שיתוף מידע בין מטפלים

shulamokshim

New member
שיתוף מידע בין מטפלים

בשנים האחרונות עברנו הרבה טיפולים, שיטות ומטפלים. יש משהו שאני לא מרגישה איתו כל כך בנוח בנוגע לשיתוף מידע על הילד בין מטפלים שונים בשיטות שונות שעובדים עם ילד - למשל הייתה אשת מקצוע אחת שטיפלנו אצלה כמה פעמים ועזבנו, באותו הזמן המשכנו בטיפול במכון אחר שעובדים בשיטה דומה לשלה, התברר לי שהיא נפגשה עם זה שעבד איתנו במכון ההוא באירוע כלשהו שקשור לאוטיזם והתחילה לדבר איתו עלינו כולל דעתה המקצועית על המשך הטיפול הנכון לדעתה לילד למרות שכבר אינה עובדת איתנו - האם אין כאן סוג של פגיעה בפרטיות? עד כמה זה בסדר ואתי שמטפלים מדברים ביניהם על מטופלים שלהם, בהווה או בעבר, כשזהותו של המטופל אינה אנונימית?
עוד משהו, כנראה הרבה יותר נפוץ ומקובל - חלק מאנשי המקצוע שאנחנו עובדים איתם או עבדנו איתם בעבר היו מבקשים מאיתנו בתחילת הטיפול, כלומר בשלב האבחון, לקרוא סיכומים של אנשי מקצוע אחרים שעובדים איתנו או עבדו בעבר - מה דעתכם על החשיבות של זה? האם זה נכון לדעתכם מבחינה מקצועית לנהוג כך? אני יודעת שזה מקובל אבל שמתי לב שלא כולם מבקשים את זה - יש כאלה שטוענים שזה מאוד חשוב להם ויש כאלה שבכלל לא מבקשים.
השאלה שלי היא על טיפולים פרטיים, לא על אנשי מקצוע שעובדים ביחד בתוך מסגרת חינוכית או מכון אחד טיפולי.

dina199

New member
מי שמוסר מידע בלי שחתמת על ויתור סודיות,

עובר על החוק.
לדעתי אין שום דבר רע אם מטפל מבקש מידע ממך ישירות , אבל גם אז הוא צריך לבקש שתחתמי על ויתור סודיות.

shulamokshim

New member
דוגמא למקרה:

רצינו להתחיל איזה טיפול פרטי אצל מישהי שמטפלת בשיטה כלשהי (שהיא פיתחה בעצמה, במקרה הזה). היא הסבירה לנו שהפגישה הראשונה בטיפול היא לצורך אבחון וביקשה מאיתנו להביא מכל אחד מאנשי המקצוע שעובדים עם הילד דוח או סיכום כלשהו בכתב על הילד. הבאתי לה כל מה שיכולתי שהיה ברשותי (במקרה היא גם לא חסכה מאיתנו לשמוע את הביקורת שלה על אותם אנשי מקצוע והשיטות שלהם). ממי שלא היה לנו סיכום שלו היינו צריכים לבקש ממנו במיוחד בשבילה, זה גם כן הרגיש לי לא כל כך בסדר.
או בדוגמא שהבאתי קודם, ששני אנשי מקצוע שיצא להם לטפל באותו ילד, נפגשים במקרה באיזה אירוע ומחליפים ביניהם מידע ודעות על הילד הנ"ל. האם זו עבירה כלשהי על החוק? חשבתי שהתופעה שכיחה ומקובלת...רק שזה מרגיש משהו לא כל כך טוב, אולי זאת רק אני בגלל זה אני שואלת מה דעתכם על התופעה...

dina199

New member
המקרה של שני אנשי מקצוע מדברים על מטופל

ללא ידיעתו ואישורו ,זה עבירה על חוק צנעת הפרט.
במקרה שהיא ביקשה ממך , אם את מסכימה , זה בסדר (כי הרי לך יש בקרה) , אבל היא פשוט הגזימה עם הביקורת והדרישות . את הרי יכולה לסרב , בדיוק באותה טענה של צנעת הפרט.

שלומות0

New member
לצערי המערכת היא יד אחת

ומניסיון אישי ההחתמה על ויתור סודיות בחלק מהמקרים רק לצורך כיסוי ולא יותר,

nirity1

New member
ממש לא בסדר

והיא עברה על החוק. וגם ממש לא מקצועי להתחיל לפטפט על מטופל לשעבר בארוע אפילו שהארוע קשור לאוטיזים. זאת ממש חוצפה.
אני הייתי מתקשרת אלייה ושוטפת אותה כהוגן.
אצלנו לדוגמא היתי צריכה לחתום על טופס ויתור סודיות לקלינאית הפרטית לפני שדיברה עם הגננת על הבת שלי

nirity1

New member
לגבי החלק השני של השאלה

אני חושבת שזה חשוב שלאיש מקצוע יהיה תמונה שלמה של הילד שלי ולכן בדרך כלל משתפת את איש המקצוע בדוחות קודמים

dina199

New member
אבל השליטה אצלך ואת זו המחליטה

אם את מסכימה ובאיזה היקף.
למעשה המטפלים הם אלה שלוקחים את הסיכון אם הם מקבלים מידע ללא חתימה על ויתר סודיות , זו עבירה על החוק ואפשר לתבוע אותם. אבל אם ההורה מביא את מידע לבד, רוב הסיכויים שהוא לא יתבע
(ועדיין הם מסתכנים)

nirity1

New member
כמובן

התשובה נכתבה כשני חלקים , כי יש לי הפרעות קשב ויש לי בעיה בלקרוא טקסט במלואו....
היא שאלה אם לדעתנו זה לגיטימי שמטפל יבקש דוחות עבר ולדעתי כן.
מטפלת לשעבר שסתם פותחת את הפה שלה ומתחילה לקשקש על מטופל עבר שלה בלי שום אישור - ממש לא!

dina199

New member
אפילו אם הבקשה לגיטימית, ואפילו אם

ההורה משתף פעולה - המטפל צריך לזכור שכל זמן שאין לו ביד טופס ויתור סודיות חתום, הוא לוקח סיכון. נכון שב 99 אחוז מהמקרים לא יקרה כלום. אבל הסיכון בשבילו קיים.

שלומות0

New member
אז בואי נגיד שיש הורים

שמראש "מסוכנים" לאנשי מקצוע ועל ילדם הם לא יעזו "לרכל"..

Ronronit1

New member
מטפלים, אתיקה ורקע

מטפלים כנראה לא תמיד זוכרים את כללי האתיקה של המקצוע... כדאי אולי כדאי להחתים אותם על טופס סודיות שאת תכתבי. גם אם אין לטופס משמעות משפטית, זה לפחות יזכיר למטפלים את עניין הסודיות.

במשך שנה וחצי עבדתי בתוכנית ביתית עם הבן ונפגשנו ההורים והמטפלים ( טיפלנו בשיטת DIR) פעם בחודש. זה היה פשוט מעולה. ככה כל מטפל סיפר לאחרים מה קרה החודש, כל מטפל נתן את האספקט המקצועי שלו, אנחנו כהורים נתנו את הזוית שלנו, ומפה החלטנו איך ולאן להמשיך בחודש הקרוב.
בעיני הקשר עם מטפלים קודמים חשוב כדי לחסוך זמן של היכרות עם הילד, הבנה איך ואיפה הקשיים והחוזק שלו, איפה הדלת אליו, על אילו נושאים עבדו בעבר ואיך הילד הגיב. זה בסך הכל יחסוך זמן ולפעמים גם תסכולים של הילד.

תמרי1008

New member
לא חוקי ולא אתי, אבל מאד נפוץ

אני חושבת שקשר בין המטפלים הוא (כמעט) תמיד מבורך ומקדם. אבל חובה ליידע את ההורים ולקבל את הסכמתם ליצירת הקשר.
מבחינה חוקית - חייבים להחתים על טופס ויתור סודיות.
אישית, זה בסדר מבחינתי גם אם לא יחתימו על טופס ממש, כל עוד יידעו אותי מראש ויקבלו את הסכמתי.
באבחונים שהייתי בהם עם הבן שלי בעבר נוכחתי לדעת שנשות המקצוע חולקות מידע ביניהן ממש בלי ליידע. ומעבר למידע שעשוי לעזור לילד, חולקות גם חוות דעת לגבי סגנונות הורות, ועוד

שלומות0

New member
נכון לגבי המשפט האחרון

מאמינה שיש נשות מקצוע כאלו.
מאוד מרגיז..

מה אני מרגישה

גם לגבי סגנונות הורות-אם זה כדי למצוא דרכים לעזור-בין מטפלים -אז בסדר, ואפילו מועיל.
אם כדי לרכל/לבקר-אז ממש לא טוב.
עזבתי פעם מהר מאוד מטפלת שביקרה אותי ש"את מתנהגת בדיוק כמו הבן שלך" וכמעט צעקה עלי להתנהג אחרת כדי ללמד אותו להתנהג אחרת.
אבל אם אין לי את ה"אחרת" ההזה איך אני בדיוק אלמד אותו. וחוץ מזה מי אמר שה"אחרת " הזה יותר טוב מהתגובות הטבעיות שלי ושלו.
יש מטפלים אחרים שמצליחים להצמיח גם אותי וגם את הילדים-אלה אנשים שבאים מגישה מכבדת.
אנשים ששניהם כאלה לא אכפת לי אם ייתייעצו ביניהם וידברו עלינו גם אם זה לא כ"כ נעים.

שלומות0

New member
יצא לי להיפגש עם הרבה אנשי מקצוע

וילדי עברו אבחונים ולא קרה לי אפילו פעם אחת שאיש מקצוע לא עמד על כך שאני אביא כל חומר שיש, להפך
כל חומר שיש על הילד וכל אבחון שיש על הילד הוא חובה אצל אנשי המקצוע כי זה חלק משמעותי מהליך האבחון, ולא פעם התלבטתי האם לספר או לא,
ונאמר לי מפורשות שאם הילד היה כבר באבחונים ואו בטיפולים ואני לא מיידעת אני פוגעת בהליך האבחון/טיפול!
מקומם ? כן גם אותי זה מקומם!
לגבי החלק הראשון של שאלתך מתארת לי שחלק מדברים וחלק שומרים על סודיות המטופלים..

TikvaBonneh

New member
סודיות ואתיקה מקצועית

לכל מקצוע יש את הקוד האתי שלו.
גם אם בעל מקצוע לא עבר על החוק, עבירה על הקוד האתי תגרום לשלילת הסמכתו.
השאלה מה המקצוע של אשת המקצוע והאם יש לה הסמכה.
אני לומדת ABA ואני יכולה לכתוב כאן מה אומר הקוד האתי של מנתחת התנהגות בקשר לסודיות:
אסור לחשוף או לדון עם צד שלישי בכל מידע בקשר למטופל ללא הרשאה מפורשת ממנו.
יש מדינות שבהן זוהי גם דרישת החוק.
מנתחת ההתנהגות צריכה להסביר לך את המגבלות של הסודיות בתחילת הטיפול.
מותר להפר את הסודיות אם יש חשד חלילה וחס להתעללות בחסר ישע (ילד, קשיש...)
הפרות סודיות קורות משתי סיבות עיקריות:
א. הפרה מכוונת כדי להגן מפני סכנה.
ב. הפרה לא מכוונת בגלל חוסר איכפתיות, הזנחה, חוסר הבנה של כללי הסודיות.

לפי מיטב הבנתי, מה שתארת עונה על סעיף א, ולכן אם זו מנתחת התנהגות, יש כאן הפרה של כללי האתיקה.

shulamokshim

New member
תודה לכן על התשובות

זה עזר לי להבין את הנושא הרבה יותר.
יש לי עוד שאלה בנושא המסמכים הכתובים:
מפריע לי אם מידע כתוב שמסרתי למטפל או מאבחן, הכוונה למידע כזה שכתבו אותו אנשי מקצוע אחרים ולא הוא עצמו, נשאר ברשותו אחרי שמסתיים הטיפול לגמרי או תהליך האבחון, כאשר איש המקצוע ככל הנראה עשוי שלא לפגוש אותנו יותר בהסתברות גבוהה ובכל זאת החומר שכתבו אנשי מקצוע אחרים נשאר ברשותו.
מטריד אותי במיוחד אם המסמכים עלולים להגיע לידיים או עיניים של אנשים אחרים...האם זה מקובל לבקש בחזרה את המסמכים בתום הטיפול או האבחון, בשביל לשמור על צנעת הפרט?

TikvaBonneh

New member
לא מקובל

זה גם לא מי יודע מה יעזור. אם איש המקצוע לא מקפיד על סודיות, הוא יכול להדליף מסמכים גם לפני סיום הטיפול, לשמור לעצמו עותקים, ולספר בע"פ.

למעלה