שירשור
איך חוזים רום שלג

יניב ריז

New member
תשובות-

1-אם תקח זכוכית קרה ויבשה,ותכניס אותה למקום חם ולח (נניח חדר אמבטיה שמלא באדים,אחרי שהתקלחו בו),תראה מיד שמים מתחילים להתעבות על משטח הזכוכית. כלומר אדי מים=גז של מים,משנה מצב צבירה לטיפונות על המראה הקרה=נוזל. הסיבה שאדי המים הופכים ממצב גז,לנוזל על המראה,זה כי המראה קיררה אותם-וגרמה לעיבויים על הזכוכית שלה. אך אין ארוחות חינם בכל מה שקשור לאנרגיה. אם המראה קיררה את אדי המים=אדי המים חיממו אותה בדיוק באותה המידה. לתהליך של חימום בשל עיבוי,קוראים "חום כמוס". ולכן אם פתות שלג (פתות,לא פתית) יורד והאוויר מאוד לח,אז הלחות,בדומה לאדים באמבטיה,מתקררים סביבו ותעבים עליו,ובהתאמה הוא מתחם ונמס. 2-אין חישוב מסביה פשוטה,כי אלו מדדים ממוצעים לאוויר,בענן נתון,הטמפ' משתנות מעט,ולכן רק אפשר לקבל הערכה גסה. אם רק ה-850 וה-700 קרים,וה-500 חם מידי,אז מדובר בכ-100 אולי 200 מטר מתחת לרום הקפאון. אם כולם קרים בדיוק במינימום הנדרש,אז זה סביב ה-300-400 מטר. בהסתכלות על ההפרש בין ה-500 ל-850: הפרש של :24 מעלות=300 מטר מתחת 25 מעלות=350 מטר מתחת 26 מעלות=400-450 מטר מתחת. ב-30 מ"צ=כמעט 600 מטר. כמובן שזה מאוד גס,ואינדיווידואלי למה שקורה בפועל בתוך ענן,אבל זה ככה קצת לקבל תחושה גסה.

moshe128

New member
תודה רבה. אגב, באמת היתה מערכת, לא זוכר איזה

שירד בה שלג כבד בי-ם ב1- ב-850 כשה-500 היה ב-30- וזה אכן מסביר את העניין - מרום קיפאון של 1283 מ' השלג ירד לפי זה באזור ה-700, מסביר יפה את העניין.

יניב ריז

New member

בהחלט היו מקרים שה-850 היה פרווה,אבל ה-500 היה כ"כ קר,דבר שאיפשר לעננות מאוווד מפותחת להיווצר,ואיתה להוריד את רום השלג הרבה מתחת לרום הקפאון,למרות שהלה יחסית "גבוה",בשל ה-850 ה"חם" יחסית.

NadavG

New member
הערה לגבי חום כמוס:

ההסבר לגבי המראה מקררת את אדי המים שמחממים באותה מידה את המראה, מחמיץ חלק חשוב - תהליך המעבר בין מצבי הצבירה, מגז לנוזל, הוא תהליך אקסותרמי, כלומר התהליך עצמו פולט חום לסביבה, ללא קשר לגורם לשינוי מצב הצבירה. באותה מידה מעבר מנוזל לגז גוזל חום מהסביבה "למען" התהליך עצמו, ללא קשר לגורם לשינוי מצב הצבירה. הגורם לשינוי מצב צבירה הוא לאו דווקא שינוי טמפ' הסביבה. גם שינויי לחץ יכולים לשנות מצב צבירה. וזה לא המקום להכנס לפיזיקה מורכבת ולנוסחאות, אבל בקצב הזה אני מאמין שיניב יוסיף גם את זה לשרשור

האם זה הסיבה למה בביתר כמעט ולא יורד שלג

למרות שהגובה הממוצע שלו נמוך רק ב50 מטר מירושלים ןלמרות המצאותו ליד הרי גוש עציון הגבוהים ובמציאות אפילו במקום הכי גבוה שלו 780 מטר, יורד הרבה פחות שלג מהשכונות הנמוכות של ירושלים כגון מלחה שהיא בגובה 700 זכורני במיוחד את השלג ב2003 שירד בירושלים 50-60 ס"מ של שלג ובביתר היה רק 8 ס"מ ורק בחלק הגבוה שבעיר 1)האם זה בגלל הלחות הגבוה שיש שם, כמעט תמיד בזמן גשם יש ערפל? 2)האם זה בגלל שהוא טיפה דרומית משכונת גילה? 3)האם בגלל שהוא חשוף לגמרי מצד מערב עד לים, ואין הרים שמסתירים לו? 4) האם סעיף 3 הוא הגורם לערפל הנצחי 5)האם בגלל סעיף 3 יתכן שהמשקעים מרובים מבירושלים,(כי כל פעם שמדדתי היה שם 20-30 אחוז יותר משקעים) 6)האם לפי המפה של ec כן נראה הפעם שלג רציני כמו בירושלים, 7)איזה תיקון אנחנו צריכים לעשות ברום השלג הנצפה,כלומר כמה הרום הנצפה צריך לרדת ביחס לגובה האמיתי בכדי לחזות נכון פה בעיר

moshe128

New member
איזה כיף!! בשביל שרשור כזה בהמתנה לאולי מערכת

שלג שווה לסבול את כל ההקצנה/התמתנות/ירד שלג בישוב שלי/למה החזאים פחדנים? וכו'..

תודה רבה על כל השירשור..

לא ראיתי דברים שיכולים להפריע לשלג כמו סילון וכו'...

יניב ריז

New member
הסילון מגולם בתוך כל ההסבר.

סילון מפריע מ-2 סיבות. 1-עצם נוכחותו מעלינו=האפיק (האוויר הקר ב-500 מ"ב) צפוני מידי (הסילון הוא הקו המפריד בין האפיק לסביבה),ולכן בפועל פשוט זה יבוא לידי ביטוי ב-500 חם מידי,כפי שהובהר בהסבר. 2-רוחות הסילון גורמות לקו חיתוך חד בחלקות המשקעים. כל מה שדרומי אליו,יבש. אבל זה לא בעיה של חישוב רום שלג,אלא בעיה הרבה יותר עמוקה של העדר משקעים.

חוגיג

New member
רוב תודות על ההסברים המפורטים. תענוג.

ושאלה: מה קורה בעת ירידת גשם באזור אקלים טרופי? הרי שם אין ירידת טמפרטורה בזמן גשם.

יניב ריז

New member
יש גם יש,במיוחד באיזורים טרופיים

שם ענני ה-CB מתנשאים לפעמים לגבהים של 12-14 ק"מ!! כמובן שזה ירידה זמנית בטמפ',ויחסית. כלומר הטמפ' תרד בכמה (3-5 מ"צ),ומייד תעלה חזרה כשהגשם עם העוצמות הגבוהות יפסק. למעשה הדבר גורם לעיתים להופעה של ברד,היכן שהטמפ' בקרקע היא 30 מ"צ.

קרה לי הרבה באזורים טרופיים.

מ30-32 מעלות התקרר עד 25 מעלות בגשם חזק, ו27-8 מעלות בגשם בינוני

ZWZWZW2

New member
יניב תודה על הזמן וההקדשה לנושא

אני ההייתי מטגן את השרשור למען אלו הבאים שיחפרו שוב בעוד עשרה ימים

מפלס 600 מיליבר אמור להיות חשוב גם כן?

מהם הטמפרטורות שצריכות להיות שם בשביל שלג בהרים? בהנחה שהענן לא מתפתח עד ה500 מיליבר.

יניב ריז

New member
פשוט להציב בנוסחה שיש כאן.

תבדוק מה הגובה של ה-600 מ"ב במטרים,תקח את ה-850 מ"ב במטרים,תראה את ההפרש בינהם,וכפיל אותו במפל מינימלי של 0.6 מ"צ לכל 100 מטר,תראה האם הוא מקיים תנאי זה.

motti261

New member
יש לי שאלה קצת היפוטטית

אומנם זה קרה בשנת 1952, אבל אני מניח שזה לא יחזור ב 1000 השנים הקרובות אבל בכל זאת, איזו מערכת (דמיונית) צריכה להגיע לכאן על מנת שירד שלג רציני בתל אביב ?

למעלה