שיר ישן נושן...

מיכי 10

Member
תודה לך ליליק, ותודה לשלושתכם.

באמת ייחסתם לי כולכם מעל ומעבר לְמה שחשבתי, אם כי יתכן שהבנין והנטיעה כן הלכו אצלי כבר אז יד ביד. אינני זוכרת. בכלח אופן, לגבי הנֶּטַע הרך, זו סתם טעות שמיעה. דיברנו על כך כבר פעם בפורום עברית אחר, על טעויות של ילדים. לי היו הרבה כאלה, שאת חלקם כבר קלטתי לפני שנים (כמו "דונם פּוֹם ודונם שם", ועוד רבים ומצחיקים יותר, שכרגע אינני זוכרת). וחלק מהם אני מגלה רק בשנים האחרונות, ומופתעת בכל פעם מחדש. הטעות הכי בת זמננו (אבל לא היחידה) ולכן גם הכי מביכה, שייכת לשיר האהוב עלי כל כך "בת שישים" של הגבעטרון. נדמה לי שהטעות שלי היתה: "היא אמיתית היא, ולוֹחֶמֶת..." במקום ולא סֶמֶל"...

ליליק 123

New member
יש הבדל בין טעות שמיעה

כפי שאת מציגה ב"דונם פום" לבין הטעות שמיוצגת ב"לא סמל". האחרונה היא, כאמור בהסברי, תופעה, הבאה לגשר על חוסר הכרות עם המושג ("לוחמת", "יט אנך" או "נפל בשבי") ונסיון להטמיעו ולהתאימו לסכימות מוכרות.

trilliane

Well-known member
מנהל
הפוך, גוטה: היא *שמעה* "לוחמת" (משמע הכירה

את המילה) אבל הטקסט האמיתי הוא "ולא סמל" (ואין לי ספק שהיא ידעה מה זה "סמל") כך שלא היה כאן גישור על חוסר ידע אלא פשוט "אבטיח" סטנדרטי...

ליליק 123

New member
אין עוררין על העובדה שהשואלת,

כמבוגרת, מכירה את המילים "סמל" ו"לוחמת", אך ה"יצירתיות" נשענת על אותם עקרונות. ואולי לא הדגשתי די בדברי שהתופעה מוכרת במיוחד אצל ילדים צעירים, אך מתרחשת גם אצל מבוגרים. מה שאינו ברור לי הוא עניין ה"אבטיח הסטנדרטי" לדיוננו??

trilliane

Well-known member
מנהל
גם כילדה אני בטוחה שהכירה את המילה "סמל".

אני מבינה את טענתך לגבי מילה שלא מכירים ולכן לא חושבים עליה, זה אך טבעי; אני רק לא חושבת שזה המקרה שלפנינו. להערכתי מדובר בטעות שמיעה רגילה. באשר לאבטיח, המלח כבר ענה במקומי.

מיכי 10

Member
נכון, סתם טעות של שמיעה.

כך גם הייתי שרה בגיל הרך - ובטוחה שרבים וטובים ממני שרו כך - "כד קטן, כד קטן, שמונה ימים שׁם לא נתן"... שזו בדיוק המשמעות ההפוכה.
ויש עוד דוגמאות שונות, שפשוט אינני זוכרת כרגע. לעומת זה, בגיל בוגר, לא הצלחתי בשום אופן לקלוט ורה אחת בפזמון של השיר הבא: היום היום מילים: דודו ברק לחן: מוני אמריליו "תן לנו לחיות היום מהתחלה תן לנו מהתחלה ועד הסוף ואז תראה איך שאני הולך יפה בתלם והולך והולך והולך והולך." אבל לדעתי כאן לא אני אשמה, כי השורה בעייתית, לדעתי: מוטעמת לא נכון. ולא הצלחתי לגלות מה המילים, עד שאחרי חודשים רבים ראיתי פעם את המילים בשיקופית בטלוויזיה... עדיין לא נוח לי עם אותה שורה בשיר.

trilliane

Well-known member
מנהל
ודאי, הטעות של "כד קטן" מונצחת באבטיח

אם כי אני לא שרתי כך בילדות, כי הבנתי שהכוונה ל"שמנו" (כאן זו אכן צורה דקדוקית שקצת קשה יותר לילדים, אני מניחה, וזה כן מתקשר לדברים שכתבה ליליק). לא הצלחתי לקלוט איזו "ורה אחת" לא הצלחת לקלוט, אבל לאחר מאמץ מוחי ניכר נפל לי האסימון והבנתי שנפלה לך השי"ן...
אני דווקא לא חושבת שהשורה הזו בעייתית במיוחד, לי מעולם לא הייתה בעיה להבין אותה (אין בה שום דבר מיוחד או מתוחכם) וגם לא שמעתי אנשים משבשים אותה, אז נראה לי שכאן את די לבד.

מיכי 10

Member
האמת, "כולה" מילה אחת, אפילו לא שורה שלמה.

אבל המילה הזאת הפריעה לי להבין, בגלל ה"בַּתֶּלֶם" במלרע. פשוט לא הצלחתי לקלוט בשמיעה, אלא רק כשראיתי את המילים כתובות. והנה הביצוע (המקורי?) היפהפה והמקסים של דורית ראובני ולהקת פיקוד דרום: http://www.youtube.com/watch?v=kHuNAkEvgOU

trilliane

Well-known member
מנהל
שלישיית פיקוד מרכז, אם כבר רוצים לדייק... ../images/Emo8.gif

מיכי 10

Member
כך אומנם כתבתי תחילה, אך ביו טיוב כתוב

משום מה "המרכז", אז העתקתי כִּכֿתבם...
(שהמורים ידעו ממי העתקתי).

trilliane

Well-known member
מנהל
הו לא, אני לא מדקדקת ביידוע אלא

בכך שזו לא הייתה הלהקה, אלא השלישייה (מן הרכב חיצוני ללהקה, היו דברים כאלה בזמנו).

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל היא לא שרה "בתלם" במלרע... ../images/Emo12.gif

אפשר לכל היותר "להאשים" אותה שה"יפה" במלעיל (כי היא מושכת את ה"י-") ויש גם השהייה בין ה"ב" ל"תלם", אבל ה"תלם" מלעילי לגמרי. חשבתי שאולי אני זוכרת לא נכון, אבל האזנתי לשיר וזיכרוני לא הטעה אותי.

מיכי 10

Member
נכון. אולי אצל שרית חדד

המלעיל והמלרע הזה בולטים יותר. http://www.youtube.com/watch?v=ZzC2OIKcy_E לעומת זה, עופר לוי מקפיד על מבטא נכון, לדעתי, ואז זה לא מ.ש.ל. לעומת זה, אני לא בטוחה שתהיה לכם סבלנות להאזין לו, כי הוא שר הרבה יותר לאט (ועם הרבה סלסולים). ~:~:~:~:~:~:~:~ {כתבתי הודעה זו כבר מזמן, ולא הצלחתי לשלוח. מקווה שהיא לא תגיע שלוש פעמים... אם כן, אני מתנצלת מראש).

trilliane

Well-known member
מנהל
אני אמנם מתכחשת לעצם קיומה של הגרסה הזו

אבל גם היא, מבעד לסלסולים, שרה "תלם" במלעיל...

למעלה