שיר של אהבה...

• פותח הנושא d195
  • פורסם בתאריך

d195

New member
שיר של אהבה...

הי! אני זקוק לעזרה...יש מישהי בעבודה שלי שאני..איך לומר- די מאוהב מעל הראש בה...העניין הוא שהיא כמובן לא יודעת זאת, ובנוסך הי אמעט מבוגרת ממני. משהו מכיר איזהשהוא שיר המדבר על אהבה למבוגרת יותר או סתם שיר אהבה מקסים שניתן להבינו ללא פרשנות חיצונית? חשבתי על השיר "שישים קילוגרם של אהבה טהורה" של יהודה עמיחי, אבל אני לא ממש משוכנע... תודה!

light angel

New member
אתה מחפש שירי משוררים או פזמונים

מולחנים? בקטגוריית המשוררים יש לא מעט שירים של אלתרמן [יש לי את הספר שלו, "כוכבים בחוץ", אז אני מכירה המון שירים משם]. שירי האהבה הבולטים בעיני הם "נשבעתי, עיני", ו"פגישה לאין קץ" (שגם הולחן). יש עוד, אבל הם פחות ברורים. בקטגוריית הפזמונים יש אינספור שירים שמדברים על אהבה. אתה ודאי יודע. מה שאני נזכרת בו כרגע שקשור לאהבה לאשה מבוגרת הוא "היא כל כך יפה" של כוורת [בזכות השורה "זה קורה רבות, גם במשפחות טובות, ילד אוהב אשה"]. סתם שירים? בלי סוף. כמעט כל שיר שתבחר מדבר על אהבה. בכל מקרה, מה אתה מתכוון לעשות עם השיר?

פגישה לאין קץ שיר אהבה? אנחנו חלוקי

ם. זו פרשנות מאוד בעייתית של השיר הזה (שמדבר לדעתי, אם כבר על אהבה, אז על אהבה לשירה עצמה). בכלל, על אלתרמן אני לא ממש ממליץ לחיפוש שירי אהבה. מעט שירי האהבה הממשיים שלו, אובססיביים למדי, שלא לומר פסיכוטיים ("ואשרוף את ביתך עלייך"). דוקא לרחל יש כמה שירים (רק שצריך לשנות בהם את הגופים, כדי שיתאימו למקרה שלך - מגבר לאשה
למשל בגני נטעתיך) לעמיחי יש הרבה מאוד שירי אהבה. חלקם מאוד שקופים ונהירים, גם ללא פרשנות. לפגיס יש מעט, אבל הם בד"כ יותר מורכבים. לחלפי יש מעט, אבל צריך לברור היטב. לא חסרים עוד שירי אהבה של משוררים מהדור הצעיר יותר, אבל אין לי מושג מה בדיוק אתה מחפש מבחינת סגנון וכו'. לביאליק יש לפחות שיר אהבה אחד ממש מוצלח (למרות שאני בד"כ לא משוחרי ביאליק), לשם שינוי זה גם שיר קצר
שלי! משהו עם יונה בחלון (היא מומחיתינו לעניני ביאליק) אפילו לזך יש כמה (בחודש האביב נעורה בי אהבה חדשה) דוקא שווה לנבור קצת בשירת ימה"ב. שירי אהבה (וחשק) היו ממש סגנון לעצמו, כך שיש הרבה מאוד. חלקם לא דורשים הסבר בשביל להיות מובנים (וחלקם דורשים בקיאות בשפה ברמות מאוד גבוהות). למשל (ויש עוד הרבה): ישנה את - אני נעור ונודד ומתנמנם סביב ביתך, עדינה. ישנה את - אני צורים אעודד במכאובי ואחשיך הלבנה. ישנה את - וזיו מראך ישודד תנומה מבנות עיני ושנה. בצלמך כל מזימותי כנוסים וכדונג בתוך אישך נמסים. (מאת יוסף צרפתי) נשחת, אהה, תארי, ויחשך זהרי בנדוד צביה בתוך ליבי מעוניה. חשך כשערה מאור לחיי, והלבין שער- ראשי כלחיה, ושב גופי כמתניה. מי יתנני כמו חוט דל, ואולי אהי לפתיל באחד ענק מצוארוניה! (מאת טדרוס אבולעפיה) צאי, יפה, שכונה בלבבות, ושלחי מבּרק אורך להבות והאירי בעד צמה כשמש אשר תאיר והיא נכסית בעבות! הלא די לך שכון חדרי חדרים - צאי לקראת ידיד עורר אהבות, ויחצוב משפתייך פנינים, כמו חצבת מליבו לבבות. (מאת יהודה הלוי) בהצלחה ובכל אופן, אנחנו מחכים לשמוע על ההתפתחויות

d195

New member
וואו...פורום מדהים...

תודה כמובן גם לתגובה המפורטת הזו...אין לי ידע נרחב מדי בשירה ועלי להודות שאיני מבין בקלות את השירים שצירפת...אם יש שיר אהבה פשוט יותר, רצוי של עמיחי או אלתרמן (פשוט שמעתי פעם שהם מומלצים...)- אשמח לקרוא אותם. בכל מקרה אני מבטיח לעדכן- ושוב- ממש תודה על העזרה!

אשתדל מחר.

נסי לקרוא את השיר ולחשוב על אהבה למחוזות השירה. לא לשכוח באיזה קובץ הוא פורסם כשקוראים את השורה "בלי הכוכבים שנשארו בחוץ"...

קראת לי? ../images/Emo9.gif

קיימות פרשנויות שונות לשיר הזה, כולן רואות את האהבה שבו כמטאפורית למשהו אחר והמחלוקת בינהן היא מה זה המשהו האחר הזה. שימי
שאם את מנסה לקרוא את השיר כפשוטו, כשיר אהבה גרידא, יש משהו מאוד משונה באהבה הזאת.משהו שלא לגמרי מסתדר. משהו שלא מתפרש עד תום. ואני מזכירה לך שמדובר באלתרמן, כן? האיש דגל בכתיבת שירה "צרופה", כזאת שכל חלקיה מתלכדים לפרשנות קוהרנטית אחת (או יותר). אני יכולה להתחיל לפרט לך את כל החלקים ש"לא מסתדרים", אבל הייתי שמחה יותר אם היית מנסה לעשות את זה בעצמך ומשתפת אותנו. אז מה כן? או. לאחרונה יש טרנד חדש שמתעקש לפענח את השיר על פי יסודות קבליים וטוען שמדובר באנאלוגיה של אהבת ישראל לאלוהיו או אהבת האדם לשכינה. לא מתה על הטרנד הזה. גם אם קיימים בשיר יסודות מתוך המסורת היהודית, הם קיימים שם לשיטתי מטעמים אומנותיים ולא פרשניים. יותר מקובל עלי הכיוון שרואה בשיר אמירה ארס-פואטית. היינו: שיר שמדבר על השירה, על העיסוק בשירה, על כתיבתה, על מעמדה ועל יחסי הגומלין שלה עם המשורר. אני רוצה שוב להזכיר לך שמדובר באלתרמן ושהוא בחר ללקרוא לקובץ השירים הראשון המשמעותי שלו "כוכבים בחוף", שזה ציטוט ישיר מפגישה לאין קץ. נסי לחשוב: מי הם אותם כוכבים שנשארו בחוץ? מה פריוש "לספרים רק את החטא והשופטת"? מי הם "הנסוגים מגשת" ומדוע הדובר מבקש מ"אהובתו" לא להתחנן אליהם? איפה זה ה"שם", שבו להוט ירח כנשיקת טבחת ורקיע לח את שיעולו מרעים? תתחילי, ואני אמשיך איתך מ"שם". אגב, כשלימדתי ספרות, בעברי הרחוק, נהגתי לתת לתלמידי תרגיל אכזרי במיוחד ולבקש מהם לזהות את כל סוגי האמצעים הפיגורטיביים בשיר. נסי לעשות זאת, ותווכחי שאין שם כמעט מילה אחת שאיננה סמל, מטאפורה או דימוי ולעיתים המטאפוריקה היא כה מורכבת, עד שבפשמט אחד מתפקדים כמה רבדים שונים של דימויים. מדוע, ם כך, השיר עמוס כל כך פיגורות לשוניות? האם יש להן תפקיד? הם ישנה איזו אמירה שהן באות לשרת?

אה, וכמובן:

מה הם אותם "שקדים וצימוקים" שמצוווה הדובר לשאת מתוך עוניו הרב לעולליה של אהובתו? מהו עוניו הרב? אם מדובר ביחסי אהבה, מדוע הוא צריך להצתוות לשאת אותם ולא עושה זאת מרצונו החופשי? מדוע עולליה הם אינם עולליו גם? ורק עכשיו שמתי לב שהקישור שהבאתי די דפוק ולא מביא את השיר במדיוק. אין לי זמן לחפש קישור חדש ואשמח אם איזו נשמה טובה תואיל לעשות זאת במקומי.

light angel

New member
../images/Emo10.gif

קישור. אוף, עכשיו הרסתם לי את כל אהבתי הרומנטית לשיר הזה. יש שם כמה משפטים, שלו היו אומרים לי הייתי נפעמת- "אל תתחנני אל הנסוגים מגשת, לבדי אהיה בארצותייך הלך" "טוב שאת ליבנו עוד ידך לוכדת, אל תרחמיהו בעייפו לרוץ אל תניחי לו שיאפיל כחדר, בלי הכוכבים שנשארו בחוץ"... כמה רומנטי
כמובן, זה באמת נשמע יותר הגיוני שזהו שיר ארס-פואטי. אבל הנפש כמהה לאהבה כה חסרת מעצורים דווקא לאשה... [מה גם שאני אישית לא כל כך אוהבת שירים ארס-פואטיים, אני מוצאת אותם פחות פתוחים לקהל הרחב מאשר שירים רגילים. כאילו המשורר כותב כאן רק לעצמו, על השירה הספציפית שלו שאף אחד אחר לא יבין, בניגוד לשירים אחרים שאפשר להזדהות איתם.] תודה בכל אופן. אני מקווה שאוכל להמשיך לראות בשיר הזה את מה שראיתי קודם, חרף כל הפרשנויות הנכונות יותר.

noname111

New member
../images/Emo7.gif

חבל לי לאבד את השיר שלדעתי הוא אחד משירי האהבה היפים והרומנטיים ביותר, עדיין לא הבנתי למה לא ניתן לפרש אותו כשיר אהבה רומנטי??? הנסוגים מגשת הינם האנשים שאינם רוצים בחברתה של האהובה. היא אינה צריכה להתחנן אליהם כיוון שהוא שם תמיד בשבילה (הוא רוצה אותה רק לעצמו?) הוא מחוייב לשאת בעול גידול ילדיה (ילדיו? זה לכאורה לא חשוב העיקר שהם שלה) ולמרות שאין לו הרבה מה להציע, הוא יעניק לה את המובחר. אולי "שם" זה המקום ללא בת זוג?

שאלה

עד כמה הכרתך את הביוגרפיה של אלתרמן ואת יחסיו עם נשים משפיעה על דעתך על שירתו? האם באמת מילים כמו "נשבעתי עיניי כי נשוב ונראנה, כי נוסיף לקולה לתמוה, ישנן יפות יותר ממנה, אך אין יפה כמוה"|סגדש| או "הלא לשוא תמהתי מי את לי ומה את. וידוי פשוט בלב עוד מסולע - בתי, שנותי חודלות לרוץ לקראת המוות בהתגלות ברכך מבעד לשמלה" מעידות על שירה 'אובססיבית שלא לומר פסיכוטית'? אכן, מציאת שורות כאלה בשירי אלתרמן דורשת חיפוש, מעט משיריו עוסקים בנושא זה, אבל המעט הקיים מצליח להדהד את האהבה שבלב איש, כמו שרק אלתרמן יכול. (ונראה לי, שלכנות את "ניגון עתיק" שיר אהבה גורם למתיחת הגבול בין אהבה ובין שנאה, בין קנאה ובין טירוף, אבל בסופו של דבר - זה רק שיר. ואני עדיין לא שמעתי על גבר\מחזר שפגע פיזית באשה בהשראת שיריו של נתן אלתרמן).

אולי ככה זה יראה יותר טוב -

שאלה - עד כמה הכרתך את הביוגרפיה של אלתרמן ואת יחסיו עם נשים משפיעה על דעתך על שירתו? האם באמת מילים כמו "נשבעתי עיניי כי נשוב ונראנה, כי נוסיף לקולה לתמוה, ישנן יפות יותר ממנה, אך אין יפה כמוה" או "הלא לשוא תמהתי מי את לי ומה את. וידוי פשוט בלב עוד מסולע - בתי, שנותי חודלות לרוץ לקראת המוות בהתגלות ברכך מבעד לשמלה" מעידות על שירה 'אובססיבית שלא לומר פסיכוטית'? אכן, מציאת שורות כאלה בשירי אלתרמן דורשת חיפוש, מעט משיריו עוסקים בנושא זה, אבל המעט הקיים מצליח להדהד את האהבה שבלב איש, כמו שרק אלתרמן יכול. (ונראה לי, שלכנות את "ניגון עתיק" שיר אהבה גורם למתיחת הגבול בין אהבה ובין שנאה, בין קנאה ובין טירוף, אבל בסופו של דבר - זה רק שיר. ואני עדיין לא שמעתי על גבר\מחזר שפגע פיזית באשה בהשראת שיריו של נתן אלתרמן).

מה שבאמת פסיכוטי ב"ניגון עתיק"

זה הלחן... (ללללללללללה ללללללללללללה ללללללללללה ואשרוף את ביתך עלייך).

d195

New member
קודם כל תודה...

על התשובה המפורטת! שנית, אני הייתי מעוניין "לחזר" אחריה כמו בימים עברו...את יודעת- הנחת שירים תביק או משהו בסגנון...ננצל את היותך בחורה לשאול- זה נראה לך מגניב? היית רוצה שיחזרו כל אחרייך? ולענייננו- אם זה לא קשה לך- הייתי רוצ השתפרסמי כמה משירי האהבה הבולטים של נתן יונתן לדוגמה, ואגב- אין צורך להסחף "ילד אוהב אשה"- בסך הכל הבדל של שנתיים...וכן, יותר מעניינים אותי שירי משוררים. תודה מראש!

light angel

New member
מגניב? ../images/Emo13.gif

לא יודעת אם מגניב, אבל זה די רומנטי, בהחלט. השאלה היא האם היא בחורה רומנטית, שאוהבת שמביאים לה פרחים, שוקולדים ושירי משוררים, או שהיא יותר פרקטים ומעדיפה תכל'ס ולא חיזורים. אני, באופן אישי [אם כבר שאלת] הייתי שמחה לקבל איזה שיר בהקדשה, אבל שהתכל'ס ["תשמעי, אני רוצה אותך, אולי נצא לאיזה בית קפה הערב?"] יבוא מיד אחר כך, ושיהיה לו מה להציע מלבד שירים שמישהו אחר כתב. אבל זאת אני, אני נכוויתי יותר מדי ממשוררים ורומנטיקנים
אם היא עוד לא, היא בטח תשמח. איזה שירים יש? הממממ, תופס עוגב נתן רשימה די מפורטת, לא? אם אתה כבר רוצה להשקיע, בתור רומנטיקן מהדור הישן, תשקיע עד הסוף- לך לספריה, תשב שם כמה שעות במדור השירה, תנבור בספרי המשוררים שהוא הציע ותחפש שירים שמתאימים לך. אולי לא הכי מהיר, אבל פרקטי וגם יפה שאתה משקיע מזמנך עליה
בהצלחה!

בשם ההנהלה וצוות העובדים

אם יורשה לי, אני מאוד אוהבת כשמחזרים אחרי עם שירים. אבל רק עם השירים המתאימים. ככה אני, אולד-פששין כזאת. נהנית ממשחקים. יש שיר ברזילאי מאוד חביב עלי, שהפזמון שלו אומר: Ai de mim, que sou romantica שפירושו: אוי-ואבוי לי, שאני רומנטית!

למעלה