאוד. זהו התהליך שבעצם מונע את האפשרות של תכניות ספירליות - מתפתחות הקשורות אחת לשניה ויוצרות רצף למידה מובנה (עם כל הקישורים לנושאים אחרים המתאימים לאופיים של המחוננים). לקורסזים המתקיימים בימי שליפה אפשר להתייחס כאל חוגים שאינם קשורים אחד לשני. זה היתרון והחיסרון של למידה הימי שליפה בתחום זה.

tomi32

New member
אז כנראה שיש לנו מרכז מוצלח במיוחד

כשבני התחיל ללמוד, מנהלת המרכז אמרה שהם לא רוצים להתמקד רק בחום הריאלי ולכן מביאים בכל סמסטר קורס אחד ריאלי, אחד הומני ועוד אחד שקשור לאמנויות.
בני מתחיל שנה חמישית ובינתיים המערכת די עומדת בהבטחה.

בנוסף, יש קורסים עם המשכיות. לא זוכר את הפרטים המדוייקים, אבל הנושא של הדפסה בתלת מימד די תפס שם, והם מאד מתקדמים בנושא הזה לאחר לימוד של מספר סמסטרים.

יורה נחושתן

Member
מנהל
התחום הריאלי

המרכזים משתדלים לווסת את התחומים אולם, זה תמיד תלוי בהיצע הקיים. כך שאייני יודע אם המרכז הנדון עולה על האחרים, יתכן. מבחינת המדיניות של האגף במדינת ישראל ההתמקדות היא במחוננים מתחום המדעים המדוייקים. לא ראיתי בכל המרכזים בהם לימדתי מחוננים לספורט למשל, או למוסיקה. כפי שכבר ציינתי זה תלוי בהקצאת משאבים ומה לעשות? בארה"ב המשאבים גדולים יותר.
בנושא ההמשכיות. זה בהחלט תלוי האם המורה המלמד/ת בונה תכנית המשך לתחום אותו הוא/היא מלמד/ת. כל זמן שאין בנייה מערכתית של תכניות לימודים ספירליות - דיפרנציאליות למחוננים זה ישאר בסופו של דבר ברמה זו. ועם זאת ישנה איזו שהיא תזוזה חיובית כשהכניסו קצת את ה- P.B.L שזה גישה חדשנית יותר המתייחסת לעבודות המחייבות הכנת פרוייקט חקר אבל בסופו של דבר זה נכנס גם לבתי הספר הרגילים ואני יכול לציין שישנם היום בתי ספר שנותנים לתלמידיהם יותר מאשר מרכזי המחוננים, לא הרבה אבל יש ובסופו של דבר, קיימת תזוזה חיובית באופן כללי.

tomi32

New member
תלוי בסוג השאלות

אם שואלים על דברים כמו נשיאי ישראל ומיקום ערים במפה זה לא קשור, בעיני, למחוננות משום סוג.

יורה נחושתן

Member
מנהל
זה שייך לידע כללי וזה מטיל ספק בהרכב המבחן ומשמעותו

אם תלמיד כל שהוא קיבל בבית את מלוא התמיכה והעידוד לאורך שנים לקריאה ולפיתוח הסקרנות הטבעית שלו, הרי שבתחומי השפה והידע הכללי הוא יעלה בהיקף ידיעותיו על תלמיד מחונן שלא קיבל את הנ"ל בבית. ואז תישאל השאלה, מה בעצם בודק המבחן והאם יש אפשרות חד משמעית לבדוק את רמת המחוננות באופן זה. יתכן שיש מקום למבחנים נוספים מסוג שונה שייבחנו את המועמד בנקודות נוספות, הכל יתכן.

yarela

New member
המלצות להעשרת ידע כללי

הי,
אני אמא לילד שעבר את המבחן בשנה שעברה וגם אנחנו שאלנו את אותן השאלות לפני שנה (-:
מניסיון שלנו ראשית אמליץ (בחום!!!) על הספרים הבאים: מנהרת הזמן, חבורת ידיעת הארץ, סיירת המדע, מי היה.. (איינשטין, ניוטון וכו'). בני למד ולומד המון מהספרים הנ"ל. בנוסף, כל תלמיד בישראל יכול להשתמש בחינם באתר בריינפופ, הכולל סרטונים קצרים וכיפיים הסוקרים כל תחום אפשרי.
אני כן ממליצה להשתמש בערכות הכנה בעיקר בשביל לתרגל זמנים, מבנה שאלות וכו'. ילדים בכיתה ב' לא יודעים איך להתמודד עם מבחנים ולא מכירים אסטרטגיות לפתירת מבחנים אמריקאיים (יש, למשל, נטיה לדלג על שאלות שהם לא יודעים בלי לסמן שום תשובה).
בהצלחה

למעלה