כדי להעמיד דברים על דיוקם... א. משיט 30 - רשיון להשיט יאכטה בעלת רשיון שייט לצרכים פרטיים בלבד בחופי ישראל בלבד. הרשיון הזה מאפשר לך לשכור יאכטה במרבית מדינות העולם בשיטת ה- BARE BOAT ( יענו צ'רטר - יאכטה מסחרית לכל דבר אבל החוק במרבית המדינות מאפשר לך להשיט אותה - גם בארץ אתה יכול לשכור יאכטה מסחרית עם רשיון משיט 30 בתנאי שברשיון השייט שלה מצוין נושא ה- BARE BOAT). ב. משיט 60 - מאפשר לך לצאת מהארץ עם יאכטה פרטית לחו"ל ( יענו הפלגה בין לאומית). ג. משיט 40 - מאפשר לך להשיט יאכטה עם עד 55 איש בחופי ישראל בלבד ולקבל על זה תשלום ( היאכטה צריכה להיות בעלת רשיון מסחרי). זהו התחום בארץ שבו תוכל להתחיל ולחפש עבודה. מרבית ה- "עבודה" הזו היא עונתית בארץ (יענו חודשי הקיץ) ורוב כלי השיט האלו מרוכזים באילת ובטבריה. התנופה שקיבל ענף היאכטות בשנים האחרונות בארץ ובניית עוד מרינות עדיין לא מספקת מקומות עבודה בתחום מכמה סיבות: 1. את רוב הסירות האלו משיטים הבעלים שלהם. 2. רוב השנה אין לסירות האלו עבודה רצינית. 3. כמו שציין קודמי, אם הייתי מחפש סקיפר מסחרי או מדריך שייט, הייתי רוצה מישהו וותיק ומנוסה. 4. העבודה הזו שוחקת ברמות והשכר של הסקיפרים האלו הוא על הפנים. 5. בתי הספר ומועדוני השייט הגדולים בארץ וגם ברחבי העולם הם "חונטות" סגורות (יענו חבר מביא חבר). תסתכל ברשימת המדריכים של שני המועדונים המובילים בארץ ותבין לבד. לא אומר שזה טוב או רע וחס וחלילה לא משמיץ אף אחד, זכותם להעסיק את מי שנראה להם וגם אני כנראה הייתי נוהג כך אם הייתי רוצה את החומר הטוב ביותר. אבל זה לא משאיר מקומות עבודה פנויים לאחרים וגם המדריכים האלו עובדים קשה - תאמין לי. ד. אם יש לך משיט 40+60 זה מאפשר לך לצאת מהארץ עם יאכטה מסחרית עם עד 12 איש ולקבל על זה תשלום - הפלגות זמן ים של מועדוני השייט למשל. ה. משיט 50 - זה רשיון להשיט ספינה גוררת, להבדיל מגוררת. יש כמה חברות פרטיות לעבודות ימיות בארץ שברשותן גם ספינות גרר וגם גוררות. גם כאן אתה יכול לקחת מספר ולחכות בתור הארוך. אף אחד לא יקח אותך לעבודה כזו שהיא אחת המקצועיות והמסוכנות בתחום הימי ללא נסיון. גוררת דורשת הסמכה אחרת לגמרי מאשר ספינה גוררת ( חובל או רב חובל גוררת), בדרך כלל עוסקים בתחום הזה קציני סיפון שפרשו מהצי הסוחר והם בעלי ידע תאורטי ומעשי רב ויש להם נסיון עשיר. רוב הגוררות פועלות בנמלי ישראל ושם חביבי הסיכוי שלך שואף לאפס ומטה. ה. משיט 7 מה שנקרא קנ"ב או קברניט נוסעים בשכר בחופי ישראל - רשיון זה מאפשר לך להשיט כלי שיט מסחרי באורך של עד 24 מטר עם 220 נוסעים בחופי ישראל בלבד (עד 7 מייל מהחוף) זהו לא רשיון למגה יאכט. והוא לא מוכר ע"י שום גוף בעולם מלבד מדינת ישראל. רוב הכלים האלו פועלים באילת - בטבריה ספינות הלידו. יש את הכרמלית בחיפה - באשדוד את ישראל 1 - וביפו עוד ספינה אחת למיטב זכרוני. הספינות האלו היו תחנת מעבר שלי ושל רוב החברה מהמחזור שלי בביה"ס הימי וחלקם עדיין משיטים את הספינות האלו ברחבי הארץ. גם כאן היצע העבודה קטן מהסיבות שמניתי למעלה. כמו שכתב קודמי העבודה קשה ואין בה שום שמץ של רומנטיקה. הסיכוי שלך ליפול על מגה יאכט של אוליגרך שואף לאפס, דרישות ההכשרה לצוותי ולסקיפרים של הכלים האלו הולכים ומחמירים בכל העולם ולא רק בישראל. המצב יוצר איזה שהוא פרדוקס - מצד אחד אין עבודה, בגלל שאין עבודה אנשים לא מוציאים רשיון מתאים וכשיש הרבה עבודה בעונה חסרים סקיפרים. את כל הדרישות לכל הדרגות האלו תמצא בסילבוס באתר של משרד התחבורה - מקווה שלא גרמתי לך להתייאש - לחלום זה טוב מאוד אבל צריך להיות מציאותי. וואו, זה היה ארוך..