שכירת/רכישת דירה

aloevera2

New member
שכירת/רכישת דירה

שלום לכולם,
אני בתהליך בירור פרטים לגבי מעבר ארצה מאירופה עם בן זוגי.
רציתי לשאול האם ישנן מגבלות על רכישת דירה בארץ על ידי מי שאינו יהודי? הרי נצטרך לגור היכן שהוא - האם נוכל לשכור או לרכוש דירה על יחדיו על שם שנינו מיד עם ההגעה לארץ, או אולי זה תלוי במעמד האזרחי שלו?
אשמח אם מישהו יוכל להפנות אותי למסמך רשמי כשלהו בעניין. מצאתי מסמך בשם "הקניית זכויות לזרים ולזכאים לעלות על פי חוק השבות, התש"י 1950 - הנחיות – בהתאם להחלטת מועצה מס' 1148" המגדיר "זר", בין השאר, כ:
יחיד שאינו אחד מאלה:
א. אזרח ישראל ו/או תושב ישראל.

אבל לא ברור לי מה המשמעות של ההגדרה לגבינו. האם עם קבלת אשרת השהייה בארץ הוא הופך לתושב ישראל ולפיכך אינו נחשב כזר?
תודה רבה מראש!

randyloo

New member
רבים מרוכשי הדירות בישראל הינם תושבים זרים

כלומר לא אזרחים ולא תושבים. מדינת ישראל אינה מתערבת בעסקאות קניה או שכירות של נדל"ן למעט העניינים הרישומיים (טאבו, מס רכישה וכד').
אין קשר ליהודי או לא יהודי. מי שזכאי חוק השבות יקבל סיוע מהמדינה אבל זה לא קשור אליכם.

aloevera2

New member
אז אין שום הגבלות?

קודם כל תודה רבה על התשובה.
מה לגבי אדמות מדינה ואדמות קק"ל וכדומה? לפי מה שראיתי יש אזכורים לפיהם מדובר באדמות שאפשר להחכיר רק ליהודים. גם לי נראה הגיוני שמי שמקבל תושבות בארץ יכול לשכור ולרכוש דירות ללא הגבלה, אבל אני שואלת כיוון שבן זוגי קרא על מגבלות כאלה ואחרות וקצת נלחץ מההשלכות האפשריות.
האם אתה (או מישהו אחר) יודע על מסמך רשמי כזה או אחר שמתאר את הזכויות של מי שמקבל תושבות באמצעות ההליך המדורג בכל הנוגע לנדל"ן?
שוב תודה רבה!

randyloo

New member
אני לא מכיר

תצטרכו לבדוק במקום המשווק את הקרקעות. אני חושב שישנם כללים ותנאים לגבי כל פרויקט הפשרת קרקעות או הרחבת ישוב באופן ספציפי. אני לא מספיק מכיר את הנושא אבל נראה לי שאתם חוששים יתר על המידה. מעבר לכך, תושב ישראל הוא תושב בלי קשר לדרך בה השיג את התושבות.

aloevera2

New member
תודה רבה

אנסה לברר גם עם עורכי דין.
אני פשוט מנסה לאסוף כמה שיותר מידע כדי לחסוך הפתעות מיותרות.
שוב תודה ושבת שלום

LA2015

New member
התשובות מאוד חלקיות - מצרף תשובה מלאה

שלום
חברים הייתי נזהר מלתת לאנשים תשובות חלקיות- זה יכול להטעות אותם.
עדיף לתת תשובה שרק יודעים את הנושא לעומק

א. זר יכול לרכוש דירה (יד 2) בישראל למעט באיזורים שהם איזורים שבהם יש מגבלה (ישנם מעט מאוד איזורים כאלו שישנה הערה לגבי העברת בעלות לזרים) אבל קחי בחשבון שאם את לא קונה בבני ברק או במאה שערים זה בסדר

ב. אכן ישנם שיווקים של קרקעות שזר לא יכול לרכוש בה- כל אדמות קק"ל כעיקרון מוגבלות לתושבים - כלומר עם קבלת תושבות הנושא מסתדר. לכן הייתי ממליץ להמתין להסדרת המעמד ולקבלת א-5.

ג. מימון (חשוב) את זכאית לפטור מלא ממס רכישה עד סכום של 1.6 מיליון שח ואז יש לך מדרגות מס מופחתות על המחצית שלך בדירה. בן זוגך הזר כפוף למס רכישה גבוה החל מהשקל הראשון של מחצית הדירה.
ג. משכנתא- את זכאית ל 75% מימון ממחיר הנכס שאת קונה. בן זוגך זכאי רק למימון של מחצית ממחיר הנכס. לפעמים בנקים עושים ממוצע של 62% ממחיר הדירה לשניכם.
* שימי לב שאם את קונה דירה בשווי 1.8 מיליון שח עם זר
א. את צריכה להביא הון עצמי של 720 אלף שח !!
ב. יהיה לך מס רכישה משותף של כ 50,000 שח

כל זה משתנה מרגע שהוא מקבל תושבות (זאת אומרת א-5) ואז הוא הופך להיות כמו ישראלי מבחינת מס ומשכנתא. לכן הייתי חושב טוב טוב אם לא להשכיר בהתחלה ורכוש רק שההליך הסדרת המעמד שלו מתקדם

aloevera2

New member
תודה רבה - ועוד שתי שאלות

קודם כל תודה על ההסבר המפורט. יש לי שתי שאלות נוספות...

1) האם יש הבדל בין תושב ארעי לתושב קבע מבחינת רכישת נדל"ן? כלומר, האם זכויות בן הזוג באמת נעשות שוות לאלו של אזרח ישראלי מיד עם קבלת הא-5 או שמדובר במדרגת זכויות של ב-1, א-5 ותושבות קבע?

2) למה הכוונה ב"זר"? לא ברור לי (מהחוק וגם ממה שכתבת) האם מדובר ב:
א. מי שמחזיק באזרחות או תושבות זרה בלי קשר לדתו.
ב. מי שאינו יהודי, בלי קשר למעמדו האזרחי?

כלומר, מתי הופך בן הזוג ל"לא זר"?

לפי מה שאני מבינה, מי שאינו יהודי אינו יכול לרכוש אדמה ששייכת לקק"ל, וייתכן ויש הגבלות לגבי שאר אדמות המדינה. לפי מה שכתבת, עם קבלת הא-5 הוא הופך להיות כמו ישראלי מבחינת מס ומשכנתא. אבל מה לגבי הגבלות על רכישה/חכירה/השכרה למי שאינו יהודי? הרי זה לא משהו שמשתנה עם קבלת התושבות.

אכן שכירות בשלב הראשוני היא הדבר ההגיוני ביותר. אני מנסה לברר לגבי ההמשך, אם אכן נרצה (ונוכל) לרכוש דירה.

שוב תודה.

LA2015

New member
תשובה

אין הבדל בין תושב ארעי לבין תושב קבע. מי שמתגורר בישראל עם א-5 מעל 183 יום הוא תושב לכל דבר עם כל הזכויות של תושב (מי שמרכז חייו בישראל). תושבות קבע לא משנה לצורך העניין

זר- שאין לו אזרחות ישראלית (לא קשור ליהדות שאעליה חזרת מספר פעמים) . תושבים ערבים זכו בבגצ לגבי הפליה ברכישת קרקע (בגץ חריש-קציר)

בן זוגך אינו זר כאשר יש לו א-5 למעלה מ 183 יום

כפי שציינתי עניין היהדות אינה שיקול ברכישת נכס \ מיסוי \ משכנתא

aloevera2

New member
המון תודה

עזרת לנו מאד.
שאלתי על עניין היהדות כיוון שזה משהו שמטריד את בן זוגי - הוא חיפש מידע באינטרנט על רכישת דירה בארץ וקרא על המדיניות של קק"ל ודי נלחץ מהעניין. אני מנסה למצוא מידע שמאשר שאין מניעה עבורו לרכוש נכס בארץ (עם השגת התושבות) לפחות בכל הקשור לאדמות מדינה של הרשות למקרקעי ישראל.
תודה רבה

LA2015

New member
לא נעמיד לדין :)

מדינת ישראל מאוד מתערבת בעסקאות לתושבים או זרים :)
המס שונה מאוד
קבלת מימון בנקאי שונה מאוד
אם אין תושבות של 183 יום אז אין אפשרות לגשת למכרזים

דווקא בטאבו \ ורישום הטכני אין שום הבדל
ובכל מקרה ההבחינה היא בין תושב לזר ללא קשר ליהדות

למעלה