שלב בדיבור

vered4

New member
שלב בדיבור

הבן שלי, (שנתיים ושבעה חודשים), מדבר יפה אבל לא בצורה שוטפת. מרכיב משפטים מורכבים ומסביר יפה את עצמו ואת מה שהוא מרגיש. בזמן האחרון, כשהוא רוצה להגיד משהו הוא "נתקע" לפעמים באחת מהמילים, ומגמגם אותה עד שהוא עובר הלאה. לי זה נראה שזה בגלל שהוא חושב יותר מהר ממה שהוא מדבר, ולכן כשהוא רוצה להגיד משהו, זה נתקע. מה דעתכם?

שמעתי על זה

מחברה שלמדה פסיכולוגיה והבת שלה גימגמה מאוד מאוד. ההסבר שלך מאוד מקובל וסביר, בעיקר אם מקשיבים לו כשהוא מדבר ואם הוא נתקע כל פעם במקופ אחר. הם התעלמו מזה וזה עבר. אני חושבת שכדאי להתעלם, לא לעזור ולא להעיר. רק אם זה מתריד אותו להתייחס ולתת חיזוק. אם את מודאגת - אולי כדאי לפנות לקלינאית תקשורת רק בשביל השקט הנפשי

חוסר שטף

תארת שני תחומים נפרדים. את מתרשמת שלבנך אין בעיה שפתית: הוא משתמש במשפטים מורכבים ובעל יכולת המללה טובה בעת ביטוי רגשות, צרכים והסברים. ה"התקעות" היא בעצם לא קושי שפתי כי אם בעיה בדיבור. שפה ודיבור הם לא מושגים נרדפים, דיבור הוא ההוצאה לפועל של שפה ומדובר ביכולת טכנית, יכולת ביצועית. בגיל 2-5 ילדים רבים עוברים שלב שבו נראה כאילו הם מגמגמים. לרב לא מדובר בגמגום אמיתי (גמגום זה מצב פתלוגי) אלא בחוסר שטף (מצב נורמטיבי). אכן ישנה תאוריה שכיחה לפיה, חוסר השטף קורה בעקבות תהליכי חיפוש מילה: הילד עדיין לא שולט בשפה באופן מושלם, עדיין חסרות לו מילים, ומצד שני הילד מפתח שפה במהירות ואז יש לו מבחר מילים מאוד גדול, אותו הוא צריך לארגן, ומתוכו לשלוף את המילה שמתאימה למה שהוא רוצה להגיד. הילד מנסח מחשבה ומנסה להגיד אותה במילים, בדרכים חדשות ומורכבות. פעמים רבות הילד יתחיל משפט, יעצור, יתחיל שוב, יעצור וחוזר חלילה. הילד יכול גם לגלות הססנות באמצע משפט. כל אלה מאפיינים חוסר שטף נורמלי אפילו אם קורה לעיתים תכופות, במיוחד כשהילד מתרגש או כועס. ככל שהילד הופך למיומן יותר, התופעה אמורה להעלם באופן טבעי. מה שחשוב לדעת הוא שמצב זה יכול להוות שלב ראשוני לגמגום. בשלב זה חשיבות מאוד גדולה לתגובת הסביבה! הסביבה עלולה להפוך את הילד הזה למגמגם! חשוב להמנע מהערות, הקנטות, להמנע מדרישות לתקן את הדיבור או לחזור על הדברים בשנית, לא להפסיק את הילד, לא להשלים עבורו מילים ומשפטים. לא לעשות דבר, העלול להעלות את ה"גמגום" למודעות של הילד. ילד שיהא מודע לכך יבין שדיבורו שונה מדיבור הסובבים אותו, ואז ינסה לעצור או לתקן את הדיבור שלו בדרכים שיחמירו את הבעיה ויהפכו אותה לפתלוגית וקשה יותר לטיפול (ע"י קלינאית תקשורת). אשמח לענות על כל שאלה נוספת.

vered4

New member
תודה

מצחיק שבנה של כותבת ההודעה היה בדיוק בגיל של בני. אצלינו לא היה שום שינוי, להפך, אנחנו בתקופה של שגרה די קבועה. אולי לא הבהרתי את עצמי, ככה זה באינטרנט
, אני לא מודאגת, רציתי לדעת האם הפרשנות שלי למצב נכונה.

אירי68

New member
תגובה לורד

כאמא לילדה שכיום בת עשר גם אני חוויתי זאת כשהילדה היתה בת שלוש. כולם מסביב אמרו לי לא להתייחס כי זה יעבור מעצמו. היות ובאותה תקופה נולד בני חשתי שהגמגום הוא תוצאה של משבר רגשי ופניתי לקלינאית תקשורת מה שאני ממליצה לך למען השקט הנפשי שלך. ובאמת תוך כשמונה מפגשים עם קלינאית התקשורת שאכן אישרה שהגמגום נובע כתוצאה רגשית, הילדה החלה לדבר חלק וכך עד עצם היום הזה. אז אל תתיאשי למרות שאני מבינה את החששות שלך כאם ותנסי לבדוק אם יכולה להיות לכך סיבה כגון: גן חדש, לידת אח או אחות או שינוי כלשהו שקרה בבית או שזה באמת שלב התפתחותי.

דסי אשר

New member
כמו ניריתי, גם אני חושבת וורד

שאצל בנך, התופעה היא התפתחותית, ואינה תגובה למשבר שעובר הילד- כמו שקרה, וקורה, במקרים רבים של לידת אח/אחות- אצל אירי. הייתה אצלי במשפחתון ילדה שהרבה מאד זמן הייתה "תקועה", אבל אצלה, לדעתי, היה איזה רקע נפשי, אבל לא היה עם מי לדבר... לעומת זאת, בוגר שלי, בערך בגיל של בנך, חווה עכשיו הצטרפות אח חדש למשפחה- תחינוק חדש. הבוגר , שמדבר נפלא, משפטים מאד מרכבים עם תוכן עשיר, החל לגמגם מאד. ברור לחלוטין, לאמו,שהרקע הוא לידת התינוק. דסי

שלב התפתחותי.

אם לא תשימו לב לזה יותר מדי זה יעבור מעצמו. רק אם הילד נתקע בשלב הזה יותר מדי זמן, או אם זה נהיה חמור עד כדי בלתי אפשרי, יש לפנות לקלינאית תקשורת.

למעלה